Ezt várták a Pentaxosok egy jó ideje ugye?
Végre van középformátumú váz.
---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."--- ---- Dropbox account, 2,5 giga tárhely ingyen, bárhonnan: http://db.tt/byNr9zK ----
(#1) adnoctum18

Ezt várták a Pentaxosok egy jó ideje ugye?
Végre van középformátumú váz.
---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."--- ---- Dropbox account, 2,5 giga tárhely ingyen, bárhonnan: http://db.tt/byNr9zK ----
Ez nagyon komoly gép, igen lehet hogy ez az. Az árától kicsit hanyatt estem, kompaktokig terjed az ismeretem bővebben, de ha azt nézzük, minden hobbiban/munkához elég komoly gépek kellene, ha kicsit komolyabban veszi az ember.
"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

Ha egyszer 1 ilyenem lenne, ummmm 
"Az éjekszen szájfáj műsorán.."

Az ára kifejezetten alacsony a középformátumhoz képest.

mik az "ellenfelei" ennek a gépnek? nem igazán ismerem a középformátumú gépeket

Én sem nagyon, csak webes cikkekből.: )
Pl. Mamiya, Leaf, Hasselblad, Phase One gépek.
Persze, ezek általában szétszedhetőek. Nem csak az obi, hanem a tükörakna, vagy a hátlap is cserélhető.
A Pentax 645D ezek és a csúcs FullFrame-es Canon/Nikon gépek közé ékelődik be, mert itt volt egy elég nagy űr eddig, ha jól tudom.

OFF
..., akkor sírnál a sok (számodra!) életlen kép miatt ![;]](/dl/s/v1.gif)
mélységéletlenség!!!
ON
Ehh, a FullFrame miatt váltottam a K20Dről 
''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''

Hobbifotózáshoz kiválóan megfelel egy 120-160k-s tükörreflexes kit, vagy esetleg egy MILC. A hobbisták jelentős része még ezeknek a gépeknek a tudását sem képes kihasználni, de már FF felé kacsintgatnak.
És akkor itt van ugye ez a MF váz, nem éppen hobbista árával. Persze ha valaki kispórolja zsíroskenyéren akkor van egyetlen fix obis rendszere, ami speciel semmit nem ér a megfelelő stúdióvilágítás nélkül.
Beginning is easy - Continuing is hard.

És - mielőtt megemlítenék a hatalmas felbontását, hogy milyen jó tájképezni - érdemes végiggondolni, hogy pont ebben a témában megoldható "csípőből" is egy pár képes panoráma, egy egyszerű belépőszintű géppel is (AE-Lock vagy M mód legyen benne oszt kész) 
"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

Attól tartok, nem ez fogja a Pentaxot feljebb hozni .
Háromféle probléma van a világon: Az egyikkel eleve nem érdemes foglalkozni, a másodikon úgysem tudsz változtatni, a harmadik megoldódik magától !

Valószínű
. Kicsit rossz helyre, projektre összpontosítják a tőkét és energiát, de ez már hagyomány... Itt mutatkozik meg a marketing teljes hiánya. Rosszul illetve sehogy sem tud reagálni a piac igényire. Amúgy nagyon jó, és kellően versenyképes lehetne a Pentax, vannak nagyon jó ötleteik.
[ Szerkesztve ]
==============> http://www.flickr.com/szlomenphotos <==============

Na igen, ráadásul ennek az árából lazán kijön egy Nikon d3x egy 16-35 f4-es obival, aztán még egy kisebb stúdiószett és egy portréobi is, aminek a felbontása szerintem már mindenre elég. Már persze ha profi illetőről van szó, egy hobbistának még viccből sem írnám. Oda elég egy d5000/d90 meg valami közepes obi, A3-nál úgysem szokás nagyobbat nyomtatni, azon meg a különbséget az atyaúristen sem mondja meg még egy D3x-el szemben sem.
Beginning is easy - Continuing is hard.

Szerintem egyikőtök sem eléggé képzett marketing szakember, ahhoz hogy a Pentax stratégiáját megfelelően meg tudja ítélni.

Szegények ott elrontották, h az első digit.tükrös gépeikhez olyan obikat: 16-50, 50-135, 60-250, 55 1.4 találtak ki, amik nem használhatóak FF-en -> így "elvileg" olcsóbban gyárthatóak (lennének), szépek, időjárásállók és (majdnem) jók is.
Az ember akkor kezdi el gyűjtögetni ezeket az üvegeket, ha később majd tudna fejleszteni FF vázra, amin használhatja tovább ill. (FF)+croppos vázzal kombinálva fedné le a használt tartományát.
Mivel ezek a szép obik csak cropra készültek, így a Pentax skippelte az FF-met(üvegek hiányában).
MF-re is csak a régi manuális obik vannak + ez az új fix 50esen, ezen kívül van már más is?
(MF-en nem is 50, hanem 80 körül van az "alap-látószöget" adó...)
''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''