Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#49) jer1cho válasza Shufny (#47) üzenetére

jer1cho
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

ellentétben, az körvonalazódik, hogy bevezetnek egy ütemtervet és előre darabolják a játékot, mert az emberek egyszerre könnyebben adnak ki $5-t mint 50-et.

Csak ez nem igaz. Egyik DLC-s játék sincs "darabolva". Magában is egybe van, szép, egész, játszható játék. Az utóbbi időben előkerült DLC-s játékok:

-Bioshock: lényegien nem hinyzik a játékból, akinek kell megveszi, akinek nem, nem
-Dragon Age: a DLC-k komoly tartalmat nem adnak a játékhoz, mégis rengetegen megvették. Miért? Mert a játék eleve rohadt hosszú idejét tudod még kitolni, és élvezni, és valahogy nem sajnálod rá a pénzt, mert eleve egész és jól összerakott játékkot kaptál.
-ME2: detto, bár ott még csak most érkezik az első pénzes DLC
-GTA4: kirívó eset, kirívó ár. Inkább kieg, mint "csak" DLC
-AVP: plusz pályák 5 dodóért. Akinek kell megveszi, aki a Special Edition-t vette, annak már megvan. Itt már talán lehúzás szagúbb a dolog, hiszen alapjában elég kevés a pálya. Ők viszont belerakták a SE-be ingyé.

Szóval nem érzem egyik játék esetében sem a daraboltságot. Minden játék esetében úgy érzem, hogy a DLC a 100%-on felüli tartalom. Vannak olyan játékok, ahol +1-2 óra kalandozásért, vagy egy új karakterért hajlandó vagyok fizetni, és vannak olyan játékok, amik jók, jók, végigjátszom, de nem fizetnék a plusz tartalomért. És ez a szép az egészben, hogy nem kötelező. Megint visszakanyarodtunk oda, hogy a Bioshock esetében sem kötelező, és én, akinek a kedvenc FPS-e a Bioshock 1, nem érzem megkárosítva magam, hiszen ha egymás mellé tesszük, hogy én megveszem DLC nélkül, modnjuk Te megveszed DLC-vel, akkor a kettőnk játéka között van 5 dollár. Vagyis Te többet kaptál a pénzedért, mint én, de én kevesebbet is fizettem. És nekem ennyi elég. Amit kifizettem (vagyis a komplett játékot, amit kinéztem magamnak) azt megkaptam. Miért is kellene rapliznom e miatt? Tudtam, hogy mit veszek? Tudtam. Nekem nincs szükségem rá, én nem fizetem ki, akinek kell, az vegye meg.

Szerintem bárkinek akkor lenne joga raplizni, ha maga a játék e nélkül játszahtatlan lenne. Olyan nehéz elfogadni, hogy a világ így működik? Ha megveszel valamit, amit a másik nem, akkor neked jobb lesz, de ki kellett fizetned az árát. Persze, adhatták volna ingyen is...sőt, adhatták volna a játékot is ingyen. Sőt, mellé a gépet is ingyen.

Ja, és miért jó a DLC? Mert nem feltétlen kell komoly kiegészítőnek lennie, így mindenki testre szabhatja a játékot. Régebben, amíg nem voltak ilyenek, erre nem volt lehetőség. Pl. adtak volna +5 pályát 5 dollárért. Persze. Mivel nem DLC, ezért tok, borjtó, szállítási költség, raktározás, 5 pálya 25 dollár. Mert ennyibe kerülne. Vagy várjanak össze több cuccot, és adják ki pakkban mondjuk 20-30 dollárért? Okos dolog.

1. Nem biztos, hogy nekem mindenkre szükségem van, de meg kell vennem mindet
2. Nem bztos, hogy 1 év múlva, amikor kijön egy ilyen pakk, még érdekel a játék.

Tehát azt kellene megérteni, hogy ez egy új dolog. Nem a kiegészítőket váltja le. (Lásd Dragon Age), hanem egy plusz dolog, ami a miatt jöhetett létre, hogy a technika az elmúlt 20 éveben ennyit fejlődött. Ma ki lehet adni akár 1 db új fegyvert magába ingyen vagy 1 dollárért, és rábízhatjuk a vásárlóra, hogy ő neki megér-e 1 dollárt. Régebben mi lett volna? Semmi. Van +1 fegyver, hagyják a pi*ába, ha lesz kieg belerakják, ha nem, nem.

Az meg aki a miatt sír, hogy a rárakták a lemezre. Emberek. Tudták, hogy lesz az a DLC, és nagy valószínűsggel már azt is tudják, hogy mik lesznek még, lesz-e kieg, vagy 3. rész. Ugye senki sem gondolja, hogy a DLC-k a megjelnés előtt 2 nappal készülnek. A DLC-k folyamatos pumpálásával tudják fenntartani a folymatatos érdeklődést, és pénzáramlást. De megint leírom: nem kötelező megvásárolni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.