Azért 1-2 apróságot szerintem te is eltúlzol 
Örülnék, ha végre az emberek nem csak a kijelző méreteit néznék, meg azt hogy "hagyományos" TFT vagy (AM)OLED, kijelző vs. kijelző között is van bőségesen eltérés, nem csak a fizikai méret! [link]
Lehet hogy a kereskedelemben x FT-ért kapható x GB, azért egészen más a "már tartalmazza" és az "utólag belevásárolt" kategória, főleg hogy az N97 még megtámogatható (jelen állás szerint) még 32GB flash memóriával.
Ami a billentyűzetet illeti miért lenne elcseszve a szóköz? Már pár napos használat után megszokja az ember, nem zavaró. A többi gondja (méret) pedig érvényes az összes mobilra és netbookra is. Légyszi így ne állíts dolgokat, főleg személyes tapasztalat nélkül 
Ami a D-pad -ot illeti, ezt is pillanatok alatt megszoktam, és számomra kifejezetten az volt kényelmetlen, amikor az a jobb oldalon volt (N82 elforgatott módban), pedig jobbkezes vagyok én is. Bal kézzel a D-pad nyomogatása, míg a jobb (azaz ügyesebb) kezemmel a képernyőt tapicskolom mellette. Szerintem ez így jó mind játékra és mind átlagfelhasználásra, a PC-t is így irányítod (bal kéz a billentyűzetre míg jobb kezeddel a precízebb dolgokat igénylő egeret használod).
Az iránytű a v11 -es szoftverben működik a Maps programmal, ma reggel vettem észre
[link]
Szoftveresen többet tud az N97 és többet is fog. Ismervén a Nokia stratégiáját, (szerintem) szándékosan nem épít bele szoftveres képességeket a nem N9x készülékeibe.
Az igazi plusszba elfelejtetted belekalkulálni, hogy az 5800 -nál nem a bevezetőárat számoltad, míg az N97-nél igen
Bár később is a duplája lesz.
[ Szerkesztve ]
2GB helyett 2.25GB tárhelyes dropbox regisztrációs link: http://db.tt/0QJq3KY0