Nos, a sok fikázás után egy érdemi, szakmai alapon vett hozzászólással is gazdagítanám / [szegényíteném ?? ] a topikot.
Az áruk a lapocskáknak. OMG. Lematricázott hűtőborda? OMG. 
A P7P55D Premium és a Sabertooth esetén a 24 tűs ATX csatlakozó mellett a nem beforrasztott foglalathely miféle? Lesz ezeknek a lapoknak egy még jobban kibővített, extrázott, 80 ezres testvérük is, amikor ott is lesz valami? ![;]](/dl/s/v1.gif)
A P7P55D-E Pro és a Sabertooth esetén csak én látom az alaplapi VRM +12V felőli bemeneti oldalát, és a CPU áramellátási kimenet felőli oldalát a rengeteg fázishoz viszonyítva eszméletlenül pufferkondenzátor-szegénynek? Ráadásul szilárdelektrolit kondikkal. Persze, kibírja az x ezer üzemórát 105°C és 125°C környezetben, de ESR terén igencsak vérszegény, és még kapacitásban is elég sovány. És a fenébe is, még a fázisokat is lekapcsolja az okos, energiatakarékos, smart lapocska... A kvázi puffereletlen lap + alulpufferelt táp biztos szépen fog ciceregni, sípolni, zenélni. Szerencsétlen ember, aki a 70 ezres lapot megveszi, 40 ezres táppal, meg azt sem tudja, melyiket vigye gariba. Holott egyik sem hibás, önmagában...
A ROG lap viszont a VRM alapján a legérdekesebb, számomra legszimpatikusabb. Nincs millió fázisa, de a kondik páruzamos kapcsolásával kellő a szekunderoldali pufferelés, és az eredő ESR is kívánatos értékű lehet.
Kedves PH! tesztelőlaboratórium! A hátoldalról szemrevételeztétek-e az über 16-24-32 fázisú lapokat? Megnéztétek-e rajtuk a buck-konverter vezérlő IC-t? Hát persze, hogy nem. Ellenkező esetben láttátok volna (hacsak nem belső rétegben vannak összekötve az alaplapi NYÁK-on) az összekötött tekercslábakat. Láttátok volna, hogy a vezérlő IC képes kb. fele annyi fázist kiszolgálni. Igen csúnya dolog ez az alaplapgyártók részéről, mind Gigabyte, mind ASUS fronton. És én csak az überintel deszkákon veszem ezt észre. Persze a marketingosztály által közölt fázisszám szinte minden esetben osztható is azonnal kettővel. Nem a rosszindulat beszél belőlem, a 16 fázis még el is képzelhető, de ennél több már vajmi nehezen.
Amelyik lapon saját szememmel is láttam ezt: Gigabyte GA-MA770T-UD3P. 8+2 fázisú VRM-et hirdetnek. Szegény amatőr megszámolja a tekercsereket, éppen 10db. Jéé, nem hazudik a Gigabyte! Lósz@rt nem. Hátulról megnézve az alaplapot, látható a vezetősávok alapján, hogy kettesével párhuzamosan kapcsolt tekercsek vannak. Alapszintű elektronikai ismeretek alapján is eldönthető, hogy a párhuzamosan kapcsolt induktivitás eredője egyetlen induktivitás. Az akkor máris csak 4+1 = 5 fázis! Erre rátesz az, hogy a PWM IC-t kikeresve, az adatlap ordít, hogy bizony 5 paralell, unindependent phase... Mi ez, ha nem ku*va nagy átb@szás?
Biztos vagyok abban, hogy a nagynevű, nagymúltú, színvonalban és minőségben jelenleg a béka hátsója alá süllyedt, marketingshitből élő és túlárazott lapokat kínáló ASUS esetén sincs ez másként.
Egy Intel Extreme X48 gyári lapra miért elég a tényleges 4-6 fázis?
Biztos az Intel, vagy a mérnökei hülyék. Nos, ezt a kérdést válaszolja meg mindenki magában, figyelembe véve az Intel CPU-kat és az Intel CPU piacon elfoglalt pozícióját. 20 évre visszamenőleg...
A konkrét bemutatóhoz visszatérve: egyelőre (szerintem) még mindig a Gigabyte kínálja a legátláthatóbb, legértelmesebb hátoldali csatlakozópanelt.
Maximus III: a feszültség-mérőpontok esetén mi van akkor, ha megcsúszik a műszer? Zárlat. Ezt a lap hogy viseli? Nem lett volna jobb egy – az MSI-hez hasonló – műanyag keretezés?
HGyu
Xtreme 3D Team Hungary \ 7855.94MHz CPU-Z valid \ He'll love some woman 'til he goes insane, it's a short sweet ride on a runaway train. \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu