Ja, kezdhetnének már olcsó dvd írókon gondolkozni
''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''
Ja, kezdhetnének már olcsó dvd írókon gondolkozni
''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''

Én nem is annyira az árukkal vagyok hadilábon, hanem hogy nagyon inkompatibilis még az egész házi DVD irogatósdi. Amíg ezen nem lehet változtatni, marad a már szinte flopiszerű CDRW.
Department of Redundancy Department
Miért, tudtommal a DVD+R(W) elég jó kompatibilitással rendelkezik az asztali lejátszókkal is... Már megjelent az egyszer írható lemez is (eddig ugye csak újraírható volt...), illetve a 2. generációs írók (melyek már tudják kezelni az egyszer írható lemezeket is), az MS is támogatja majd stb. egyedül az ára a gond...
A DVD-R(W) (Pioneer) olcsóbb ugyan, de amennyire én tudom, kevésbé jó a kompatibilitása...
"Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar borokat igyunk..."

Az asztali lejátszókkal elég vacak a kompatibilitása.
prohardver vendég
Melyiknek?

Ugye Te most viccelsz...(?)
A ''DVD-R(W)(Pioneer)'' - ahogy nevezed, jelenleg ''a'' DVD fórumos ajánlás. A DVD-R formátuma elvben azonos (csak 1 hordozóréteggel, 4.7 GB - ill. korábbi lemezeknél ''csak'' 3.95 GB) a sima DVD-vel. (Formátum: ''DVD-5'' (4,7 GB) EGYOLDALAS/EGYRÉTEGŰ.) A Pioneer szerint (aki azért piacvezetők között van a DVD-ben) ez a formátum/média 90% feletti kompatibilitást mutat az erre nem felkészített(!) lejátszókkal. (Vagyis azokkal a régi lejátszókkal, akiket nem készíthettek fel erre a techonlógiára, mert akkor még gondolatban sem létezett ilyen.) Szintén a gyár szerint a maradék sem a formátum miatt nem olvassa, hanem az eltérő fényvisszaverési képesség miatt a lézer nem tudja leolvasni az adatokat egyes lejátszókban. (DE megjegyzem ez a fényvisszaverő képesség még mindig magasabb, mint a többi formátumé...)
Ezzel szemben pont a DVD+RW az a formátum, mely nem az asztali lejátszókkal való kompatibilitást tartotta szem előtt, hanem a hatékony PC-s felhasználhatóságot. (Sony, Philips, és HP.) Ez ugyan egy nagyságrenddel többször írható újra, viszont az adatok tárolása hasonlít a merevlemezekhez (míg a ''rendes'' DVD-k a CD-khez hasonlítanak), ergo én nem várnám, hogy olyan asztali DVD-lejátszó is kezdjen vele valamit, amit nem készítettek fel eleve erre (is). (És ugye a visszaverő képessége is gyengébb.) :D
Üdv, toeri
Nem, nem vicceltem...:) Csak a véleményemet írtam meg, ha szabad... A DVD+R(W) mint szabvány, a karakterisztikáját és olvashatóságát tekintve sokkal közelebb áll a gyárilag préselt lemezekhez, mint a DVD-R(W). Ennek ellenére (most utánanéztem) valóban igazad van: rosszul tudtam az asztali lejátszókkal való kompatibilitást...
Ettől függetlenül én személy szerint nagyobb jövőt jósolok a DVD+R(W)-nek, mivel több nagy cég áll mögötte, az MS következő oprendszerében már támogatva lesz, maga a szabvány rugalmasabbnak tűnik stb. Még két szubjektív megjegyzés: az újabb DVD-ROM-ok firmware frissítéssel valszeg bármelyik szabvány bármelyik lemezét tudják már olvasni, asztali DVD-lejátszója meg közel-távol egy ismerősömnek/rokonomnak stb. sincs...:D
Ja, a DVD-RAM-ot hagyjuk, szvsz teljesen életképtelen dolog... Nem is tekintem ''igazi'' DVD-nek, olyan mint a CD-nél volt a PD-CD... Utóbbi nem igazán terjedt el (a rossz kompatabilitása miatt), sokan nem is halottak róla...:)

Vettem nemrég egy Philips CDRW2412A-t. Meg vagyok vele elégedve, de a hangját nehét elviselni. Akkor milyen hangja lesz egy 52Xnek? Adathordozó élettartamáról és a felrobbanó lemezekről nem is beszélve.
Mikoron a hegyek újra megremegnek, morajló hangjától a PHE seregnek... A francia tankok nem szarok, másképpen jók...

Véleményed szent és szabad... ...és nem egyezik az enyémmel.
:D
Üdv, toeri
Kifejtenéd bővebben? Pontosan miben tér el a véleményed az enyémtől (azon kívül természetesen, amit eddig írtál)? Különösen a DVD-R(W) szabvány jövőjére vonatkozó álláspontod érdekelne...
''Véleményed szent és szabad... ...és nem egyezik az enyémmel.''
:) Ettől szép az élet... Kegyetlen unalmas lenne, ha mindenki egyformán gondolkodna...:)

Én úgy tudom, hogy a DVD-R ugyanolyan spirális árok mentén szekvenciálisan írható, mint a CD és a ''gyári'' DVD. Tehát ez áll a legközelebb az eredetihez. Természetesen a +RW és a -RW is tud random és szekvenciális elérést is, de míg a -RW inkább a videóanyagok ''filozófiája'' irányából közelít (ha akarod töröld le az egész lemezt és kezdj el egy új rögzítést az ''üres'' lemezre), addig a +RW inkább a HDD-knél mexokott track/szektor elérést preferálja és darabokban is törölhető. (Asszem a RICOH-nál olvastam erről.)
Ezért mondom, hogy elméletileg a -R közelebb áll az eredeti (az asztali lejátszók által is favorizált) DVD-khez. Persze ha nincs az ismeretségi körödben ilyen, akkor ez Téged nem kell, hogy érdekeljen, de ha felmerült a kompatibilitás kérdése, akkor ez is ide tartozik...
u.i. Legkésőbb a jövő év közepére/végére (szvsz) úgy is kijönnek majd azok az írók, amik minden szabvány szerint képesek lesznek írni, ennek technikai akadálya nem sok van, inkább az a fő gond, hogy mindkét nagy tábor a maga megoldását látná szívesen egyedüli szabványként, mert akkor royaltit szedhetne a másik tábortól :) De mivel a médiumok nem térnek el olyan mértékben (mint mondjuk anno a VHS videokazetta a Beta-tól) műszakilag megoldható a ''mindenevő'' készülék.
:DD
Üdv, toeri
Ez így van, tudtommal a Sony már idén ősszel/télen piacra dobja a mindkét szabványt támogató íróját, csak hát az előzetes várakozások szerint horror áron...:D), hogy szvsz jövőre már a legtöbb game ONLY DVD-n fog megjelenni, és hát hogy a francba' fogom felírni a warez-oldalról leszedett cuccost?!? :D A cég biztos hogy nem fog venni DVD-írót, én meg nem veszek egy 100K+ Ft-os eszközt, ha még ráadásul kérdéses a jövője is...:(

Hja kérem, ez így szokik lenni, az első Pioneer DVD-író egy 600,000(!) forintos asztali videókészülék volt, ma meg kb. az egytizedéért kapsz már (nagyker-ár) PC-be valót...
A lemezek ára is kellemesen csökken, talán jövőre már elviselhető dolog lesz. :D
u.i. Azért vannak bennem atavisztikus ellenérzések a +R/RW-vel szemben, mert gyak. MINDENT beígértek (igen, a jobb kompatibilitást is...), de aztán a hírekben mindig valami buktáról olvasok. Az egész emlékeztet arra a közmondásra, hogy:
''Aki sokat markol, az keveset fog.'' :(
Üdv, toeri
Jójó, de ettől függetlenül szvsz az életképesebb szabványt kell előnyben részesíteni, ha az ember vesz egy ilyen írót (illetve tényleg olyat kell venni, ami mindkét szabványt támogatja...:D), mert különben az ember úgy járhat vele, mint pl. az Aureal hangkártyákkal: hiába szól elvileg szebben mint az EAX, ha egyszer nincs támogatottsága... És mivel a Pioneer jószerivel egyedül áll szemben olyan nagy nevekkel, mint pl. a Sony, a Philips és most már a Microsoft is, ha DVD-R(W) hosszabb távú jövője - szerintem legalábbis - erősen kétséges... De majd meglátjuk...

Hogy kicsit ON is legyek (ne nevezzük át a topicot ''DVD-write''-ra???) :), én már azon is gondolkodtam, hogy vegyek-e 40X-es újraírót, vagy kibírom a 12X plexivel a DVD-ig. Nos ha veszek, az azért lesz, mert most már olyan lemezek jönnek ki a gyárakból, hogy LASSAN rosszabbul lehet rájuk írni, mint GYORSAN.
Üdv, toeri

- Van kb. 2 év előnye.
- Az ő megoldása gyak. működik és nem elméletileg. (Ez nálam elég nyomós érv...) :)
- Nem egyedül áll, nézz utána, milyen nagy nevek vannak a DVD-fórumban! (http://www.dvdforum.org/about-memberlist.htm - elég impozáns!) :DD
Üdv, toeri
Konkrétabban? Milyen lemezekkel volt problémád? A cégnél ingyér adnak lemezt (persze nem orrba-szájba, de én nem is írok havi 5-6 CD-nél többet), általában nem szoktam lemezt venni. Régebben mindenféle lemezt vettek, a régi 8-12*-esen írható TDK-tól az Eurodatán át a noname lemezekig, aztán TDK D-View, majd mostanság Verbatim (Mitsubishi gyártja). Tapasztalataim alapján a D-View lemezeket nem igazán lehetett írni a névleges értékükön, csak lassabban. A legjobb az új TDK (Taiyo Yuden gyártmány, nem a TDK Co.!), azt még nem igazán rontotta el az író.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy gagyi LG íróm van a cégnél (8*4*32-es), de a szomszédban 12*-es SCSI-s Plextor van, és a fentieket ott is megerősítették...
Az általad említett jelenséggel még nem találkoztam...

Új TDK ultra.
(Nagyon halvány zöld, szinte szintelen.) :)
A D-View az tényleg úgy van. Van amelyiknek még a 12X is sok volt és el is rontotta jól... :D
Üdv, toeri
Most dobtam ki egy vadiúj memorexet, mert az író azt írta ki nem támogatott média. a másik ugyanolyat simán megette.
www.streetquad.hu www.agroquad.hu www.yomoto.hu

Nos, amíg ilyen okfejtés kell az (újra)írható DVD témában, addig nem veszek. Nekem az kell, hogy bemegyek a boltba, veszek egyet, ahhoz lehet kapni médiát is, és ráadásul szinte minden félig korszerű drive olvassa. Szerintem még itt nem tartunk :(
Department of Redundancy Department
Hmmm... Nem lehet hogy az íróval van valami (elöregedett vagy mittudomén)?

Nem. :)
Üdv, toeri

Én ugyan nem értek ezekhez a dolgokhoz (csak afféle felhasználói szinten), de azért nem hagy nyugodni a kérdés, hogy látott-e már valaki olyan megfizethető űárú CD-R-t mondjuk a MediaMarktben amit biztonsággal lehetne 52X-esen írni?

48x-es TDK dview már van kb. 1 hónapja (199 Ft). Én ezt használom a 40x-es írómhoz. Szerintem ez már 52x-esen is írható. Mire ez az író a boltba kerül, már talán lesz lemez is.
Ha itt vannak az ászok, vígan dudorászok.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ez nem _vegig_ 52x-el ir, csak a lemez legkulso felen kapcsol ra, az atlag 30x+ lehet. Szerintem egy jobb Philips/TDK lemezzel meg egy kis makkal megy a dolog (en inkabb az RW-ben ketelkedek, na azt biztosan nem lehet), de szerintem nem sok ertelme van, hisz osszeallitani tobb ido a lemezt... Audiora pedig hasznalhatatlan az ilyen nagy sebesseg. 40x szerintem boven eleg, a vegso kulonbseg irasidoben nincs fel perc.
andropov

Hi!
''Ezzel szemben pont a DVD+RW az a formátum, mely nem az asztali lejátszókkal való kompatibilitást tartotta szem előtt, hanem a hatékony PC-s felhasználhatóságot. (Sony, Philips, és HP.) Ez ugyan egy nagyságrenddel többször írható újra, viszont az adatok tárolása hasonlít a merevlemezekhez (míg a ''rendes'' DVD-k a CD-khez hasonlítanak)''
Meg nem irtam soha DVD-t, meg nincs DVD-m, de szerintem egybemosol dolgokat. A DVD-RW gondolom hasonlo a CD-RW-hez. Van egy media specifikacio es melle egy formatum specif is. A CD-RW-t mint masok emlitettek lehet ''vinyokent'' hasznalni, ilyenkor gyakorlatilag UDF formatumba irunk ra. De lehet ra ''sima'' irhato CD formatumba is irni. Ilyenkor ha a mediat tudja olvasni a CD-ROM, akkor ugy latszik mint egy CD-R. Nemtom, hogy DVD-RW-re is lehet-e nem packet formatumba irni.
Udv!
Clevo P180HM: 18.4", GTX560M SLI, i7 2670QM, 12GB 1600MHz RAM, 750GB 16MB HDD