Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) shteer

shteer
(PH! félisten)
LOGOUT blog

kiválthatja akár az állandó frissítést igénylő DRAM-okat is

én nem tudom eldönteni, hogy ennek örülni kellene vagy sem...

FERZON DroidTV - Android-os médialejátszó a PH!-n csak tőlem | Android-os Tablet PC-k magyar nyelvvel, GPS-sel és 3G-vel is!!! > Hirdetéseim: http://href.hu/x/duqu

(#2) Hani

Hani
(fanatikus tag)

Jól hangzik, de ugyanez elmondható arra a többi ezer fajta memóriára, amik közül csak pár típusnak sikerült igazán elterjednie. Meglátjuk.

(#3) -FreaK- válasza shteer (#1) üzenetére

-FreaK-
(őstag)

Nekem eddíg ez tűnik a legéletképesebb technológiának eddíg, főleg h már ilyen közel járnak a sorozatgyártáshoz(legalábbis az Intel szerint).Technkai paramétereit tekintve sztem igen nagy előrelépés.
Milyen szempont alapján nem kéne örülni annak h kiválthatja a dram-okat? Szerintem ha sebességben és helyigény/kapacitásban is utoléri akkor nem igen akad ellenérv:)

(#4) joghurt

joghurt
(őstag)
LOGOUT blog

Megpróbáltam rákeresni az árára. Durva, hogy az összes portál, ami lehozta ezt a hírt, szinte szó szerint ugyanazt írta. Illetve ugyanezt. :)

A tej élet, erő, egészség.

(#5) syn7h37ic válasza shteer (#1) üzenetére

syn7h37ic
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Azért lenne király, mert elmaradhat a teljes boot folyamat, mert kikapcskor nem veszik el semmi a mem-ből. hihetetlen gyors indulások lennének így egy PC-nél. Sőt, nagyon nagy kapacitás esetén HDD sem kell, mert elfér minden egy cuccban. pl. 750GB PRAM esetén benne lehet minden a memóriában, csak érte kell nyúlni, nincs töltési idő stb stb. sokkal gyorsabb a rendszer. de ez gondolom még messze van a megvalósulástól, egyenlőre sztem SSD tárolók, és memóriakártyák lesznek ebből a technológiából.

(#6) -FreaK- válasza syn7h37ic (#5) üzenetére

-FreaK-
(őstag)

Hát ha bejön minden amit így az Intel ígér róla akkor sztem nincs is olyan messze eza dolog(legalábbis reménykedem), főleg mivel igen olcsó is lehet.Ekkor ez azt is jelentheti akár h eltűnhet a ram a gépből mert a háttértár is lehet ugyanolyanolyan gyors? Ez mondjuk elég meredeken hangzik de ha télleg bejönek ezek a dolgok akkor a gyors elterjedés előtt sem áll sok akadály:)

(#7) ftc válasza -FreaK- (#6) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

1 akadály van és a legnagyobb : A pénz

(#8) Ősember

Ősember
(PH! addikt)

jopofa, hirtelen mindenki mindenhol milyen nagy számokat igér :D

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#9) Sepiroth válasza -FreaK- (#3) üzenetére

Sepiroth
(lelkes újonc)

''írás-törlés ciklusok tűrésén''
ezen a téren még lehetnek gondok :U

a kedvenc toplistám http://toplista.megaoldal.hu

(#10) ngabor2

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

azért ennek az élettartama csak a fizkémet alapul véve, nem végtelen. egy anyagot felmelegítessz-lehűtessz. egyszercsak elkezd degradálódni, akárhogy is védik. és onnantól kezdve meghalt. ez a flash memóriák betegsége is, ott is elvileg reverzibilis, gyakorlatilag hosszú idő után irreverzibilis változások vannak.

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#11) Szanya válasza ftc (#7) üzenetére

Szanya
(tag)

Szerintem, ha az Intel áll mögötte, akkor a pénz nem lehet akadály.

''Szanya csak egy van.''

(#12) Male válasza Szanya (#11) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Azért ez nem mindig jön be... pl Rambus memóriák se nagyon vannak a mai asztali gépekben... vagy ott a BTX, stb.

A hírhez: ez biztos egy prototípus a képen? Csak mert nem igazán tűnik valódinak...

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#13) ftc válasza Szanya (#11) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

ott a sok memória gyártó cég,HDD gyártók,flash gyártók...és még sorolhatnám...addig még lehet lenyomják a torkunkon a fejlesztéseket...és lehet fokozatosan beépitik de az lassu folyamat lesz...de nagyon

(#14) Krix válasza syn7h37ic (#5) üzenetére

Krix
(senior tag)

Nekem is pont ez ugrott be. Csak benyomom a gépet és ott folytatja ahol kikapcsoltam. Ezt el tudnám viselni. :)
Mondjuk a cd-rw-ken max. 1000 írási ciklust garantálnak ezzel a technológiával, azért azon még van mit faragni.

Ha itt vannak az ászok, vígan dudorászok.

(#15) CYBERIA

CYBERIA
(senior tag)

Éljen! Már csak az élettartama lenne jó! Ui. élettartam-fan vagyok :W

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#16) Loha válasza syn7h37ic (#5) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Persze persze aztán arra ébredtél, hogy belelóg a kezed a bilibe... ;]
Hibernálással ezt most is meg tudod csinálni. HDD-t sztem sokan akarták már temetni, meg persze a PC-t is, de eddig nem sikerült... Egyébként vmi hasonló elven működnek az újraírható CD-k is, aztán azokra max 1000 újraírást garantálnak...
Jó sok nulla kellene még, hogy ez technológia SDRAM-ok helyét átvegye, arról nem is beszélve hogy az egész nem ér semmit, ha árban nem versenyképes...

(#17) shteer válasza syn7h37ic (#5) üzenetére

shteer
(PH! félisten)
LOGOUT blog

nálam nincs is boot-idő ;] 7/24-ben megy a gép, ha meg újra kell indítani, kimegyek egy teáért

laptop is csak hibernálva... annyit tudok várni

az intel állmögötte. ez jó. a pénztárcánknak már nem biztos, de szvsz sincsenek még olyan közel a megoldáshoz, hogy forradalmi áttörés legyen
ha sikerrel járnak én pedig akkor sem akaroim kidobni a cuccom - ehhez pedig új oprendszer is kell

végleges konklúzióm: várunk, aztán egyszer csak lenyomják a torkunkon. ha nem ezt, vmi mást biztosan

FERZON DroidTV - Android-os médialejátszó a PH!-n csak tőlem | Android-os Tablet PC-k magyar nyelvvel, GPS-sel és 3G-vel is!!! > Hirdetéseim: http://href.hu/x/duqu

(#18) FehérHolló válasza syn7h37ic (#5) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Végülis.. Az oprendszernek nem kell felismerni, ha esetleg valami új hardware-t csatlakoztatsz. Tök fölösleges, lényeg, hogy gyorsan töltsön be.

Ember embernek farkasa.

(#19) llax válasza -FreaK- (#6) üzenetére

llax
(fanatikus tag)

Amíg ilyen technológiákat alkalmaznak, nem tűnik el a ram. Azt írják, hogy tízszer akkora az élettartama, mint a flash memóriáké. Ez operatív tárnak édeskevés, de még swapfile tárolására sem a legalkalmnasabb... Ram-ként használva a legszélsőségesebb esetben 2-3 sec alatt véget érhet az élettartama :)

(#20) FehérHolló válasza llax (#19) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Miért is? Ha folyamatosan azt írod újra, amit előzőleg, akkor sem megy tönkre 3 sec alatt.

Ember embernek farkasa.

(#21) llax válasza FehérHolló (#20) üzenetére

llax
(fanatikus tag)

A jelenlegi flash memóriák 100.000 körüli törlést/újraírást viselnek el. Számolj ennek a tízszeresével, és a mai ram-ok írási sebességével...

(#22) Cerebellum

Cerebellum
(őstag)
LOGOUT blog

Nincs realitás a dologban.

1., RAMoknak nem alternatívája, mert MOST tartunk DDR2-800-as ramoknál 4-4-4-12 időzítésekkel, jön a DDR3 1066 meg 1333 effektív órajelekkel, és megyünk tovább. Ahhoz, hogy ez a technológia a DRAM-okkal versenyképes legyen, ahhoz az induló modellnek gyorsabbnak kell lennie, mint egy DDR3-1333-as modell, mert az ára nyílvánvalóan több lesz.

2., Más aspektusból szintén nem lehet ez RAM-alternatíva. Érdemes kiszámolni, hogy egy kihasznált ramnak másodpercenként tízmilliós nagyságrendű frissítést kell kibírni. Ezt beszorozzuk, akkor egy 24/7-es üzemú modulra kijön, hogy közel egybilliárd műveletet kell kibírnia három év alatt. Továbbá nem számoltunk a növekvő sebességigénnyel. Oké, legyen a felhasználási terület egy laptop, osszuk el tízzel a dolgot, 100 billió. Esélytelen.

3., Merevlmezeket elvileg kiválthatna, de én speciel most közel egy terával gazdálkodom, és kinőttem. Mire ez gyártásba kerül, az átlag lemez 250-300 giga környékén lesz, nekem meg az igényem 2-3 teránál. Nagyon vágynék a segítségre, csak nem lesz gigánként egy ezresem rá...

Eligor Rendszerház Kft. - Rendszerben gondolkodunk - www.eligor.hu

(#23) macilaci78

macilaci78
(PH! addikt)

Amit még senki nem vetett fel. felmelegít-lehűl. Mennyire kell felmelegíteni? Ha nagyon, mondjuk 200°C, akkor a burkolat, stb, fog ez melegedni rendesen. Ha nem nagyon, akkor egy lázas ember zsebe leformázza? De a napon felejtve, vagy netán a sütőben biztosan... És a másik dolog: felmelegítik, majd magától a környezeti hőmérséklet lehűti, de ez idő, olyan idő, ami nem rövidíthető, legfeljebb az egyre kisebb csíkszélességgel, de az nem csökkenthető tetszés szerint. Vannak korlátai ennek a technológiának. Persze lehetőségek is vannak benne szépen. :)

Jótanács: ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Egy mag, két mag, négy mag, nyolc mag, tizenhat mag, harminckét mag... A proci lassan súrolja a ''dinnye'' szó fogalmát...

(#24) Hun'reeth

Hun'reeth
(őstag)

Nyilvánvaló, hogy a dram-ot egyelőre nem fenyegeti de ha tényleg olcsó, gyors és 10x akkora élettartamú tud lenni (amin még javíthatnak) a flash memóriákat könnyedén kiütheti a nyeregből. Meg persze a hibrid technológiáknál is ugyanez a helyzet.
Még az is lehet, hogy rövid időn belül olyannyira feljavítják az élettartamát, hogy mondjuk 10év alatt megy tönkre. Hol lesznek mostantól 10 évre pl. a DDR2-es memóriák? Múzeumokban. ;]

''Öregember nem gyorsvonat!''

(#25) t72killer válasza Cerebellum (#22) üzenetére

t72killer
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Háát, inkább CL4/DDR2-1066MHz-nél járunk már, az erősebb tuningramokat nem is említve, abból DDR2-1300MHz is akad már:))

Ergo egyetértek, hogy ezeket speedben egy felmelegítős- lehűtős alapú technológia kizárt, hogy MEGELŐZNÉ... az, hogy 3 év mulva hozzná a mai ramok sebességét, felejtős, m 3 év mulva DDR4-3GHz-cel fogjuk nyomni kb...

Valami olyast kéne kitalálniuk, ami nem fárasztja az anyagot egyáltalán + nagyon gyors: ez optikai és elektromos/v esetleg vmiféle mágneses - pl: [link]/ lehet.

NAGY HDD Statisztika készül: http://prohardver.hu/tema/hdd-k_megbizhatosaga_elettartama/hsz_1-50.html

(#26) FehérHolló válasza macilaci78 (#23) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Elektromosan is le lehet huteni.

Angol billrol vagyok, nincs ekezet.

Ember embernek farkasa.

(#27) daa-raa válasza Cerebellum (#22) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

A második pontod ott hibázik, hogy ezt a RAM-ot nem kell frissíteni (pont ez az egyik legfőbb előnye a DRAM-okkal szemben). Egyébként én is szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, biztosan nem képes kiváltani a DRAM-okat, több egyéb okból, amit már leírtak előttem.

A ZRAM már érdekesebb lenne, mert az bizony nagyon gyors (ha L3 cache-nek megfelel, akkor annak kell lennie). Csak megint nem az olcsóságáról híres, bár még mindig olcsóbb és kevesebbet fogyaszt, kevesebb tranzisztort igényel, mint a jelenlegi SRAM-ok.

FehérHolló: Ezt a bill dolgot inkább írd be aláírásba...

Si vis pacem, para bellum.

(#28) FehérHolló

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Akárhány helyen olvasok utána, sehol nem állítják, hogy a DRAM felváltására szeretnék használni a PRAM-ot. A Samsung press release-hez nagyon hasonlít a PH-s hír, de abban csak az előállítás hasonlóságára utalnak. (Pontosabban: felhasználták a DDR-es tapasztalatokat a technológia kifejlesztésénél...) IBM-nél és Intelnél is csak annyit említenek, hogy a flash, vagy esetleg a hibrid merevlemezek felváltására lesz alkalmas.

Honnan jött akkor ez a DRAM leváltásos ötlet PH részéről???

Különben a PRAM ötlete már régen felmerült (mondjuk őgy, hogy a '60as években), csak most megint felkapták. Samsung pedig 2003-ban már biztos mutogatott PRAM chipeket.
Többet nem nagyon szeretnék mondani, mert nagyon flame-szagú lenne, csak mutatnék 3 linket.

[link] - egy korrekt cikk forrásmegjelöléssel és linkekkel, amik alapján az érdeklődő olvasó utána tud nézni a témának.

[link] - két érdekes animáció a PRAM fázisátalakulásának bemutatására.

[link] - Samsung legfrissebb press release-e a témával kapcsolatban.

Váljék egészségetekre! Peace...

#27: ;] Még csak két helyre írtam be a kettőből, ahol hozzászóltam. :)

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

(#29) Cerebellum válasza daa-raa (#27) üzenetére

Cerebellum
(őstag)
LOGOUT blog

Eddig világos, ez egy SRAM-felépítésű dolog, akkor frissíted, ha változik a memória tartalma. Na de ettől még nagyságrendileg a dolog helytálló.

De a szkepticizmus a lényeg: én részemről hiszem, ha látom.

Eligor Rendszerház Kft. - Rendszerben gondolkodunk - www.eligor.hu

(#30) orbano válasza FehérHolló (#28) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

nem is értem hogy jutott eszükbe az embereknek. a flasheknél 1000x gyorsabb adatátviteli sebesség is kevéske, a 1 000 000 írási ciklust, 100mhz-es tempóval számolva (nem tom pontosan hány ciklu alatt van meg egy írás, de kb 10 lehet), akkor is 0.1mp alatt kivégezhető egy memóriacím élettartama.
Arról nem is beszélve, hogy a késleltetése nyilván jóval alulmarad mindenképp a jelenlegi dramokhoz képest.
A melegítés pedig lokálisan történik, ugyan magas hőmérsékleten, de kevés ideig, tehát kevés energiáról van szó, nem fog ez sehova sem melegedni szvsz...

A vér nem válik VAZZE!™

(#31) Dare2Live válasza ngabor2 (#10) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

amit találtam aszerint 1000*nagyobb élettartalmú mint a jelenlegi flashes teknika.

ésugye flashes meghajtókat is alkalmaznak HDDként.

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#32) FehérHolló válasza orbano (#30) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A linkelt videón (az 50megásról beszélek) melegszik, de a figyelmes szem azt is meglátja, hogy a végén hűtik is, valószínűleg elektromosan.
Szerintem nem lehet ilyen gyorsan kivégezni, de utána kéne nézni pontos adatoknak és számolgatni egyet. :) Persze ez jelen körülmények között csak ismerősön keresztül oldható meg valószínűleg, az olyan információt meg úgysem szabad ideírni. (Ne értsetek félre, nekem nincs ilyen ismerősöm.)

Ebben különben nem is az a lényeg, hogy most meddig bírja, mit vált fel, vagy milyen gyors, hanem az, hogy sikerült létrehozni egy nem felejtő RAM-ot, aminek látszólag jövője is van. Sajnálom, hogy ez így senkiben nem tudatosult még az előző hozzászólásokban.

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

(#33) joghurt válasza Dare2Live (#31) üzenetére

joghurt
(őstag)
LOGOUT blog

A közeljövőbeni alkalmazásnál épp a vinyók helyett tervezik.

Az élettartam kérdése akkor lényeges, ha operatív memóriaként akarják használni. Itt a vinyókhoz képest kb. 100-szoros a terhelés, és míg a vinyóknál szépen sorban olvasgatnak/írnak szektoronként, memóriánál egy számítási algoritmus könnyedén kivégezhet egyetlen byte-ot, ha állandóan azt módosítgatja, mert mondjuk ott tárolja a közbenső eredményeket.

A tej élet, erő, egészség.

(#34) rollins válasza FehérHolló (#18) üzenetére

rollins
(őstag)

bocs a szőrszálhasogatásért, de ezt most nem értem, valamilyen szinten kell tudnia a kernelnek, hol merre mennyi, vagy nem?

[Szerkesztve]

(#35) Dare2Live válasza joghurt (#33) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

majd kombinálják rammal. elfelejthető adatok ramban egyebek/ritkábban modosulók meg ezen.

Engem egyébként nemzavar a 2perces boot 3hetente. főleg mertha kell hibernálok és máris 1perces sem a ''boot''.

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#36) orbano válasza FehérHolló (#32) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

nem felejtő memória már van nagyon sok ideje. ott van pl a CDRW, de a HP is fejlesztett már ki ennél gyorsabbat. vagy ott van a ferrites megoldás, az sem felejt. nehéz lesz leváltani a mostani memóriát valami új technológiára. ez elég jól bejáratott, sokaknak érdeke, hogy maradjon és ráadásul az ár/teljesítmény aránya is jó.
Szóval az, hogy egy memóriafajta nem felejt, az egyáltalán nem kunszt, max Neked :R ;)

A vér nem válik VAZZE!™

(#37) Nantucket válasza orbano (#36) üzenetére

Nantucket
(kvázi-tag)

Miért gondolod hogy jó az ár/teljesítmény aránya a RAM-oknak ma? Mert szerintem siralmas, hogy milyen drágák. A cikkben azt írják, hogy lehetnek olyan alkalmazások, ahol egy ilyen technológia leválthatná a Dramokat, ez nyilván nem az asztali pc lesz. A vinyókra meg tényleg ráférne már egy váltás, hangosak, mozgóalkatrészek vannak benne, melegednek. Én nagyon szeretnék már valami mást rakni a gépembe helyettük, örülnék ha valamelyik új fejlesztés sikerülne úgy, hogy tényleg le tudja váltani őket.

Gyűlölöm a HDD-ket

(#38) Cicero

Cicero
(őstag)

nem értem a képet. a lábak egy szállba futnak?

(#39) FehérHolló válasza orbano (#36) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A hangsúly a RAM-on volt. Nem felejtő RAM-ról, ami el is terjedt széles körben, nem tudok. De ha tévedek, kérlek homályosíts fel! Ennek viszont nagy esélye van elterjedni meglátásom szerint.

#34: Próbálj meg menet közben bedugni plussz egy merevlemezt (nem hotswapra gondolok :) ), vagy kiszedni egy memóriamodult. Ha nem omlik össze a rendszer, akkor szólj! Körülbelül ez kellene hogy működjön, ha mindenféle bootolás nélkül szeretnéd behozni a rendszert.

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

(#40) syn7h37ic válasza Cicero (#38) üzenetére

syn7h37ic
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az csak egy prototítus tokozás. a lábakat majd levágják az összekötő részről.

(#41) ALI_G

ALI_G
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

''We're hoping we can see production by the end of the year, but that depends on the customers.''

Akkor mi a 2007 eleje a cikkben?! :F Vagy én értek valamit félre? janpotocki?

(#42) FehérHolló válasza ALI_G (#41) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

EETimes: ''Intel Corp. (Santa Clara, Calif.) is preparing to sample a 90-nm 128-Mbit phase change memory to customers in the first half of 2007. Mass production could begin before the end of 2007 the chip giant said.''

PH!: ''Az EE Times híradása szerint a gyártó 2007 első felében kezdi szállítani partnereinek PRAM chipjeinek mintáit, és a tömeggyártás beindítására is sor kerülhet még ebben az évben.''

PH! az EETimes-os cikkre hivatkozott. Az más kérdés, hogy EETimes mennyire megbízható ilyen szempontból.

Nálam az F12 is csinál valamit, csak jó programot kell hozzá használni. ;)

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.