Mindíg is kiváncsi lettem volna rá, hogy melyik pendrive-okban van egyáltalán hiba érzékelő kód... De mivel ebben egyenesen hiba javító kód, itt biztosan tudhatjuk legalább hogy érzékeli ha elváltozott az adat vagy eleve hibásan lett felírva.
Aki nem értené miről beszélek: Régebben kiszúrtam, hogy egy pendrive (KingSton DataTravel 256M) valószínűleg nem használ semmiféle önellenörzést (CRC-t, vagy akár valami nyamvadt paritást), mert egy hibásan felíródott vagy útközben lesérült fájlt mindíg máshogyan olvasott vissza, mindez hibajelzés nélkük. Tehát ha leolvastam róla 5x az adott fájlt, akkor 5 féle tartalmú fájlt kaptam (azonos hosszal természetesen). (Mellékesen, miután úra felírtam a fájlt, utána mindíg jó volt, sőt az egész pendrive-t direkt 100%-oan megtölöttem, és hibátlanul olvasta vissza... szóval több mint valószínű, hogy magában a tároló részben sérült a cucc. Ja, és a hibás fájlt két teljesen különböző gépen is visszaolvastam, és mindnehol össze-vissza elváltozva olvasta le.) Ugye ilyen állatság a jó öreg floppy-nál, vagy a CD-knél, DVD-knél nincs... lehet hogy valamit hibásan lesz leolvasva róluk, de akkor a korongon tárolt hibaellenörző kód nem stimmel, és kapja az ember az arcába, hogy olvasási hiba. Tehát valamit vagy leolvastál tökéletesen, vagy nem tudtad leolvasni egyáltalán. Na szóval, utána google-ztem ennek a pendrive dolognak anno, és kiderült, hogy csomó ember tapasztalta mindenféle pendrive-okkal, hogy pendrive-on cipelt archiv fájlokat nem tud kibontani... Naná, mert az archiv fájloknak van saját CRC-je, tehát ha valami elváltozik benne, akkor az ki fog derülni a kicsomagolásnál. Más fájloknál csak azért nem tünt fel a gond, mert ott ez általában "csak" olyasmit okoz, hogy elváltozik egy-két szám az Excel táblában (áh, nem gond...
), lesz egy pattanás valahol az MP3-ban, vagy egy lila paca a filmben, és ezt azért nagyságrendileg kevesebben szúrják ki. Na így használjatok pendrive-okat!
Azt hiszem egyetlen pendrive-ot találtam akkor az egész neten, ahol a gyártó megmlíti, csak eldugva, hogy CRC-s hibadetektálást alkalmaz. Nem tudom a többi milyen lehet...
[ Szerkesztve ]