Az írás kiváló, a főlapra kitenni is nagyon jó ötlet volt, különben valószínűleg sokan soha nem olvashatták volna el a cikket. A cockpit és főleg a videó láttán meg szinte a lélegzetem is elállt. Gratulálok a készítőnek!
Tökéletesen értem az interjúvá alakítás mögötti szándékot, így az olvasóban sokkal erősebb a közvetlenség érzése, szinte beleképzeli magát a riporter helyébe, ott érzi magát a helyszínen. Ám a megvalósítás tényleg nem sikerült korrektre, hiszen ha ténylegesen nem volt interjú (akár személyesen, akár távolból), akkor ne tessék olyat írni, hogy a "cockpit készítőjét elkaptuk egy rövid interjúra". A bírálóknak sem a cikk tartalmával vagy főlapra helyezésével volt bajuk, hanem csupán ezzel a füllentéssel. Nem nagy ügy, kár lenne felfújni, de akkor is hiba volt. Egy lapnál (embernél, kormánynál stb.) a hitelesség kardinális kérdés!
Utólag hiába a tipp, de - ha már semmiképp nem volt lehetőség valódi interjú lefolytatására - és úgy oldottam volna ezt meg, hogy változatlanul, esetleg kissé átfésülve lehozom a logoutos cikket (nem interjúként), majd a végére beillesztek egy Skype-on lefolytatott beszélgetést a szerzővel a cikk megírása óta szerzett tapasztalatairól és jövőbeni terveiről. Ez így korrektebb lett volna.
(#29) arn:
A (nemzetközi) forgalmazás nem rossz ötlet, csak éppen kétlem, hogy a készítőnek megérné. Vedd figyelembe a rengeteg kézi munkát, mert ő nem képes sorozatban, gépekkel gyártani, majd add hozzá a sok-sok adót, járulékot, illetéket és egyéb dézsmát, végül mindezt fejeld meg a terjesztés és a reklám költségével. Szerintem nullszaldóra sem jönne ki.
A fikázóknak csak annyit, hogy tessék feltalálni a mesterséges gravitációt és utána lehet fikázni. Ennek hiányában egyetlen szimulátor sem képes tényleges gyorsulást (kanyarban, fékezéskor, gyorsuláskor) létrehozni, ezt mindegyik a szimulátorfülke megdöntésével végzi. Igen rövid időre az 1g-nél többet is el lehet érni mozgatással, de tényleg csak tizedmásodpercekre, több másodpercre semmiképp.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)