Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#101) orbano válasza Ijk (#82) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

azért egy 1-2 misis tényleg komoly hangfalon, a hozzávaló zenék bitang jól tudnak szólni.

A vér nem válik VAZZE!™

(#102) Ijk válasza orbano (#101) üzenetére

Ijk
(PH! kedvence)

Különben miért kerülnének annyiba:) Nem ez a lényeg, hanem általában az ilyen emberkék nem tudnak megállni egy szinten.
Mellesleg a hozzáillő zenét illetően általában egyik legkényesebb műfajként a jazz-t szokták emlegetni. Viszont jelenlegi ízlésemet tekintve nincs rá szó mennyire nem szeretem a jazzt:)

Beginning is easy - Continuing is hard.

(#103) orbano válasza Ijk (#102) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

persze, a komoly cuccokat hangszeres zenékre fejlesztik. elektronikus zenére nincs értelme, mert nem a hangreprodukció a szük keresztmetcet. de felteszem van olyan drága és jó cucc, amin pl. rock is kegyetlen brutálisan szépen szól

A vér nem válik VAZZE!™

(#104) - = Zk = - válasza Devid_81 (#16) üzenetére

- = Zk = -
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Porfogó a PC boltok polcain.... Pl.
De azon sem lepődnék meg, ha vinnék, mint a cukrot. De ha viszik is, akkor sztem csak azért mert Ánusz.... De ezcsak az én véleményem:R

eladó vga/cpu stb. -> http://tinyurl.com/cg54t9f - = Origin(Bf3/BC2/The RUN): Gabbers_Unite = -

(#105) bteebi válasza orbano (#103) üzenetére

bteebi
(senior tag)

Azért egy kellően jó fejhallgatóról/hangfalról jó közelítéssel kijelenthető, hogy nagyjából stílusfüggetlen, vagyis mindenféle zene jól szól rajta (persze nyilván nem egyformán jól, de jól), hiszen egy jó hangfalnak/fejhallgatónak nagy a dinamikája, nagy a tere, és (közel) lineáris az átvitele a teljes tartományban, miközben minimális a torzítása. Bármilyen zenét is akar hallgatni az ember, ezek a feltételek (mindenképp) szükségesek ahhoz, neutrális, színezetlen, torzítatlan hangképet kapjunk. A teljes tartományban torzítatlan hangkép pedig torzítatlan lesz klasszikus zenénél, jazz-nél, pop-nál vagy mondjuk black metal-nál is. ;)

Ha egy jó audio rendszeren valamilyen zene nem szól jól, az nem a rendszer, hanem a keverés (hangmérnök) hibája. És igen, rock (is) tud nagyon jól szólni, bár nagyon gyakran el vannak rontva a hangmérnökök által. A keverésen rengeteg múlik, pozitív-negatív irányba is. Sajnos inkább az utóbbi a jellemző, vagy max. a nemnegatív; néha (illetve inkább gyakran) még egészen jó zenék, neves előadók CD-i is el vannak rontva - vagy talán csak követik a trendeket. Kevés igazán jó hangmérnök van sajnos :(, pedig csodákat tudnak művelni :), ami még egy jó közepes cuccal is nagyon nagyot tud "ütni" egy jól kevert zene. ;) De rossz minőségből/keverésből még egy Sennheiser Orpheus vagy egy elektrosztatikus high end hangfalcsoda se fog kellemes hangérzetet kelteni, sőt... Bár azon lehet vitatkozni, hogy mi a jobb: ha a rendszerünk elfedi, vagy ha épp előhozza a felvétel/keverés hibáit (az előbbit persze kellemesebb hallani, ugyanakkor szerintem mégis rosszabb, mert elrugaszkodik a "valóságtól").

#92, 93: Mindenképp szólhat jobban a CD-re kiírt mp3 egy asztali CD lejátszóval, mint a számítógépről hallgatva. Akár jóval jobban is. Annyi kell csak hozzá, hogy nagyon gyenge hangcuccok (hangkártya, hangfal) csatlakozzanak a számítógéphez... míg a CD lejátszóhoz nem. :U

[ Szerkesztve ]

Te is fiam, Bluetooth?

(#106) kem válasza Dr. Akula (#97) üzenetére

kem
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Köszi,h válaszra se méltatsz... Nem keveset foglalkoztam ezzel a témával. Dolgoztam hangosítóként komoly helyen, meg egy "pár" koncerten és demófelvételen túl vagyok... Legutóbb Török-Zselenszky Tamás lemezfelvételénél felügyeltem és segítettem végig a felvételt. Elég drága holmikat is használtam, és szarokból is próbáltuk már kihozni a legjobbat. Azt mondod sznob vagyok. Ez olyan mint ha egy szakácsot sznoboznál le mert azt mondja, hogy ne vakargasd villával a teflont...

(#107) CYBERIA válasza Horbal (#76) üzenetére

CYBERIA
(senior tag)

Tube sound

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#108) Depression

Depression
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Mit vártatok az Asustól? Ha egy igazán ütős és mindennel földi jóval telezsúfolt cucc jön ki, arra tuti AsRock lesz ráírva.

Kedvenceim: hettyen-pitty, "dudák- dudák, nyam-nyam-nyam." "este, van, este van, ... este van este van... -nyugalom barátom, nyugalom" "nincs mese -hozok sört! -akkor van!" És, hogy a pokolban végtelenségig sorban kell állni:)

(#109) zoltanz

zoltanz
(PH! kedvence)

Na de mi ebben a pláne? Mert a DAC egy halom kaki, esetleg digitális kimenetnek jó.
A Hig-end -el meg sokan úgy vannak hogy megveszik, de nem hallják a külömbséget.
Az elektroncső felett ma már eljárt az idő, egyedűl aki CD -zenét kénytelen hallgatni (életszínvonala miatt nem engedhet meg mást) mint én és zavarja a csilingelő CD hangzás , :((( az elektroncsöves erölködő lágyítja azt, de erre is vannak már tranzisztoros effektek beépítve némely típusban, csak drágábban (a bakelit telt mélyhangzását, dinamikáját a CD meg sem közelíti, felépítéséből adódóan). Elektoncsöveket még ma is lehet kapni szépszámmal. :D

[ Szerkesztve ]

Vak tyúk is talál taknyot... XDD A programozás azért jó mert a legegyszerűbb dolgot is meg lehet oldani mesterien.

(#110) Ijk válasza zoltanz (#109) üzenetére

Ijk
(PH! kedvence)

Digitális kimenetet használva bármelyik alaplap jó.

(#111) zoltanz válasza Ijk (#110) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

Ki írt mást. :U Nem minden a digitális technológia ám, ha a középkategóriás hangcuccokat nézzük. Elhiszed sokkal jobb hangzást előcsalogatok neked egy fullelektroncsöves erősítő (tranzisztor nélküli) és egy bakelitlemezjátszó segítségével. :)

[ Szerkesztve ]

Vak tyúk is talál taknyot... XDD A programozás azért jó mert a legegyszerűbb dolgot is meg lehet oldani mesterien.

(#112) Ijk válasza zoltanz (#111) üzenetére

Ijk
(PH! kedvence)

Mi az hogy "jobb hangminőség"? Legnagyobb részt úgyis a hangfalakon múlik a történet. A bakelit egy teljesen más tészta, itt most a számítógépekről van szó. Itt többek között a kényelem az egyik legfontosabb szempont. Foobarban lekategorizálom a zenéket és nem kell keresgélni, cserélgetni a lemezeket. Másfelől még mindig olcsóbb egy jobb hangkártya, vagy egy külső DAC, mint egy jobb cd-lejátszó.
Egyébként szeretnék LP-t. Többek között az analóg hangzásért, de megvan az egésznek a saját fílingje:) Ha hasonlítani akarnám, a számítógépes zenehallgatás lenne a gyorsétterem az LP pedig az étterem:)

(#113) daa-raa válasza zoltanz (#111) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Csak kérdés, hogy az a "jobb hangzás" mennyire van közel az eredetihez. Azaz ahhoz, ahogy fel lett véve.

Si vis pacem, para bellum.

(#114) zoltanz válasza Ijk (#112) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

"nem kell keresgélni, cserélgetni a lemezeket."

Szerintem annak is van egy varázsa, hogy az ember felrak egy LP korongot én szeretem. :)

daa-raa

Persze arra van a High-End kategória, az említett történet nem arról szólt (középkategória, mo átlag színvonal) ami nem olcsó, határ a csillagos ég (vagy még több) :D , de az már megözelíti.

[ Szerkesztve ]

(#115) orbano válasza bteebi (#105) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

de pont ez az, hogy bizonyos műfajok igénylik a nem hű, színezett előadásmódot. egy pontos, feszes, precíz hangfalon nem hangzanak jól a dübörgős, torzított, stb. zenék. pl.

A vér nem válik VAZZE!™

(#116) orbano válasza Ijk (#112) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

de ezel elveszik az a feelingje a dolognak, amit zoltanz is ír, hogy zenét hallgatsz. nem beteszel valami zajt fórumozás közben, hogy ne unatkozz, hanem a VALÓDI zenehallgatás. amikor beteszed a hangulatodnak megfelelő allbumot, hanyatdőlsz a kanapédon és egy órán keresztül semmi mást nem teszel, csak átadod magad a zenének. ehhez egy LP és egy tisztességes rendszer tökéletes :K
pl. nekem van itthon bolerom losslesben, de meg sem közelíti a szüleimnél lévő lemez minőségét.

A vér nem válik VAZZE!™

(#117) Dr. Akula válasza kem (#106) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Jó, lehet hogy te épp egy kivétel vagy, denevérfüled van a 80kHz-es hangokhoz is, de nem hiszem el hogy ahányan itt fikázzák a legjobb kommersz hangkártyákat, azok műszeres mérés nélkül bármi különbséget meghallanának. Meg ha már annyira zenebuzik vagyunk, akkor számítógépes cucc ugye alapból kilőve, merthát meghalljuk a biteket a digitalizált hangban, tehát tök felesleges is egy digitális topikba benézni. Gondolom itt mindenki mócárt és bétóven keveréke, más magyarázat nem lehet.

Samsung Galaxy S2 - ThinkPad X220 - Core i7-3770, Corsair Dominator GT 16 GB / 2133 MHz / 9-11-10-27 2T, ASUS Sabertooth Z77, Radeon 7970 CF, Intel X-25M G2 160 GB, X-Fi Titanium HD

(#118) hétalvó válasza Dr. Akula (#117) üzenetére

hétalvó
(őstag)
LOGOUT blog

sokan vannak akik hozzad hasonloan latjak ezt, addig a pontig ameddig nem hallotak a kulonbseget.

en pl soha nem hittem a kabelekben, de hallottam es azota elhiszem.

a vicc hogy scope-on eppen nem lehet latni a kulonbseget viszont hallhato.

ha belegondolsz 80khz-ig linaris valami akkor 20khz-ig milyen linearis lehet.

de 1 biztos ameddig valaki nem hallota a kulonbseget nem is fogja erdekelni, de aki nem hallotta az ne is szolja le a tobbit. van akinek erzekeny a fule van akinek nem, ez mar csak ilyen...

gyúrunk vazze

(#119) Dr. Akula válasza hétalvó (#118) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Persze, a Gyurcsok meg olyan "érzékeny" hogy telefonon is tud "gyógyítani"... Itt meg mindenki batman....

Samsung Galaxy S2 - ThinkPad X220 - Core i7-3770, Corsair Dominator GT 16 GB / 2133 MHz / 9-11-10-27 2T, ASUS Sabertooth Z77, Radeon 7970 CF, Intel X-25M G2 160 GB, X-Fi Titanium HD

(#120) arty válasza Balika911 (#39) üzenetére

arty
(senior tag)

A HD4200 a 785ös chipset INTEGRÁLT része (és csak egy videokártya, semmi köze a hanghoz) és ez a chipset képtelen a sokcsatornás PCM HDMI-t történő kibocsájtására.

---

Victorio:

"Tök mindegy milyen hangchip van rajta, mert a 785-ös már támogatja a HDMI 1.3-at.
Ezért ki tud adni a kimenetén 5.1 24/192-es LPCM hangsávot."

A HDMI 1.0 is képes PCM 7.1 kiadására, nem ezen múlik a dolog. Tévedsz.

"A dekódolást úgyis az erősítő fogja csinálni, a DTS Surround Sensation, meg az aranyozott RCA csatlakozók kellenek a fenének. Bár a grafikus equalizert mintázó passzív hűtőborda azért nagyon megfogott ;)"

Nem tudod kiküldeni bitstreamben a DTSHD-t, TRUEHD-t, tehát az erősítőd nem dekodol semmit. De ahogy irtam, a dekodolt 7.1 sem megy ki ...

"Részemről úgy látszik a 785-ös chipkészlettel végre tényleg eljött a HTPC építés ideje. Csak éppen egy harmadennyibe kerülő Gigabyte deszkával ;)"

Hajrá, vegyél sz*rt, ha már olvasgatni lusta vagy.

---

hétvalvó,

"új info számomra ez a 785G 192\24 dolog, most akkor mehetek venni egyet ?"

sztereoban kell? azt ezernyi másik lap/hangkártya tudja
5.1/7.1-ben kell? 785-ös chipsetes lapokat elfelejtheted -> go nvidia vagy intel

---

ekit esetleg érdekel a 785 képessége sokcsatornás PCM hang témában:

[link]

"Unfortunately, we have to do that today as our coverage on the 785G chipset contains information that appears to be incorrect now after several conversations with AMD this morning. [...] We went over it in our press briefings from AMD and in previous conversations with them and others. It turns out that in retail boards and with the current 9.8 (8.634a) driver set that an audio block exists which limits LPCM output to two-channels. In other words, the 785G is no different from the 780G/790GX chipsets in this regard. "

[ Szerkesztve ]

(#121) KMT válasza Dr. Akula (#117) üzenetére

KMT
(PH! addikt)

Azért egy jó rendszer nem attól jó, hogy 80 kHz-ig felmegy. Kicsit több szempont is van ám, mint a frekimenet... :W

A CD is digitális, de sebaj.

És igen, van különbség egy 5 ezres meg egy 30 ezres hangkártya között. Meg lehet hallani a különbségeket, csak oda kell figyelni (a megfelelő zenére).

(#114) zoltanz:
Akármilyen high-end a csöves cucc, akkor is egy olyan torzítást visz a hangba, ami amúgy nem lenne tranzisztoros erősítővel. Erre utalt daa-raa.

Unod a zenéid? Nincs mit hallgatnod? --> http://prohardver.hu/tema/az_ev_legjobb_zenei_albumai_olvasd_el_az_elso_hsz/friss.html

(#122) nuke7 válasza PH-User (#100) üzenetére

nuke7
(őstag)
LOGOUT blog

vagy egyszeruen nem használod..? minek letiltani? :F

Ingyen 2,5gb tárhely: http://db.tt/HbW8NW8D

(#123) Dr. Akula válasza KMT (#121) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

30k az SB X-Fi, de az nem jó a batmanoknak.

(#124) daa-raa válasza Dr. Akula (#123) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Másnak se...

(#125) kem válasza Dr. Akula (#117) üzenetére

kem
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Barmikor összerakok neked olyan PC-t amin ugy szol a zene,h összefosod magad es barmelyik szinhazban vagy studioban megallja a helyet. Nekem is olyan volt amig meg otthon voltam, es nem 2-3-4-500k-bol raktam ossze. Ez a forum szerintem tokeletesen alkalmatlan ilyen temarol beszelgetni, mert aki ert hozza nem jon ide akarmit is kerdezni. Annyi energiaja meg senkinek sincs,h a kalyhatol induljon minden egyes "szakival" valo beszelgetes soran. A profi! tuningot, hegymaszast, epiteszetet, muszereszkedest, parkettazast sem itt beszeljuk ki, mert ez nem olyan temakor,h "milyen gepet vegyek"...

(#126) Lewzke válasza Dr. Akula (#123) üzenetére

Lewzke
(senior tag)

Már megbocsáss de hogy lenne jó "batman"-oknak amikor a Fatality szó után nekik egyáltalán nem működik placebo hatás? :(

[ Szerkesztve ]

Steam ID: http://steamcommunity.com/id/mxclcd

(#127) Dr. Akula válasza daa-raa (#124) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Hát persze...

(#128) Dr. Akula válasza Lewzke (#126) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

X-Fi != Fatality

Hát nálad mire működik a placebp hatás, az alaplapi integráltra?

(#129) Lewzke válasza Dr. Akula (#128) üzenetére

Lewzke
(senior tag)

Nem használok integrált hangkeltőt zenehallgatásra .
Egyébként ennek a témának és az arrogáns viselkedésednek nem itt a helye .
"Gondolom itt mindenki mócárt és bétóven keveréke" :C

[ Szerkesztve ]

Steam ID: http://steamcommunity.com/id/mxclcd

(#130) zoltanz válasza KMT (#121) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

"Akármilyen high-end a csöves cucc, akkor is egy olyan torzítást visz a hangba, ami amúgy nem lenne tranzisztoros erősítővel. Erre utalt daa-raa."

Értem én, de azzal a torzítással együtt is összeségében szebben szól, mint egy hasonló kategóriás tranzisztoros cucc.

[ Szerkesztve ]

(#131) daa-raa válasza zoltanz (#130) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Lehet szebben, de nem úgy, mint ahogy azt a szerző és előadó megalkotta/prezentálta. Innentől kezdve meg önámítás az egész.

(#132) zoltanz válasza daa-raa (#131) üzenetére

zoltanz
(PH! kedvence)

Én szeretem az elektronikus hagzást is, tévedés ne essék, pl a az eredeti (USA) Gibson gitár hanját, saját gitárerősítőn szól szerintem a legegyedibben, lehet azért mert fából van. :D Persze Schubert -tet csak élőben. :)

[ Szerkesztve ]

(#133) Dr. Akula válasza Lewzke (#129) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Hát ja, ennek az arrogáns sznob fikázó magatartásnak tényleg nem itt a helye, egyetértünk.

(#134) KMT válasza Dr. Akula (#133) üzenetére

KMT
(PH! addikt)

Legalább beismered a hibáid. :P ;]

Unod a zenéid? Nincs mit hallgatnod? --> http://prohardver.hu/tema/az_ev_legjobb_zenei_albumai_olvasd_el_az_elso_hsz/friss.html

(#135) orbano válasza Dr. Akula (#133) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

az a sznobizmus, hogy a hangkártyák egy bizonyos minőségi szint fölé nem érnek?

A vér nem válik VAZZE!™

(#136) Dr. Akula válasza orbano (#135) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Az a sznobizmus hogy itt mindenki az a szint felettinek képzeli magát. Ide úgy látszik csak batmanok járnak, itt tömörül a világ legjobban halló elitje, akik 2 bit közt meghallják a különbséget. Itt mindenki csak .flac-ot gyűjt, persze azt is mp3-ból konvertálva, de ő persze hallja a különbséget, és legalább lehet vele villogni. Nem is Magyarország lenne ha vmin nem finnyáskodnánk.

[ Szerkesztve ]

(#137) CYBERIA válasza Dr. Akula (#136) üzenetére

CYBERIA
(senior tag)

Flame lesz? :o

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#138) demagóg válasza Dr. Akula (#136) üzenetére

demagóg
(fanatikus tag)

Az eddigi hozzászólásaid semmi konkrétumot nem tartalmaznak. Csak fikázást, meg az jön le, hogy mindenki el van szállva magától, csak te vagy helikopter. Valami konkrétumot is tudnál írni? Pl. milyen különbséget hallottál már csöves-tranzisztoros-FET-es végfokok között? Mert itt ugye erről kezdtek beszélni. Úgy érzem, hogy nem is érted, hogy egyesek akik jobban belemásztak a témába miről is beszélnek. Számodra a tökéletes hallást a denevér jelenti. Te gyorsan félrevitted a témát és elkezdtél a frekimenettel vagdalkozni, azt szajkózod folyamatosan. Ez csak egy egy paraméter a rengeteg közül amikor megpróbáljuk az eredeti (ill. a hangmérnök által elképzelt) hangot reprodukálni. Van amelyik nagyon fontos, van amelyik kevésbé. Az egyik zenei stílus jobban elvisel néhány paraméter pontatlanságot, néhány nem. Az emberek hallása sem egyforma. Akinek a Sokol rádió is a maximumot adja az boldog, mert a HIFI problémát olcsón kipipálhatja. Tehát vannak konkrét tapasztalataid is? Vagy csak istenként magadba szívtad a tudást mint Gyurcsók?

-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

(#139) Dr. Akula válasza demagóg (#138) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Mert a tied az konkrét táblázatokat tartalmaz, meg érveket... Én csak a fikázókat fikáztam, f@sz kivan már azzal hogy itt senkinek nem jó semmi, a legdrágább hangkártyák is "szarok". Persze fogalmuk sincs miért, csak azt mondta vki, és májer dolog fikázni. Kíváncsi lennék ebből hány ember lenne aki valóban (nem bemondásra - olyat én is tudok) meghallaná a különbséget egyáltalán egy 160 és 192 kbit-es mp3 közt, nemhogy vmi komolyabbat. Kb. senki. Na nem mintha ez csak itt menne, rengeteg embert látok nap mint nap akik a legjobb nőket is lefitymálják, közben meg olyan zsírosbödön barátnőjük van hogy bottal nem nyúlnék hozzá. Az persze jó... Ez vmi magyar divat lehet.

milyen különbséget hallottál már csöves-tranzisztoros-FET-es végfokok között? Mert itt ugye erről kezdtek beszélni
Nem. Itt a topikhoz kapcsolódó cikk volt az alaptéma.

Vagy csak istenként magadba szívtad a tudást mint Gyurcsók?
Nem én fikáztam a hangkártyákat...

(#140) Balika911 válasza arty (#120) üzenetére

Balika911
(PH! kedvence)

Köszi, ez a link hasznos volt! Korábban mást írtak róla a fórumon, de akkor ők is rosszul tudták. Kár érte, pedig egy korszerű HTPC-be milyen jó lett volna. :(

[ Szerkesztve ]

(#141) bteebi válasza orbano (#115) üzenetére

bteebi
(senior tag)

Végülis teljesen jogos, de én zenehallgatásra gondoltam ;] :). Nem az lenne a lényeg, hogy Árminfanbúren vagy Tiesztó tüctücére szétvigye az ember fejét a kocsiban lévő 5-6 db szabvúfer. Amúgy "jól" szólhatna az ilyen "zene" mindenféle torzítás, színezés nélkül is (ahogy "megálmodta" a zenész és a hangmérnök), csak nem ehhez vannak szokva az emberek, és mivel a sz*rt szokták meg, így pont a jó tűnik gyengének, rossz minőségűnek :P :(((.

A fentebb említett akvalézert :DDD épp arra találták ki, hogy a hangfal átviteli hibáit lehessen vele csökkenteni, ehelyett viszont - helytelenül - jóformán mindenki arra használja, hogy az amúgy is torz, színezett hangképet még tovább torzítsa; még jobban kiemelje az amúgy is búgó (de amúgy NEM mély! - az orgona hangja mély...), vagyis elcseszett basszust, esetleg még a magasakat is "mellé torzítsa" :(((.

#116: "nem beteszel valami zajt fórumozás közben, hogy ne unatkozz, hanem a VALÓDI zenehallgatás. amikor beteszed a hangulatodnak megfelelő allbumot, hanyatdőlsz a kanapédon és egy órán keresztül semmi mást nem teszel, csak átadod magad a zenének."

:R :R :)

[ Szerkesztve ]

Te is fiam, Bluetooth?

(#142) deicide válasza bteebi (#141) üzenetére

deicide
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azoktól én is hülyét tudnék kapni, akik azt kérdik, hogy zenehallgatásra milyen mélynyomót válasszanak. Aztán még nekem ég a pofám, hogy még a hangszínszabályzást is kikapcsolom az erősítőn... :DDD

We are the Immortals - From Hell we rise - We are the Immortals - Death Metal, no compromise!

(#143) bteebi válasza Dr. Akula (#139) üzenetére

bteebi
(senior tag)

"Kíváncsi lennék ebből hány ember lenne aki valóban (nem bemondásra - olyat én is tudok) meghallaná a különbséget egyáltalán egy 160 és 192 kbit-es mp3 közt, nemhogy vmi komolyabbat."

Azok között már tényleg lehet, hogy nem hallanál különbséget (mert a különbség, a "lényeg" már a konvertáláskor elveszett mondjuk), viszont hogyha meghallgatnád ugyanazt lossless-ben, akkor nagy valószínűséggel lenne. Ez persze a zene összetettségétől, frekvenciamenetétől is függ. Például a rádiókabaréban biztosan nem lenne hallható különbség :D, de egy sok hangszert felvonultató (pl. szimfonikus) zenénél igenis lenne. A különbség is nagyon sok részből tevődhet össze (bőven nem pusztán a frekvenciamenetben, de dinamikában, a hangszerek elkülönülésében...). A teszt elvégzéséhez pedig nem ártana egy megfelelő hangcucc, mert egy AC'97-es alaplapra integrált hangkártyával és egy 5 ezer Ft-os sztereó hangfalpárral tényleg nem fogsz különbséget hallani.

Az mp3-mal elsősorban nem az (volt) a baj, hogy alacsony lenne a bitrátája, hanem az, hogy a rippelést gyakran nem megfelelően csinálták (gondolom ezt is sokan el tudják képzelni), míg a lossless-t többnyire - pláne megfelelő kultúrkörben - az elérhető legjobban. Simán szólhat egy 128k-s mp3 jobban, mint 320k-s társa... megfelelő rippelés és kódolás után persze nem.
Gondolom sokan emlékeznek még a kezdeti mp3-ak gyengeségére, meg a különböző gyors, de silány minőséget produkáló programokra és codec-ekre. Nem mindenki EAC-cal meg LAME/Fraunhofer kodekkel kezdte az mp3 gyártást... :U Az más kérdés, hogy az elmúlt 10-15 év alatt szinte már mindenki megtanulta, hogy is kell csinálni, hogy tényleg jó legyen.

Amúgy ki fogom próbálni újra, hogy hallom-e a különbséget mp3 és lossless között. Majd a Sennheiser HD590-em meg a (relatíve új) fejhallgató erősítőm segíteni fog :).

Ui.: Amúgy nem értem ezt a flame-et. Eddig csak normális, érdemi hsz-eket olvastam tőled. Én pl. senkiről se éreztem itt, hogy túlságosan okosnak képzelné magát, vagy sznoboskodna...

[ Szerkesztve ]

Te is fiam, Bluetooth?

(#144) tdd587 válasza Dr. Akula (#139) üzenetére

tdd587
(őstag)

Uhhhh, ez nagyon durva volt. 160-as és 192-es mp3 közötti különbséget meghallani? Végülis valóban nehéz, mivel a minősíthetetlen és a katasztrófális között nehéz meghúzni a vonalat. Mindig mondogatom magamnak, hogy ez nem az a fórum... de ne tessék már összemosni a zenekedvelőket/hifistákat az ipod fülüekkel. Méghogy senki nem hallja. Egy éve egy kábel csere-bere során nem a megfelelő hálózati kábel került vissza a CD lejátszó elé és asszonypajtás szólt (!), hogy jöjjek, mert valami nagyon nem stimmel. És baromira nem érdekli az egész hifi téma, ha jazzt hallgatnék, már elhagyott volna, mégis egy My Dying Bride CD-n kapásból megmondta, hogy valamit elb*sztam a rendszeren, hozzam helyre.

Na ennyit arról, hogy ki milyen süket. Meg ennyit arról, hogy mindenki hifista jazz mániás, meg sznob, meg hallássérült, de bunkó és azért vesz nagy rendszert. Amit még csak mutogatni sem lehet, mert nem kint áll a ház előtt. Akkor inkább hetes BMW-t vettem volna, nem igaz?

És utoljára: hifista != jazz. Én mindig sokhangszeres death/gothic metal CD-ket viszek tesztelni...

Szerk: bocs Akula, nem rajtad húztam fel magam ennyire. Egy kollégám dühített fel, 5x elmagyaráztam neki és még mindig fogta fel a jitter fogalmát. Ő is mindig ezzel jön, hogy mp3, meg úgyse hallod meg. Grrrrrrrr...

[ Szerkesztve ]

Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.

(#145) madgie válasza bteebi (#143) üzenetére

madgie
(VIP)

"Amúgy ki fogom próbálni újra, hogy hallom-e a különbséget mp3 és lossless között."

Hallani fogod. Próbáltam, mert többen bizonygatták, hogy nem lehet hallani (nagyon bevált és elfogadott konvertálási metódusokkal). Alaplapi hangkeltő + olcsóbb Altec Lansing-on is ordított (főleg) a magasabb hangoknál a különbség, egy mezei metálnál is úgy eltűntek a cinek csilingelései, hogy ihajj. Ettől függetlenül empéhármazok én is, mert lusta vagyok oszt a telefonra, munkába menet hallgatni a muzsikot az is jó :)

[ Szerkesztve ]

"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

(#146) bteebi válasza tdd587 (#144) üzenetére

bteebi
(senior tag)

Na ja... nekem pl. nem az lenne a lényeg, hogy drága legyen, csak az, hogy jó :DDD. Nem vágnék fel vele, és nem is dísznek, porfogónak kellene egy minőségi rendszer, pusztán a saját (esetleg néha néhány barát) szórakoztatására használnám. Nem kell hozzá denevérnek lenni. ;)

Te is fiam, Bluetooth?

(#147) bteebi válasza madgie (#145) üzenetére

bteebi
(senior tag)

Én a legutóbbi "tesztnél" jó minőségű zenét konvertáltam flac-ból mp3-ba (320, 192, 128k bitráták mindenképp voltak, de talán mással is próbáltam), nem is tudom már, hogy Fraunhofer vagy LAME codec-et használva. Egy gagyi hifin (nagyon gyenge a CD lejátszója és az erősítője is) CD-re kiírva hallgattam vissza a számokat, és nagy megdöbbenésemre nem hallottam érdemi különbséget :Y, hiába akartam :DDD. A 128k-s mp3 és a lossless között már hallani véltem különbséget, de nem tettem volna rá az életemet. Pedig nem hinném, hogy süket vagyok :D.

Azóta viszont van új lejátszó, meg új erősítő is. Ha most se hallok különbséget, akkor lehet, hogy tényleg nem jó a hallásom :P (bár elég valószínű, hogy így már egyértelműen lesz különbség). Most majd kipróbálom klasszikus zenén is a tesztet.

Te is fiam, Bluetooth?

(#148) deicide válasza tdd587 (#144) üzenetére

deicide
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Visszadugtad a kolink 220as tápkábelt a Siltech helyett? :DDD

We are the Immortals - From Hell we rise - We are the Immortals - Death Metal, no compromise!

(#149) madgie válasza bteebi (#147) üzenetére

madgie
(VIP)

Én sem vagyok egy Batman, de több mint öt évig zenéltem, így lehet az segít valamit ( vagy inkább ront, mert tuti romlott a hallásom a torzított Ibanezek hatására :) )

[ Szerkesztve ]

"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

(#150) tdd587 válasza deicide (#148) üzenetére

tdd587
(őstag)

Egy Furutech hálózati kábel került vissza véletlenül a Harmonic Technology helyett.

(hálózati kábel = 220-as drót a falból...)

[ Szerkesztve ]

Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.