mire ezt itthon ki lehet használni.... 
PH érték: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=.tnm

mire ezt itthon ki lehet használni.... 

Hát ja 
Andro-ID BLOG: http://andro-id.info ** Powered by Samsung Galaxy SII **

Ám van analóg része is. 
Kíváncsi vagyok, h egy közepes procit mennyire nyúz meg mpeg4 felvétel közben?
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006

én az árára lennék majd kiváncsi.H264 it jo ötletnek tartom.
amugy akkor ezt elég rádugni a sima usb-re és teszi a dolgát?
Okos Vok.

ez tud sugározni full hd tv adást? vagy még csak sima hd-ben sugároznak?
Az autónak 3 betűből áll a neve: BMW!!!!! BMW E36 M3 3.2 a PRODUKCIÓ :P

ez semmit nem tud sugározni.

gondolom értetted mit kérdeztem.....nem tudom hogy sugároznak-e full HD adást a világon bárhol, és hogy ha igen ez tudja-e venni....engem főleg ez érdekelne, mert nagy moncsin nem akarom full képre kitenni az 1024es adást, vagy az analóg 720at

amennyire tudom Amerikában 720p hd adás van (mint maximum használatban)*
nálunk a kisérleti adások a rendes analóg (720*576?) felbontásuak
*de itthon úgy se fogsz be majd olyan jeleket, szal...
Van 1080i is, 1080p legjobb tudomasom szerint meg nincs sehol. Egyebkent nalunk is lehet HD adasokat fogni muholdrol.
Falsus in uno, falsus in omnibus.

csak abból gondoltam, mert 1080i rip-ek nem szoktak születni
műholdról meg nekem azt mondták, hogy az értelmesebb csatornákat (FOX, CBS, NBC, CW, ABC, kábelesek ugye pláne) nem szórják Eu főlé...
egyékbént műholdhoz meg nem ilyen kártya kell, ugye....

mi a különbség az i meg a p között? szal akkor végülis ha veszek 1 tunert ami analóg és digit is fog az valszín ugyanakkora felbontásba fogja adni a képet....tehát egy full hd-s moncsin lesz vagy 10cm*10cm-s képe
hát ez kurva jó

p=progresszív, i=interlaced, azaz váltott soros
tehát pl. 50Hz progresszív az azt jelenti, hogy egy mp alatt 50szer frissül a kép, míg nem progresszívnél egy mp alatt 25 szor frissül a teljes kép (50 frissítés egyik felénél a páros, másik felénél a páratlan sorok frissülnek csak)
ha jól tudom európában hdtv-ben a 720p és a 1080i az elterjedt. digitális kábelen, iptv-n lehet, hogy jön 1080p is, nemtom.
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

a frissítést vágom köszi
...csak a 2 rövidítéssel nem voltam tisztába....
"szal akkor végülis ha veszek 1 tunert ami analóg és digit is fog az valszín ugyanakkora felbontásba fogja adni a képet....tehát egy full hd-s moncsin lesz vagy 10cm*10cm-s képe"
Te erted azt, amit beszelsz?
Falsus in uno, falsus in omnibus.
szerintem arra gondolt, hogy egy natív 1900*1200-as felbontásű LCD TV-n vagy monitoron egy 756-soros PAL adás nem sok részt tesz ki, ha nem "nyújtod". Még egy 720p is csak a felét kb...
Az idő pénz, az egyetem idő, hülyeségekre meg nem költöm a pénzem. - - - - - - - - ''The answer for the ultimate question is: 42.''

sose lehessen tudni 

pontosan erre
....igen kicsit hülyén fogalmaztam az tény....

jó ez a kütyű, baromira tetszik, hogy egyben megvan minden ami csak szóba jöhet TV ügyben... a kérdés: MENNYIÉRT? Legalább egy "a gyártó 100 és 200 dollár közé lövi be az árat" vagy akarmit :-)
Debian

Tetszik ez az ébresztős dolog, de ha jól sejtem csak EPG-vel működik, tehát itthon majd max. a DVB-T adásokhoz lesz jó? Vagy simán lehet időpontot állítani kézzel?
(Van az a másik csodaketyere, ami csak DVB-T, viszont neki gép sem kell, mert felveszi flashmemóriára, na ezt a ketőt kéne kombinálni
)
Hát igen, a fene tudja mikor lesz itthon értelmes DVB-T szórás, mert senkit nem lelkesít, hogy pár helye van kísérleti MTV1-2, DunaTV és DunaTV Autonomia ... 
Close the World ..... Open the Next!

Mindenképpen 50x frissül (vagy 60x ugyi), csak interlace esetén 25db páros soros, és 25db páratlan soros képet (field) tesz ki, a progresszívnél meg összefésül egy páros és páratlan soros képet, és így 50db egész képet tesz ki, ettől folyamatosabbnak látszik mozgó kép esetén.
Close the World ..... Open the Next!

most vettem meg az uccsot az *sersben, minnya tesztelem

Egyébként a hardver szerintem tök ugyanaz marad az újban is, mert a DVB-T-s vételnél a jelfolyamon nem kell igazán semmit csinálni, ilyenkor az egész kütyü csak egy csatoló (sugárzott vagy kábeles jel > USB). Az MPEG vagy H.264 dekodolását a PC-n futó szoftver végzi
[ Szerkesztve ]

Sziasztok
Ma vettem egy ilyen HX-et, ha kerdesetek van ki vele!
Ami eddig erdekesseg:
- Fm radio nem tud RDS-t
- Analog keresesnel nem veszi fel magatol a csatornak neveit, tehat minden csatorna neve ures
- eleg gyorsan keres
- 1.8Ghz-es 2160-as cpu-n ami 2.7Ghz-en megy 2x10% cpu terhelest okoz a tvnezes
- kb 2 masodperc a csatornavaltas
- eleg meleg mukodes kozben, szoval nem kell fogdosni 
- kepminosege nekem tetszik
- a hozza adott antenna disz, Pesten panelben semmit sem latott 

Ja es van benne DVB radio is!
Illetve nekem nem volt a dobozban az usb vegere kupak, nem tudom masnak volt-e?
[ Szerkesztve ]

Mi egy hét után a tapasztalatod? - nagyon érdekelne, mert szemezgetek egy ilyen drágával ...

hat eddig vegyes erzelmeim vannak, de inkabb pozitiv...
feltettem a legujabb drivert, amit csak a szovjet utodallamoknak csinaltak 
- tovabbra sem veszi a csatornak nevet a teletextrol
Persze ezt sehol sem irjak, hogy tudnia kellene, de a 99-ben vett tunerem tudta 
- analog adas kozben melegszik (allitolag digitalisnal nem...)
- PIP csak annyit jelent, hogy egy felvett musort igy is vissza tudsz nezni, de nem tudsz egyszerre ket adast nezni parhuzamosan!
- Nekem mostmar 3.5 masodperc a csatornavaltas
Masnak 1.5. Talan a windozomat ujra kene tenni....
Azt olvastam, hogy a DVB-T szabvany itthon lehet nem mpeg2 hanem mpeg4 lesz, elvileg ez tudja azt is (h.264 vagy mi a rak ez). Szoval elvileg idotallo. Digi adast amugy meg szobaantennaval sem lehet fogni, csak tetovel, ez kesobb valtozhat, mert most a tesztuzem alatt nem teljes erovel sugarozzak a digi adast. (Pest)
A kezelofelulete a programnak amugy erdekes, nekem nagyon nem all kezre, keresek majd valami mast....
Ha ujra kellene vennem akkor is ezt vennem. pcx-ben 15 korul van brutto. Ennyit szerintem meger....

Na egyerdekesseg maris van 
feltettem a dscaler progit, ami ilyen tunner nezoke 
Na hat ez 1mp alatt valt csatornat
Csak egyelore nem jo a szabvany, minden kek es sarga 
De ha ez tud ilyen gyorsan csatornat valtani, akkor a sajatja miert nem? 
Szoval folyt kov....

Kösz a válaszokat, két dolog érdekelne még nagyon:
- A képe szép, ahogy a tesztben is írják?
- Hibernálásból tényleg feléleszti a PC-t ha fel kell valamit vennie?

Szerintem jo a kepe. Nem szellemkepes meg ilyenek. Digitv-m van (kabeles). Szerintem jo. \
A hibernalast meg nem probaltam, mert ez a remek xp... ahhhh
Megneztem WinDVR3-al is, az is 1 mp alatt valt csatornat.
2160-as procim van, ami 2.7ghz-en megy, ezen 2x10-15% cpu-t eszik a kepnezes. Ha mentem az adast, akkor 2x50%. (windvr-rel). A sajatjaval nekem ha fel akarok venni csak sotetseget vesz fel..
Ja, linux egyelore meg nem ismeri a chipsetet...

Helló!
Érdekelne, hogy milyen felbontásban tudsz felvenni vele TV adást? Milyen formátumú felvételeket tudsz készíteni?
Kösz

Sziasztok
feltettem par kepet es 2 videot.
A video dvd-ben van rogzitve, leirasa szerint ez 720x480 vagy 720x576, 8000Kbit a bitrate.
remelem hasznalhato..
http://www.alfoldnet.hu/aver/
Kozben rajtotem, hogy azert nem tudtam eddig felvenni, mert a codeccel volt baja, amikor felveszek ugyanis azt mutatja, amit felvett, tehat nem a valos kepet, ezert lett sotet az ablakom a felvetelnel. De mar megy jol 

Hát ennek az AVerMedia-nak nagyon szép képe van!!!
A hazai PAL-adáshoz ezek közül használd valamelyiket, mert így lesz a legjobb minőségű:
- a 720x576 25fps (DVD-írásra)
- a 768x576 25fps (PC-n nézni)
.
[ Szerkesztve ]

Egyebkent DigiTv-m van a kabeles nem a tanyeros, szoval ezzel annak a minoseget is lehet nezni... 
Kertek meg kepeket? 

Hát ha
- a DVB-s digitális rögzítést
- és a hibernálásból ébresztéses felvételt
is ki tudnád próbálni valakinél akkor hálás lennék

DVB-t nem tudom megmutatni, mert nem fog be egy adast se meg asztali antennaval sem
Majd ha rendesen toljak az adast, akkor, szoval fel ev mulva remelem 
A hibernalasba belefagy a gepem... ujra kene mar tenni. De van benne olyan a beallitasokban, hogy standby/hibernate support. Szoval gondolom menne.

Kedves Laca77!
Az AVerTV Hybrid Volar HX-nek sokkal reszletgazdagabb kepe is tud lenni, mint az altalad mellekelt kepeken es videokon lathato (http://www.alfoldnet.hu/aver/). Ehhez azonban nem a sajat digitalizalo programjaval kell hasznalni, hanem egy altalanos WDM digitalizalasra kepes programmal, mint pl. a VirtualDub (http://www.virtualdub.com/). A sajat programjaval az a baj, hogy a teljes PAL felbontast (720x576) nyujto uzemmodjaban ("DVD") a (feltehetoen) hardveres MPEG2 tomorites elott alkalmaz egy (kikapcsolhatatlan) alulatereszto jellegu szurest is. Ez olyankor valoban hasznos, ha a kep zajos, mert nelkule a zajon tul csunya artifact-ek is keletkezhetnenek. Ha viszont egyebkent zajtalan es reszletdus a kep, akkor egyszeruen eltavolitja a reszleteket es elkeni a kontrasztos atmeneteket. Szoval nagy kar, hogy a sajat programban nem lehet kikapcsolni ezt a szurot, meg akkor sem, ha a maximalis 8000 kbps savszelesseget allitjuk be a default 5000 kbps helyett.
Na most a VirtualDub-ban lehet allitani ezt a szurot (Video/Capture Filter/Video Proc Amp/Sharpness)), igy beallithato az optimalis kepelesseg.
Az MPEG2 formatum helyett persze AVI-t kell hasznalnunk, valamilyen codec-kel. Az egyik lehetoseg egy hatekony, es jo minosegu M-JPEG codec, mint pl. a PICVideo (http://www.pegasusimaging.com/picvideomjpeg.htm), 19-es,vagy 20-as minosegi beallitasban.
A masik, hogy egy egyebkent nem M-JPEG codec-et konfiguralunk fel "M-JPEG-szeru" formaban. Ezt meg lehet tenni pl. a DivX codec-kel is, megpedig legjobban a DivX 5.0.2. Pro verziojaval. A fo beallitasi szempontok:
- 1-menetes (1-pass) kodolas
- maximalis savszelesseg (10000 kbps)
- Use Bidirectional Encoding
- kicsi Max KeyFrame interval (1-4)
- deinterlace-eles: "All frames are interlaced"
- Maximum quantizers: 4
- Minimum quantizer: 1
- Performance/Quality: Slowest
A codec-kel el lehet vegeztetni a crop-polast es az atmeretezest is, pl. 512x384 pixeles felbontasra, vagy kulonosen jo minosegu anyagnal 640x480-as felbontasra, meghozza valos idoben (ha eleg gyors a proci...). Sot, a VirtualDub-ban be lehet kapcsolni egy temporalis zajszurest is, amely nagyszeru lehet! (Video/Noise reduction)
Az ujabb DivX codec-eknel altalaban nem lehet ennyire kezben tartani a dolgokat (pl. nem lehet ekkora savszelesseget biztositani). Es ha mar itt jarunk, a vegtermek kodolasanal is ez a verzio a legjobb, eltekintve attol, hogy lassubb, mint az ujabbak, a kovetkezo beallitasokkal:
- 2-menetes (2-pass) kodolas
- igeny szerinti savszelesseg
- Use Bidirectional Encoding
- Max KeyFrame interval 100-300
- deinterlace-eles: "All frames are interlaced"
- Maximum quantizers: 8
- Minimum quantizer: 1
- Performance/Quality: Slowest
(Ugy lattam, az interneten meg fellelheto ez a DivX verzio, reklam-mentesitett formaban is.)

A Virtualdub VFW alkalmazás, VXD eszközökhöz még használható, de WDM, BDA, AVstream eszközökhöz nem a legjobb választás. Akkor inkább valamilyen DirectShow alkalmazás, pl: AmCap, vagy valami más.

Eredetileg valoban VFW, de mar _REGEN_ tamogatja a WDM-et is!!!
(Es egyaltalan, hogyan gondolhatod, hogy nem KONKRET TAPASZTALAT alapjan irtam, amit irtam? Most uzemeltem be egy munkatarsamnak egy ilyet, a proba uzemben folyamatos 24 oras(!) maximalis minosegu digitalizalassal!)
Amugy az AmCap es hasonlok lehetosegei egyszeruen eltorpulnek a VirtualDub-e mellett...)
[ Szerkesztve ]

Az is tapasztalat, hogy felbukkan néha egy-egy nagyokos, aki meg akarja mondani a frankót. Így én akármit is gondolhatok. Ha biztos vagy a dolgodban, ám legyen
Konkrét információt nem találtam ezzel kapcsolatban, de ugye nem VFW2WDM mapper-en keresztül van megoldva? Jó ötlet capture-nél agyonszűrni, effektezni az anyagot?
Az mondjuk biztos, hogy az AverTV-vel készített felvétel elég siralmas lett.

Az a WDM támogatás meglehetősen kezdetleges és kiszámíthatatlan. Nem véletlenül született a VirtualVCR, ami már egészen korrekt ebből a szempontból.
Si vis pacem, para bellum.

"Konkrét információt nem találtam ezzel kapcsolatban,..."
Ez meg hogy lehet?!? Meg a linkeket is megadtam!
"de ugye nem VFW2WDM mapper-en keresztül van megoldva?"
Ez ugyan szinten egy VALASZTHATO LEHETOSEG, de adott esetben NEM errol van szo, hanem IGAZI WDM tamogatasrol, amely tortenetesen sokkal stabilabb is, mint a mas konkurens programoke.
"Jó ötlet capture-nél agyonszűrni, effektezni az anyagot?"
Eppenseggel effektezni is lehetne az elso korben, de ismetelten nem errol van szo!
Hanem a kovetkezokrol:
A savszelesseg altalaban mar a digitalizalasnal is korlatozott, pl. a HDD-n a szabad hely nagysaga miatt, vagy az USB-n keresztul az atviteli sebesseg miatt, vagy akar a codec miatt. Meggyozodtem arrol, hogy esetunkben maga a tuner kepes atengedni az anyagot olyan 20 MByte/s sebesseggel (nem 20Mbit/s, hanem 20 MByte/s!) , ami lehetove teszi a kis tomorsegu M-JPEG-be valo digitalizalast (PICVideo 20-nal olyan ugy. 10 MByte/s), ugyszolvan profi minosegben. Ilyenkor nincs semmi "agyonszures" csak ehhez nagy HDD terulet kell.
Az altalam javasolt DivX502 maximalis savszelessege csak 10Mbit/s, vagyis durvan a tizede. Ezert amikor felkonfiguraljuk az M-JPEG-szeru hasznalathoz, eszen kell lenni, hogy hol takarithatunk meg savszelesseget - kulonben a minoseg latja karat.
Ilyen trukk az, hogy levagjuk a kep kurul rendszeresen elofordulo fekete kereteket (cropping), mert ez eles atmeneteket produkalna a kep tobbi resze fele, ami zabalja a savszelesseget (akkor is, ha csak 1-etlen pixel széles!!!). Ugyanilyen savszelesseg zabalo a zaj is. Szerencsere a temporal noise filtering kepes anelkul is dramaian csokkenteni, hogy a kep lateralis felbontasat rontana. (Nem ugy, mint az altalaban erre a celra hasznalt lateralis blur.)
A kep meretenek a lecsokkentese is ugyanezert elonyos. Ugyanis az analog PAL video csak kb. fele annyi hasznos infot tartalmaz, mint a 720x576 pixelnek megfelelo felbontas (az analog jelnel hasznalt savkorlatozas miatt), ezert a megfeleloen elkeszitett 512x384 pixeles video csaknem ugyanolyan jo lehet, mikozben a savszelesseg igenye csak a fele! De ehhez az atmeretezeshez szukseges elore de-interlace-elni a videot, kulonben fesu-szeru artifactjeink lesznek. Tehat helyesen a kovetkezo sorrendben jarunk el:
1.) temporal noise filtering (VirtualDub)
2.) de-interlace-ing (DivX)
3.) cropping (DivX)
4.) resize (DivX)
Igy nagyon jo minosegu es konnyen szerkesztheto/tovabb konvertalhato videohoz juthatunk.
A DivX meg mindig "savszelesseg hianyos" allapotban lesz az M-JPEG-hez kepest, de ez mersekelheto, ha a keyframe tavolsagot noveljuk (az M-JPEG-re jellemzo 1-rol mondjuk 2-re, 4-re, esetleg 6-ra). Utobbit fokepp az korlatozza, hogy milyen eros a CPU-nk.
A savszelesseg hianyos allapot termeszetesen az MPEG-2-re is igaz, sot, meg jobban, mint a DivX-re!!! Hiszen:
- gyarilag mindossze 5000 kbit/s a default, amit legfeljebb 8000 kbit/s-ra nyomhatunk fel,
- mikozben a felbontas teljes PAL (720x576),
- es az MPEG-2 codec nem is olyan hatasos, mint a DivX!
Ez pedig meglehetosen latvanyos tomoritesi artifact-ekre vezetne, ha nem csinalnanak valamit. Es a gyartok azt talaltak ki (mint szinte mindig) , hogy KORLATOZZAK A DIGITALIZALANDO ANALOG VIDEO JEL SAVSZELESSEGET, amint az MPEG-2 rogzitest elinditjuk! Ezzel gyakorlatilag lateralis blurt csinalnak a videon, ami mersekli a zajok es az artifact-ek erosseget, viszont eltunteti a finom reszleteket is. Szoval gaz es primitiv "megoldas".
Laca77 kepein pontosan latom azt a zajt es eletlenseget, amit nagyszeruen "helyre lehetne pofozni" a fent leirt modon. Ez egyebkent szamomra sem volt eleve nyilvanvalo, vagyis hogy az AverTV es benne az analog video resz mennyire is jo valojaban. A korabbi USBs TV-k eleg gyatrak voltak ilyen szempontbol, es sajnos az ujabbak (a hybridek) kozul is sokan. (Az analogot mar minosegi szempontbol hanyagoljak.) Megnyugtato volt tapasztalni, hogy ez a kis TV vevo "mutyur" valojaban egeszen jo minosegre kepes, potom brutto 15 eFt-ert.
Azt persze nem allitom, hogy nem letezik meg ennel is jobb kepminoseg az _olcso_ TV kartyaknal. Pl. a Philips SAA7134-es chipjere epulo, esetenkent 6-8 eFt-os TV kartyaknak meg ennel is pengebb kepuk tud lenni, de persze PCI buszon keresztul, es ha eleg nagy a bejovo antennajel.

A magam reszerol sem kezdetlegesnek, sem pedig kiszamithatatlannak nem itelnem. (Plane az AmCap-hez, vagy a VirtualVCR-hez kepest.)
Sot, eppen hogy azt mondanam, hogy igen stabilan mukodik. Pl. elofordul, hogy hetekre kulfoldre megyek, es tobb tucat filmet rogzit elore idozitett modon (egy kiegeszito programmal), mas filmeket meg a hatterben tomoritget, mikozben a gepemen WEB es FTP szerver is mukodik. (Duhos is lennek, ha ezt valamilyen fagyasok, vagy mas instabilitasok zavarnak.)
A gepem mukodeserol pl. itt meggyozodhettek:
[link]
(Most tomoriti az elozo este rogzitett "Cold Mountain"-t.)

Nem hangzik rosszul, amit leírtál, de. Általános felhasználáshozfölösleges ennyit szarakodni mjpeg-gel, ráadásul hibásnak tűnik az elmélet. Azon kívül olyan feladatot vázoltál fel, amit - figyelembe véve az felhasználók gépeinek átlag teljesítményét - nem hiszem, hogy sokan sikerrel alkalmaznának. A feladathoz nem kevés cpu kell, de nem árt, ha van kéznél egy méretesebb hdd is. A DivX pedig felejtős, akkor már inkább mpeg2. Ha már úgy is szerkeszteni kell, akkor legalább ne real-time legyen.
"az analog PAL video csak kb. fele annyi hasznos infot tartalmaz, mint a 720x576 pixelnek megfelelo felbontas"
Részleteznéd? Én akárhogy számolom, ha a 625-ből kivonom a 2*288-at, kb. 49 "haszontalan" sor marad, de 576 aktív sor akkor is megmarad. 767-os sorhossz mellett. Nem tudnál rábeszélni, hogy ezt még kisebbre méretezzem.

"Nem hangzik rosszul, amit leírtál, de. Általános felhasználáshozfölösleges ennyit szarakodni mjpeg-gel, ráadásul hibásnak tűnik az elmélet."
Az M-JPEG-et csak azert probaltam ki, hogy kideritsem, milyen legjobb minosegre kepes az AverMedia USBs TV vevoje. Is ugye az derult ki (egyebkent tobb mas esethez hasonloan), hogy SOKKAL JOBB minosegre is kepes, mint amit a hozza mellekelt program lehetove tesz. (Amugy mit latsz hibasnak az "elmeletemben"?)
Amit felhasznalni is javaslok, az a DivX-es megoldas. Ez ugyanis nagyjabol hasonlo file meretek mellett ad lenyegesen jobb minoseget, mint a "gyari MPEG-2", raadasul konyebb utolagos processzalasi (tovabb konvertalasi) lehetoseggel, es konnyebb idozithetoseggel (mondjuk ez a VirtualDub reven).
"Azon kívül olyan feladatot vázoltál fel, amit - figyelembe véve az felhasználók gépeinek átlag teljesítményét - nem hiszem, hogy sokan sikerrel alkalmaznának."
Hat nem tudom. Kb. 2.5-3 GHz-es CPU-k mellett a leirt modon tokeletesen jol megy a dolog, Sot, egy 1.66 GHz-es notebook-on is rendben mukodott, amin egy kisse en is csodalkoztam (:-). Szerintem, ha valaki vesz egy ilyen USBs TV vevot, annal azert valoszinusitheto, hogy a procija sem "kokorszaki".
A muveletek/beallitasok bonyolultsagaban talan igazad van. Mindenesetre azon munkatarsaim, akik ugy dontottek, hogy belevagnak a szamitogepes videozasba, azok 1-2 nap alatt mind alsajatitottak a legfontosabb dolgokat (:-).
"de nem árt, ha van kéznél egy méretesebb hdd is. "
Termeszetesen. Manapsag senkinek nem javaslok 500 GByte/32MByte-os HDD-nel kisebbet ilyen celra. (A 24 oras proba digitalizalas is ilyenre ment.)
"A DivX pedig felejtős, akkor már inkább mpeg2. Ha már úgy is szerkeszteni kell, akkor legalább ne real-time legyen."
HAJAJ!!! NEM OLVASTAD EL AMIT IRTAM?!? Vagy NEM HISZED EL? (Probald ki, es lass csodat!!!)
"... Részleteznéd? Én akárhogy számolom, ha a 625-ből kivonom a 2*288-at, kb. 49 "haszontalan" sor marad, de 576 aktív sor akkor is megmarad. ..."
A teljes reszletezes igen messzire vezetne, igy tehat csak diohejban:
Az analog PAL (meg SECAM, illetve NTSC) video jel is SAVSZELESSEG HATAROLT, fuggetlenul barmifele szamitogepektol. Ennek alapveto oka, hogy a korabeli technikaval mit tartottak realisan elerhetonek a TV atvitel szempontjabol, es ezert mekkora savszelesseget szabvanyositottak. Mert elvileg hiaba lehetne "barmekkora is" a vizszintes felbontas, ha a reflexiok miatt ugyis elkenodnek a fekete-feher atmenetek. Ezert nagyjabol ugy "lottek be" a savszelesseget, hogy a fuggoleges es a vizszintes felbontas optimalis esetben hasonlo lehessen. A konkret savszelesseg PAL eseten 5 MHz (illetve ekoruli, az alverzioknal), igy 10 MHz-enkent el lehet helyezni egy ujabb TV csatornat, anelkul, hogy azok zavarnak egymast.
Most akkor szamoljunk! A PAL jelben van 625 sor minden egesz kepben, amelybol 25 van masodpercenkent, ez tehat 15625 sor masodpercenkent. Az 5 MHz-es video savszelesseg azt jelenti, hogy a legnagyobb frekvenciaju atviheto video (vilagossag) jel 5 MHz-es, amely ugye masodpercenkent 5 millio periodust jelent, kozelebbrol soronkent 320 db periodust (5M/15625=320). Figyelembe veve a mintavetelezesi tetelt, vagyis hogy mikor lehet torzitatlanul visszaallithato az analog jel a digitalisbol, a mintaveteli frekvencianak duplanak kell lennie, ami itt soronkent 2*320=640 mintat jelent. Tehat az analog PAL jel vizszintes reprezentaciojahoz nem kell 704, sem 720, sem pedig 768 pixel, hanem eleg 640.
Fuggoleges felbontasnal cifrabb a helyzet, mert egyresz az interlaced uzemmod miatt nincs akkora VALODI felbontas, mint a sorok szama adna, tehat sem 625 sornyi, sem pedig 576 sornyi. Miota szines atvitel van, csak tovabb romlott a helyzet, ugyanis a felvaltva sugarzott szinkulonbsegi jelek a vilagossagjel ROVASARA vannak tovabbitva (abba agyazottan), raadasul a valtott tovabbitas miatt KULONBOZO SOROKHOZ tartozo szinkulonbsegi jelekkel dolgozunk, ami meg tovabb rontja elsosorban a FUGGOLEGES SZINI felbontast. Vegeredmenyben a 4:3-as keparanybol es 640 pixeles vizszintes felbontasbol adodo 480-as sor-szam a szinfelbontas szempontjabol meg sok is.
Vegeredmenyben az analog PAL videonak boven eleg a 640x480-as felbontas, a mondjuk 768x576 helyett, de egy kicsit is gyegebb minosegu forrasnal mar az 512x384 is.
Es forditva, a DVD 720x576 pixeles felbontasa pedig, ha igazan jo forrasbol indultak ki, durvan egy 2-es faktorral tud tobb informaciot megjeleniteni, persze nem a "TV kimeneten" (hiszen ott leromlik a jel!), hanem a monitoron. Elsosorban a szinfelbontas lesz jobb, bar kivulallok inkabb a "zajtalansagra" szoktak felfigyelni (ami teljesen mas dolog).
Amugy az altalam leirt DivX-es modszernel NEM KELL visszameretezned a videot, nyugodtan maradhatsz a 720x576 pixeles felbontasnal. Bar ettol nem lesz jobb a kep, hiszen nem a hasznos informaciot, hanem csak a zajt es a fekete keretet fogod tisztabban latni...

Hosszú évek óta rögzítek TV-ből PC-re így nekem is az a tapasztalatom, hogy kis hozzáértéssel, próbálgatással az alapbeállításoknál sokkal jobb eredmények érhetők el. Ezek persze lehetnek a szabványostól (pl DVD) teljesen eltérő beállítások is.
Nekem más kártyám van (PVR150klón), de segítségül íme az én beállításaim: 720*576, MPEG-2 15Mbps (ez a max), 384kbps/48kHz AUDIO, minden szűrő kikapcs (ezek az alapbeállításoknál keményen be vannak kapcsolva és "át is mossák a képet" rendesen)! Ezen kívül a fényerő és a kontraszt is úgy van pont belőve hogy a fehér és a fekete is beleessen a rögzítendő szintartományba (eredetileg harsányabbak, de már mindkét irányban hamarabb telítésbe mennek a színek)
[ Szerkesztve ]

Magam is kivancsi lettem volna, ha az AverMedia TV vevonel kiprobalhatom a szoftveres MPEG-2 kodolast, 12-16 MBps mellett, mert igy egyuttal a nem kivant blur filtert is elkerulhettem volna. Csak sajnos mar elvitte a gazdaja.
Valoszinuleg sokkal jobb lett volna a kep, mint igy, a hardveres MPEG-2 kodolassal. Ennel ugyanis az 5 Mbps-sel es a 8 Mbps-sel rogzitett kep kozott alig volt kulonbseg, tehat a fo minosegi korlatot nem ez, hanem az elo-szuro jelenthette. Ranezesre kb. megfelezte a savszelesseget (es meg joindulatu vagyok), igy aztan tenyleg eleg lehetett hozza a maximum 8 Mbps.
Erdekes volt osszehasonlitani a felbontast a DVB-T-n sugarzott keppel. Ugyanis az is hasonloan ELETLEN volt, habar egyebkent lenyegeben ZAJTALAN es a SZINEI IS JOBBAK voltak (mint ez varhato is), ezert aztan akik megneztek, altalaban nagyon jo velemennyel voltak rola.
De amikor egymas mellett lattak a teljes PAL felbontasu, analogbol DivX-be digitalizalt (10 Mbps) videot, es a DVB-T-bol elkapott kepeket, hatarozottan gondolkodoba estek, hogy mi modon lehetseges az, amit latnak, vagyis hogy az analog TV kepe ennyivel finomabb, reszletdusabb, holott a digitalis TV-nel mindig a DVD minoseget emlegetik, es a DVD tenyleg sokkal jobb is a PAL videonal.
Ilyenkor aztan figyelmukbe ajanlom, hogy a jol elkeszitett PAL DVD 2-menetes VBR, max. 15-16Mbps MPEG-2-ot tartalmaz, a PAL-nal jobb jelforrasbol, a kozonseges DVB-T pedig tobbnyire 1-menetes CBR 4-6 Mbps MPEG-2 adatfolyamot, tovabba (a jelek szerint) megfeleloen eros elozetes alulatereszto szuressel (es esetleg PAL videobol kiindulva, amikor is eleve nem lehet mar annal jobb).

Viszont a Volar képe DVB-T esetén is láthatóan fakóbb egy másik mellett, köszönhető valószínűleg annak, hogy az AverTV csak az overlay-t ismeri, ha megjelenítésről van szó. Én legalábbis nem találtam VMR opciót sehol.

Ha tényleg nem lehet állítani rajta ilesmit, legfeljebb mást kell használni lejátszónak : ((

Csak azért hoztam el a tunert kipróbálni, mert megrögzött usb-s tuner ellenes vagyok, és mióta megjelent a Volar, majd később a HX, egyre többen írogatták, hogy meg vannak vele elégedve, valamint a PH! teszt is elég meggyőző volt, a saját szememmel akartam látni, mi is az igazság valójában, de ettől én még maradok a belső, Leadtek tunereknél
Vagyis én már nem fogok más programot használni helyette. PVR2-vel kipróbáltam, sajnos analóg módban nem adott képet(se hangot, de ez szinte természetes, úgyhogy más programokkal sem jósolok sok örömöt). DVB-T módban először csak a PVR2 volt hajlandó képet adni, az AverTV frissítés után találta az csak csak meg az adást. Ezt a részét mejd újra meglesem, mert AverTV-vel nem lehet .ts-t menteni, hátha a PVR2-nek sikerül. A saját kártyáival nincs gond.