Az átlagfelhasználónak egy PC is megteszi 4-5-6 évig anélkül, hogy le kellene bármit is cserélnie, nekem is 2007 óta van ugyanaz a gépem, és rendszert is csak kétszer telepítettem rajta (amikor megvettem, majd 2008-ban mikor nagyobb vinyót tettem bele). Aki havonta cserélgeti a gépét, annak egy Mac szóba sem jöhetne.
Korábban, mikor még teljesen egyedi struktúrája (Power PC, G4, G5 stb) volt a Mac-nek még érthető volt a felár, de amióta teljesen szabványos alkatrészeket használnak ez már nem indokolt. Nem nehéz úgy olyan elképesztően szuper oprendszert alkotni, hogy csak mindössze néhány hardverkonfigurációt kell lekezelni, amit mondjuk félévente frissítenek. A Windowsnak kombinációk millióival-milliárdjaival kell megbirkózni és úgy optimális teljesítményt nyújtania. A ház, a design tényleg szép, bár nekem a hozzáadott billentyű-egér páros ingyen sem kellene.
Ami a videóvágást illeti, pont most olvastam egy bejegyzést a MacBook Proval kapcsolatban, és a Mac tulaj elismerte, hogy a csodaszoftver ellenére pár óra használat után újra kell indítani a programot, mert beszaggat.
Nem trendi a Mac-fikázás, azt csak a Mac tulajok gondolják annak, ha már végképp nem tudnak komoly érveket felhozni egy vitában. Itthon az ára miatt vannak fenntartásai az embereknek és nem látják az előnyöket. Amerikában a Mac jóval olcsóbb, gondolom hasonló árkategória mint a többi Brand-gép, így valóságos alternatíva, nem annyira extrém az ár-ugrás mint itthon.
Összefoglalva akár tetszik, akár nem, a Mac nem nyújt tartalmilag többet mint más Brand gép, egyedül a dizájn, ami elsőrangú, de tőlünk nyugatra nem is kell megmagyarázni, hogy miért drágább, mert egyszerűen nem drágább, csak más. Az az itteni helyzet sajátossága, hogy a magyar nem vesz Brand asztali gépet (Dell, IBM/Lenovo), ha valaki mégis vesz, akkor az viszont csak Mac lehet.
http://www.flickr.com/photos/brumi/