Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) flimo

flimo
(őstag)

"Az asztali PC-kbe szánt VGA-k esetében 15,5 millió termék kelt el, ami 12,6%-os visszaesés 2009 második negyedévéhez viszonyítva."

Ahhoz véletlen sem lehet köze, hogy semmi mozgás nem történt a piacon, ami miatt vga-t kellett volna cserélnie az arra hajlamos usereknek. Statisztikusok..

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#2) Med1on

Med1on
(tag)

Az IGP-vel rendelkező processzor grafikus processzorát több területen is be lehet(ne) vetni. Úgy rémlik korábban itt az egyik fórumban azt olvastam, hogy akár fizikai gyorsítóként is alkalmazható lenne a chip. Ezzel kapcsolatban mit lehet tudni? Havok, Bullet Physics vannak már érdeklődik a témában?

[ Szerkesztve ]

A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

(#3) Abu85 válasza Med1on (#2) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A Havok FX iránt nem érdeklődik senki, mert az Intel nem ad segítséget a licenszhez. Parlagon hever a technológia. Az AMD OpenPhysicssét lehet licenszelni, de csak pletykák vannak az érkező játékokról.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#4) nebali válasza Abu85 (#3) üzenetére

nebali
(kvázi-tag)

és az sc2? vagy azt dobták?

[ Szerkesztve ]

Tyan s2692(FS D1809),2x Xeon5310 1.6ghz@2ghz,4GB667FB-Dimm,S3Trio64V+ 1Mbyte :D+ati 5770,4x36GdiskRAID 0 15k scsi+256m hbaPCI-X 280/280M/s

(#5) MittuDomain_

MittuDomain_
(tag)

Abu, mostanában annyit írsz erről, nem akarod kicserélni a nick-ed APU-ra???
:)) :DDD :DD

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#6) Ueda

Ueda
(kvázi-tag)

Az energiafelhasználás csökkentését az olajcsúcs problémája is indokolhatja.

[ Szerkesztve ]

"Ha kétmillióan is mondják a butaságot, az attól még butaság marad."

(#7) Abu85 válasza nebali (#4) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A StarCraft 2-re gondolsz. Az eleve ilyennek készült, de még mindig téma a patch-ben az AA támogatás. Az AMD azt mondta, hogy megcsinálná az algoritmus, ami gyorsabb lenne, mint a driverből kényszeríthető megoldás. Kérdés, hogy érdekli-e ez a fejlesztőket.

(#5) MittuDomain_: És mi lesz a 85-tel? :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#8) Med1on válasza Abu85 (#7) üzenetére

Med1on
(tag)

Fusion: Abu85+APU=? :DDD

A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

(#9) TESCO-Zsömle válasza Med1on (#8) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

APU85? :U

[ Szerkesztve ]

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#10) nyunyu válasza Abu85 (#7) üzenetére

nyunyu
(PH! kedvence)

Letagadsz egy evet, aztan egybol x86 kompatibilis leszel.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#11) TESCO-Zsömle válasza nyunyu (#10) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

És akkor x=19? :P

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#12) Pekkk válasza Abu85 (#3) üzenetére

Pekkk
(tag)

Milyen játékokról szól a pletyka?

(#13) lujó55 válasza Pekkk (#12) üzenetére

lujó55
(őstag)

Na ez az! Nem számít, mi indította a rovatot. Lehet, hogy nincs elég játéktopik :F Be fog jönni a jóslat az IGP-ről, majd nézzétek meg! A mezei usernek nem kell numerikus szimulációt végezni, vagy real-time multidisplayen játszani, csak csetelni akar, meg videót nézni, meg zenét letölteni, meg fészbúkolni.

Nem bizniszelek pattanásos milliomos gyerekekkel, akik maguk sem tudják mit akarnak!

(#14) Pekkk

Pekkk
(tag)

A Fusion esetében mennyire befolyásolja a GPU teljesítményét, hogy nincs külön memória a számára, hanem a rendszermemóriát használja? DDR3 vs GDDR5 mondjuk

(#15) Abu85 válasza Pekkk (#12) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az OpenPhysics esetében állítólag a Star Wars: The Force Unleashed 2 lesz a nyitócím. Ebben anyagszimulációs gyorsítás lesz, míg a merevtestfizika a processzoron lesz futtatva. A másik cím a Max Payne 3, ahol a merevtestfizika lesz a GPU-ra bízva.

(#16) Pekkk válasza Abu85 (#15) üzenetére

Pekkk
(tag)

Az Open Physics minden integrált rendszeren fog futni, vagy csak az AMD gpu-ját tudja majd használni?

(#17) Abu85 válasza Pekkk (#16) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Minden OpenCL-t vagy DirectCompute 5.0-t támogató rendszeren futni fog. Az AMD-nek nincs szüksége a zárt szabványokra, mert nem számít nekik a diszkrét GPU-k eladásainak visszaesése.

(#18) Abu85 válasza Pekkk (#16) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Minden OpenCL-t vagy DirectCompute 5.0-t támogató rendszeren futni fog. Az AMD-nek nincs szüksége a zárt szabványokra, mert nem számít nekik a diszkrét GPU-k eladásainak visszaesése.

(#14) Pekkk: Persze, ez limitáló tényező lesz. Ezért tudják csak a belépőszintet verni.

[ Szerkesztve ]

(#19) Angel1981 válasza flimo (#1) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Hmmm - ebbe bele sem gondoltam, de van benne valami!

(#20) Pekkk válasza Pekkk (#14) üzenetére

Pekkk
(tag)

Közben megnéztem a mire képes a DDR3 illetve GDDR5. Az utóbbi kb 10x gyorsabb, ha jól értelmeztem. Hogyan fognak így a játékok futni normálisan ezeken az első generációs integrált rendszereken?
Mondjuk az Intel-én elég szarul a gyenge GPU miatt..., ott az első generációnál szükség lesz a diszkrét vga-ra.

(#21) Abu85 válasza Pekkk (#20) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ahogy futnak most a játékok egy HD 5570-en.

(#22) Franklin

Franklin
(senior tag)

Azért az is érdekes, hogy több GPU-t adtak el notikba, mint desktopokba.

Más kérdés, hogy az #1 hozzászólásban említett keresletcsökkenés is okozhatta ezt.

(#23) Abu85 válasza Franklin (#22) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Alig van ennek befolyása a piacra. Aki venni akar az vesz, aki pedig kivár az örökké vár a jobb ajánlatra.

(#24) zoltanz

zoltanz
(PH! kedvence)

Lehet több darabot adtak el MXM modulokban, de azért az bevétel oldalra is kiváncsi lennék. :)

Vak tyúk is talál taknyot... XDD A programozás azért jó mert a legegyszerűbb dolgot is meg lehet oldani mesterien.

(#25) flimo válasza Abu85 (#23) üzenetére

flimo
(őstag)

Aha és aki meglévő ötös szériás kártyáról fejlesztene a következő széria azonos kategóriájú kártyájára, az hogy a francban vett volna, elmondod?

(#26) Abu85 válasza flimo (#25) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Azok az emberek az aktuális generációba tartoznak. Akik vásárolnak, azoknak többnyire előző generációs termékük van. Plusz ott van az OEM piac, ami az eladások 70%-t adja. A partnerek állandóan építik a gépeket, így a megrendelések is állandóak.

(#27) antikomcsi

antikomcsi
(PH! kedvence)

Szép és jó ez az agyonintegrálás, a gond csak ott kezdődik, hogy mikor megkeresnek, hogy segítsek gépet választani/összerakni akkor mindíg az van, hogy óóóó nekünk csak erre meg arra kell, meg egy kis játékra, semmi komolyra.

A játékokat eleve nem sorolják az erőforrás igényes dolgok közé, azt hiszik, az csak úgy megy a pc-n. Az a kis játék pedig álltalában mindíg a legújabb, leghardverizzasztóbb alkotás. Ehhez hozzájön még, hogy manapság nem nagyon éri meg 22"-nál kisebb monitort venni, és ezeknél is egyre gyakoribb a full hd felbontás.

Aztán jön, hogy miért ilyen lassú ez a játék? Gondolom sokan próbáltátok már Ti is elmagyarázni azt, amit a legtöbb esetben meg sem értenek. A vége az, hogy na itt az új gép, és még csak egy játék sem megy rajta normálisan.

Legtöbb esetben előbb-utóbb megdől ez a csak chat meg msn, e-mail dolog.

Viszont mobil vonalon életképes és jó megoldás, sőt azt kell mondjam még túl jó is lesz, mert a notik azok, amik a chatre, levelezésre, és egyéb dolgokra vannak kitalálva, ezekért asztali gépet venni felesleges. Ezekbe a gépekbe már egy hd4200-as megoldás is remek, amik ezek után jönnek azok még jobbak lesznek, de jelen állás szerint nem tudom elképzelni, hogy a játékos gépembe hamarosan integrált vga lesz.

(#28) flimo válasza Abu85 (#26) üzenetére

flimo
(őstag)

Az OEM piacra is áll ugyan ez. Akinek van egy i7-es gépe 5870-el, az hova cserélje? Ugyan olyanra? Minek? Aki esküszik a nvidia kártyákra az mire cserélt volna az elmúlt egy évben?

Persze megértem, úgy bele vagy szerelmesedve az integrációba, hogy a csillagok állásától kezdve a magyar államadósságig minden azt támasztja alá.

(#29) Abu85 válasza flimo (#28) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az a baj, hogy nem tömegekben gondolkodsz. Akkor a piac, hogy biztos van annyi ember, aki új gépet vesz. Az OEM gyártók pedig nem esküdnek semmire. Azt rendelik, amin pénzt kereshetnek. Fossák a futószalagon a PC-ket, amik egyszer csak elkelnek. Kínálat van, kereslet pedig méginkább.
Tömeges szinten a felhasználók 99,9%-a racionális döntésekre épít. A gyártói szeretettel amúgy is csak magukkal basznának ki, az meg nyilván nem érdekük. :)

Nekem nem tetszik az integráció, mert alapvetően korlátozza azt a szabadságot, amit eddig a PC adott, de én újságíró vagyok, így be kell számolnom arról, hogy az elemzők szerint merre tart a piac, és mi várható a jövőben. Természetesen én is úgy látom, hogy a platform a jövő, de ezzel szinte minden gyártó így van. Az AMD, az Intel, sőt még az NV is, hiszen a Tegra is egy komplett rendszer, amibe fél mostanáig több, mint fél milliárd dollárt öltek. Ennyi. El kell fogadni, hogy a gyártók szerint ez a jövő. Ellenkezni úgy tudsz, hogy nem vásárolsz többet elektronikai eszközt.

[ Szerkesztve ]

(#30) flimo válasza Abu85 (#29) üzenetére

flimo
(őstag)

Erre majd visszatérünk a jövő évi adatoknál ;)

(#31) coonee

coonee
(fanatikus tag)

Lehet hogy hülyeséget fogok kérdezni, de pontosan mi annak a belépőszintnek a definiciója? Az csak pusztán netezésre és irodai munkákra alkalmas adapter, vagy belefér némi játék is? Mert ha az első akkor nem értem, hogy miért lennének veszélyben a diszkrét rendszerek, ha a második, akkor viszont nem értem, hogy az Intel mit fog beleintegrálni a CPU-jaikba? Javitsatok ki ha tévednék, de én az Inteltől még használható GPU-t nem láttam.

(#32) Abu85 válasza coonee (#31) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az infók alapján a Llano IGP-je annyit fog tudni, mint egy HD 5550-5570. Ez nagyjából 10x-eres teljesítményugrás a jelenlegi top IGP-khez viszonyítva (no nem mintha fejlődött volna az AMD és az NV IGP-je az utóbbi években). Ez jelenti azt, hogy a belépőszint veszélyben van, ami ugye a HD 5400 és némileg a HD 5500.

A Sandy Bridge IGP-je állítólag 3-4x lesz gyorsabb a Clarkdale IGP-jénél. Persze ahogy a Llano IGP-nél is, itt is lesznek órajelben és feldolgozóegységben eltérő verziók. Főleg az alacsony 25-45 wattos fogyasztású APU-k.

Ami késik, az lehet, hogy soká jön, de nem múlik. ;]

[ Szerkesztve ]

(#33) coonee válasza Abu85 (#32) üzenetére

coonee
(fanatikus tag)

Majd meglátjuk, szerintem az Intelnek ezt nem kellene erőltetni, mert az AMD úgyis elhúz. A belőpőszint évről évre növekszik, amivel lépést kell tudni tartani.

(#34) Abu85 válasza coonee (#33) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

[link] - nem is akarják szopatni magukat. :)

(#35) bartucc válasza Abu85 (#29) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ahogy mondod. Érdekes lesz ez az újítás, mert szerintem a hétvégi játékosok nagyrésze meglesz egy integrált megoldással is. (nem kell extra hűtés/procin már van hűtő/, nem foglal helyet)

Az integráció valóban korlátozni fog, de szerintem úgy életképes lenne, mint az Atom-ol lapok, kicsit drágábbak mint egy belépő szintű lap, de van rajta minden, csak memória kell bele. A laptopomban is azt sajnálom hogy gyenge az IGP, de nem játék szempontjából, hanem mert befognám azt is néha dolgozni. Ha pedig a grafikus erő is felhasználhatóvá válik, a processzorok teljesítménye se lesz annyira domináns... Érdekes jövőkép. Nem vagyok szakértője a témának, csak olvasom a híreket napi szinten, érdekel a téma, de így laikusként is sok a lehetőség, ami vonzó, de részben hátrányos. De egyre több a felhasználó akinek alapvető felhasználásra kell a gép(már minden háztartásban legalább egy gép azért van...)

Nekem kifejezetten a Tegra ami nagyon tetszik, mert egyben a GPU és a CPU is...

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#36) TESCO-Zsömle válasza bartucc (#35) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem kifejezetten a Tegra ami nagyon tetszik, mert egyben a GPU és a CPU is...

Tudtommal a Fusion is erről szól. ;)

(#37) zoltanz válasza Abu85 (#29) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

Miért korlátozná majd, ugyanúgy meglesznek sztem a a kategóriák: belépő stb.

Vak tyúk is talál taknyot... XDD A programozás azért jó mert a legegyszerűbb dolgot is meg lehet oldani mesterien.

(#38) Abu85 válasza zoltanz (#37) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A korlátozó tényező a gyártóhoz kötődés lesz. Például, ha veszel mondjuk egy Llano APU-t, akkor nem veszel mellé 15k-ért egy VGA-t, mert ugyanazt megkapod a prociban. Itt ez különösen az NV piacát érinti, és ezért akarják folyamatosan lezárni ezt a réteget a CUDA-val, hogy legyen értelme a GeForce vásárlásának. Az AMD piaca annyiban más, hogy a hibrid CrossFire opció ezeknél a termékeknél, de szerintem ennek azért nem lesz olyan nagy piaca. Esetleg a PowerPlay 4.0 számíthat sokat, mert nem kevés energia, ha egy nagyobb és sokat fogyasztó Radeon teljesen átadja a munkát az IGP-s Radeonnak.
Persze a belépőszint megmarad. Az elemzők nem is azt mondják, hogy nem lehet majd VGA-t venni olcsón, hanem, hogy egyre kevesebb ilyen VGA-t adnak el, mert a prociban ott lesz az azonos teljesítményt hozó IGP.

[ Szerkesztve ]

(#39) zoltanz válasza Abu85 (#38) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

Miért az integrált GPU -s Atom (Pineview) mellé épített NV ION 2 is jól fogy és életképes. Max van egy tartalék "integrált" VGA -d, ami ha gebasz van pl jól jön. :) Enni nem kér azaz nem fogyaszt ha nincs használva, ennyi sztem.

[ Szerkesztve ]

(#40) Abu85 válasza zoltanz (#39) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az Ion 2-vel az a baj, hogy az nem fogy jól. A netbookgyártók közül az Acer is inkább dobta a projeketet. [link] Ez főleg annak köszönhető, hogy nem életképes, mert a PCI Express x1-es kapcsolat akadályozza a Full HD-s anyagok gyorsításában. Az NV ezért támadja az Intelt a bíróságon, mert baromira nem jó nekik, hogy így korlátozzák a rendszerüket, és ez meglátszik az OEM rendeléseken is. Nemhogy az Ion 2 nem életképes, de még a Crystall HD sem, ami kemény 5 dollárba kerül a gyártási költségben.
Ezen a ponton majd a Intel Cedar Trail és az AMD Brazos végleg beteszi a kaput. Kinek kell majd az Ion, amikor a Full HD és a flash gyorsítása ott lesz mindkét platformban alapból? Nem véletlen, hogy az NV elzárkózik, a következő generációs Ion kommentálásától. Egyszerűen nem készül több platform.

(#41) zoltanz válasza Abu85 (#40) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

El kell dönteni a gyártóknak melyik éri meg jobban, ha lezárják a bővíthetőség útját vagy nem. Sztem nem ellenségük a pénztárcájuknak. :)

(#42) Abu85 válasza zoltanz (#41) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A gyártók nem zárnak le semmit. Az AMD Fusion és az Intel integrált megoldása is bővíthető lesz. A kérdés mindig is az volt, hogy megéri-e +10-15k-ért egy ugyanolyan, vagy gyengébb teljesítményű külső VGA-t venned. Ezt nyilván mindenki maga eldönti, de az OEM gyártók egyértelműen a nem mellett döntenek, vagy a Fusion esetén kihasználhatják a Hibrid CrossFire lehetőségét, amikor a külső VGA teljesítménye hozzáadódik az IGP-jéhez.
Persze a nagyobb kérdés az Intel IGP teljesítménye, mert az AMD már mondta, hogy ők a belépőszintet támadják a Fusion megoldásokkal.

[ Szerkesztve ]

(#43) zoltanz válasza Abu85 (#42) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

Persze én sem úgy gondoltam, hanem hogy megnehezítik eléggé. :U Ha pedig így lesz egy lyuk lesz a piacon, amit más gyártó/gyártók betömnek, eki lemarad az kimarad.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.