Végre most már hivatalosan is kiadták hogy mennyit tud double precisionba a gpu. Fél éve a korábbi verziónál erről mélyen hallgattak, mindig csak a single precision értékkel tetszelegtek, márpedig HPC környezetben annak azért kevés jelentősége van. A sajtóhír szerint ebben már egy második generációs double precision egység van, és így ötöde a teljesítménye a single precisionnak, lehet az előző generációnál még ennyi sem volt, azért hallgattak róla mélyen. Pedig a korábbi találgatások felére-negyedére tippeltek, ezek szerint igen messze jártak az igazságtól, alaposan felülbecsülve.
Végülis nem rossz ez, IBM-nél egy 2 procis új generációs Cell blade rendelkezik hasonló 200 Gflopsos teljesítménnyel, de annak az ára ennek 10x-e. Viszont továbbra is kérdéses a programozhatósága. Vajon mikor jutnak el odáig a GPU fejlesztők, hogy általános célú tesztprogramokat is le tudjanak futtatni a hardwarükön. Monjuk egy spec-et vagy linpackot. Mert ahhoz hogy top500-ba kerülő hybrid superszámítógépbe illeszthesség a GPGPU hardwareiket, ahhoz ez lenne a minimum elvárás, mert ha nem lehet lemérni a double precision standard tesztprogramokkal mire képesek, akkor a top500-as listára sem kerülnek fel.
Olyat már olvastam hogy a Bull épít egy hybrid superszámítéget 2009-re. Intel Nehalem 2 utas szerve bladekből és Nvidia GPGPU-kból fog állni, ami gyanítom GT200 alapú lesz. Mivel az Nvidiánál úgy tudom a jelenlegi GPU-nak nincs double precision támogatása, így nagy valószínűséggel a GT200-nak már kell lennie, ha ilyen ambíciói vanak Nvidiának. Viszont AMD FireStreamen alapuló hybrid szuperszámítógép projectről még nem olvastam. Esetleg olvasott már valaki ilyen fejlesztésről, ki építi és mikorra várható?