Jellemzően 1-1.5 év késéssel, az új gyártástechnológián legutolsóként váltja le az alsó szegmenst az Intel. Szóval jővő év eleje előtt nem hiszem hogy 45nm-es alsó kategóriás procira lehet számítani.
Viszont szerintem már nem fog 45nm-es Celeron készülni. Jó lehet látni hogy nagyon kicsi teljesítménben az eltérés E12xx, E2xxx, E4xxx között, árban is nagyon minimálisak az eltérések. Miközben méretre ezek a procik azonosak így gyártás szemponjából a költségek is azonosak.
Szerintem a Celeronnál az Intel át fog térni Atomra Core2-ről. Sokkal kisebb chip, ami olcsóbban gyártható, teljesítményben is jobban eltér a Core2-től, így piacilag is jobban pozícionálható.
A jővőre érkező Nehalem, nagy valószínűséggel Core3-as architechtúránál a cache-nek jóval kisebb lesz a szerepe teljesítmény szemponból az integrált memóriavezérlők miatt. Épp ezért már alapból kevesebb cache is lesz a Nehalemben, de ennek egyre nagyobb mértékű lekapcsolása a teljesítményben sokkal kevésbé fog megmutatni mint most a Penrynnél. A Celeron vonalat teljesítményben valahogy máshogy kell diferenciálnia az Intelnek. Erre az Atom szerintem jó lenne, megvan a 45nm-es gyártástechnológia, méretben sokkal kisebb így olcsón gyárható és olcsón is adható, teljesítményben jobban elkülönül a Core prociktól, ami egy alsókategóriás Celeronnál az Intel célja is lenne.