Egy újabb TSMCs rossz hír. Miért nem vagyok meglepődve?
Szigorúan magánvélemény. Olvassa el a mellékelt tájékoztatót, vagy forduljon orvoshoz!
Egy újabb TSMCs rossz hír. Miért nem vagyok meglepődve?
Szigorúan magánvélemény. Olvassa el a mellékelt tájékoztatót, vagy forduljon orvoshoz!

Nyilván azért, mert nincs min meglepődni. 

Hol ebben a rossz hír?
Nem olyan rossz, hogy az AMD bevállalja HPL-t, legalább gyűjtenek némi gyakorlati tapasztalatot.
<< Don't forget kids: the more posts you have, the larger your e-penis is. >>

130nm alatt nem élet az élet, tomboljanak hát a kilowattok! 
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra...

Az a rossz hír, hogy fél évvel a feltételes AMD videókártyák megjelenése előtt sincs pontos információ arról, hogy a TSMC kész lesz vagy nem. De úgyis csúszni fognak........ Pedig már az előző videókártya generáció is csak egy frissítés volt azelőtti után.. Ha így haladunk kajak több mint 2 év, mire egy komolyabb generáció megjelenik.
"zöldek két-három hónapnál nem vesztenek többet az első, új generációs GPU bevezetésében"
Azért nagyon nem mindegy, hogy november vagy január. 
Milyennapvan?

" ám a Rade3D nemrég készített"
Ez nem a rage3d lenne?
A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

Így van, a 40 nm-es gyártósoron készülő HD5800-as széria 2009 októberében debütált.
Azóta nagyságrendi teljesítménynövekedés nem volt, így a bő 2 év teljesen helytálló.
Az is kérdés, hogy 2-3 év múlva lesz-e egyáltalán akkora igény a diszkrét VGA-ra, hogy megérje tömegterméket csinálni belőle.
Lehet ez az utolsó nagy példányszámba gyártott generáció...

Tény, hogy a 28 nm-es HP node összességében jobban illik egy komoly teljesítményű GPU-hoz, de semmit sem tudunk a Northern Islands termékcsalád chipdizájnjáról
Nem először olvasom itt a PH!-n Radeon 7000 szériárol, hogy Northern Islands, holott legjobb tudomásom szerint az a Southern Islands lesz, és a 6000 a Northern
Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Justin Bieber ☐
A 6000 a Southern tudtommal és a 7000 lesz a Northern.

28 nm
nem semmi
Lássanak hát csodát,kicsik és nagyok,a becsületes ember én magam vagyok "bendeguz"

Nem, nem! 
NI a HD6000, SI a HD7000, ez tuti!
Még korábban, az NI megjelenése előtt ez volt a tervezet név tekintetében, de végül változtattak rajta.

Már a cím sem jó, mert négy féle 28nm-es eljárást kínál TSMC: LP,HP,HPL,HPM-et. Anno 2008 szeptemberében az LP,HP-t jelentették be először, 2009 augusztusában egészült ki a HPL-lel és valamikor tavaly került még hozzá a HPM. Az eljárások bevezetése sorrendje is ennek megfelelő, először az LP jelenik meg, utána egy negyedévvel később a HP, azt követi újabb negyedévvel később a HPL, majd legvégül újabb negyedévvel később a HPM. Ezek az ütemtervek már a 2008/2009-es kezdetek óta változatlanok és azóta sincs változás a TSMC által közölt roadmapok szerint.
Az Altera 28nm-en LP és HP eljárást is használ a FPGA-ihoz. LP-t az alacsony és közép kategóriás termékeihez, HP-t a magas teljesítmény kategóriához. Samplekat anno 2010Q4 és 2011Q1-ben küldtek a partnereiknek, a kiszállítások pedig az alacsonyabb teljesítmény kategóriás eszközökből áprilisban indultak meg, a high-end kategória(3.9 milliárd tranzisztoros chip, a 40nm-es high end 2.5 milliárd tranzisztoros volt) kiszállítását pedig épp most júliusban indították el.
A Xilinx 28nm-en HPL-t használ, ők márciusban küldtek samplekat a partnereknek és Q4-re ígérik a termékeket, ami a legkorábbi októberrel számolva pont kiadja azokat a 3 hónapos/1 negyedéves lépésközöket amik a TSMC roadmapjaiban is megtalálható LP/HP/HPL között.
Szóval az elmúlt idők során megismert hírek szerint semmi nem látszik abból a HP késésből amiről a cikk szól. Főleg nincs annak realítása hogy a HPL előbb jelenjen meg mint a HP, hisz a roadmapban fordított a megjelenési sorrendjük. Innentől pedig az egész cikkbeli fejtegetés a feje tetejére áll. Ha már következtetni kellene egy korábbi AMD GPU megjelenésből, inkább az következne hogy az LP-n készül, nem pedig HPL-n.
TSMC HPL bejelentés anno 2009 augusztusból: [link]
TSMC 2010-es 28nm roadmap: [link]
TSMC 2011-es 28nm roadmap: [link]
Altera legutóbbi 28nm-es FPGA bejelentése: [link]
Xilinx 28n-es FPGA bejelentés: [link]

Pont fordítva.
[L:http://hardverapro.hu/apro/asus_maximus_formula_x38_q9550_4gb_ddr2_800_kingma/hsz_1-200.html]Nézz csak ide![/L]
lehet az AMD jobban járna ha végre veleinvesztálni a GloFo-ba pár milliárdot. bár ha úgy is az utolsó diszkrét generáció lesz talán még ki lehet bírni
vagy nem? 
BIOS ÍRÁS ÉS TÁPEGYSÉGEK!

Nem hinném hogy az utolsó lesz, igaz ezek után már nem lesz
"gyengébb" diszkrét vga, ami személyem szerint soha nem is érdekelt.
Hanem valszeg csak közép-és felső kategóriás karik lesznek.
Engem konkrétan csak is azok érdekelnek, mit csináljak egy belépőszintűvel?!

Na ezzel én is így vagyok. Belépőszintű karinak semmi értelme, helyette simán jó megoldás az IGP. De jó teljesítményű diszkrét VGA még szerintem is jó darabig lesz.
igen jó megoldás az IGP, de nem mindenki akar konfigot váltani. egy hurkább géppel egy mondjuk HD gyorsításra alkalmas vga csodákat tesz 
BIOS ÍRÁS ÉS TÁPEGYSÉGEK!

abból jelenleg is nagyon sok fajta van, különben is, aki kicsit jobbá akarja tenni a hurka gépét, nagyobb pénzmaggal, vegyen fusiont
Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Justin Bieber ☐

Ehh,te nagyon képben vagy... 
"Túl lazára vetted a figurát, húzok rád egy strigulát" BF3 clan---http://phd-clan.webnode.hu/
Figyelembe véve, hogy az AMD az R600 óta a hatásfokra gyúr, beleillik a palettába a HPL.
Az architektúra és csíkszélességváltás eleve nagy ugrást kéne jelentsen a teljesítmény terén. Ennek egy részét beáldozhatják az alacsonyabb fogyasztás érdekében.
Max raknak 2 GPU-t egy kártyára, legrosszabb esetben pedig a Tuning-VGA-kra szánt GPU-kkal megvárják a HP gyártósort...
Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

Magyaran a cikk hianyos es pontatlan infokkal rendelkezik.
PII 555 x2@x4@3.6;Gigabyte 890FXA-UD5;EVGA 570GTX Classified;Corsair 16 GB 1600mhz DDR3;Seasonic M12D 750w;2x250GB 2x40GB Maxtor;7 TB Hitachi HDD;CM HAF-932;IceQ 4850 T;Eizo;Asus Xonar D2X; Win 7 64 bit

Tipikus abu.Az is fura hgy semmit sem reagált
shabbarulez hsz-ére. 
Reagálok csak megvártam, amíg tények kerülnek elő. Felesleges pletykákból bizonygatnom bármit is, a tények ütősebbek.
[link] - A Xilinx 28 nm-es HPL lapkát szállít mától. Ennyit arról, hogy HP lapka hamarabb jön. 
Jó dolog, ha jópár hónappal a start előtt kiad a TSMC egy tervezetet, melyben leírják, hogy mit képzelnek el, de nem kevésszer láttunk már arra példát, hogy egy terv teljesen felborult. A jövőt még a TSMC sem látja, így a helyzethez igazodnak, akárcsak most. Jelenleg a tény az, hogy a LP, a HPL és a HP egyszerre állt tömeggyártásba. LP (Altera) és HPL (Xilinx) lapkákat lehet rendelni, akár ma. HP lapka csak később lesz, ez a technológia bonyolultabb, így több idő kell.
Ennyit a félrevezetésről. Talán el kellene fogadni, hogy nem hülye kontaktoktól származnak az infók, amiket leírok. 
[ Szerkesztve ]
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

Hiába próbálod kimagyarázni magad, akkor sem lesz attól igazad, mert megint kamu dolgokat írogatsz, miközben tényként próbálod beállítani azokat.
Tessék itt van újra a korábban #13-ban linkelt TSMC roadmap amit folyamatosan frissítenek:
TSMC 2011-es 28nm roadmap [link]
Ebben is elolvashatod hogy először a LP volt, utána a HP, majd a HPL. Szépen leírják benne, remélem, nem olyan nehéz megérteni. Ugyanúgy negyedéves eltérésekkel készültek el ahogy korábban is írtam. A bejelentés az elmúlt napokban akkor volt amikor már mind a hármat beüzemelték, de ez nem azt jelenti hogy egyidőben készültek el, ahogy azt te állítod. Csak miután szépen egymás után a korábban írt ütemtervek szerint mindhárom kész fázisba jutott, egy bejelentés történt az egészről. Az egy jelképes bejelentés volt, amit a 3. negyedéves pénzügyi eredmények közléséhez igazítottak.
Az Altera pedig az LP és HP-s FPGA-t már nyáron bejelentett ahogy írtam, a Xilinx azért most tette meg a sajátjával meg a HPL csak most jutott oda hogy ezt megtehették, mert az egy 1-1 negyedév fáziskésésben volt az előbbi kettőhöz képest.
Továbbra is azt állítod hogy az Altera nem gyárt HP-s FPGA-t ami hazugság. Csak az LP-s termékeiket vagy hajlandó elismerni, mert akkor a kis felállítot elméleted nem lenne tökéletes. El kell keserítselek az Altera már tavaly bejelentette hogy a 28nm-es FPGA-i LP és HP-n fognak készülni. Nyáron pedig megvolt a bejelentésük a HP-s FPGA-jukról, ott volt #13-ba a link, de úgy látszik még mindig nehéz elfogadni.
Akkor tessék még egy újabb link az Altera sajtóhírei közül, ha már ennyire lusta vagy megnézni az odalukat hogy onnan tájékozódj. [link] Ebben is le van írva az ami nyári sajtóhírben is szerepelt hogy a Stratix V FPGA-kat már szállítják a hírben említett hálózati eszközgyártónak ami 28HP-n készülő termék. Érdemes a dátumra is odafigyelni, mivel az korábbi a TSMC és a Xilinx legutóbbi bejelentéseinek dátumánál.
[ Szerkesztve ]
[link] - Itt a TSMC közleménye. Mindhárom gyártástechnológia startolt. Lényegében egyszerre. Ez volt 24-én.
Hol állítottam, hogy nem gyárt HP FPGA-t? Azt állítom, hogy a kereskedelmi termékek erre később jelennek meg. A bejelentés nem egyenlő a tényleges starttal.
Tekintve, hogy a TSMC 24-én jelentette be a tömeggyártást, így az Altera bejelentése eleve komolytalan. Azért tették meg, hogy papíron az elsők legyenek, de négy nappal a TSMC-t is megelőzték, ami vicces, hiszen tudjuk, hogy ki a bérgyártó. A PR sokat számít, de annyit nem érnek, ha a tényleges startról van szó.
[ Szerkesztve ]
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.
kevered a szezont a fazonnal.
Intelligence is not the privilege of old age. »»───(knee)───►