Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) alienpapa

alienpapa
(fanatikus tag)

Minden második szót értek csak..... pedig nem ma kezdtem :D

''Science has failed our mother Earth.'' - S.O.A.D.

(#2) hemaka válasza alienpapa (#1) üzenetére

hemaka
(PH! kedvence)

2010-re megértjük. :D :K

„Turn your face to the sun and the shadows fall behind u.”

(#3) Jester01

Jester01
(PH! addikt)

Eléggé félresikerült cím ... :U A legkisebb sram cella az első sram cella óta "el van készülve", hacsak ez nem az abszolút legkisebb sram cella (márpedig nem)

Jester

(#4) Cadal válasza alienpapa (#1) üzenetére

Cadal
(őstag)

Ne aggódj, nem vagy egyedül :D .
Másrészről, ha jól sejtem jófajta 32 nm-es processzoroknak nézünk elébe AMD fronton :DDD !
Vagy mi...?

[ Szerkesztve ]

(#5) Gonosz15

Gonosz15
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

ipon -on ugyan ez a hír, 22nm -es sram -okról szól. Most hol az igazság? :F

"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."

(#6) grabber

grabber
(őstag)
LOGOUT blog

Remélem annyira jó is,mint amennyire a reklámszöveg leírja :U

A világon minden szép, csak nem mindenki tudja értékelni a szépséget!      Galaxy S JVT Semaphore 1.9.0+Ext4

(#7) Gonosz15 válasza Gonosz15 (#5) üzenetére

Gonosz15
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Te Abu, a képen 0,22μm van feltüntetve, ami nem 32nm mint a hírben van, hanem már 22nm :P ;)

"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."

(#8) Devid_81

Devid_81
(PH! kedvence)

Szépen fejlődik a dolog

.::www.megadanceradio.hu::.

(#9) akosf válasza Gonosz15 (#7) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Máshol is 22nm-t írnak.

szerk.: A PH!-n még hagyják kifutni a 32nm-es technológiát... ;)

[ Szerkesztve ]

(#10) orbano válasza Gonosz15 (#7) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

bbe is b*szna, ha 2010 végére jönne csak a 32nm AMD-től...

A vér nem válik VAZZE!™

(#11) Oliverda válasza orbano (#10) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

2010 első félév. Az Intel pedig elvileg kb. 1 év múlva jön ezzel a csíkszélességgel. Majd meglátjuk hogy a recesszió mennyire kavar be még ebbe.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#12) Shad0w válasza Gonosz15 (#7) üzenetére

Shad0w
(őstag)
LOGOUT blog

Jajjmár, az egy dolog, hogy a szakmához nem értesz, nade a matekhoz sem?! Amúgy ez és az Ipon-os hír között sincs semmi ellentmondás, demost csakazért sem magyarázom meg, mert gonosz vagyok énis. ;]

(#13) rootkiller válasza Gonosz15 (#7) üzenetére

rootkiller
(senior tag)
LOGOUT blog

Ez nem így van, mert az én northwoodom 0,13μm vagyis 130nm, szóval itt valamit nem értek, valaki valahol nagyot hibázott.

(#14) Gonosz15 válasza Shad0w (#12) üzenetére

Gonosz15
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A kép alsó részén 0,22μm ami = 22nm -el, nem? Ha tévedek akkor nagyon bocsi.
Semmi ellentmondás nincs azt leszámítva, hogy itt 32nm -t írni, míg az ipon -on 22nm -t és a képen is 0,22μm van feltüntetve, ami 22nm.

Vagy valahol én nagyon belekavarodtam a dolgokba..:F

(#15) Abu85 válasza Gonosz15 (#14) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

0,022μm = 22nm :)

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#16) VaniliásRönk válasza Gonosz15 (#14) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

1μm 1000nm, nem 100. ;)

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#17) Abu85 válasza akosf (#9) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

És milyen jól tesszük ... ;)

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#18) Abu85

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Csakhogy minden vili legyen ... idézek Chris Tom (AMD) leveléből (nekem sem volt világos, de szerencsére rákérdeztem)

"The cell was developed using IBM's high-k and metal gate materials and process technology at 32nm."

(#19) Shad0w válasza Gonosz15 (#14) üzenetére

Shad0w
(őstag)
LOGOUT blog

Najó, legyen, úgylátom a nyelvtannal is vannak gondok. Ki mondta, hogy ezeket 22nm-en gyártják? Senki? persze, mivel még nem létezik eza technológia a sorozatgyártásban, csak annyi lett említve, hogy tökéletesen működik a dolog 22nm-en, nyilván laboratóriumi körülmények között. A PH viszont konkrétan megis mondja, hogy eza technológia a 32nm-es gyártású processzorokban fog bemutatkozni. Az Ipon, ezt a részt teljesen kihagyta.

Akkor matek. Mértékegységek? 1m=10^0, 1mm=10^(-3), 1um=10^(-6), 1nm=10^(-9), és még tovább, ugyanezen logika szerint. Akkor a terület képlete téglalapra, T=a*b. A képről következik: a=0,22um=220nm b=0,58um=580nm->T=0,128um, Abu hsz-ei alapján mindez 32nm-es csíkszélesség mellett. És az általad említett "a" adatnak semmi köze a csíkszélességhez. Tetszik érteni? Mindezt minden rossz szándék nélkül írom, de azatapasztalatom, ha az ember rosszul érzi magát a kioktatástól akkor több marad meg benne, főleg ha ilyen alap dolgokról van szó... :)

[ Szerkesztve ]

(#20) Gonosz15 válasza Shad0w (#19) üzenetére

Gonosz15
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Akartam kérni, hogy valaki homályosítson fel, mert valami nem volt tiszta. :DD
egyébként én nem veszem ezeket kioktatásnak, jó pap holtig tanul. :P

(#21) orbano válasza Gonosz15 (#14) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

fel van tűntetve egy távolság érték, ami karakteresen hasonlít a 22nm-hez. de abban a 22 izében egy csomó minden biszbasz van, a 22nm-es eljárással epdig nem tudsz 22nm-nél kisebb biszbaszokat létrehozni :)

[ Szerkesztve ]

A vér nem válik VAZZE!™

(#22) Gonosz15 válasza orbano (#21) üzenetére

Gonosz15
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A másik felvilágosítás jobban bejött de ez a bizbaszos dolog már inkább az én nyelvem :DDD

(#23) orbano válasza Gonosz15 (#22) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

:P

A vér nem válik VAZZE!™

(#24) Male

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Valaki, aki nagyon unatkozik, berajzolgathatná, hogy mi-micsoda, mert pillanatnyilag kicsit fáradt vagyok ahhoz, hogy kibogozzam :B

Vegyük alapul az itt lévő rajzot.

Eddig jutottam: Az M2 és M4 bejelölve... remélem jól tippelek :) Ehhez képest akkor most melyik az M1, M3, M5, M6?

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#25) sanzi89 válasza alienpapa (#1) üzenetére

sanzi89
(senior tag)
LOGOUT blog

Én is erre gondoltam, de úgy voltam bele a saját hülyeségemet nem írom meg kommentben, aztán mégia. :)

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos." | Philips Villanyborotva Apró : http://href.hu/x/czn0

(#26) Metalfan

Metalfan
(senior tag)
LOGOUT blog

Ezek után várjuk szeretettel a bonyolultabb áramkörökből felépülő chipeket is, mint péládul a processzorok :)

"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

(#27) orbano válasza Metalfan (#26) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

nm úgy veszem ki a cikkből, hogy ennek a technológiának lenne jelentősége ilyen téren...

A vér nem válik VAZZE!™

(#28) Szanya válasza Gonosz15 (#22) üzenetére

Szanya
(tag)

A tényeket több szemszögből megvilágítva juthatunk közelebb a vélhetően helyes konklúzióhoz.
Mindkét megközelítés nagyon logikus volt számomra, és így egymás után olvasa renkívüli derültségre adott okot számomra. :-)

''Szanya csak egy van.''

(#29) Agyasima

Agyasima
(senior tag)

szerintem egy SRAM cella madártávlatból kb. így néz ki:

(Éles szeműek észrevehetnek egy 1x1 pixel méretű képet... :) )

[ Szerkesztve ]

toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...''

(#30) waterman_ válasza Agyasima (#29) üzenetére

waterman_
(fanatikus tag)

én nem csak hogy észrevettem, hanem rá is klikkeltem és kihúztam a böngészőből a desktopra:) :DD

..egy sikátorba talátak rám, egy régi frigóba próbátam viszatérni a főd légkörébe.. "A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes

(#31) L3zl13 válasza Jester01 (#3) üzenetére

L3zl13
(PH! nagyúr)

Ha már ilyenekbe kötsz bele, akkor szerintem legalább 2 darab sram cellának el kellett készülnie, mielőtt legkissebbről beszélhetnénk. :P

Aki hülye, haljon meg!

(#34) L3zl13

L3zl13
(PH! nagyúr)

Igazából a Z-RAM technológia igéretesebbnek tűnik, és a mögött is az AMD az egyik cég, szóval nem tudom mennyire van jelentősége ennek a hírnek.

Aki hülye, haljon meg!

(#35) orbano válasza L3zl13 (#31) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

matematikailag teljesen korrekt egyelemű halmaznak a legkisebb elemét venni egy adott rendezés mellett :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#36) orbano válasza Agyasima (#29) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

én le akartam kaparni a monitorról :D

A vér nem válik VAZZE!™

(#37) Metalfan válasza orbano (#27) üzenetére

Metalfan
(senior tag)
LOGOUT blog

Pedig valamilyen szinten van köze :K Egy új gyártástechnológiánál először asszem SRAM-cellákat hoznak létre, és ha sikeres volt a gyártás, akkor jönnek csak a bonyolultabb áramkörök. És szerintem most ebből, hogy sikerült csökkenteni a méretét, az következik, hogy a többi áramkör mérete is csökkenni fog. De javítson ki valaki, ha tévedtem, ez csak az én feltételezésem ;)

"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

(#38) FehérHolló válasza Metalfan (#37) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

32nm-es SRAM-ról kb. ennyit: [link]
Több, mint egy éve létezik.

[ Szerkesztve ]

Ember embernek farkasa.

(#39) VaniliásRönk válasza FehérHolló (#38) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Már vártam hogy valaki előhozakodjon vele, de őszintén megmondom sablabla fórumtársra számítottam. :D

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#40) FehérHolló válasza VaniliásRönk (#39) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az inteles megoldásnak igazából semmi köze nincs a finFET-hez, ebben a finFET-es hírben nem az a lényeg, hogy 32nm és az hűdefasza. De az is baromság, hogy a proci más gyártástechnológiával készüljön, mint rajta a cache.

[ Szerkesztve ]

Ember embernek farkasa.

(#41) orbano válasza FehérHolló (#40) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

de most akkor ez a finFET dolog ez alkalmazható más áramköri elemek létrehozásához is, vagy csak sram cellákat lehet vele picire zsugorítani? gondolom ennél a résznél jön zavarba egy laikus...

A vér nem válik VAZZE!™

(#42) ^Bundi^

^Bundi^
(őstag)

Úgy nézek a Coca-Cola is segített a mgealkotásában :))
:R

Nos Omnes Una Manet

(#43) orbano válasza ^Bundi^ (#42) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

na, nem csak nekem jutott eszembe? :D

A vér nem válik VAZZE!™

(#44) dezz válasza Shad0w (#19) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az a méret a teljes cellára vonatkozik, nem az azt felépítő elemekre. Azonban az utóbbiakra vonatkozó szám is szerepel a képen: 22nm...

Itt is azt írják, hogy ezek már 22nm-esek lesznek, és hogy a konkurencia termékei 32nm-esek.

Itt meg arról volt egy hír, hogy az IBM-vezette szövetség a 22nm-es gyártástechen is gőzerővel dolgozik.

[ Szerkesztve ]

(#45) dezz válasza dezz (#44) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Lejárt a szerk., de két idézet a linkelt cikkből:
"The cell is made using 22nm process technology. By comparison, Intel Corp.’s SRAM cell made utilizing 32nm process technology has area of 0.171μm²."

Itt felmerül a kérdés, hogy a kisebb terület a kisebb node miatt van-e (logikus), vagy esetleg egyéb módon is elérhették, azonos node-on?

"In simulations of SRAM cells of 0.063μm² area, equivalent to or beyond the cell scaling for the 22nm node, the results confirmed that the FinFET SRAM cell is expected to offer a significant advantage in stable operation compared to a planar-FET SRAM cell at this generation."

Ez is elbizonytalanítja az embert. :F

Talán a megoldást maga a spéci FET neve hozza: "the world's smallest functional SRAM cell that makes use of fin-shaped Field Effect Transistors (FinFETs)."
Szóval lehet, hogy itt keveredik a 32nm és a 22nm.

[ Szerkesztve ]

(#46) Shad0w válasza dezz (#45) üzenetére

Shad0w
(őstag)
LOGOUT blog

Énmár nemtudok semmit, csak volt pár nagyon durva tévedés, azt talán sikerült helyretennem (mármint, hogy nem mondtam baromságot...), de sztm akkorse lesznek most hirtelen 22nm-es processzorok, márpedig nemfognak egy processzorba más csíkszélességgel sramot tenni, tehát a 32nm-es procikban 32 nm-es sram lesz, sztm. :)

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.