Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) P00By

P00By
(PH! nagyúr)

SSD tulajok, most lehet felhomályosítani a jónépet :K :D

(#2) azbest

azbest
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A wear leveling valamilyen fajta töredezettséget okozna? Mondjuk az összefüggő adatok egymástól távoli területekre kerülnek szétszórásra, és ettől lassulna (sok címzés kell a teljes leolvasáshoz)? :U

Tegyük notebookunkat 1080p képessé: http://tinyurl.com/BCMCrystalHD

(#3) Male válasza azbest (#2) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nade SSD esetén bármelyik cellát ugyan annyi idő elérni elvileg... így ennek nem kéne gondot okoznia.

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#4) dy_nmq válasza Male (#3) üzenetére

dy_nmq
(fanatikus tag)

erröl az jutott eszembe hogy a pendrive-om is a sok másolgatástol (ntfs alatt) egy idö után totálisan szétlassul ekkor ujraformázom és megint jo.

http://dy217.cgsociety.org/gallery/

(#5) Cathfaern válasza Male (#3) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Egy cellát igen. Viszont minden egyes plusz cella plusz idő. Tehát ha egy alapból 4 cellát foglaló fájl szét van töredezve 10-20 cellára, az komoly elérési idő növekedés.

"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

(#6) ujoimro válasza Male (#3) üzenetére

ujoimro
(tag)

Nade SSD esetén bármelyik cellát ugyan annyi idő elérni elvileg... így ennek nem kéne gondot okoznia.

Lehet hogy hardver szinten nem is okoz, de ha több az elágazás, akkor az jobban terheli a processort, így hathat a teljesítményre. Ami nem világos az az, hogy mitől javult a teljesítmény miután a régi képfájlt visszajátszották?

(#7) tlac válasza Cathfaern (#5) üzenetére

tlac
(PH! nagyúr)

de miért lenne több cellára töredezve?
szerintem a cellákat teljesen fel kellene tölteni egy fájl részével

[ Szerkesztve ]

(#8) Male válasza Cathfaern (#5) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nade ilyen nem lehetséges tudtommal... vagy MLC esetén igen :F

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#9) Cathfaern válasza tlac (#7) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Hasonló okokból, mint amiért egy rendes HDD töredezik. Tegyük fel van 5db 1mB-os cellád (kis SDD :D). Elkezdesz írni beléjük, írsz egy 700kB-os fájlt, utána egy 500kB-osat. Itt vagy széttöri a másodikat két cellára, vagy újba rakja. Ha széttöri, akkor már meg is van a töredezettség első lépcsője. Ha újba rakja, akkor tegyük fel, írtunk már minden cellába, s mindegyikben < 200kB hely van. Ekkor ha írni akarsz egy 900kB-os fájlt, akkor az már mind az 5 cellában ott lesz.
Aztán ha törölsz egy fájlt, akkor megint csak tördezett lesz az üres hely, stb.

[ Szerkesztve ]

"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

(#10) Killing

Killing
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Minden újban van valami rossz!
Ez alól úgylátszik hogy sajnos az SSD sem kivétel :(

Meg mért pont most jönne ki a táp gyengesége, mind a két kari annyira nagy teljesítményű, h már bootkor pezsgőt bontanak a DÉMÁSZ-nál?-by finest

(#11) Overlocker válasza Cathfaern (#9) üzenetére

Overlocker
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Így van..

Ezek nem tudom mit állítottak, de elég csúnyán leamortizálták az SSD-t..Amúgy mintha azt olvastam volna valahol a cikkben, mintha defragoltak volna..Rossz defrag esetén elképzelhető ilyen..

over@locker886™ >> www.overclocker886.com << Hirdetéseim (AKCIÓ!): http://hardverapro.hu/aprok/hardver/keres.php?suser=overlocker&sival=&sctyid=&scmpid=&ssell=

(#12) cigam

cigam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"Az Intel X25-M tízcsatornás vezérlője az NCQ-t arra használja, hogy az SSD meghajtó folyamatosan munka alatt legyen. Erre azért van szükség, mert a NAND flashchipek elérése nagyon gyors, így amikor a processzor egy időigényes feladaton dolgozik, az NCQ biztosítja, hogy a meghajtó – a kiadott parancsok következtében – megfelelő ideig el lesz foglalva."

Ez miért jó?

Miért jó ha folyamatos munka latt van a meghajtó?

"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

(#13) tlac válasza Cathfaern (#9) üzenetére

tlac
(PH! nagyúr)

vinyóknál szektoronként megy az azonosítás és nem byte-onként
egy szektor pedig azt hiszem 512 byte szokott lenni
tehát egy szektorban csak 1 fáljnak van a része
töredezettség pedig akkor van, ha nem egymás utáni szektorokban van a fájl és így többet kell mozogni a fejnek

nem tudom mekkora egy cella, de nem hiszem, hogy megabyte-os lenne a mérete, inkább szektorszerű lehet
FIXME

[ Szerkesztve ]

(#14) stol

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

De, mivel az SSD-cellák elérése ns mértékű, mi jelentősége van ennek?
Pendrive-ot szoktál defragmentálni?

Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...

(#15) CounterBoci

CounterBoci
(senior tag)
LOGOUT blog

Itt taglalt SSD-n az atto ugyan azt az eredményt dobta mint egy hónapja.

D-Link nyomtatószerver áron alul eladó! http://hardverapro.hu/apro/d-link_dp-301u_nyomtatoszerver/friss.html

(#16) vérpistike

vérpistike
(újonc)

Nemis baj, hogy eladtam havernak az SSD-met. :D

(#17) luw2win válasza vérpistike (#16) üzenetére

luw2win
(őstag)
LOGOUT blog

Mi volt vele a bajod? azonkívül h vérpistike vagy :D Miért adtad el? Elfogyott a kess, biztos felemésztette az i7-es konfig :D

.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”

(#18) deicide

deicide
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ezt most csináltam, de ugyanennyi volt több mint 1 hónapja is, amióta használom.

We are the Immortals - From Hell we rise - We are the Immortals - Death Metal, no compromise!

(#19) ngabor2

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

mennyivel szebben jött volna ki belőle az intel, ha nem direktben tagad, hanem azt mondja, hogy mi ilyet nem tapasztaltunk, de megismételjük a tesztet, és reagálásként közétesszük az adott oldalon.aztán ha nem támasztja alá, akkor lehet keresni, hogy hol a hiba az eredeti tesztelőnél. ha meg alátámasztja, akkor az intel mondhatja, hogy köszönjük, keressük/megtaláltuk a hibára a megoldást.

A vállalat szóvivője kiemelte, hogy nem akarja az oldalt minősíteni, de a leírtak nem fedik a valóságot.

ez a kiemelten nem minősítés maga a kiemelt minősítés... ha nem mondta volna azt a félmondatot, értelmesebben jött volna ki.

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#20) Male válasza Cathfaern (#9) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Egy cellában SLC esetén 1 bit van... MLC esetén 2-4... nem tudok olyan filerendszerről, amivel el lehetne érni, hogy egy cellába két fileból is jusson adat...

(#21) Muton válasza ngabor2 (#19) üzenetére

Muton
(őstag)
LOGOUT blog

:K bennem is fel ment kicsit a pumpa. már csak azért is szurkolok, h legyenek az intel ssd-i szarok, ha már ilyen seggfej a szóvivő.

"Sajnalos" - ??? O_o >> ^_^

(#22) cigam válasza Muton (#21) üzenetére

cigam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az fel sem merül, hogy a tesztportál cikke nem valós adatokon alapul, és a tesztelö (vagy annak hw-e) nem volt a helyzet magaslatán?

#13-ra vki?

[ Szerkesztve ]

"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

(#23) Oliverda válasza cigam (#22) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nyilván ha egy teljesen abszurd dologról lenne szó akkor nem lihegtek volna ennyit rajta.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#24) Overlocker válasza Oliverda (#23) üzenetére

Overlocker
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Már pedig sztem user error volt és lehet szándékos..

over@locker886™ >> www.overclocker886.com << Hirdetéseim (AKCIÓ!): http://hardverapro.hu/aprok/hardver/keres.php?suser=overlocker&sival=&sctyid=&scmpid=&ssell=

(#25) Sunzi

Sunzi
(senior tag)

Nem tudom, mindenki olvasta-e a cikket, én átfutottam tegnap, és úgy emlékszem a probléma okozója az intel vezérlője, ill. annak optimalizációs eljárása. Nekem ebből az jön le, hogy egyéb SSD-k esetén ez a jelenség nem feltétlenül tapasztalható(sőt), a cikkben azt is kiemelik, hogy átlagos használattal majdnem lehetetlen így kiszúrni a készülékkel, tehát pánikra azért nincs ok...

Mindezt csak azért írom, hogy ne beszéljünk a teszt kapcsán általánosságban az SSD-kről, egyelőre ez csak 1(2) típust érint. A fejleményeket pedig figyeljük...

Ízirájder öcsém, ízirájder...

(#26) Oliverda válasza Overlocker (#24) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

...és miért lett volna szándékos? Esetleg nem kaptak elég szponzorációt előzőleg?

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#27) Overlocker válasza Oliverda (#26) üzenetére

Overlocker
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Defragoltam SSD-t, és az egyik profibb defrag program, 70%-nál megfagyott Win7 alatt..Az értékeim majdnem a felére estek vissza emiatt.. Ezután egy másik programmal megcsináltam rendesen, és minden helyreállt..

Ettől függetlenül lehet hogy az Intel vezérlője szar volt jelen esetben, és lehet ez is 100/1..nem feltétlenül kellett volna ennyire nagydobra vernie az adott site-nak, ezt az eredményt. Kértek volna egy másikat, és ha az is szar, akkor szólnak Intelnek hogy gáz lehet, utána kellene nézni a dologoknak, lévén ők gyártják a piacon lévő egyik leggyorsabb SSD-t...Szóval el lehetett volna ezt intézni rendesen, csakhát a média(újságíró) szereti a szenzációt..

[ Szerkesztve ]

(#28) Muton válasza cigam (#22) üzenetére

Muton
(őstag)
LOGOUT blog

ezzel csak az a probléma, h ha annyira biztosak a teszt hibájában, akkor miért tesztel egy csapat inteles ész nélkül? ha meg fenn áll a lehetősége, h a cucc fos, akkor meg ne így nyilatkozzon.

"Sajnalos" - ??? O_o >> ^_^

(#29) Chaser

Chaser
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ha igaz, máris egy ok, mért csak 2 év garit adnak a gyártók ezekre a csodákra....tesztelgesse csak a jó nép, 10000000 óra garantált MTBF ide vagy oda:)

New world...old thinking...IBM T60;)

(#30) cigam válasza Muton (#28) üzenetére

cigam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Namost ez félreérthetően van megfogalmazva. Szerintem nem a cikk hatására estek neki az SSD tesztelésének, hanem a gyártónak alapból van egy "teszt" csapata, akik a gyártás, ill használat közben előforduló hibák (és annak okai) után kutatnak.

[ Szerkesztve ]

(#31) Oliverda válasza Chaser (#29) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szvsz még eléggé kifforatlan az SSD. Én nem adnék érte egyelőre pénzt...ennyit pedig főleg. 2-3 év még kell nekik legalább.

(#32) Chaser válasza Oliverda (#31) üzenetére

Chaser
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én is így vagyok vele, de én adnék érte pénzt- persze ha lenne mibe rakni- a mostani árakra is azt mondom ok, de legalább 5 év garral. Ramra, pendrive-ra mernek ennyit adni, vinyóra ami mozgó alkatrészes 3-at szinte minden gyártó, egyes darabokra 5-öt, pl WD RE és már Samsung RE is, ilyen drága huncutságra meg 2? Turpisság van itt valahol az biztos...

New world...old thinking...IBM T60;)

(#33) divrapier válasza ujoimro (#6) üzenetére

divrapier
(tag)
LOGOUT blog

nem vagyok mernok az intelnel, de elsore arra tippelnek a wear leveling miatt nem ugyanugy kerul visszairasra a kepfile. amugy van ertelme ssd-t defragolni?? (en a kicsi vilagomban ugy gondoltam az ssd belul maga rendezi mi hova keruljon, vagy ki lehet kenyszeriteni kulsoleg, hogy mit hova irjon?)

GeForce 7800 GS 256 mb (overcloced to 512 mb)AGP

(#34) kariad

kariad
(senior tag)

Érdekes cikk! :K
Amúgy élettartalomban állítólag nem bírják addig, mint egy vinyó! (Törlés-írás) Igaz ez? :U

Eladó Hardware ---> http://www.kariad.mlap.hu/

(#35) bambano

bambano
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Szerintem egy ssd soha nem fog belassulni, se szétlassulni.

a PH! kedvenc ISP-trollja (C) Tyberius | http://itcafe.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/friss.html

(#36) Nyugdíjas válasza Overlocker (#27) üzenetére

Nyugdíjas
(PH! nagyúr)

Valahogy ugy,de az nekem is valahogy feltűnt, hogy intelék szóvivője sem a kultúrált módját választotta a dolog kommentálásának :U

Mondjuk azért örültem, mikor megláttam a hirt, gondoltam is, hogy az SSD-utálók most örömködhetnek, legyen egy jó napjuk :D

Én viszont továbbra is bizom az SSD-kben, nekem nem volt még gondom egyik konfigban sem velük :K

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#37) Depression

Depression
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az SSD-k esetén van egyáltalán értelme a defragnak? Szerintem csak azért csinálták, mert létezik ilyen progi, de attól, hogy egymás mellett lennének az SSD-n az összetartozó cuccok még azok nem lennének gyorsabbak.

Kedvenceim: hettyen-pitty, "dudák- dudák, nyam-nyam-nyam." "este, van, este van, ... este van este van... -nyugalom barátom, nyugalom" "nincs mese -hozok sört! -akkor van!" És, hogy a pokolban végtelenségig sorban kell állni:)

(#38) jerry311 válasza cigam (#12) üzenetére

jerry311
(PH! kedvence)

Cikkben is írva vagyon. Azért jó, mert akkor is tud írni-olvasni a meghajtó, amikor a processzor nem ér rá. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan dolgozik, hanem azt hogy ha írni vagy olvasni kell valamit, akkor azt folyamatosan tudja csinálni, nem kell a CPU-ra várni.

My password is ' or '1'='1' -- ' - Elado felkonfig - http://bit.ly/IGCQGz

(#39) helkis válasza Depression (#37) üzenetére

helkis
(PH! addikt)

egyetértek, de ha csak anyni történt, hogy minden máshol lett, akkor miért lassult be?
lehet hogy a fat-táblája nem lett szinkronba azzal hogy mi hol van? mint mikor van egy parancsikonod, ami ha ha jó helyre mutat, akkor gyorsan elindul a progi, ha nem akkor elöbb megkeresi és majd csak utána.. szigorúan szvsz.. ;)

(112945) - ''Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!''

(#40) Overlocker válasza Depression (#37) üzenetére

Overlocker
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mégis gyorsabb egy defrag után, igaz nem win-es defraggal..

(#41) Vitus válasza bambano (#35) üzenetére

Vitus
(őstag)

De amikor eléri az élettartama végét határozottan be fog lassulni. : :DDD

Jobb ma egy túzok, mint holnap!

(#42) Psych0

Psych0
(senior tag)
LOGOUT blog

Szerintem az ntfs fájlrendszerben van a bibi.
Ki kellett volna próbálni ext3-mal is és, ha ott is beszarik, akkor az az intel sara, de valószínűleg nem fog.
Egy block device címei manapság köszönőviszonyba sincsenek a fizikai címekkel, ezért szerintem az újraformázás és az image visszaállításánál nem kellett volna javulnia illetve rosszabbodnia, ha a drive a hibás.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#43) Abu85 válasza Overlocker (#27) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Három gépen csinálták meg ugyanazt három X25-M SSD-vel. Mindhárom eredmény ugyanaz. Ne nézzük már hülyének a tesztelőket. :)) Nyilván ha egy meghajtóval lett volna ilyen az eredmény, akkor bőven benne van a pakliban a hibás meghajtó, de hárommal már komoly a dolog. Ezért is a cikk. Ezért foglalkozik vele az Intel még ha azt mondták is, hogy az adatok valótlanok. Majd a közeljövőben jönnek az új tesztek más SSD-kkel. Ha nem jön elő ugyanez, akkor az Intel X25-M SSD-je a szar, ha meg előjön, akkor globálisan érinti a probléma minden SSD-t.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#44) Abu85 válasza cigam (#30) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az Intel mondta, hogy a teszt hatására egy csapat folyamatosan dolgozik az eredmények reprodukálásán. Ezért nincs még hivatalos válasz ... Bár ha hiba van, akkor jó szokás szerint eltusolják. Nem ez lenne az első eset az Intelnél.
Majd a további részletek alapján okosabbak leszünk.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#45) Overlocker válasza Abu85 (#43) üzenetére

Overlocker
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hát igen, így már más a leányzó fekvése..Hálisten itt a PH-n egy SSD tulajnak se jött elő ilyen drasztikus sebességcsökkenés..szóval a probléma inkább lokális lesz, mint globális..

[ Szerkesztve ]

(#46) orbano válasza Overlocker (#45) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

felteszem a vezérlő algoritmust olyan használati sémával zavarták meg, ami valós esetben nem jelentkezik, vagy sokkal kisebb mértékben hat az SSD-re. mivel teszteltek?

A vér nem válik VAZZE!™

(#47) fako

fako
(újonc)

SSD-nel a defragot kifejezetten nem ajánlják. Egyrész a random elérés miatt teljesen mindegy hogy összefüggő e a blokk vagy sem, másrészt a wear leveling miatt az OS nem is tudja rendesen defragolni. A wear leveling pl elhasználódás miatt átmappelheti a diszk fizikai címeit, ezért az az adat ami a defragban összefüggőnek látszik, fizikailag nem biztos, hogy az lesz.
Ráadásul a defragolás a sok újraírás miatt az ssd élettartamát is csökkenti.

(#48) cigam válasza jerry311 (#38) üzenetére

cigam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Tiszta hülyének érzem magam, mert még mindég nemértem.

Eddig se kellet a CPU-ra várni, erre találták ki a DMA-t.

(#49) Male válasza cigam (#48) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha ez megnyugtat, én sem értem :)

fako: Nade épp ez az.... emiatt nem lehetne a lassulás, de valahogy csak előjött.
Jó lenne tudni, hogy pontosan mit is csináltak, illetve hogy más SSD-kkel ugyanilyen esetben mi történik.
A tippem nekem is a vezérlő problémája. Esetleg a 10 sávos elérés... talán valamivel kitrükközték, hogy ezt ne tudja érvényesíteni a meghajtó (mint RAID0 esetén, ha a stripe mérettel megyegyező filet olvasunk, akkor sebességben ugyan annyi, mintha nem lenne RAID....azthiszem :) )

(#50) old gray válasza Nyugdíjas (#36) üzenetére

old gray
(PH! addikt)

Én meg pont ellenkezőleg: még mindig nem bízok az ssd-kben. Ez nem SSD-utálat (milyen hülye kifejezés...) hanem bizalmatlanság. Akik meg gar. nélkül vettek ssd-t... nem fogom sajnálni őket ha bedöglik a cuccuk és utána sírnak.

Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.