Nem tudom ki hogy van vele, de nem ettől fog megugrani a DDR3 iránti kereslet. Aki tuningolni akar, az amúgy is megtalálja a módját XMP nélkül is.
... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
[Re:] Számítógépet tartalmazó harcirobot fémhulladékból és egy liter vodkából
[Re:] Az Intel alternatív operációs rendszerekkel támadna a netbookpiacon
Melyik tápegységet vegyem? /Mielőtt kérdezel, olvasd el az első hsz.-t!/
Milyen monitort? A-tól Z-ig, a legkisebbtől a legnagyobbig [Olvasd el az #1 hozzászólást!]
Nagy FEJhallgatós topik (Kérdezés előtt olvasd el az 1-es hsz.-t)

Nem tudom ki hogy van vele, de nem ettől fog megugrani a DDR3 iránti kereslet. Aki tuningolni akar, az amúgy is megtalálja a módját XMP nélkül is.
... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
a hamarosan érkező X38-as lapkakészlet memóriavezérlőjébe egy a tuning során kifejezetten hasznos opciót épített be XMP (Extreme Memory Profiles) néven.
Szerintem meg inkább a BIOS-ba építenek be ilyen funkciókat...
Kevéssé hihető hogy a memóriavezérlő fogja az I2C buszon keresztül közvetlenül olvasgatni az EEPROM-okat...![;]](/dl/s/v1.gif)
Tehát az XMP által tárolt extra infókat a BIOS fogja kiolvasni és ezek alapján ő is fogja felprogramozni a chipsetet...ahogy eddig is...
A chipset-hez max. annyi köze lehet a dolognak, hogy elképzelhető: az X38 sokkal finomabban, sokkal több paraméterrel hangolható a memóriákhoz. Az extra paramétereknek már nincs hely a szabványosított 128 byte-on belül, ezért az EPP-hez hasonlóan az ezen felüli címterületen helyezik el őket.
Vagyis: elképzelhető hogy az X38-as lapok csak XMP memcsikkel fognak működni (bár ennek üzleti megfontolások alapján kicsi az esélye
), az XMP-s memók viszont minden DDR3-as lapkakészlettel kompatibilisek lesznek.
[Szerkesztve]
primus inter pares

Természetesen azért lesz lassan már ddr4 is, mert így tudják a felhasználót újra a kassza elé bírni! 

én igazából azt nem értem, ennek miért kell hogy köze legyen a chipsethez. miért nem jó, ha a bios állítja be az XMP alapján a memóriavezérlést? 
A vér nem válik VAZZE!™
Pont ezt írtam: a BIOS állítja be...
A cikkben olvasható megfogalmazás helytelen...
[Szerkesztve]
primus inter pares

mert ha a bios állithatná be akkor minden lapnál meg lehetne oldani
tehát nem lenne értelme a ''speciális'' lapokra rátenni az XMP Ready matricákat 
______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!
A BIOS állítja be...
Nyugodtan bele lehet tenni más DDR3-as lapokba is az XMP memcsiket, hiába okosítják fel a BIOS-t az extra paraméterek kiolvasására, az értékek zömét csak az X38-as lapkákba lehet belenyomni.
Az XMP három profilt tárol:
0. - JEDEC szabvány
1. - Intel chipsetek számára optimalizált
2. - a memcsi gyártója által optimálisnak vélt.
Mivel van 0. profil, a memó mindenhová jó.
primus inter pares

ja értem. szóval akkor annyi, hogy az intel új memvezérlője többféleképpen paraméterezhető, és ezeket belerakják az XMP-be, hogy ne szegény hülyegyereknek kelljen otthon kibogarásznia, hogy mi az optimális érték. Nagyszerű...
A vér nem válik VAZZE!™
olyasmi... akar tuningolni: igen / nem 
Simán tudnák tetszőleges lap bioszába implementálni... csak itt konkrét chipsethez tartozó értékek vannak letárolva... akár fordítani is lehetne a dolgokon.. ha valami egyedi (széria függő) azonosító lenne a memóriákon akkor az alapján a bios tartalmazhatna ilyen profilokat... (melyik memória milyen sebességen képes működni az adott lapban)
Csak jelen esetben a memória gyártó és a chipsetgyártó viszi a pénzt az extra ''tudásért'', míg ha az alaplapgyártó csinálna profilokat akkor a memória gyártóit fejnék olyan címen hogy beteszik a memóriájuk profilját a biosba
Tegyük notebookunkat 1080p képessé: http://tinyurl.com/BCMCrystalHD
míg ha az alaplapgyártó csinálna profilokat akkor a memória gyártóit fejnék olyan címen hogy beteszik a memóriájuk profilját a biosba
Ez is létezik...régen...sajnos öregszem, ezért nem jut eszembe melyik alaplapok (talán Asrock?
) BIOS-ában láttam memóriamodul specifikus profilokat, de láttam...több alkalommal is...
[Szerkesztve]
primus inter pares

Volt a Gigabyte saját tuner progijában is, de leragadt a 266os ddr-ek támogatásánál....
Nem sok értelmét látom ennek... majd én kitesztelem inkább, hogy mi milyen időzítésen és órajelen menjen... ez csak ilyen hozzánemértő ''tuningereknek'' lesz. 

Még TCCC-hez és BH-6-hoz is voltak profilok. Azok meg nem DDR266-os chipek.
Si vis pacem, para bellum.

A P38-as még drágább is lesz mint a többi intel chipset.
Szerintem nem ez a fejlődés útja.
Más tuningoljon helyettünk, mi meg csak bekapcsoljuk. áhh

majd én kitesztelem inkább, hogy mi milyen időzítésen és órajelen menjen... ez csak ilyen hozzánemértő ''tuningereknek'' lesz.
Ahogy azt Móricka elképzelte...![;]](/dl/s/v1.gif)
Az extra paraméterek még csak nem is fognak szerepelni a SETUP-ban...max. Read Only módban...
primus inter pares