Hm miért jó megint hogy az ATX csatlakozó lent van és a + 12V-s fent a proci másik felén?
sok ember keveselni fogja a csatlakozók számát...
Ez se az a új formátum ami leválthatná az ATX-et...
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
[Re:] Számítógépet tartalmazó harcirobot fémhulladékból és egy liter vodkából
[Re:] Az Intel alternatív operációs rendszerekkel támadna a netbookpiacon
Melyik tápegységet vegyem? /Mielőtt kérdezel, olvasd el az első hsz.-t!/
Milyen monitort? A-tól Z-ig, a legkisebbtől a legnagyobbig [Olvasd el az #1 hozzászólást!]
Nagy FEJhallgatós topik (Kérdezés előtt olvasd el az 1-es hsz.-t)
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
Útvonal
Fórumok » Hűtés, házak, tápok, modding » [Re:] Az ATX elavult, a BTX halva született, jöhet a DTXHozzászólások

Messa
(tag)
Egyetértek!
Csak gondoljunk bele: 2 csatlakozó?
Alap esetben van 1 videókártyánk-e mellé legtöbbször társul egy hangkártya is,amit speciel nem csodálok mivel nem láttam még igazán használható integrált fajtát. Nah és DTXben max ennyi. Hova megy a TV tuner pl? Vagy a hálókártya ami esetleg elsült az alaplapon? Vagy a PhysX vagy bármi más.
Minek kell egyeltalán ilyen marhaságokkal piszkálni az ATX-et,már megint pénzt akarnak spórolni a gyártók és megpróbálják ráeröltetni a felhasználókra az új szabványt pfúj.......
Time is the fire in which you'll burn.
(#3) lakatlack0

lakatlack0
(újonc)
Jól érzem, hogy ebben az egyetlen pozitívum, hogy lehet faragni a gyártási költségeken? Ötletnek ez kevés szerintem 
Persze ott van az, hogy csak a méret és a rögzítés kötött, de abból meg nagy káosz lesz. Az elején biztos. Két nagy gyártó kitalálja a maga legjobb megoldását, az egyik a bal a másik a jobb felső sarokba rakja a procit, aztán nézhetünk, hogy minden alaplaphoz más hütőt kell venni. 
Jobb így első látásra, mint a BTX. A kompatibilítás megörzése nagy előny!
Az ATX-et ezért kell leváltani, mert szükség van egy olyan új szabványra ami költségkímélőbb gyártást tesz lehetővé.
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

Messa
(tag)
Az ATX-et ezért kell leváltani, mert szükség van egy olyan új szabványra ami költségkímélőbb gyártást tesz lehetővé.
Menten lesajnálom az összes alaplapgyártót 

slayer006
(PH! addikt)
költségkimélő gyártáshoz nem kell új szabvány 
Ti nevettek rajtam mert más vagyok? Én nevetek rajtatok, mert ti mind egyformák vagytok.
Ez neked nem probléma, de nekik nagyon is baj. A lényeg, hogy kell az új szabvány és ebbe a felhasználóknak nem lesz beleszólása. Ugyanúgy rádkényszerítik, mint a DDR2-őt vagy a PCI-Express-t.
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.
egy DTX szabványú számítógép processzorának TDP-je maximum 65 W lehetne
ejha...
a 2 bővítősín tkp elég lehet, manapság mindenből kapni más usb-set (hangkártya, tv, stb)
Az E-ink kijelző az egyik legnagyobb dolog, ami a könyvnyomtatás feltalálása óta a könyvekkel történt.

Messa
(tag)
ebbe a felhasználóknak nem lesz beleszólása
Max annyi,mint a BTX-be: Nem veszik meg 
Inkább legyenek gagyi alkatrészek az alaplapokon mi (a la Anus és Gagyibájt meg a többiek). 
elméletileg neked is olcsóbb lenne...
Belenéztem a gépembe...hm 1 slot foglalt és az is PCI-E nekem minek a többi? akkor miért is fizessek többet?Akinek nem kell a sok PCI annak majd megéri...

sTERNI
(fanatikus tag)
Ez a 65W-os TDP nem korlátozza le egy kicsit a dolgokat? Nem beszélve arról, hogy egy épkézláb VGA/CPU/chipset hűtő felszerelése után kicsit zsúfolt lenne a dolog.
Jöhet az ETX.
ftc: Ezzel csak az a gond, hogy olyan szabványra lenne szükség, ami költséghatékony ÉS idővel át tudná venni az ATX szerepét. Nem hiszem, hogy annyira jó lenne, ha 10 évig még ATX/DTX egymás mellett létezne.
[Szerkesztve]
www.theskynet.org - Hungary alliance

optikus
(tag)
Max 2 kartyahely? Maguknal vannak ezek? 
Hova dugom a vga-t a hangot a fw-t a scsi-t? Hogy a tobbirol ne is szoljak. Vagy majd ezek mind lesznek az alaplapon soros parhuzamos prortal egyetemben? Orulok hogy az o koltseguk csokken = no a profitjuk 
MP3: Monolith MX 7000 Premium 1GByte Black, ha tudod mi az...

Messa
(tag)
manapság mindenből kapni más usb-set
És visszajutunk a szoba méretű PCkhez

Tod jön a haver és : vigyázz ott a hangkarim rá ne lépj,bazz megbotlottál a videókarimba,vigyázz ott lóg a HDDm 
[Szerkesztve]

Veriakilis
(őstag)
Nemrég vettem egy régebbi AGP-s VGA kártyát.
A boltban azt mondta a fickó, hogy minek lecserélni a gépet, mikor az átlag játékosnak bőven jó a régi S478-as foglalatú alaplap-processzor is AGP-s kártyával.
Ezzel az erőltetéssel csak azt érik el, hogy a gépcserét kitolják későbbre az átlag felhasználók.
(ez a tuningosokra, meg a mindig legjobb játékokra vágyókra ez ugyan nem vonatkozik, de ők vannak kevesebben, mint az átlag felhasználó... )
A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
Az AMD-nél lázasan dolgoznak egy új formátumon
Inkább menjenek orvoshoz, szedjenek gyógyszert, aztán ha meggyógyultak felejtsék el ezt a beteg ötletet... 
Következő mi lesz? ET-x 
http://evaper.info - Magyar eVaper Fórum / Ecigi fórum / Kedvezmények a fórum tagjainak!!! --- | ---- Steam: wwenigma_pod, Origin: wwenigma
A BTX-nek az volt a veszte, hogy a gyártók sem tartották életképesnek.

slayer006
(PH! addikt)
egy új szabványtól az alaplapi alkatrészek ugyanúgy lehetnek gagyik 
de mi lesz majd a GTX -el és az XTX -el ??
lehet inkább XXX lesz 
[Szerkesztve]
Ti nevettek rajtam mert más vagyok? Én nevetek rajtatok, mert ti mind egyformák vagytok.

Messa
(tag)
Vagy befejezhetnék az R600at 

Frigo
(őstag)
Teszkós gépekbe Fusion procikkal jó lesz majd . 

Veriakilis
(őstag)
Ez a szabvány halva született...
A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
De nem az alkatrész lesz az elsődleges spórolási szempont és ez nagy különbség. 

Frenky89
(őstag)
Csak annyit tudok mondani, hogy Hajrá, ennek se adok többet mint a BTX-nek. Ez a két bővítőhely azért elég abszurd.

Veriakilis
(őstag)
Én az XXXXXL-re szavazok.

sTERNI
(fanatikus tag)
Azért kíváncsi lennék, mekkora százalék az ami meg tudnak ezzel spórolni. A lap nem tudom mennyibe kerülhet, de a PCI-E sín biztos drága, ha csak ennyit hagytak belőle. 
www.theskynet.org - Hungary alliance

Veriakilis
(őstag)
Érdekes, hogy a chipset ki tudna szolgálni kitudja hány pci/pci express helyet (foglalatot), és akkor rátesznek az alaplapra 1-2 foglalatot. 

Messa
(tag)
Madj lesz alaplap bővítő kártya + pénzért torony házakba 

poci76
(kvázi-tag)
Itt ne házi gépépítőkre gondoljatok, hanem DELL-re, HP-re stb. Ezek a cégek örülnek minden centnek, amit megspórolhatnak.
Szerintem ez a dolog olyan csavarjuk a tényeket az ízlésünknek megfelelően. Van ez a mondat:
''Az AMD szerint az új szabványnak köszönhetően olcsóbbá válhat az alaplapok gyártása, hiszen míg egy standard méretű, többrétegű NYÁK-lapból általában két ATX-méretű alaplapot lehet csak kivágni, ugyanebből négy DTX lap és hat mini-DTX áramköri kártya készülhet.''
Meg ez:
''Egy DTX-es alaplap egyébiránt 200 x 244 milliméteres''
Egy full ATX alaplap 305 x 244 mm egy mATX-es 200 x 244 és 244 x 244 között van. Most akkor kérdem én. Annyival kisebb ez a DTX, hogy olcsóbb legyen összehozni mint az mATX-et, amit már nagy rutinnal gyártanak? Annyira komoly csatlakozóarzenálja van a DTX lapnak, hogy össze lehet vetni a fullos ATX-szel? Lehet majd DTX-re két vagy több VGA-t tenni?
Nagyon kiváncsi vagyok arra is, hogy 200 x 170 milliméterre mit lehet felszerelni. Az az érszésem, hogy abba bár bajosan fér bele a VGA-nak való bővítőhely. Akinek van kedve hozzá, az ATX adatai alapján próbája meg kimérni, hogy a memóriafoglalatok, procifoglalat (felfogatóval), tápcsatlakozók, alaplapi chipkészlet, adattárak csatlakozói és egyebek elférnek-e egyáltalán a 200 x 170 milliméteren...
Ahol ez a kis cucc érdekes lehet az a CPU-ba integrált grafikus vezérlős móka, de ott meg a miniITX-szel kell versenybe szállnia, ami meg 170 x 170 mm.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!

Veriakilis
(őstag)
Igen, úgy van ahogy írod, és aki SLI-t akar?

Ribi
(PH! kedvence)
Foleg ha valaki 4 magos procit akar quad slibe, akkor azt hogy szerelik ra 
Gondolom ez is csak ''átlag juzernek'' szánják, de annak ott van a 10-15k-s alaplap, amire minden szar ra van integralva. Arra felesleges akarmilyen slot. Majd a procit is integraljak es az egeszet eladjak mint 1 fekete doboz par kilogo kabellel.

Messa
(tag)
Lehet az is ki fog halni? 
Engem már így is zavar,hogy a ''modern'' videókártyák a hűtés miadt rálógnak a szomszédos slotra
Minek kell oda slotot rakni ha a gyártó úgy is tudja,hogy használhatatlan lesz a VGA miadt??

slayer006
(PH! addikt)
Inkább legyenek gagyi alkatrészek az alaplapokon mi -idézet vége

majd az AsRock kiad egy ATu-DTu nevű hibridet

Nekem is az jutott eszembe, hogy erre nem lehet két VGA-t tenni, ha valaki ilyet akarna csinálni - szal így az AMD szépen megfúrná a (most már saját technológia) Crossfire-t meg az SLI-t...
Nem tetszik. Azt kell mondjam, ennél a BTX is értelmesebben nézett ki...
I'm the best there is at what I do, but what I do isn't very nice. - "Akinek nincs penze jatekra, ne vegyen xbo360-at meg melle 40"-es LCD tv-t es akkor nem kell sirni, hogy draga a jatek, ilyen egyszeru." (tiv)
ez nagyon gyenge let
[Szerkesztve]

dr faustus
(senior tag)
Én is azon gondolkodtam, hogy vajon a mATX-től ez a DTX mennyivel jobb. Arra ráfér 3-4 bővítőhely, ésszerűbb kompromisszum a 2-höz képest.
Warning: Explicit Content

Dezike
(tag)
2 bövitö sín több mint elégséges lehet a közel jövöben. Gondolj bele nem-e AMD szeretné 1 tokba zsufizni a cpu-gpu-t. Akkor 1 sin igényed kilöve. Most is vannak már lapok creative hanggal, 1 sin megint csak megspórolva. PhysX ha nv-amdati-n múlik nem kell
de tuner kártya mindenképp. A PCI-E 2.0 szabványról hallani manapság, külsö eszközöket is lehetne rá csatlakoztatni, gondolom kábellel, de akkor a kölsö lehet akár belsö is, és kerülhet bárhova a házba. A többi sallang ma sem teríti be a lapot. A sporolás meg remélem a vételárban is meglátszik, de valszeg igy akarnak megint jó pénzt elkérni mert új....
TDU2 nick : SiroMokus

Tyberius
(fanatikus tag)
Mondjuk az átlag irodai, munkára használatos PC-knek ez ideális lenne. Ott ugye az a leggyakoribb, hogy egy szál bővítőkártyára sincs szükség, mivel azon az ember nem akar tévézni, játszani, hifizni.
Ezen kívül még a low-end szegmesben tudom elképzelni, ahol tétel a nyák költsége. Aki az alaplapon spórolni akar, az vegyen ilyet, de számoljon azzal, hogy nem fogja tudni akármeddig bővíteni.
A high-end szegmensben viszont biztos nem lesz túl népszerű ez a formátum, főleg, hogy nem is lehet sokkal olcsóbb, mint az ATX-es lapok, mivel ott már a számtalan kütyü a drága, amit az alaplapra pakolnak (és ami talán el se férne egy DTX-es lapon). Tehát az AMD nem fogja ezzel megváltani a világot, de a céges PC-világban lehet, hogy kezet fognak neki csókolni. 

Shadows
(senior tag)
asrock+dtx= baromi olcsó cucc 3k-ban kapsz egy 775-ös lapot
ja 3 év garival

ezt is nagyon el busszarintották
Mind az Intel és mind az AMD a saját tervei szerint építi a jövőt. A PC nem a radikális változások sikerkovácsa, a kompromisszumos megoldások az életképesek. Ezzel a mondattal lényegében el is van temetve a BTX, bár kétségtelen, hogy kidolgozotsága jobb a DTX-nél.
Ez se lesz hosszabb életű, mint a BTX.. 
"Football isn't a contact sport; it's a collision sport. Dancing is a contact sport." // Amíg a Föld kerek, mindig lesznek OPELEK!!!!! // 8v az igazi, nem a V8 -> Kadett 4ever

nap
(őstag)
Ajánlom figyelmedbe a miniITX szabványt.Ha jól emlékszem a VIA-n kívül még a Shuttle gyárt /gyártott ilyen alaplapokat.
Annyiban szimpatikus a DTX szabvány, hogy viszonylag kevés a megkötés, az idők folyamán úgyis kialakul a legmegfelelőbb alaplap elrendezés. Ami a méretet illeti, a legtöbb felhasználó számára elég lehet a két slot, de azért meg kéne hagyni a lehetőséget a bővítésre, annak, aki ezt igényli. 5-6 pcie (természetesen 16x) elég lenne, ha lenne hozzá pcie kártya.
http://nap.uw.hu/tdu/bajnoksag
Én elképzelésem
alul a táp..
házba beépitve USB csatlakozók...
legfelül a PCI,PCI-E csatlakozók...
Alaplap kinézete:
CPU lent középpen memória felette,hogy ne arra fujja a meleg levegőt a venti.ATX csatlakozó ebből fakadóan lent.
lényegében egy forditott ATX már jó lenne ...
Ez szerintem még inkább halva született mint a BTX, annyira szabad az alaplapgyártók dolga, hogy rakhatnak összesen 2 db. bővítősínt a lapra. LoL.
Mondjuk az érdekes, hogy maximum 65W fogyasztású procit lehet beletenni , ez alapján valószínű elég jól áll az új magjuk fogyasztás terén.

LeslieG Jr.
(őstag)
Hát nem tudok ki hogy van vele, de ez tényleg egy halott ötlet. Ez akkor lenne jó(saját vélemény
) ha kidobálnánk az összes PCI foglalatot(ala költséghatékony) és telepakolnánk az alaplapot PCI-E(1x)-es ne adj isten PCI-E(4x)-es foglalatokkal. Ergó ez csak akkor lehetne megvalósítani ha a perifériagyártók(SCSI, hangkari, tv-tuner..stb) kijönne szépen technikalag egy PCI-E es bővítőkaresszal. És nesze neked költséhatékonyság.
Azaz a lapokon eltünne a sima hagyományos PCI foglalat és helyébe a PCI-E foglalat jönne persze ebből is 3-4db lenne a lapon minimum. Csak mint fentebb említettem jó lenne ha a gyártók erre specializálódnának.
Ja és még tovább megyek.
Én személy szerint eltüntetén az új lapokról a FLOPPY csatlakozót meg a IDE csatikat is. De itt is a gyártóknak kéne - gondolok itt a ODD gyártókra - hogy szépen a SATA dologra átálljanak. Ergó sokkal jobban elférsz(nincs zsúfoltság
) a házban és még költséhatékony is.
Most mondja valaki hogy nincs igazam. 
De sajnos ez még fikció. 
[Szerkesztve]
''Bizony az életben sokat kell tanulni, s nem lehet elbliccelni egyetlen leckét sem. Ha egyszer nem tanultad meg, eléd kerül még egyszer, s ha akkor sem, hát újra meg újra, amíg mindent meg nem tanultál.''

dr faustus
(senior tag)
5-6 pcie (természetesen 16x) elég lenne
Teljesen felesleges 5-6 bővítőhely, ugyanott tartanánk, mint most az ATX-szel, van rajta 6-7 bővítőhely, ebből 2 max. 3, ha ki van használva, sok gépben még ennyi sem, a többi meg csak a helyet foglalja.
[Szerkesztve]
Warning: Explicit Content
Ez úgy halott ötlet, ahogy van. Akinek ez a szint megfelel, annak ott van a microATX. Most egy alap microATX alaplap, integrált VGA-val, LAN-nal, hanggal, SATA-val, és Conroe támogatással 11.000 forintba kerül buruttó kiskeráron. Elhiszi azt valaki, hogy ennél lehet olcsóbb...?
Hogy mért halott ötlet? Borzasztó egyszerű: minden szempontból visszalépés az ATX-hez képest. Kivétel nélkül minden szempontból.
1., Szabvány? Nem, nem lesz az, az Intel sosem fogja átvenni.
2., Max 65W TDP? MUHAHA 
3., 2 bővítő slot? Jó édes anyátokat. Deméééér, hiszen mindenből ott van a Zalaplapi, az mé'nem jó? Azért, mert az alaplapi hangkártyának FOS a hangja. Lehet, hogy torzítási tényezőkben megközelítenek mondjuk egy Live!-ot, de ha megkefléjük őket, sem fogják hozni egy Audigy2 ZS vagy egy X-Fi hangzását. Ilyenekről nem is beszélek, hogy E-MU APS... No és ha nincs elég SATA bővítési lehetőség? Vagy SCSI-t szeretnék? Vagy TV-tuner?
Anno volt egy P4 configom, még rambusos. Volt benne videokártya, két SB Live, TV-tuner, SATA kártya, és egy második hálókártya. Hogy miért? Mert zenéket keverésztem, játszottam, TV-ztem rajta, és kevés volt a 4 csatlakoztatható IDE eszköz. Kompromisszumok nélkül csináltam, azzal a hangkártyával, tv-tunerrel, sata kártyával, amelyikkel én akartam. Meg tudom ezt tenni akár ma? Már ma sem! Na de ezzel a szabvánnyal végképp nem.
Úgyhogy azt látom, hogy mindenkire ráeröltetik, hogy egy bizonyos eszközt használjon az adott célra, az alaplapi hangkártyát, usb-s tv-tunert, stb stb. És ha én nem akarom? Az le van szarva. Ez a DTX szabvány a szememben tökéletes bizonyíték arra, hogy ma a user van a termékért, és nem fordítva.
Az AMD-nek pedig el kellene kezdeni értelmes dolgokat fejleszteni. 4x4 meg DTX... egyik nagyobb baromság, mint a másik, közben a teljesítményorientált piac kicsit is tehetősebb rétegében kezdik elfelejteni a nevét a Core2-esek miatt.
Eligor Rendszerház Kft. - Rendszerben gondolkodunk - www.eligor.hu
4 bővítőhely megfelelő elrendezésben simán elég lehet maxnak, de kevesebb... hmm. Tény, hogy a brand gépekben nem nagyon van bővítőkártya, de szerintem nem lehet mindent külső USB-s megoldással áthidalni...
I'm the best there is at what I do, but what I do isn't very nice. - "Akinek nincs penze jatekra, ne vegyen xbo360-at meg melle 40"-es LCD tv-t es akkor nem kell sirni, hogy draga a jatek, ilyen egyszeru." (tiv)