Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#51) Oliverda válasza akosf (#50) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tudom hogy mit jelent de nagyon úgy fest, hogy az alaplapom valamint a Rudi féle teszt konfigban szereplő alaplap is teljesen kihasználja ezt a keretet.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#52) nbg

nbg
(fanatikus tag)

Eljen a kornyezettudatossag, meg minden, de akkor mi van, ha nem a fokapcsoloval lovom ki a gepet, hanem normalisan OS-bol allitom le? De ami meg ennel is fontosabb: mi tortenik a WOL-kepesseggel egy ilyen tap eseteben? El lehet felejeteni? Ha igen, en inkabb ezeket a tapokat felejtem el...

I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

(#53) Jim Tonic válasza nbg (#52) üzenetére

Jim Tonic
(PH! kedvence)

Nem csak a WOL, az összes ATX képesség kuka. Az EU-ban is hihetetlen döntéseket képesek hozni.

de mindegy, van különbség az átlag fészbuk user meg a terrorista között... az utóbbival lehet tárgyalni... (C) bambano

(#54) akosf válasza Oliverda (#51) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ezért is írtam a 32-es hozzászólásban, hogy:

"Sokkal inkább ott van a különbség, hogy ki mit (m)ért készenléti fogyasztás alatt."

Ha le van terhelve ez a tápjel, akkor egészen más értékek jöhetnek ki.
Pl. elég gyakori, hogy az USB portok és PS/2 portok innen is kaphatnak tápfeszt.

szerk.: Én ez utóbbi esetben le szoktam tiltani ezt a funkciót ( jumper / BIOS ) éppen azért, hogy kikapcsolva minél kevesebbet egyen a masina.

szerk.2: Megjegyezem, ha a cikkben lévő táp leszámol a vámpírfogyasztással, akkor egyben leszámol ezzel a +5VSB jellel is...

[ Szerkesztve ]

(#55) Oliverda válasza nbg (#52) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerintem állítható lesz a dolog. Legalábbis remélem...

A legújabb alaplapoknál már van is valami EuP opció ha jól emlékszem.

akosf:

Szerintem elég egyértelmű hogy akkor beszélünk készenléti állapotról ha az előlapi power gombbal azonnal kapcsolható a gép. Ezt nem lehet máshogy érteni szvsz.

"Pl. elég gyakori, hogy az USB portok és PS/2 portok innen is kaphatnak tápfeszt."

A stand by-ból? Mennyire gyakori?

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#56) 7Heads Drago

7Heads Drago
(őstag)
LOGOUT blog

Vámpír-táp?
Vagy inkább Vámpír alaplapok?
Mert hát a lap miközben arra vár hogy te bekapcsold energiát használ. Szerintem egy táp két különböző lappal sem fog ugyanannyit zabálni kikapcsolt állapotban. És mivel a lapnak ilyenkor áram kell, így a táp is kénytelen figyelni a lapra hogy az mikor kér több áramot.

Olyan kevés vagy, hogy téged még bruttósítani sem érdemes.

(#57) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#55) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Mint korábban is írtam, én USB-ről töltöm az egeret, és megy akkor is, ha a gép ki van kapcsolva, mert az 5VSB ág van az USB-kre jumperelve.

sz: De töltöttem már telefont és MP3 lejátszót is USB-ről, kikapcsolt gép mellett...

[ Szerkesztve ]

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#58) Oliverda válasza TESCO-Zsömle (#57) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A jelenlegi alaplapomon se jumper se BIOS beállítás nincs erre vonatkozólag, de most így nagy hirtelen ha visszatekintek és jól emlékszek akkor az utóbbi 2-3 alaplapomon sem volt erre állítási lehetőség. Mondjuk azt még nem próbáltam hogy stand by állapotban van-e feszültség az USB portokban.

(#59) pincehely

pincehely
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Akkor ha jól értem 2014-től nem lehet az Eu-ban olyan készüléket forgalmazni, ami rendelkezik stand by móddal?
Abszolut 0 foggyasztás mellett hogyan fogják elérni, hogy a televízió észlelje a távirányító jelét?

http://kefetemap.deviantart.com/

(#60) Male válasza Oliverda (#58) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Előző lapomom (ASUS P5LD2-SE) volt rá jumper, hogy az USB-t a sima 5V-ról hajtsa, vagy az 5VSB-ről. Korábbi ASUS lapjaimon is volt.

Dugj rá egy világítós egeret... rögtön kiderül, hogy áram alatt van e kikapcsolva.

pincehely: Kis kondi, amit feltölt menet közben, és utána mondjuk 24 órán át képes táplálni a szükséges áramköröket. (na ezért baromság ez az uniós szabályozás -> 0 megtakarítás, sőt... és még plusz alkatrész, amiből majd szemét lesz)

[ Szerkesztve ]

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#61) Jim Tonic válasza pincehely (#59) üzenetére

Jim Tonic
(PH! kedvence)

Lentebb írtam. Akku vagy kondenzátor.

de mindegy, van különbség az átlag fészbuk user meg a terrorista között... az utóbbival lehet tárgyalni... (C) bambano

(#62) pincehely válasza Jim Tonic (#61) üzenetére

pincehely
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Értem, gondolhattam volna erre. Az aku talán nem annyira időtálló, hogy 10-15 éveket kiszolgáljon.
A kondi már jó megoldás lehet, csak egy hatalmas baromság az egész.

http://kefetemap.deviantart.com/

(#63) akosf válasza Oliverda (#55) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

(#55) Oliverda: "Szerintem elég egyértelmű hogy akkor beszélünk készenléti állapotról ha az előlapi power gombbal azonnal kapcsolható a gép. Ezt nem lehet máshogy érteni szvsz."

A benyomom az előlapi gombot és elindul a gépre azért van pár variáció:
1. Elindul a BIOS, majd betölti boot loadert ami majd betölti az operációs rendszert.
2. Hibernálásból ébred a gép. Merevlemez -> RAM és ott folytatod a munkát...
3. Alvó állapotból indul a gép. Jelszót kér és folytatod a munkát.

Mindhárom állapothoz más-más fogyasztás tartozik.
Én úgy értelmezem, hogy az első esetben kell számolni ezzel a "vámpírfogyasztással", hiszen a másik állapotokban nincs kikapcsolva a gép és nem is lehet megoldani, hogy ilyenkor ne fogyasszon.

(#55) Oliverda: "A stand by-ból? Mennyire gyakori?"

Mi van a stand by-ból? Ez állapottól független. Még nem láttál olyat pl. hogy kikapcsolod a számítógépet és továbbra is világít az egér / billentyűzet? Egyszerűen ilyenkor ezek az eszközök a tápfeszültséget a tápegység készenléti tápjáról kapják. Nekem majdnem minden alaplapom olyan, hogy lehet rajta állítani hogy ezek az eszközök a készenléti tápot kapják vagy a sima 5V-ot. Ebből gondolom, hogy elég gyakori lehet.

(#64) siriq válasza Oliverda (#58) üzenetére

siriq
(őstag)

A jo oreg K7-s lapomon emlekszem volt. Most hogy az aktualis lapban van-e? Mindjart megnezem....

PII 555 x2@x4@3.6;Gigabyte 890FXA-UD5;EVGA 570GTX Classified;Corsair 16 GB 1600mhz DDR3;Seasonic M12D 750w;2x250GB 2x40GB Maxtor;7 TB Hitachi HDD;CM HAF-932;IceQ 4850 T;Eizo;Asus Xonar D2X; Win 7 64 bit

(#65) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#58) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem az utóbbi 4 lapomon minden volt rá Jupmer. Ebből 3 Asus volt és 1 DFI. Meg is őrűlnék, ha nem lehetne, mert a Mamba dokkolóján nincs külső táp, csak USB-ről kap feszt.

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#66) siriq válasza siriq (#64) üzenetére

siriq
(őstag)

A mostani lapnal biosban lehet allitani hogy usb-s cuccrol ebresztheto legyen-e a gep. Gondolom ezzel allitom be hogy kapjon aramot vagy sem. Mondjuk azert megnezem a manualt is.

szerk: van bios-os opcio es kulon lehet jumperrel engedelyezni.

[ Szerkesztve ]

PII 555 x2@x4@3.6;Gigabyte 890FXA-UD5;EVGA 570GTX Classified;Corsair 16 GB 1600mhz DDR3;Seasonic M12D 750w;2x250GB 2x40GB Maxtor;7 TB Hitachi HDD;CM HAF-932;IceQ 4850 T;Eizo;Asus Xonar D2X; Win 7 64 bit

(#67) Oliverda válasza akosf (#63) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem sleep-ről vagy suspend-ről volt szó hanem arról amikor "tisztán" indul a gép. Tehát a 2. és 3. variációkat most nem játszik. Amúgy ha a lemezre hibernál a gép akkor ugyanannyi a fogyasztása mintha shut down-t nyomtál volna.

Ergo jelen esetben a készenléti állapot (stand by) azt jelenti, amikor mondjuk simán shut down-nal leállítod a Windows-t és a gépet áram alatt hagyod. Nem kapcsolod le az elosztót és a táp hátulján lévő kapcsolót.

"Mi van a stand by-ból?"

Ezt írtad feljebb és erre tettem fel a kérdést:

"Pl. elég gyakori, hogy az USB portok és PS/2 portok innen is kaphatnak tápfeszt."

Gondolom az nem sima tápfeszültség hanem inkább készenléti feszültség akart lenni.

"Ez állapottól független. Még nem láttál olyat pl. hogy kikapcsolod a számítógépet és továbbra is világít az egér / billentyűzet?"

Láttam már ilyet de szerintem csak kikapcsolt állapotban kapják a +5VSB ágból a tápot.

"Nekem majdnem minden alaplapom olyan, hogy lehet rajta állítani hogy ezek az eszközök a készenléti tápot kapják vagy a sima 5V-ot. Ebből gondolom, hogy elég gyakori lehet."

Úgy fest hogy akkor ez újabban kiment a divatból mert a Rudi által táptesztekhez használt alaplapon sincsenek már ilyen jumper-ek. A 3 évvel ezelőtti abit lapomon viszont még valóban volt ilyen jumper.

TESCO-Zsömle: A jelenlegi lapomon mint említettem nincs. Az ezt megelőző ASUS-on és azt azt megelőző DFI-n sem volt tudtommal.

[ Szerkesztve ]

(#68) WonderCSabo

WonderCSabo
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hmm, ezt én is egy billenőkapcsolóst hosszabítóval oldom meg. De üdvözlendő, hogy 2014-ig minden táp vámpírfogyasztás-mentes lesz. :K

- Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

(#69) akosf válasza Oliverda (#67) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ja, ez kicsit értelmetlenre sikerült, mert nem adtam meg, hogy hol is van az az innen. Természetesen a +5VSB vagy készenléti tápnak nevezett feszültségről van szó.

Egyébként ez az elnevezés egy kicsit félrevezető. Ugyanis ezen a tápvonalon állandóan ott az 5V, nem csak készenlétben.

(#70) Oliverda válasza akosf (#69) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tehát ha jól értem akkor ha a +5VSB vonalat működés közben elvágnád akkor az alaplapi USB-re és PS2-re kötött eszközöknek teljesen megszűnne a tápellátásuk?

(#71) akosf válasza Oliverda (#70) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem igen. Különben az alaplapon szükség lenne egy diódára vagy valamiféle egyéb áramkörre, hogy a +5VSB jelen keresztül ne legyenek megtápolva a sima 5V-os ágak.

szerk.: Utánanéztem a neten. Mindenütt azt írják, hogy "always on".

[ Szerkesztve ]

(#72) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#67) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Már fater P4P800-asán is van erre jumper. Úgy néz ki, a lapok közti egyetlen nagy különbség, hogy a tieid AMD-sek, a mieink Intel-esek.

akosf: Nyilván való. Semmi értelme bármilyen plusz áramkört beépíteni, hisz szabvány szerint az 5VSB állandó, tehát bekapcsolt állapotban mindkettő ON. Azoknak lenne ez szívás, akiknek nincs jumper a gépükben, mégis onnan van megtápolva az USB...

[ Szerkesztve ]

(#73) Oliverda válasza TESCO-Zsömle (#72) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Inkább még van erre jumper. A platformhoz pedig ennek semmi köze. Asus P5E3 Deluxe. Úgy látom hogy ezen sincs már.

Mondjuk nem hiányzik mert amit USB-n keresztül lehet tölteni annak van saját töltője.

[ Szerkesztve ]

(#74) akosf válasza Oliverda (#73) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Valószínűleg a BIOS-ban lesz rá funkció.

Megnéztem a korábban linkelt Asus M3A79-T Deluxe Manual-jat. Ott azt írja, hogy a BIOS-ban a "Power On By PS/2 Keyboard [Disabled/Space Bar/Power Key/Ctrl-ESC]" funkciónál lehet ezt állítani.

Valamint megnéztem a DFI 790FX-M2R Manualjat is. Ott a 35. oldalon mutatja, hogy hol helyezkedik el a jumper az alaplapon.

(#75) Oliverda válasza akosf (#74) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

"Megnéztem a korábban linkelt Asus M3A79-T Deluxe Manual-jat. Ott azt írja, hogy a BIOS-ban a "Power On By PS/2 Keyboard [Disabled/Space Bar/Power Key/Ctrl-ESC]" funkciónál lehet ezt állítani."

Jó, de ez csak a PS2 port. Jó lenne tudni hogy az USB-vel mi a helyzet...

(#76) Plazmacucci válasza tetrix (#13) üzenetére

Plazmacucci
(őstag)

A legtöbb mai alaplapon kikapcsolás után is világít pl egy LED. Ez is mutatja h feszültség van, nem olyan mint a régi AT-s tápok.

(╯°□°)╯︵ ┻━┻ Fuck the TABLE!

(#77) akosf válasza Oliverda (#75) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem a hátlapi USB portokon vagy állandóan kint van ez a feszültség vagy ez a BIOS beállítás lekapcsolja azokat is. A Manual nem ír róla. Ha van rá lehetőség, esetleg érdemes kipróbálni...

[ Szerkesztve ]

(#78) neduddki

neduddki
(PH! nagyúr)

HI!

navegre, mar csak aszt varnam, hogy epeszu 300w allatt i skeruljon ez elo

udv

neduddki

p.s. tap fpgyastas nalam: enermax eg365ax-ve(g) aszem 15w korneyken pampialt voltcraft 3500val merve, de az egy folotteb pazarlo dog:- )

a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#79) dezz válasza akosf (#50) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Lehet, attól függ, engedélyezve van-e a BIOS-ban a billentyűzetről indítás. Azt hiszem, eleve nem is kap tápot a billentyűzet ellenkező esetben, meg talán még pár ezzel kapcsolatos dolog az alaplapon. Bár még így is soknek tűnik 15-20W. Valószínű, a +5VSB-s táprész elég rossz hatásfokú, sőt az sincs kizárva, hogy itt többet fogyaszt maga a táp, mint amennyit lead.

szerk.: íjj, nem frissítettem. :B

[ Szerkesztve ]

(#80) Duree

Duree
(PH! addikt)

Nekem egy kapcsolos konnektorba van dugva minden,így azt lekapcsolva nincs készenléti fogyasztás.
Ezek a tápok nagyon ütösnek néznek ki.Lássuk az árcédulát is

(#81) 64b0r

64b0r
(fanatikus tag)

"A vállalatnak ezt úgy sikerült elérnie, hogy a számítógépház bekapcsológombját összekötik a tápegységgel, azaz a gép indítása és leállítása nem az alaplapon keresztül történik, így a tápegység érzékeli, hogy mikor nincs szükség a drága energiára."
Most akkor megint az lesz, mint a régi AT-s korszakban, hogy a vindóz kiírja, hogy Most már kikapcsolhatja a számítógépet? :F
Mert én nem bekapcsológombbal szoktam leállítani, hanem start menüből.

On the internet you can be anything you want. It is strange, that so many people decide to be stupid.

(#82) Felhő válasza Jim Tonic (#61) üzenetére

Felhő
(tag)

Esetleg ez [link]segíthet még a TV-standby-zabálásának megszüntetésében. Teszteltem, és nálam bevált! TV alapból megevett majd' 20 wattot, így meg zéró (bemérve).

(#83) lapa válasza akosf (#41) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

ezt már most meg tudom cáfolni. nekem a nagyjából 20-22w noti megy a zen 400 egyik 12v ágára kötve (dc adpaterrel) és összesen 30w körül alakul a fogyasztás. pedig ez messze 20% terhelés alatt van.

www.lapanet.hu

(#84) akosf válasza lapa (#83) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Itt elérhető a Zen400-as 80 PLUS Verification and Testing Report-ra.

(#85) lapa válasza akosf (#84) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

ismerős, anno ez alapján is választottam ki a zent. viszont nekem meg a hátam megett elérhető a pillanatnyi fogyasztást mérő cucc, ami épp ennél kevesebbet mutat. de ezen nem nyitunk vitát, én csak örülök, hogy kevesebb a vége.

majd méregetem a kijövő ampereket is, korábban volt szó lehetséges anomáliákról pfc-s tápok és fogyasztásmérők között.

[ Szerkesztve ]

www.lapanet.hu

(#86) lapa válasza akosf (#84) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

bocs, értem már miért írtam hülyeséget. félreértettem, természetesen a 15w 20%-on korrekt lehet, csak én valamiféle minimumnak értelmeztem, amit írtál.

www.lapanet.hu

(#87) Móci

Móci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Érdekes lehet az az Innovabite táp, engem legalábbis izgat a téma. A Cougar tápok viszont pofásak, de nagyon.

"I see the diamonds, but you only see the rock"

(#88) Sanyix válasza Jim Tonic (#53) üzenetére

Sanyix
(PH! addikt)
LOGOUT blog

egy akkuval meg egy relével megoldható hogy "rákösse" magát a 230-ra WOL-nál :D
mondjuk tuti ezért rácsapnak majd pár ezrest az árára...

szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...

(#89) Sanyix válasza Male (#60) üzenetére

Sanyix
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azért nem mindegyik portra megy vsb. pl nekem az ánus m3a-nál csak a hátsó usb-kre megy, az alaplapi lábas kivezetésekre nem. És egyébként a ps2 portokra is tud tolni áramot, nálam külön lehet jumperelni azt meg usb-t.

szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.