"sznobsag meg bullshitteles"
Akkor lefordítom, hogy mivel találkozik a magamfajta szalonbatman (ez jó, ezt felírtam magamnak...)
Hifista sznob: sok pénzt költ valamire (hifitorony), ami másnak nem fontos. Ez másoknak fáj. Azt nem tudom miért, de nagyon fáj. Kitalálják, hogy csak menőzni kell. Éjjel a sötét szobában egy pár hangfallal aztán lehet sokat menőzni... azt hittem arra 7-es BMW-t szoktak venni a ház elé, arra nedvesednek a bugyik, nem a fotelre.
Népszerű audiofil bullshitek: például a jitter, amiről senki sem tudja, hogy mi az, ezért az nincs is. Ami nincs, az nem is hallható, aki hallja az meg hazudik, hiszen nincs is. Így lesz az audio CD leolvasása digitális (0 meg 1 van a lemezen aztán kész, nem?), digitális kábelre költeni merő parasztság (0 meg 1 megy át aztán kész, nem?), drága CD lejátszóra költeni baromság (a CD-t tökéletesen olvassa egy műanyag szar is, nem?), zavarszűrésre költeni (mit nem lehet leolvasni azon a vacak korongon, miközben 52x-es olvasó is van, nem?), hálózati kábelre (ez egy vodoo, hát digitális, tetszik érteni, 0 meg 1 aztán kész), drága DAC-ra (44.1kHz, gigabites LAN van manapság 5 forintért egy chipben, miről beszélünk egyáltalán?), futóműre (hát digitális ember, puffer + hibajavítás, aztán kész) és egyáltalán mindenre, hiszen az audio CD digitális, próbáld ki, leeippeled és mindig tök ugyanaz, nem? Ott a CRC, stimmel aztán ennyi, nem?
Akkor meg? Minden audiofil egy sznob barom, nincs miről vitatkozni, ezek a dolgok nem léteznek. Hiszen amiről nem tud az átlagember az nincs is.
Khmmm. Ja hogy ki lehet mérni? Ja hogy kapásból hétféle jitter van a digitális világban, amikkel foglalkozni kell? Ja hogy mérnökórák ezrei mennek el arra, hogy valamit kezdjenek azzal az elb.szott szabvánnyal, amit SPDIF néven vált szitokszóvá? Ja hogy az oszcilloszkóp nem olyan szép ábrát mutat, mint a tankönyvben? Ja hogy időzíteni kellene, órajelet kinyerni, szinkronizálni, ütemezni...? Ja hogy nem megy?
Nem, ez túl bonyolult, ezt a sony meg a philips rég megoldotta 30 éve, rajta is a matrica, hogy tökéletes hangzás. Na persze...
És akkor folytassam, hogy mi van a forrás után? Előfok? Végfok? Hangfalak? Ezekben mennyi mérnökóra van?
[ Szerkesztve ]
Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.