Próbálkoztam még a háttérkép méretének ügyében kicsit.
Van (legalább egy) mód arra, amivel meg lehet kerülni azt az ablakot, ahol 4:3-as arányban meg kell vágni a képet.
Mivel a beépített galéria program, amit az ArcSoft követett el, enyhén szólva is szörnyű, keresgéltem alternatív képnézegetőket. Alapvetően lassú az egész, és ugye az összes képet egy halomba vágja, figyelmen kívül hagyva a mappaszerkezetet, ami teljes mértékben használhatatlanná teszi számomra.
Szóval: JustPictures
(a lényeget még ideírom az elejére: a képek környezeti menüjéből ha kiválasztjuk a set as wallpaper pontot, akkor a vágó képernyő nélkül, kérdés nélkül beteszi háttérképnek.)
Fasza kis program, ráadásul teljesen ingyenes. Szép, letisztult kezelőfelület, és persze gyors is. 
Működését tekintve nem teljesen hagyományos képnézegető, de ennél jobbat még nem találtam. Ebben sem mappaszerkezet szerint tallózhatunk, de nagyságrenddel jobb mint az ArcSoft megoldása. Úgynevezett Account-okat kell létrehoznunk: egy Accounton belül ki kell választanunk az SD kártyáról egy tetszőleges mappát, az abban képekkel rendelkező összes almappát kikeresi, és szépen listázza őket. Ezeket megnyitva van bélyegképnézet, lehet teljes képernyőn nézegetni, belezoomolgatni (két kattintással, vagy nyomvatartás és fel-le húzás), és diavetítés. (a fehér kereteket ki kell kapcsolni, akkor gyorsabb lesz)
Annak oka, hogy Account-okat kell létrehozni az, hogy nem csak a telefonon lévő képeinket nézegethetjük vele (Local), hanem különböző weboldalakon közzétett galériákat is (pl Facebook, Flickr, ... ) (Ezt a funkciót még nem próbáltam ki.)
Tehát:
csináltam
3*320=960 x 480
5*320=1600 x 480
7*320=2240 x 480
méretű képeket, és sorra kipróbáltam őket.
A 960x480-as méretűt úgy tűnik teljesen jól be lehet tenni háttérnek, de a másik kettőnél egyrészt fekete keret jelenik meg, másrészről pedig el van tolva balra az egész, a bal része a képeknek bőven kilóg a bal szélső homescreenről. (Így a jobb szélső screenen már nem is látszik belőle semmi)
640x480-as képek háttérképnek alkalmazásához is érdemes használni a progit, mert ugye nem kell szerencsétlenkedni a vágással. (nekem soha sem sikerült maxra húznom a keretet)
Ha lehetne valahogy, akkor jó lenne hozzárendelni a képmegnyitáshoz alapértelmezett alkalmazásként.
What can change the nature of a man?