bár már nem friss, de gondoltam kiemelem az egész doksiból:
"Az üres hang- és képhordozók után a magánmásolásokra tekintettel beszedett jogdíjak
összege átlagosan mintegy 16%-os csökkenést mutatott 2007-hez képest. A csökkenés okai a
következık:
- 2008-ban továbbra sem fogadta el az ügyészség az Artisjus (Igazságügyi és Rendészeti
Minisztérium által is megerısített) álláspontját, és így nem volt mód a jogsértő,
hologramos matrica nélkül forgalmazott hordozók importőrei elleni hatékony
fellépésre, a jogsértő hordozók elkobzására (a fent említett, 2009-ben hatályba lépő
Btk.-módosítás segíthet ezen a helyzeten)
- továbbra is problémát jelent az uniós előírást sértő módon alacsony szlovák jogdíjjal
terhelt hordozók importja
- a hordozók kapacitásának a növekedése maga után vonja a díjak csökkenését, ugyanis
nem lehet lineárisan követni a tarifával a kapacitást (szükségképpen degresszívek a
díjtételek)
- másrészt a nagyobb kapacitás hosszabb idıszakra kielégíti egy-egy fogyasztó igényeit,
emiatt ritkábban, és összességében kevesebbet vásárolnak a fogyasztók.
Tovább rontja a helyzetet, hogy az írható CD- és DVD-lemezek, mp3-lejátszók használatát
fokozatosan felváltja a multifunkcionális eszközök, különösen a mobiltelefonok használata. A magáncélú másolásra is alkalmas tárhelyet tartalmazó, sıt, kifejezetten a zenetárolási
funkcióval hirdetett mobiltelefonok gyártói részérıl azonban nem tapasztalható önkéntes
jogkövetés: a főbb forgalmazók ellen így az Artisjus peres eljárásokat indított. A gyártók és a jogosultak nemzetközi képviselıi 2008-ban az Európai Bizottság által felügyelt párbeszédbe kezdtek, melynek alakulását az Artisjus is nyomon követi.
Az online felhasználásból befolyó jogdíjak továbbra is minimális részt képviselnek az
Artisjus bevételeiben. A jövıre nézve az Artisjus rugalmas jogosítási feltételekkel, a zeneipar többi szereplıjével összefogva próbál teret adni új üzleti modelleknek."
Sztem ez gusztustalan, főleg, hogy a beszedett díjak elosztása úgy tudom még mindig nem nyilvános 
[ Szerkesztve ]
Antec P182; ZM500-HP; ASUS M4A79TDe; AMD 965BE@3.7; Scythe Ninja2b; G.Skill 8GB@1866; ATI5850; 5.4TBHDD; MOMO; T.FlightX; G.EM500; Samsung 2443BW, PS42B450B1W; Yamaha RX-V663; Klipsch F/C/S-1