Hőleadás, hőátadás ugyanaz Amikor valami leadja a hőt akkor átadja a vele érintkező közegnek, pl a borda a levegőnek.
a paszta hővezetése rosszab mint a fém, igaz de mivel nem tudsz olyan felületet előállítani hogy az egész felületen minden molekula a procimag felületének molekuláival érintkezzen, így a 3 legmagasabb pontján fog fölfeküdni, még akkor is ha ez a három pont csak néhány nanométerrel magasabb a felület többi pontjától. Ebben az esetben viszont, paszta nélkül, egy légréteg van a mag és a borda között. Ezért kell a paszta. ha viszont a mag-paszta-borda dolgot nem tudjuk elkerülni, tehát két hőátadási felület van, akkor érzésem szerint a felület növelésével, növelhető a hőátadás ''hatásfoka'', lásd borda-levegő hőátadási/leadási felület.
Egyébként a nagyteljesítményű motoroknál emiatt nem használnak hengerperselyt, mert akármilyen tökéletesre munkálják meg a blokk furatának és a perselynek a felületét, és akármilyen szorosan illesztik is a két darabot, bordánál leírt ''jelenség'' miatt, nem megfelelő a hőátadás, és megsülne a motor.
De nem akarok ezen vitatkozni, csak régen filózgattam ezen aztán most ide írtam, de ha megmérték és jobb polírozva akkor nekem oké.
www.streetquad.hu www.agroquad.hu www.yomoto.hu