Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#51) VIC20

VIC20
(senior tag)

Vajon a Krájzisz jól futna rajta?

(#52) Oliverda válasza lajafix (#50) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Múltkor itt már nagy büszkén szétkürtölte ezen slide alapján, hogy a Sandy Bridge bizony kétszer olyan gyors lesz mint a Nehalem, és az már mekkora :Y.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#53) r00r1 válasza joi29 (#48) üzenetére

r00r1
(újonc)

redhat, powerwm, egyebek....az volt a fontos a tanár számára, hogy fusson rajta Apache....

The Earth will swallow the water and spit out, the clouds will refill, refill the oceans...

(#54) Dr. Romano válasza VIC20 (#51) üzenetére

Dr. Romano
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem mert amellé még kéne egy vga is.

(#55) lajafix válasza Oliverda (#52) üzenetére

lajafix
(PH! addikt)

már azt hittem lemaradtam valamiről. :)

szó se róla az intel szerver procik is nagyon jók. nem véletlenül tűnt szinte minden más proc platform...

(#56) Endreas

Endreas
(tag)
LOGOUT blog

:Y

(#57) shabbarulez válasza lajafix (#50) üzenetére

shabbarulez
(őstag)

Az Intel a tick-tock modell miatt évente ad ki procikat, így értelemszerűen a lépésközök sem lehetnek akkorák, mint egy 3 évente kiadott procinál. Ha viszont azonos időbeli távolságon méred össze a termékeket akkor értelemszerűen már ott is jóval nagyobb differenciát fogsz találni.

Anno 3 éve amikor a Power6 kijött a Xeon 5355 volt a csúcs Xeon DP chip.
CINT2006 rates 82
CFP2006 rates 59

Most egy W5590 a Xeon DP-k teteje:
CINT2006 rates 274
CFP2006 rates 211

A Xeon W5680 már itt van alig egy hónapnyira, ami 1.5x több magon, 1.5x cache-sel, azonos órajel mellett közel akár 1.5x nagyob teljesítményt is nyújthat.
CINT2006 rates ~400
CFP2006 rates ~300

Ha összeveted a számokat hasonlóan 3 év távlatra akkor, itt is lesz 5x-ös többlet.

[ Szerkesztve ]

(#58) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#59) lajafix válasza shabbarulez (#57) üzenetére

lajafix
(PH! addikt)

tényleg ez így igaz azonos időtávon, nem gondoltam a sűrűbb Intel fejlesztési ciklusokra, nagyon arra fókuszáltam, hogy 2 év alatt hol fejlődött ennyit az Intel? na most már értem, köszönöm.

(#60) Oliverda válasza lajafix (#59) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem hiszem hogy különösebben számít az, hogy hányszorosára gyorsult az előző generációhoz képest. Fontosabb hogy éppen hol áll a többi konkurens termékhez képest.

(#61) lajafix válasza Oliverda (#60) üzenetére

lajafix
(PH! addikt)

üzletileg valóban csak a versenytársak price/perf hányadosa fontos. Technológia oldaláról az Intel gyors fejlesztései ciklusai mellett 5x gyorsulást hozni csoda lenne.

(#62) RockyHorror válasza gV (#37) üzenetére

RockyHorror
(újonc)

Van olyan ember akinek semmi sem elég jó... :DD De legalább megvan a napi gondolat :C

Az életben két dolog biztos: a tegnap és Chuck Norris

(#63) Oliverda válasza lajafix (#61) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

"A következő hetek során megjelenő benchmarkokban a riválisokat kétségtelenül megsemmisítő IBM Power7 után tehát az Intel Itanium 9300 egyáltalán nem lenyűgöző. Az IBM 45 nanométeres csúcskategóriás processzora egyetlen gyártástechnológiai ugrással megnégyszerezte és alapjaiban áttervezte a magokat, így azok teljesítménye nem csökkent a Power6-hoz képest, megnyolcszorozta az egyidejűleg kezelhető utasításfonalak számát, megnövelte a memória- és rendszersávszélességeket, átdolgozta a koherenciaprotokollt, és a világon elsőként integrált eDRAM-ot a processzorral közös szilíciumra, valamint számos dinamikus órajelkezelő technikát is bevezet. Mindez nemcsak öncélú mérnöki siker, a Power7 a következő napok és hetek során felbukkanó üzleti benchmarkokban megsemmisíti ellenfeleit."

[link]

(#64) gV válasza lajafix (#50) üzenetére

gV
(őstag)

még 1x 4x annyi magal csinál 5x akkora teljesitményt egyébként meg
power6 32 mag vs power7 32 mag [link]
vs Xeon 8 mag [link]
innen
(85220, 72250, 25530 a lényeg, SAPS)
engem nem győzött meg

RockyHorror: ezt is megéltem aláírásban idéznek :C

[ Szerkesztve ]

(#65) Duree

Duree
(PH! addikt)

Hát ez valóban lenyügözö,van miért félnie az Intelnek.
Azért egyszer szívesen megnéznék egy tesztet amin összeeresztik ezt a procit egy Core I7-tel,még ha teljesen eltérö technológia azért kíváncsi lennék rá

(#66) Oliverda válasza gV (#64) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ezt nem csodálom. Még jó hogy nem téged kell meggyőzzenek hanem olyanokat akik értenek is hozzá.

Tételezzük fel hogy lineárisan skálázódik a Xeon és a Power7-es rendszer is. Ebben az esetben ha csak a processzorok számát (nem a magokét!) vesszük alapul akkor durván 70 százalékkal gyorsabb a Power7 mint a Xeon. A Beckton és Westmere alapú gépeket pedig még nem nagyon lehet kapni ugyebár...

Bár olyan apróságokat ugye nem ismerünk még mindkét rendszer esetben, hogy ár, fogyasztás...

A Power6-hoz képest pedig nem csak ~ötször gyorsabb hanam minden bizonnyal a fogyasztása is jóval kedvezőbb. 16 CPU helyett elég 4 és még így is gyorsabb.

[ Szerkesztve ]

(#67) gV válasza Oliverda (#66) üzenetére

gV
(őstag)

majd kiderül h meggyőzte őket, top500 1 ével későbbi listáján ha azt látom h megállította az x86 térnyerését majd átgondolom a véleményem róla

(#68) Robi BALBOA válasza Duree (#65) üzenetére

Robi BALBOA
(őstag)

én is szívesen megnéznék egy mecset, de az tuti hogy a i7 le lenne úgy alázva, hogy ..... :U

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- ELADÓ A GÉPEM

(#69) Oliverda válasza gV (#67) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Isten ments.:D

(#70) .tnm

.tnm
(senior tag)

"szállat"
íjj, remélem csak elgépelés

PH érték: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=.tnm

(#71) lajafix válasza gV (#64) üzenetére

lajafix
(PH! addikt)

szerintem ezen a teszten még csiszolhatnak: 0.98 másodperces dialog resp time-ot lőttek be a power 7-hez, amikor <2 sec a benchmark standard. hogy ez mennyit számít azt nem tudom. :)

az intel sem skálázódik lineárisan lásd: 2008046, 2008030 benchmarkok, amikro felszökik a core szám, rögtön leesik a / core teljesítmény- nem meglepően.

(#72) shabbarulez válasza Oliverda (#66) üzenetére

shabbarulez
(őstag)

Nehalem-EX-et még nem lehet kapni, de olyan sokat már arra sem kell várni hogy megjelenjenek. Egy hasonló 4 utas 32 magos rendszer teljesítménye elég közel lehetne a két hasonló Poweres rendszer eredményéhez, ha a Nehalem-EP eredményéből következtet az ember a teljesítményére. A Nehalem-EX teljesítménye úgy 1.5x-e lesz a Nehalem-EP-nek, dupla annyi socketen ez úgy 3x-os teljesítmény többlettel járna. Ez úgy 75 ezer körüli SAPS-hoz lenne elegendő, ami beékelődne a két Poweres eremény közé.

A magasabb órajelű Power6-ok TDP-je 160-180W körül van, nem túl valószínű hogy Power7 4x több maggal is alig kisebb mértékben csökken órajel mellett ezt szignifikánsabb mértékben alul tudná múlni. A legmagasabb órajelű Xeon MP-k TDP-je is hasonló kategória, pl. a Dunnington esetén és ez a Nehalem-EX esetén sem valószínű hogy lényegesen máshogy alakulna. A socket szám pedig azonos így a teljes rendszerek fogyasztása drasztikus mértékben szintén nem térhet el.

Azért az árról is lehet tudni már valamit. [link] Pl. egy Linuxos 3.3Ghz-es, 32 magos, 4 utas rendszer, 128GB memóriával, 2 SAS HDD-vel 174 ezer dollár körül kóstál az IBM weboldala szerint.

Pont ugyanilyen összeállítású Xeon MP rendszer nincs a boltban, de összeállítottam egy custom System x3850 M2-es rendszer az IBM oldalán: 4 db X7460-es legdrágább Dunningtonnal, 128GB memóval, 2 SAS HDD-vel, szintén Linux-szal hogy közel azonos "felépítménnyel" bírjon. Ezt 31 ezer dolláron árazta be az oldal.

Mivel a Nehalem-EX nem igazán lesz drágább a Dunningtonnál, hisz a Xeonok árai évek óta elég fixek, csak a termékek cserélődnek, így nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni hogy egy olyan rendszer is 30-40 ezer dollár közötti ársávba lesz beárazva. Sőt a tavaly év végi AMD-s beszámoló alkalmával kiderült, hogy az AMD Opteron MP fronton árcsökkentésben gondolkodik, ami akár a Xeon MP-k árazására is kihatással lehet.

A Power7-tel szemben kijön az Intel elég rossz stratégiája, hogy a Xeon MP vonalat jó egy év késéssel futtatja a Xeon DP vonal után. Ha ezt korrigálták volna az elmúlt évek során és már a Westmere-EX-nél járnának, még kisebb lemaradásban lennének, hisz a teljesítmény többlet ~1.5x-es lenne, hasonlóan a Westmere-EP rendszerekhez.

(#73) Oliverda válasza shabbarulez (#72) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

"Nehalem-EX-et még nem lehet kapni, de olyan sokat már arra sem kell várni hogy megjelenjenek. Egy hasonló 4 utas 32 magos rendszer teljesítménye elég közel lehetne a két hasonló Poweres rendszer eredményéhez, ha a Nehalem-EP eredményéből következtet az ember a teljesítményére. A Nehalem-EX teljesítménye úgy 1.5x-e lesz a Nehalem-EP-nek, dupla annyi socketen ez úgy 3x-os teljesítmény többlettel járna. Ez úgy 75 ezer körüli SAPS-hoz lenne elegendő, ami beékelődne a két Poweres eremény közé."

He ezt ma nem tudtam volna meg ma biztos nem aludtam volna el. :DDD

Akkor már inkább arra tértél volna ki, hogy az Intel saját magának állít konkurenciát a Nehalem-EX lapkás procikkal. Persze abban biztos vagyok hogy erre is lesz valami a tarsolyodban ami szerint ez így valójában nagyon is logikus és zseniális húzás a részükről.:D

"Ez nem tűnik valami jó lépésnek. Ugyanolyan teljesítményű chipet kihozni közel 2x akkora méret mellett rontja a kihoztalt és kannibalizálja a cég bevételeit."

Igen, ezt te írtad még durván másfél éve... (mondjuk nem Intel termékre ;])

"A magasabb órajelű Power6-ok TDP-je 160-180W körül van, nem túl valószínű hogy Power7 4x több maggal is alig kisebb mértékben csökken órajel mellett ezt szignifikánsabb mértékben alul tudná múlni. A legmagasabb órajelű Xeon MP-k TDP-je is hasonló kategória, pl. a Dunnington esetén és ez a Nehalem-EX esetén sem valószínű hogy lényegesen máshogy alakulna. A socket szám pedig azonos így a teljes rendszerek fogyasztása drasztikus mértékben szintén nem térhet el."

Ha egyszer az életben nem csak write-only módban üzemelnél akkor talán megérthetnéd, hogy mit írtam és mire céloztam ott.

Konkrétan ezt írtam:

"A Power6-hoz képest pedig nem csak ~ötször gyorsabb hanem minden bizonnyal a fogyasztása is jóval kedvezőbb. 16 CPU helyett elég 4 és még így is gyorsabb."

A Power7 4 CPU-val gyorsabb a SAP tesztben mint a Power6 16 CPU-val. Szerinted ha mindkét rendszerben (Power6 és Power7) hasonló TDP-vel (legyen 160-180W) rendelkező processzorok találhatóak akkor összességében melyiknek lehet alacsonyabb a fogyasztása? :U

Ergo a Power7 durván ráverhet a 6osra ha a performance/watt arányt nézzük.

A többi pedig leginkább csak találgatás.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.