Minden második szót értek csak..... pedig nem ma kezdtem 
''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.

Minden második szót értek csak..... pedig nem ma kezdtem 
''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.

2010-re megértjük.

„Turn your face to the sun and the shadows fall behind u.”

Eléggé félresikerült cím ...
A legkisebb sram cella az első sram cella óta "el van készülve", hacsak ez nem az abszolút legkisebb sram cella (márpedig nem)
Jester

Ne aggódj, nem vagy egyedül
.
Másrészről, ha jól sejtem jófajta 32 nm-es processzoroknak nézünk elébe AMD fronton
!
Vagy mi...?
[ Szerkesztve ]
ipon -on ugyan ez a hír, 22nm -es sram -okról szól. Most hol az igazság? 
"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."
Remélem annyira jó is,mint amennyire a reklámszöveg leírja 
A világon minden szép, csak nem mindenki tudja értékelni a szépséget! Galaxy S JVT Semaphore 1.9.0+Ext4
Te Abu, a képen 0,22μm van feltüntetve, ami nem 32nm mint a hírben van, hanem már 22nm

"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."

Szépen fejlődik a dolog
.::www.megadanceradio.hu::.
Máshol is 22nm-t írnak.
szerk.: A PH!-n még hagyják kifutni a 32nm-es technológiát... ;)
[ Szerkesztve ]

bbe is b*szna, ha 2010 végére jönne csak a 32nm AMD-től...
A vér nem válik VAZZE!™
2010 első félév. Az Intel pedig elvileg kb. 1 év múlva jön ezzel a csíkszélességgel. Majd meglátjuk hogy a recesszió mennyire kavar be még ebbe.
"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."
Jajjmár, az egy dolog, hogy a szakmához nem értesz, nade a matekhoz sem?! Amúgy ez és az Ipon-os hír között sincs semmi ellentmondás, demost csakazért sem magyarázom meg, mert gonosz vagyok énis. ![;]](/dl/s/v1.gif)
Ez nem így van, mert az én northwoodom 0,13μm vagyis 130nm, szóval itt valamit nem értek, valaki valahol nagyot hibázott.
A kép alsó részén 0,22μm ami = 22nm -el, nem? Ha tévedek akkor nagyon bocsi.
Semmi ellentmondás nincs azt leszámítva, hogy itt 32nm -t írni, míg az ipon -on 22nm -t és a képen is 0,22μm van feltüntetve, ami 22nm.
Vagy valahol én nagyon belekavarodtam a dolgokba..
0,022μm = 22nm 
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

1μm 1000nm, nem 100. 
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
És milyen jól tesszük ... 
A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.
Csakhogy minden vili legyen ... idézek Chris Tom (AMD) leveléből (nekem sem volt világos, de szerencsére rákérdeztem)
"The cell was developed using IBM's high-k and metal gate materials and process technology at 32nm."
Najó, legyen, úgylátom a nyelvtannal is vannak gondok. Ki mondta, hogy ezeket 22nm-en gyártják? Senki? persze, mivel még nem létezik eza technológia a sorozatgyártásban, csak annyi lett említve, hogy tökéletesen működik a dolog 22nm-en, nyilván laboratóriumi körülmények között. A PH viszont konkrétan megis mondja, hogy eza technológia a 32nm-es gyártású processzorokban fog bemutatkozni. Az Ipon, ezt a részt teljesen kihagyta.
Akkor matek. Mértékegységek? 1m=10^0, 1mm=10^(-3), 1um=10^(-6), 1nm=10^(-9), és még tovább, ugyanezen logika szerint. Akkor a terület képlete téglalapra, T=a*b. A képről következik: a=0,22um=220nm b=0,58um=580nm->T=0,128um, Abu hsz-ei alapján mindez 32nm-es csíkszélesség mellett. És az általad említett "a" adatnak semmi köze a csíkszélességhez. Tetszik érteni? Mindezt minden rossz szándék nélkül írom, de azatapasztalatom, ha az ember rosszul érzi magát a kioktatástól akkor több marad meg benne, főleg ha ilyen alap dolgokról van szó... 
[ Szerkesztve ]
Akartam kérni, hogy valaki homályosítson fel, mert valami nem volt tiszta. 
egyébként én nem veszem ezeket kioktatásnak, jó pap holtig tanul.

fel van tűntetve egy távolság érték, ami karakteresen hasonlít a 22nm-hez. de abban a 22 izében egy csomó minden biszbasz van, a 22nm-es eljárással epdig nem tudsz 22nm-nél kisebb biszbaszokat létrehozni 
[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
A másik felvilágosítás jobban bejött de ez a bizbaszos dolog már inkább az én nyelvem 

A vér nem válik VAZZE!™
Valaki, aki nagyon unatkozik, berajzolgathatná, hogy mi-micsoda, mert pillanatnyilag kicsit fáradt vagyok ahhoz, hogy kibogozzam 
Vegyük alapul az itt lévő rajzot.
Eddig jutottam: Az M2 és M4 bejelölve... remélem jól tippelek
Ehhez képest akkor most melyik az M1, M3, M5, M6?
\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!
Én is erre gondoltam, de úgy voltam bele a saját hülyeségemet nem írom meg kommentben, aztán mégia. 
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos." | Philips Villanyborotva Apró : http://href.hu/x/czn0
Ezek után várjuk szeretettel a bonyolultabb áramkörökből felépülő chipeket is, mint péládul a processzorok 
"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

nm úgy veszem ki a cikkből, hogy ennek a technológiának lenne jelentősége ilyen téren...
A vér nem válik VAZZE!™

A tényeket több szemszögből megvilágítva juthatunk közelebb a vélhetően helyes konklúzióhoz.
Mindkét megközelítés nagyon logikus volt számomra, és így egymás után olvasa renkívüli derültségre adott okot számomra. :-)
''Szanya csak egy van.''

szerintem egy SRAM cella madártávlatból kb. így néz ki:

(Éles szeműek észrevehetnek egy 1x1 pixel méretű képet...
)
[ Szerkesztve ]
toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...''

én nem csak hogy észrevettem, hanem rá is klikkeltem és kihúztam a böngészőből a desktopra

..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe.. "A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes

Ha már ilyenekbe kötsz bele, akkor szerintem legalább 2 darab sram cellának el kellett készülnie, mielőtt legkissebbről beszélhetnénk.
Aki hülye, haljon meg!

Igazából a Z-RAM technológia igéretesebbnek tűnik, és a mögött is az AMD az egyik cég, szóval nem tudom mennyire van jelentősége ennek a hírnek.
Aki hülye, haljon meg!

matematikailag teljesen korrekt egyelemű halmaznak a legkisebb elemét venni egy adott rendezés mellett 
A vér nem válik VAZZE!™

én le akartam kaparni a monitorról 
A vér nem válik VAZZE!™
Pedig valamilyen szinten van köze
Egy új gyártástechnológiánál először asszem SRAM-cellákat hoznak létre, és ha sikeres volt a gyártás, akkor jönnek csak a bonyolultabb áramkörök. És szerintem most ebből, hogy sikerült csökkenteni a méretét, az következik, hogy a többi áramkör mérete is csökkenni fog. De javítson ki valaki, ha tévedtem, ez csak az én feltételezésem 
"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar
32nm-es SRAM-ról kb. ennyit: [link]
Több, mint egy éve létezik.
[ Szerkesztve ]
Ember embernek farkasa.
(#39) VaniliásRönk válasza FehérHolló (#38) üzenetére

Már vártam hogy valaki előhozakodjon vele, de őszintén megmondom sablabla fórumtársra számítottam. 
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
(#40) FehérHolló válasza VaniliásRönk (#39) üzenetére
Az inteles megoldásnak igazából semmi köze nincs a finFET-hez, ebben a finFET-es hírben nem az a lényeg, hogy 32nm és az hűdefasza. De az is baromság, hogy a proci más gyártástechnológiával készüljön, mint rajta a cache.
[ Szerkesztve ]
Ember embernek farkasa.

de most akkor ez a finFET dolog ez alkalmazható más áramköri elemek létrehozásához is, vagy csak sram cellákat lehet vele picire zsugorítani? gondolom ennél a résznél jön zavarba egy laikus...
A vér nem válik VAZZE!™

Úgy nézek a Coca-Cola is segített a mgealkotásában

Nos Omnes Una Manet

na, nem csak nekem jutott eszembe? 
A vér nem válik VAZZE!™
Az a méret a teljes cellára vonatkozik, nem az azt felépítő elemekre. Azonban az utóbbiakra vonatkozó szám is szerepel a képen: 22nm...
Itt is azt írják, hogy ezek már 22nm-esek lesznek, és hogy a konkurencia termékei 32nm-esek.
Itt meg arról volt egy hír, hogy az IBM-vezette szövetség a 22nm-es gyártástechen is gőzerővel dolgozik.
[ Szerkesztve ]
Lejárt a szerk., de két idézet a linkelt cikkből:
"The cell is made using 22nm process technology. By comparison, Intel Corp.’s SRAM cell made utilizing 32nm process technology has area of 0.171μm²."
Itt felmerül a kérdés, hogy a kisebb terület a kisebb node miatt van-e (logikus), vagy esetleg egyéb módon is elérhették, azonos node-on?
"In simulations of SRAM cells of 0.063μm² area, equivalent to or beyond the cell scaling for the 22nm node, the results confirmed that the FinFET SRAM cell is expected to offer a significant advantage in stable operation compared to a planar-FET SRAM cell at this generation."
Ez is elbizonytalanítja az embert. 
Talán a megoldást maga a spéci FET neve hozza: "the world's smallest functional SRAM cell that makes use of fin-shaped Field Effect Transistors (FinFETs)."
Szóval lehet, hogy itt keveredik a 32nm és a 22nm.
[ Szerkesztve ]
Énmár nemtudok semmit, csak volt pár nagyon durva tévedés, azt talán sikerült helyretennem (mármint, hogy nem mondtam baromságot...), de sztm akkorse lesznek most hirtelen 22nm-es processzorok, márpedig nemfognak egy processzorba más csíkszélességgel sramot tenni, tehát a 32nm-es procikban 32 nm-es sram lesz, sztm.