Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#151) commanDOS válasza Lars (#146) üzenetére

commanDOS
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem a belső levegő hőmérsékletéről beszéltem, hanem a fűtő levegőéről, ha 21fokot akarsz tartani, ahhoz 21foknál magasabb hőmérsékletű befúvott levegő szükséges.
Magyarán ha 21 fokos levegőt fújsz be, azzal nem fogsz tudni 21fokot tartani az adott térben, igaz a 26 is csak hasraütés volt. Amúgy én sem szeretem télen a lakásban a gatyarohasztó meleget meg pólóban flangálást, pénztárcáról nem is beszélve. Nappaliban, a 21 fok teljesen ideális, fürdőben mondjuk a 23-24 már el kell, hálóban meg inkább 19-20...

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#152) Lars válasza commanDOS (#151) üzenetére

Lars
(senior tag)

Bocsi, akkor nem jól értelmeztem amit írtál :U
A levegőnek nem is csak a hőfoka ( mármint a fűtő levegőé ) hanem a mennyisége is befolyásoló tényező gondolom. És célszerű nem túl nagy huzatot csinálni, mert az meg rontja a hőérzetet. Komplikált dolog ez, pont ezért nem is használatos normál házaknál. Inkább irodák hűtését fűtését oldják meg így. Nálunk is csak a hűtés megy hasonló elven. Fűtésre hagyományos radiátoros megoldás van.

(#153) commanDOS válasza Lars (#152) üzenetére

commanDOS
(senior tag)
LOGOUT blog

Kezd azért elterjedni igényesebb házaknál, de baromi nagy helyigénye van, az ára meg... Szóval tényleg ritka.
Egyébként, ahogy írtad: az a jó ha nem is érzed a levegő mozgását, nincs huzat, mégis szépen cserélődik a levegő. Szóval a légsebesség nagyon fontos, na meg a páratartalom, stb, stb. Ez is a komfortelmélet része, amiben az a fura, hogy beleöl az ember súlyos tízmilliókat egy épületbe és mégis az a lényeg, hogy semmit se vegyél észre az egészből. Igaz ha jól működik, akkor nem is fogsz. :)

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#154) AnginaP

AnginaP
(lelkes újonc)

Nagyon jó cikk! Elismerésem! :C

(#155) CoDWaW07

CoDWaW07
(senior tag)

Hát kb mint egy Core I7-es gép szépen megpakolva :D

(#156) buherton válasza villamos (#104) üzenetére

buherton
(senior tag)
LOGOUT blog

Nagyon jó írás! Köszönjük! :R :R :R Ha esetleg van kedved jöhetnek még ilyen jellegűek :R .

Itt Magyarországon a megtermelt villamosenergiának 10%-ka megy el veszteségnek. Nagyon sok veszteségi tényező van. Távvezeték:
- soros ellenállás: vezető fajlagos ellenállásából származik, P=I^2/R a veszteség nagysága.
- soros induktivitás: mivel sodorva van ezért önindukció is fellép, ami ismét veszteség.
- párhuzamos ellenállás: ez a szigetelőn keresztül való szivárgás, P=(U^2)/R
- párhuzamos kapacitás: szórt kapacitásokból jön össze.
- meg egyéb dolgok: pl koronajelenség stb...
Másik a trafó:
- távvezeték legtöbb tulajdonsága itt is meg van, szórt kapacitás, soros induktivitás, fajlagos ellenállás.
-Lemezveszteség, tekercs lemez közti távolság, is veszteségként jelentkezik.

Azt hívják kombinált ciklusú erőműnek.

(#136) Rive: Ezért is jött létre az UCTE ;) . Nem gond ha egy nagy teljesítményű reaktort leállítanak.

(#137) Kopi31415 wazzeg természetes reaktor :Y komoly :D .

tely, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#157) Rive válasza buherton (#156) üzenetére

Rive
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ezért is jött létre az UCTE ;) . Nem gond ha egy nagy teljesítményű reaktort leállítanak.
Heveny emlékeim szerint az UCTE-n belül minden országnak/tagnak önállóan biztositania kell saját maga számára a megfelelő tartalékokat. Az UCTE bizonyos keretek között segít, de ha egy nagy erőmű tervezetlenül kiesik (és nem tudjuk kezelni a dolgot a megfelelő időn belül, pl fogyasztók gyors lerugdosásával), akkor úgy rúgnak le minket a közös hálózatról, mint.... Izé, mint valamit, amit nagyon lerúgnak :K

A tervezett szünet persze más, olyankor a tartalékokat külföldön is le lehet kötni (amig a határkeresztező vonalak szabad kapacitása engedi).

De javíts ki, ha rosszul tudom :K

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#158) Ren Hoek

Ren Hoek
(őstag)

Jó poszt :) Sokat tanultam. Tényleg a hulladék tárolás még a para, meg ugye tenyésztőreaktornál a fegyvergyártás. A Júeszéj nem mindenhol tud csendőrösdit játszani. Lehet Iránban titokban építenek egyet, csinálnak pár atomot, a hulladékot meg bele a tengerbe :O

Reméljük nem :)

Engem ez is érdekel nagyon:

Nukleáris gombelem

Nem írom alá!

(#159) bandus válasza buherton (#156) üzenetére

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

csak, hogy tiszta legyen a kép: a gázturbinák füstgázának hőjét nem igazán szokás kizárólag fűtési célra felhasználni, és főleg nem ezt hívják kombinált ciklusnak.
röviden: a füstgáz hőjének segítségével gőzt fejlesztenek, amit egy gőzturbinára eresztve még áramot termelnek. a gőzturbináról való megcsapolásokkal lehet a távhő számára meleg/forróvizet előállítani. persze elméletileg lehetséges ez közvetlenül is, csak az elég nagy pazarlás lenne.

|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

(#160) Lars válasza bandus (#159) üzenetére

Lars
(senior tag)

Pontosan ez jelenti a kombinált ciklust, amit leírtál.
Ilyenekkel nézek farkaszemet nap mint nap :D
Hozzá kell tenni, ezeknek a megoldásoknak a hatásfoka nagyságrendekkel jobb, mint egy hagyományos hőerőműnek a hatásfoka. Ha az ember ezt kombinálja mondjuk egy bio póttüzeléssel, akkor még akár jónak is nevezhető a megoldás. Persze fentebb már kifejtettem, hogy mi a hátránya a bio tüzelésnek. Mérlegelni kell, hogy mekkora mennyiséget tüzel el az ember, mert a földek, ha nem adjuk vissza nekik a tápanyagot, akkor bizony idővel kimerülnek.

(#161) frescho

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

buherton: A veszteseggel nem lehet mit kezdeni, lehet viz, szel vagy atom, mindig meglesz. Talan a lokalis kis eromuvekkel csokkentheto, de azok eletkepessege erosen kerdeses.

Ren Hoek: Nuklearis elemeket kis meretben mar hasznalnak, nagyobban ertelmetlen.

A hoszivattyus reszhez kicsit visszaternek: Jelenleg tenyleg nem kifizetodo rovid tavon. A foldgaz aranak valtozasa ezt meg fogja valtoztatni szerintem 10 even belul. Mar ma is van, amikor nagyon kifizetodo, peldaul ha hulladekhot tudunk melegviz eloallitasra es futesre felhasznalni. (Gepterem, hutohaz, termalfurdo lefolyo vize...)

(#162) bandus válasza Lars (#160) üzenetére

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

ha jól emlékszem a legújabb konstrukcióknál már ostromolja a 60%-ot a kombi ciklusok hatásfoka,ami azért elég jónak mondható. ezt még egy jó darabig nem nagyon fogják megközelíteni sem.
a 4Gen. atomerőműveknél az 50% körüli hatásfok elérése a cél.

egyébként hol dolgozol, ha publikus? :)

[ Szerkesztve ]

|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

(#163) Lars válasza bandus (#162) üzenetére

Lars
(senior tag)

Nemrég olvastam, talán a siemens honlapján, hogy dolgoznak a hőremőművi viszonylatban is igen magas, 60 % körüli, vagy az feletti hatásfok elérésén. Sajnos kicsit még odébb van a tényleges megvalósulás, mert 300 bar környékére kéne menni a nyomással, a gőz hőfokának meg erősen 700 fok környékére kéne felmenni. Ez amikor én tanultam, még elképzelhetetlen kategóriába tartozott :) Persze megfelelő anyagokkal minden megoldható, kérdés az élettartam. Egy erőművet jó esetben nem 10-15 évre épít az ember.
Munkahelyem publikus, magyarország egyik legrégebbi erőművében, kissé viharos sorsú, de sok sok alkalommal megújulni képes Dorogi Erőműben.
[link]
[link]
Wiki nem teljesen pontos, de kb megfelel az igazságnak, ami ott le van írva.

(#164) villamos

villamos
(senior tag)
LOGOUT blog

Egy újabb igen buta kérdés. Erősen fikció kategória, de talán érdekes lehet.
Tegyük fel, hogy valami miatt a még működő erőmű magára marad (pl. egy vírus miatt kihal az emberiség 90% -a). Működését különféle automaták szabályozzák amelyek normál üzemre vannak beállítva. Mennyi ideig képes működni, illetve áramot szolgáltatni?

(Láttam egy zombis filmet a minap, és furcsa volt, hogy majdnem mindenki zombi lett, de ennek ellenére mindenhol volt áram. Szeretném feloldani ezt a logikai csavart. :DD )

[ Szerkesztve ]

(#165) frescho válasza villamos (#164) üzenetére

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

Legjobb esetben is par ev alatt kiegnek a futoelemek. Ha jol emlekszem 3 evente cserelik, de tovabb huzhatja. Arra azert en is kivancsi lennek, hogy nem kell-e adott idonkent a felugyeletnek resetelni valami watchdog timert.

(#166) Rive válasza villamos (#164) üzenetére

Rive
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na, ez egy érdekes kérdés. De azt hiszem, hogy igen gyorsan - max fél-egy óra - leállna minden. Nem az atom- , hanem a többi, rendszeres(ebb) felügyeletet igénylő erőművek miatt: ahogy azok leállnának, igen gyorsan széthullana a VER. Onnan kezdve pedig az atom is leállitja magát gyorsan.

Efféle részleges villanyellátottság még valami szeles/vizes lokális (sziget) hálózatnál képzelhető el, talán.

De ez nagyon-nagyon spekuláció, lehet, hogy nem sok alapja van :B

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#167) Lars válasza villamos (#164) üzenetére

Lars
(senior tag)

Hát ez tényleg szerencse kérdése is lehet.
Egyrészt ugye van a VER. Ha a többi gép is ketyeg tovább, akkor jó esélyel elég sokáig mehet. Persze mondjuk egy szenes erőműnél időnként a szénbunkereket meg kell tölteni, ehez emberi felügyelet szükségeltetik. Ha Mondjuk 8-órára elég a bunkerben lévő szén mennyisége, akkor ha nincs különösebb üzemzavar, annyit biztos elmegy.
Atom más tészta, ott a reteszek vehetik ki a gépet. Fentebb már említették, hogy ha szétesik a hálózat, akkor bizony az atom is megáll. Frekvencia csökkenés, esetleg növekedés drasztikus mértékben, és a gép már megy is pihizni.
Egyébként vannak bizonyos erőművek, ahol pl a reteszeket bénítani lehet bizonyos ideig, ha a gépész úgy látja, hogy megoldható a helyzet, akkor mondjuk kap 10 perc "haladékot" a reteszelt leállás előtt. Ha belegondolsz, ésszerű megoldás, mert egy erőművi blokkot, ha megállt, akkor bizony van hogy napokig tart, mire névleges teljesítményre fel szabad vinni.
Gázos erőműveknél viszont előfordulhat, hogy ha nem szakad meg a tüzelőanyag ellátás, akkor simán megy tovább. Vannak olyan turbinák, amelyek simán képesek szigetüzemben eltekeregni. Hú ez már erősen esetleges persze :B

(#168) Lars válasza frescho (#165) üzenetére

Lars
(senior tag)

A watchdog témakör erősen terület függő. Szerintem ilyen helyen nincs ilyen, mert ha mondjuk nincs ideje, vagy neadja isten, elfelejti a kolléga leresetelni azt a timert, és ezért mondjuk kiesik egy Paksi blokk, akkor egyrészt biztos nincs vállon veregetés utánna, másrészről meg jelentős üzemzavart okozhat akár egész Európa területén egy ilyen kis incidens. Feltételezve, hogy mondjuk az a pár száz MW nem egy szabályos leterhelés folytán, hanem egy hirtelen leszakadás miatt esik ki.
Itt egy érdekes olvasni való. Elég hamar meg tud lenni a baj.
[link]

(#169) frescho válasza Lars (#168) üzenetére

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

Logikus, bar athidalhato, ha figyelmeztetest kuld adott ido utan, hogy keri a felugyeletet. Az ott szolgalatot ado operator sziveskedjen a reaktor es kiszolgalo berendezeseivel foglalkozni, nem ujsagot olvasni :K

(#170) Lars válasza frescho (#169) üzenetére

Lars
(senior tag)

Természetesen megfelelő létszám mellett ez tökéletesen kivitelezhető :) Végülis ha jól felfogott érdeke, hogy üzemben maradjon a blokk, holnap is legyen munkája, akkor talán szakít időt a resetre is :D
Nálunk ez úgy működik egyébként, hogy van egy elég komoly adatrögzítő rendszer.
Elég kellemetlen tud az lenni, amikor mondjuk a művezető visszanézi a dolgokat, és merkédezi a kollégától, hogy ugyan miért sikerült valaminek szépen lassan " elkúszni " a helyéről :) ( Ezt szaknyelven szigorított ejnyebejnyének hívjuk :D )

(#171) villamos

villamos
(senior tag)
LOGOUT blog

Tehát akkor hálivúd megint hülye. :DDD Köszönöm a válaszokat!

(#172) Lars válasza villamos (#171) üzenetére

Lars
(senior tag)

Ha maguktól képesek lennének működni az erőművek hosszú távon, akkor sok embernek nem lenne munkája :) ( Köztünk nekem sem )

(#173) Rive válasza Lars (#167) üzenetére

Rive
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azt nem tudom, hogy a VER rendszerirányítás mennyire automatikus illetve mennyire rugalmas. Tippem szerint ANNYIRA azért nem, hogy a számítógépeik saját hatáskörben modulálnák az erőművek teljesítményét. És ha hirtelen eltűnik a nép, akkor a fogyasztás is megváltozik, naná. Egyre inkább úgy gondolom, hogy akkor beavatkozás nélkül bizony láncreakciószerűen szétesne a rendszer.

(#174) Lars válasza Rive (#173) üzenetére

Lars
(senior tag)

Valószínűleg nem véletlen ülnek ott az emberek. Ha bizonyos mértékig automatizálva is van, akkor sem "cselekedhet" a gép magától. Hozzáteszem, nem ismerem ilyen mélységig a rendszert, tényleg csak találgatni tudok. Szigetüzemes működést elképzelhetőnek tartok, de azt írtam is, hogy nagyfokú szerencsének is közre kell játszani ilyenkor. :)
Szigetüzemes gépet meg láttam már, sőt. Naponta látom :) Az más kérdés, hogy nem úgy van beállítva, de elviekben a nálunk használt gépek képesek erre. Más kérdés, hogy ha egyszer leesik a hálózatról, be kell állítani szigetüzemre, és valahogy el kell indítani. Szóval vad elméleti szinten előfordulhat a dolog, de tényleg nagyon vad az elmélet, beismerem :B Egyébként meg a " proof of concept " részét nem szeretném látni :DD

(#175) kingabo

kingabo
(őstag)

Ha valaki ki akarja probálni milyen irányítani egy atomerőművet, akár felrobbantani :DDD probálja ki ezt: [link]

[ Szerkesztve ]

(#176) Lalikiraly

Lalikiraly
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Hát igen Csernobil. De egy két dolgot én is hozzáfűznék. Olyan hogy Csernobili atomerőmű nincs. Csernobil egy kis város megy az atomerőműtől kb 30 kilométerre fekszik.
A másik hogy azt az Atomerőművet ma már telljesen lezárták kikapcsolták. A harmadik dolog, hogy nem Csernobinál hanem Pripiaty kisvárosnál helyezkedik el és a neve sem Csernobili Atomerőmű, hanem Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű. Amit ugye a hidegháborúban nem nevezhettek így a baleset után. A másik a baleset erőesn megkérdőjelezhető.

(#177) Lars válasza Lalikiraly (#176) üzenetére

Lars
(senior tag)

Ha a főnököd azt mondja, hogy a fekete fehér, akkor egy ideig "elhiszed" neki.
Amikor már látod hogy probléma lesz, akkor már nem hiszel neki, de akkor már lehet hogy késő. Az általad vázolt esetben sajnos már késő volt ...
Akkoriban lehet hogy mindenképpen az életükkel játszottak, mert ha nem engedelmeskedtek, akkor is dádá lett volna. Így is lett mondjuk, csak még egy világ méretű balhé is lett belőle. De megmutatták a világnak "Szergejt " aki eltolta az egészet ...
Bűnbakot hamar találnak, az igazság meg a sorok között keresendő.

(#178) frescho válasza Lalikiraly (#176) üzenetére

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

SMS sem letezik, csak SM. A kocsi is egy fogatolt jarmu. A telefonnak kezibeszeloje van, nem kagyloja...

Szoval igazad van, koszonom a konstruktiv hozzaszolast.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.