Kár itt vitatkozni, hogy ODD vagy nem ODD. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Én is ODD párti vagyok, ennek több oka van:
(leszögezem, eddig nem volt notebookom, de nagyon szeretnék már egy jó szubnoteszt)
1.) Imádom a filmeket, és a szubnoteszt hordozható DVD playerként is használnám
2.) Nem szívesen bajlódnék azzal, hogy imagebe írjam egy másik gépen a DVD filmeket, majd hálón átnyomjam a notira. Túl kényelmes vagyok én ehhez, és baromira nincs időm ilyesmire. Ugyanakkor egy hosszbb útra nem egy-két filmmel mennék, hanem minimum 10-20-szal, namármost ez imageben rá se nagyon férne egy standard noti vinyójára.
3.) Nem indulhatok ki abból, hogy majd mindent letöltök netről, távoli gépről, stb. Sajnos az én környezetem erre nincs felkészítve/felkészülve. Sem a közvetlen munkatársaim, sem a céges hálózatunk, sem mások. Nem tudom előre, két hónap múlva kikkel (külsős tervezők, alvállalkozók) fogok dolgozni, neki milyen számítástechnikai háttere van, stb. Nem csak fogadnom kell adatokat, hanem adnom is, és ha a partnernél nincs gép, akkor a pendrive nem jöhet szóba: marad a CD-re, DVD-re írás.
4.) Pl. egy zöldmezős beruházáson utópia a gyors net ill. hálózat (ha vannak egyáltalán), és nekem esetenként többszáz megabájtos nagyságrendű adathalmazra van szükségem tervezőktől, stb., vagy azt kell megosztanom másokkal. Mivel egyszerre több projekten dolgozom, pillanatnyi földrajzi kordinátáimtól függetlenül bármikor bármelyik projekt bármilyen adatára szükségem lehet. Építőiparban dolgozom projectmanagerként. Az utóbbi időben elengedhetetlenül fontos lett, hogy nálam legyen állandóan a teljes adatállományom (komplett levelezésem, AutoCAD tervek, stb. Ezzel van/lenne tele a gépem, ekkor már DVD imageknek nem nagyon maradna hely.
A szubnoti előnyeit meg kár is feszegetni. A cipekedés miatt kicsi legyen a tömege, de a méret igenis számít, főleg ha útközben többször kell használnod. Ezért nekem a max 12''-os gépek jönnek be igazán, de talán még egy 14-essel is együtt tudnék élni.
Az én ideális notim:
- 12'' (talán inkább 4:3 az általános alkalmazások miatt, filmeknél meg nézem a két fekete csíkot, de wide ot is elviselném)
- kb 1,5-1,6 kg, kis méret, vékony design
- centrino, ULV procival
- min 80 GB HDD
- 1 GB RAM
- beépített DVD író
- gyors Wlan (kapcsolóval kikapcsolható) és drótos lan
- i-link, s-video, digitális hang kimenet, 2-3 USB, külső VGA (esetleg egy soros port a mérőállomással való kommunikációhoz, bár én ezt nem nagyon használom)
- jó billentyűzet, trackpoint
- starpabíró ház
- hosszú akkuidő + kicsi, könnyű táp