Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) szcsi

szcsi
(lelkes újonc)

Jó cikk, gart.
Én még beleírtam volna a youtubeot is. Ha már otthoni tanulás a cél, a youtubeon meghallgathatók az akkordok és sok oktató videó is fent van.

Amúgy hajrá, érdemes zenét tanulni, ez az utolsó képeken is látszik. :))

HTC Radar || http://multi-cash.eu

(#2) Sweet Lou 6

Sweet Lou 6
(őstag)
LOGOUT blog

Nagyon jó cikk, régóta hiányoltam már ilyen témában egy leírást! :C

Esetleg még bele lehetne írni a Guitar Pro programot, azzal is nagyon egyszerű a tanulás.

androbit.org | Ha két lehetőség közt nem tudsz dönteni, csinálj egy harmadikat.

(#3) Psychonaut

Psychonaut
(PH! addikt)

Köszi Eastman, ez sokat segített, és még fog is úgy érzem. :R

+1 Sweet Lou javaslataira.

(#4) Trub

Trub
(tag)

Még egy fontos dolog: Ritmizálás

Valaki egyből ráérez, valaki nem. Előbbinek nem is jelent nagy problémát, utóbbi vért izzad. Én is utóbbi csoportba tartoztam :) Folyton elcsúsztam, kiestem az ütemből,és senki sem mondta, hogy rossz a teknikám.

Aztán találtam egy jó ritmizálós leckét és azóta minden rendben.

[ Szerkesztve ]

(#5) Lenry

Lenry
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

marha jók a végén a képek :D

meg úgy az egész. van a lakásban egy gitár, lehet, hogy megpróbálkozok vele :)

"Kár volt rád pazarolnom ezt az 1 percet, máris utállak" - csƵ random hülyegyereknek | "Két webfejlesztő beszélget: - Milyen az új csajod? - 90/60/90 - Sötétlila?" | Eladó PC játékaim: href.hu/x/9dv6

(#6) BloodyEddie

BloodyEddie
(őstag)
LOGOUT blog

Kezdőakkordok: Em, Am, E, A.

Ha ezek mennek, bele lehet vágni D, G, C, majd F, H-ba. Nem az akkordokat megtanulni nehéz, a váltásokat kell rendesen begyakorolni.

Privátban szivesen segítek aki kéri :)

(#7) luw2win

luw2win
(őstag)
LOGOUT blog

wáhá a képek odavágnak

.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”

(#8) dying_star

dying_star
(őstag)
LOGOUT blog

Régen nagyon akartam gitározni.. most viszont már inkább a hegedű felé húzok, és nem olyan soká meg is valósul... :B
Jó kis cikk, aki gitározni akar, annak az internet nagyon hasznos, a számos leírás, oktatóvideó, szájbarágósnál szájbarágósabb lecke, programok, gyakorlatilag lehetővé teszik a tanár elhagyását... :K

https://www.facebook.com/sansphoto - http://www.flickr.com/photos/sansphoto/

(#9) bakosgabor57 válasza luw2win (#7) üzenetére

bakosgabor57
(őstag)
LOGOUT blog

Anno én is tanultam, egy vagyon voltak a kották...
Akkoriban 3-ból 4 srácnak volt gitárja, abból egy tudott is valamit de csak neki nem volt nője. :D

[ Szerkesztve ]

"NNNNa...?Mi van...?EEEEgyüttek müvelllődni...?Jó alapossan beszopni a kulllturát...?" http://www.youtube.com/results?search_query=bakosgabor57&search_type=&aq=f

(#10) Hobbbyt

Hobbbyt
(fanatikus tag)

Ezzz Hihetettleen!!
Pénteken vettem meg az első gitáromat :DD
És erre jön ez a cikk.. :R
Egy C.Giant kezdő gitárt tokkal, elektromos hangolóval 23e pénz..

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem. |..Galaxy S2..| Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore, QuadCore -> by vidékiürge

(#11) Eastman válasza Trub (#4) üzenetére

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

Köszi mindenkinek. Annak ellenére, hogy lassan 15 éve van ilyen-olyan gitár a közelemben, még én is kezdőnek számítok. 32 évesen került olyan hangszer a kezembe amin élvezem a játékot. A botladozásaimon keresztül szeretném bemutatni Nektek ezt a csodálatos hobbit, minden túlzás nélkül: életformát.

Trub:

Igyekszem az elejétől kezdeni a témát. A ritmizálás level 3 vagy 4, szerintem. Így is az első lecke kimaradt, mert az akkordgyűjteményemet akartam gyorsan megvillantani, a gitáros palántáknak. Ebből az ötletből lett a cikk. :)

Gitárhangolás ( - 1 - ) coming soon!

[ Szerkesztve ]

www.gerincnyujtoterapia.hu

(#12) janos1988

janos1988
(őstag)

Tenyleg jok a kepek, bal oldalon az amerikai valosag (dagadt, agymosott "tomegtermek" emberek), jobb oldalt pedig a nagy amerikai alom :)

A Windows 7 és 8 közötti különbség a Linux "nyelvén": 3.2.10 -> 3.2.11

(#13) Eastman

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

Daweee élményei.

...amelyek nem kicsit hasonlítanak az enyémekhez.

Viszont nagyon. :K

(#14) Konflikt

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

hehe, jo az otlet:)
kesobb esetleg lehet irni pedalokrol, multikrol, kombokrol, ladakrol, stb

[ Szerkesztve ]

Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart!

(#15) Daweee válasza Eastman (#13) üzenetére

Daweee
(őstag)
LOGOUT blog

:R

Hasznos írás, pláne ha sorozat lesz belőle :)

Egyébként pont most szakadt el egy húr az elektromosomon, holnap újrahúrozom, ha van rá igény, csinálhatok egy írást a menetéről.

Ja és ha már itt vagyok megkérdezem a tapasztaltabbaktól: gitárt tisztítani hogy/ mivel szoktatok? Hallottam hogy a testet kontakt spray-vel lehet lefújni, de pl a fogólapról az izzadtságot, stb-t hogyan? Kösz előre is :R

Trub: emlékszel még hol van az a jó ritmizálós lecke? :B

[ Szerkesztve ]

-- http://pun-ishment.blog.hu - A legrosszabb szóviccek -- "I'm not crazy, my mother had me tested." - Dr. Sheldon Cooper --

(#16) BloodyEddie válasza Daweee (#15) üzenetére

BloodyEddie
(őstag)
LOGOUT blog

Pass, nekem nem izzadódik a fogólapom, csak porosodni szokott, akár egyik napról másikra is. Portörlő rongy + újrahúrozásnál nagytakarítást szoktam.

(#17) Samus

Samus
(őstag)
LOGOUT blog

A végén a képek hatalmasak.
Biztos hasznos az írás annak, aki gitározni szeretne, én inkább skót dudán tanulnék meg játszani...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.''

(#18) 3psilon

3psilon
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A képek nagyon jók :D
Én kezdő vagyok. Jó, ez már megy. Egyébként innen tanulok.

[ Szerkesztve ]

(#19) sparc válasza Daweee (#15) üzenetére

sparc
(tag)

A testet attól függőn kell tisztítani hogy milyen a felülete.
A fogólapot pedig általában citromolajjal szokták tisztítani. Bármelyik gitárüzletben lehet kapni.

(#20) nuke7 válasza Trub (#4) üzenetére

nuke7
(őstag)
LOGOUT blog

számolás ;) sokat segít mindenkinek aki komolyan gondolja a zenélést. ha az megy, nagyon bénának kell lenni, hogy elrontsd :)

Ingyen 2,5gb tárhely: http://db.tt/HbW8NW8D

(#21) Metalfan válasza Daweee (#15) üzenetére

Metalfan
(senior tag)
LOGOUT blog

Én Prontoval szoktam :D

Konflikt: Boss GT-3 powa :)) "legendásan-szépenszólós". Épp múlt héten találkoztam az egyik gitáros ismerősömmel, aki beállított egy effektet a pedálon. Az én effektjeim is jól szóltak, de amit ő beállított... majdnem dobtam egy hátast. Valami hihetetlen jó hangja lett a cuccnak, ráadásul a pickupok hangjai is teljesen elkülönültek egymástól, ami nem igazán volt jellemző az én beállításaimnál. Rájöttem, hogy hiába űberfrankó ez a pedál, ha nincs megfelelően beállítva, akkor semmit sem ér.

"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

(#22) Eastman válasza Daweee (#15) üzenetére

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

Kontaktspray? :Y :O

Dooooooooooooobdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(

Bármilyen finom bútortisztító vagy lakk felület tisztító. A gitár (szinte bármilyen hangszer) hangját befolyásolja a rajta lévő lakkozás. Vagtagsága, anyaga, minősége. Finom dolgok ezek. A Stradivari hegedűk is azért iszonyú drágák, mert az öreg Stradivari anno variált a lakkal és az évszázadok alatt "beért" a dolog, ennek köszönhetően sokkal szebben rezeg a hegedű teste mint a "konkurenciáé".

A fogólapot is tisztíthatod bútorápolóval, hiszen az is lakkozott fa. Húrokat leenged, félrehajt, finom pamut rongy és bútorápoló.

Bár én inkább a Steve Ray féle vonalat követem:

Katt!

:D

Húrozás menetét fotókkal dokumentálva igényelnénk. :K

[ Szerkesztve ]

(#23) Daweee válasza Eastman (#22) üzenetére

Daweee
(őstag)
LOGOUT blog

Az a szép hogy a kontaktspray-t nekem a boltban mondták - és használták - amikor vettem.

Rendben, akkor a húrozást dokumentálom, de szólok előre nem sokszor csináltam még, nem vagyok profi :))

-- http://pun-ishment.blog.hu - A legrosszabb szóviccek -- "I'm not crazy, my mother had me tested." - Dr. Sheldon Cooper --

(#24) sparc válasza Eastman (#22) üzenetére

sparc
(tag)

Hát ha mondjuk olyan gitárja van amin nincs lakkozás oda nem ajánlatos a bútortisztító hanem inkább a méhviasz.

(#25) cucka válasza sparc (#24) üzenetére

cucka
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szerintem minden gitáron van lakkozás, különben nem lenne túl hosszú életű a hangszer.

(#26) sparc válasza cucka (#25) üzenetére

sparc
(tag)

Nem minden gitáron van lakkréteg.
Nekem Framus Diablom van és semmilyen lakkréteg nincs rajta és mégis gyönyörű állapotban van pedig már kb 13 éves.
És a hangja is fantasztikus:)

(#27) cucka válasza sparc (#26) üzenetére

cucka
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ok, pongyolán fogalmaztam. A gitárnál használt fát minden esetben kezelik valamilyen anyaggal, hogy tartós legyen, bírja az izzadságot, ilyesmi. Tudtommal Framus-ék lakk helyett valamilyen speckó olajat használnak.
Amúgy gondolom nagyon zsír hangszer, a Framus-ról igazából eddig csak jókat és nagyon jókat olvastam.

[ Szerkesztve ]

(#28) sparc válasza cucka (#27) üzenetére

sparc
(tag)

Ebben igazad van tényleg van olajozás:)
Tényleg remek hangszer. Bár nem annyira ismert, a legtöbben csak a fendert meg a gibsont ismerik:)

(#29) Metalfan válasza sparc (#28) üzenetére

Metalfan
(senior tag)
LOGOUT blog

A legjobb hangú gitár, amit eddig hallotam, egy fullos Carvin DC127 volt, de sajnos fél milla körül van :O

"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

(#30) ipavlidu!

ipavlidu!
(tag)
LOGOUT blog

Hát én kezdőknek azt mondanám ne akkordokkal kezdjék, ellégé behatárolja az ember gondolkodoását, inkább valami klasszikussal ami megad egy alap technikát, aztán majd összeáll a fejedben a kép az akkordokról is..

Ja meg egy ilyen cikkbe persze írd bele a guitar pro-t is, nagyon hasznos tud lenni! :)

[ Szerkesztve ]

(#31) sparc válasza Metalfan (#29) üzenetére

sparc
(tag)

Ja az biztos állat cucc lehet.
Sajna én még csak távolról láttam carvint:)

(#32) BloodyEddie válasza ipavlidu! (#30) üzenetére

BloodyEddie
(őstag)
LOGOUT blog

Ebbe bele kell kötnöm, akkordokkal kezdtem gitározni, és imádtam. Öcsém dallammal kezdte, és utálta :(

(#33) Eastman válasza ipavlidu! (#30) üzenetére

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

Szia!

Én úgy gondolom, hogy egy kezdőnek szüksége van sikerélményekre. Aki belemerül a klasszikus gitár tanulásba vagy a kottázásba egy nagyon hosszú, bár kétségtelenül hasznos és szilárd alapokat adó útra lép. Akiket én hallgatok és igyekszem lekövetni, nem nagyon jártak konzervatóriumba, sőt leginkább félrészegen vagy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt "komponáltak". Ez persze a másik véglet és nem is tanácsolom senkinek, hogy egy reménybeli siker érdekében tönkretegye magát! :N Arról nem is beszélve, hogy többségük olyan országban nevelkedett, ahol könnyebb a zenében érvényesülni mint a lángoktól öleltben.

Guitar Pro.

Én nem használom, így nem is ismerem. Fut linux alatt? :D

Az egész cikkecske azért született, hogy közkinccsé tegyem a gitárakkord gyűjteményem. Amennyit tudok a témáról, leírom. Írj egy cikket a Guitar Pro-ról, Konflikt pl. az effektekről és lesz egy frankó PH!-s - gitáros, tapasztalatokon és élményeken alapuló tudásbázis. A hangszerválasztásról és a gitár behangolásáról tervezek még egy-egy hasonlóan informatív írást. A többi szeletébe a témának nincs nagyon belelátásom. :B

Ne rakjátok a radiátor mellé télen!

(#34) sparc válasza Eastman (#33) üzenetére

sparc
(tag)

Linux alatt nem fut a guitar pro.
A 911tabs.com-on szinte a létező összes dal tabja fenn van:) [link]

(#35) Daweee válasza Eastman (#22) üzenetére

Daweee
(őstag)
LOGOUT blog

Bocsi a húrozós írás csúszni fog egy napot, későn értem haza és holnap matekdoga :B :DDD

(#36) Hunlancer

Hunlancer
(újonc)
LOGOUT blog

Jó kezdeményezés, remélem sok embernek meghozza a kedvét egy kis "tábortüzes" zenéléshez. Privátban szintén segítek bárkinek, ha kérdése lenne a témával kapcsolatban.

(#37) tobal

tobal
(tag)
LOGOUT blog

Jó írás, köszi.
Amúgy a guitar pro alternatívájaként van olyan, hogy TuxGuitar, ami fut linux alatt is.
Egyébként nekem is van egy hasonló írásom, a szájharmonikázásról kezdőknek, ha van rá igény, kirakhatom.

(#38) (Darkwood)

(Darkwood)
(PH! addikt)

Grat az íráshoz! :R

Esetleg nem tud valaki Country Blues tabokat? Pl.:[link].

Én korrekt eladó és vevő vagyok, így elvárom, hogy más is az legyen velem! Ha nem vagy korrekt és átba****, akkor az én szememben egy utolsó patkány vagy és ne találkozz velem az utcán, mert...!

(#39) Tomics

Tomics
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Képek jók :DDD

(#40) Konflikt válasza Metalfan (#21) üzenetére

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

hehe, zsir cucc :D

en BOSS ME-50-nel tolom :D meg egy MT-2-vel. volt kulon OS/2-om, CH-1-em is. de az ME 50 utan ezeket eladtam:)

persze, be kell zsirul allitani. amugy neten rengeteg ilyen tipp, beallitasi guide van, kurvajo hangzasokat tudsz kihozni belole. probalgatni kell

(#41) HeroGod

HeroGod
(újonc)

Tényleg jó írás lett!

Szerintem lehet akkordokkal kezdeni, ami még nagyobb örömöt és sikerélményt tud adni, ha az ujjakkal bontjuk azokat. Így akár saját kis műveket lehet komponálni a saját és más örömére :).
Én még azt mondom, hogy az elején ne pengetővel kezdjen az ember játszani, hanem az ujjaival, ezzel meglesz egy kellemes alap a továbbiakhoz.

Kicsit tovább menve az effektekhez, bizony egy sima 10e Ft-os ZOOM effektekből is nagyon szép dolgokat és hangzásokat lehet kihozni, ha valaki beállítja rendesen, 6 effekttel szinte minden számot el lehet játszani.

Egyébként nekem is a Vintage jön be, egy 1982-es Ibanez Blazer-em van szinte sz.rrá kopva, de imádom :D.

Kezdőknek sok szerencsét és kitartást, kellett már egy ilyen cikk :C !

(#42) maty190

maty190
(újonc)

tobal, az a szájharmónikás cikk érdekelne :D

pár éve kezdtem gitározni ujjal pengetve dallamot, így könnyebb szerintem az akkordozgatás, de baráti körömben van olyan aki akkordozással kezdte és nincs hátránya belőle

tábortűz körül mit szoktatok játszani? :D

(#43) Ateszzero

Ateszzero
(őstag)
LOGOUT blog

Köszönjük a leckét, nagyon jó lett.
Én jómagam egy pár éve játszom csak szintin,próbáltam a gitárt is de túl lágyak az újjaim hozzá.
Szanaszét vágta az újjaimat, így visszatettem a sarokba.

SNES PAL kazik egyben mind 3ezerért. http://hardverapro.hu/apro/snes_pal_kazettak_elado_vagy_cserelheto/hsz_1-50.html

(#44) Konflikt válasza Ateszzero (#43) üzenetére

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

sok gyakrolas utan megkemenykedig a bor az ujjaid vegen, es nemfogja vagni. ha folyamatosan gyakorolsz, akkor meg vastag is marad.

(#45) Eastman válasza Ateszzero (#43) üzenetére

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

Nylon húrokkal próbáltad vagy fémmel? Ha jól be van állítva egy gitár és jók a bundjai, nem kell erősen nyomni őket. Malmsteen pl csak hozzájuk ér...

:D

(#46) Konflikt válasza Eastman (#45) üzenetére

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

sztem majdnem h midegy. ez eljen mind2 vagja, (bar a femek, foleg a h es az e' jobban). kesobb mikor mar jatszott par hetet, es az ujjvegek megkemenykedtek akkor egyik sem fogja vagni igazan.

a bundtavolsag fuggvenyeben persze jobban kell nyomni, es ez eleinte megjobban kicsinalhatja az ujjakat. pl. olcsobb/regebbi akusztikuson ahol mar a nyak, es a fogolap nem teljesen egyenes (es nem lehet alitani a fejnel). de elektromoson kozelebb vannak a hurok, keskenyebb a fogolap, konnyebb rajt jatszani.

(#47) Metalfan válasza Konflikt (#40) üzenetére

Metalfan
(senior tag)
LOGOUT blog

Sajnos rendes kombó nélkül nehéz beállítani :( Szobatársamnak is csak egy 15 Wattos kis erőlködője van. Oké, elég szépen szól, de a nagyobb, 12"-es cuccoktól elég messze áll így is. Viszont MT-2vel brutál hangja van :K Szerencsére most a hét elején hívtak haveromék egy zenekarba és van rendes cuccuk, úgyhogy végre be tudom majd állítani a pedált :U
ME-50 is nagyon jól szól, de az drágább, mint a GT-3 :)

Sparc: az egyik ismerősöm endorser a Carvinnál, Szentkirályi Janinak hívják, az ő gitárját hallottam párszor élőben ;)

(#48) ipavlidu! válasza ipavlidu! (#30) üzenetére

ipavlidu!
(tag)
LOGOUT blog

Akkor ezt embere válogatja. Mindenesetre szerintem így hatékonyabb (de első pár év tényleg elég unalmas).

(#49) HeroGod válasza Konflikt (#46) üzenetére

HeroGod
(újonc)

Én egy 15 éves akusztikus gitáron kezdtem, aminek aztán mindene volt, csak egyenes nyaka nem :D :D :DD . Nah az beedzette az ujjaimat, de ami még annál is rosszabb, az a fémhúros akusztikus gitár, azon ugyanis sokkal keményebbek a húrok, mint az elektromoson (típus függő persze :)).

Én annak idején hallás alapján kezdtem lepötyögni a dalokat, alapnak az sem rossz csak kicsit lassú módszer, de kinek így, kinek úgy :).

(#50) Konflikt válasza Metalfan (#47) üzenetére

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

nehez, de nem lehetetlen. ha van egy fasza minosegu fejhallgatod, akkor egesz jol lehet hasznalni.
nekem jelenleg egy kis 10W-s Marshall-om van, a regi valvestate vonalbol. de szol mint a diszno :D
ME-50et pedig nagyon birom, massziva fasza kis kisvasut egybeintegralva, rengeteg dedikalt potival, kurvajo hangzasokkal eleg jo a delay, es a wah-wah is. raadasul en nagyon nagyon barati arban vettem hasznaltan, majdnem az uj ar feleert. i'm lovin it :D

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.