Gondolom sokan nem értik miért is fanyalgunk itt páran, mondván hisz ez egy remek kis gép.
És tényleg nem rossz kis gép ez, de 2012-ben azért én ennél sokkal többet vártam volna.
Hogy miért? Éveken keresztül nem értettük, hogy a normális méretű szenzorokat miért csak nagy DSLR-ek kapják, míg a kompaktokba meg mind kivétel nélkül csak körömnyi méretű miniatűr lapkák kerültek. Aztán ezt a tendenciát egy rövid időre 2005-ben a Sony R1 szakította meg, ami nagy szenzort és egy eszméletlen jó objektívet kapott, de ennek ellenére se kavarta fel igazán az álló vizet és végül utód nélkül szép csöndben kikopott ez a modell.
A nagy áttörés 2008-ban a Panasonic G1-el és a m43 rendszer kibontakozásával jött el és azóta is töretlenül hódítanak a nagy szenzoros mirrorless gépek.
Kérdés ami 2005-ben még csak egy mellékvágány volt az mitől lett totális siker 2008-ban?
Személy szerint a választ én a körítésben látom. Az R1-nek a nagy szenzornak és a remek objektívjének köszönhetően nagyon jó képminősége volt, de ehhez szinthez egyszerűen nem értek fel az akkori harmatgyenge elektronikus keresők, valamint a gép általános sebessége, reakció ideje se volt méltó a gép többi részéhez.
2008-ra viszont pont e területeken volt hatalmas fejlődés, a Panasonic G1 kapásból hatalmas jó felbontású EVF-et kapott amihez meglepően gyors működés is társult. Innentől kezdve megnyílt az út a mirrorless gépek előtt.
No most ehhez képest a Canonnak ez az új kompaktja meg pont e két területen nem nyújt szinte semmit. Lassú működés és használhatatlan kereső.
Egy erős pontja van és az a szenzor, amiben viszont szinte biztos, hogy 0 fejlesztés van. Valószínűleg egyszerűen leemelték a polcról a 18Mp-es APS-C lapkájukat, majd ehhez a mérethez igazították. Legalább a kiolvasási sebességén javíthattak volna, hogy jobban megfeleljen egy ilyen kontraszt AF-re és élő képre épülő gépbe.
Szerintem arcpirítóan kevés fejlesztést eresztett bele a Canon ebbe a 800$ kompaktba, gyakorlatilag kirázták kis ujjból.
Az APS-C lapkájuk mindig is jó volt úgyhogy egy ilyen lassú és használhatatlan keresővel ellátott kompaktot már évekkel ezelőtt is össze tudtak volna legózni. Ha 5-6 évvel ezelőtt hoznak ki egy ilyen gépet még a kalapomat is megemelem előttük, de így 2012-ben azért én ennél kicsit többet vártam volna.
De persze ez csak az én véleményem, amivel valószínű egyedül vagyok és ez a gép csupán a szenzora miatt, no meg mert Canon nagy siker lesz és végül szétfogják majd kapkodni még ezt az amúgy nem túl olcsó kompaktot is.