Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) rii

rii
(PH! nagyúr)

tökömbe a 3.5"-al .... kit zavarna, ha 5.25-öt foglalna, csak csinálják meg a 18 terát egy egységben, ugyanakkora fogyasztással, mint egy 1-2 terás,

nem tudom kit zavarna, ha olyan lenne, mint a kezdeti MFM hdd, amik 20 megával két 5.25-ös helyet foglaltak ... A gépbe, elfér, nem?

vagy a "nagyközönség"-nek nem lenne szimpatikus?

akárkivót'tevótá

(#2) geezer

geezer
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Korrekt méretű tárkapacitás, mindkettőnél!
Úgy legyen, hogy pár éven belül már kétszámjegyű TB-okban mérhessük a konzumer kategóriás HDD-ket!
:R

(#3) dabadab válasza rii (#1) üzenetére

dabadab
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Volt ilyen, emlékszel még a Quantum Bigfootokra?

Falsus in uno, falsus in omnibus.

(#4) malwy válasza rii (#1) üzenetére

malwy
(senior tag)
LOGOUT blog

5.25ös, gyors, hatalmas, halk, na és olcsó. Fogyasztása meg úgyis eltörpül egy asztali gép egyéb komponensei mellett. Én megvenném, szal +1

PC alkatrészek (P3-P4) stb. ---> http://href.hu/x/hpft "A hollók rajban repülnek, a sas egymagában."

(#5) zazahoho válasza malwy (#4) üzenetére

zazahoho
(őstag)

így igaz :K +1

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#6) bartucc válasza rii (#1) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Egyetértek én is, a 3,5-ös úgyis nagy laptopokba, asztaliban legyen tárhely, akármekkora is az a vinyó. A laptop tulajok meg úgyis kompromisszumokhoz kötöttek, szerintem ez járható út lenne...

Másik észrevételem: a HD korszak miatt nőtt meg igazán a helyigény, de várhatóan jó ideig nem lesz változás minőségi követelményekben, mint anno a DVD-nél... Úgyhogy már a 2 terás vinyókkal is bőven el lehet lenni szerintem, főleg hogy ilyen árban vannak. Aki meg nem tárol gépen filmeket és képfájlokat, annak az 500-as vinyók még mindig bőven elegendőek. :)

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#7) TESCO-Zsömle válasza malwy (#4) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sajnos nem. Anno nem helyhiány matt mentek le 3.5"-ra. A kisebb tányérok kisebb tömege nagyobb fordulatszámot tesz lehetővé, valamint a rövidebb lengőkar könnyebb, így alacsonyabb a keresési idő.

Nem véletlenül ment le a WD 2.5"-ra a raptorokkal.

[ Szerkesztve ]

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#8) dabadab válasza TESCO-Zsömle (#7) üzenetére

dabadab
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Így van (lsd a Bigfootot). Ráadásul minél nagyobbak, annál könnyebben sérülnek.

(#9) Borisz76

Borisz76
(senior tag)

Nos, én is örülnék a 2számjegyü tárkapacitásnak.
Aki említette a laptopot....az említett kompromisszumok miatt azokban szerintem az SSD az életszerü - kevés fogyasztás,gyors,nem melegszik.

Adattárolásra jók a jelenlegi 3.5 hüvelykes HDD-k de ha csak 5.25"-ös méretben megoldható az sem gond mert elfér és adattárolsásra nem kell gyorsnak is lennie...elég az 5400rpm.

A Velociraptorok megint más kategória.....a nagy forgási sebesség ( 10.000 rpm ) miatt ott már kell a nagy precízség és ezt csak kicsi lemeztányérokkal lehet elérni.
Ezzel nincs is gond....de :

Olyan vinyót úgy sem tudnak gyártani ami 10.000-et forog , nagy tányérok vannak benne, ráadásul 4 db is ami már melegszik ,hangos.....

Mások az igények és más-más terméket kell rá választani.

Jelenleg kb így festhet : ( számomra ideális rendszer )
Rendszernek egy 60-120 Gb-os SSD
Adatokra meg 5400-as 2TB-os HDD-k ....oszt jónapot. vagy 6-8 db :D

Nem az a paraszt aki traktorral megy diszkóba....hanem az aki rajta hagyja az ekét !

(#10) Balika911 válasza rii (#1) üzenetére

Balika911
(PH! kedvence)

Különc leszek, mert én szívesebben látnék egy nagyságrendnyi árcsökkenést az SSD-knél, mint ugyanekkora tárhelynövekedést a HDD-knél. És ha SSD, akkor már inkább PCIe. :)

(#11) .mf

.mf
(PH! addikt)

Jó az a winyóból készített óra kép :C képfeliratként "Már csak idő kérdése..." még ütősebb lenne :DDD ;]

(#12) bartucc válasza TESCO-Zsömle (#7) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Fizika közbeszól...

SSD-vel nekem az ára a bajom, meg egy 256-os azért kellene ha minden fontos cuccomat rajta akarom tudni, játékokat programokat is. Bár ha takarékos akarok lenni, fele is elég. Másrészt pedig a legtöbb ember egy filmet tud egyszerre nézni, egy 2 terás vinyóra meg több száz is fér, külső rack kell és lehet cserélgetni mit a cd-ket, ha már kevés az egy vinyó. :U

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#13) CYBERIA

CYBERIA
(senior tag)

Szerencsére nekem még fél TiB is bőven sok.

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#14) TESCO-Zsömle válasza bartucc (#12) üzenetére

TESCO-Zsömle
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezt nekem mondod, aki most töltögeti a második 2 terásat? :U :B

Aquatuning.de-ről rendelés hamarosan! Akit érdekel -> PÜ nekem! (Elhalasztva 1 hónappal!) 06.10-ig.

(#15) mickemoto válasza bartucc (#12) üzenetére

mickemoto
(fanatikus tag)

3 vinyóm van egy hdd-keretre, de már ezeket is unom cserélgetni :DDD

"Szövőgyárban kelmét szőnek: fent is lent meg lent is lent. Kikent kifent késköszörűs lent is fent meg fent is fent."

(#16) 8nemesis8 válasza rii (#1) üzenetére

8nemesis8
(PH! addikt)

Én is egyetértek veled. Nem a hardver mérete a lényeg, vagyis asztali gépnél nem fontos. Persze azért határokat ismerni kell.

Pár éven belül úgysem számíthatunk ekkora áttörésre szerintem.

(#17) zsiga_667

zsiga_667
(kvázi-tag)

"A jövőben drámaian megnőhet a HDD-k kapacitása"
Mondjuk 5 év múlva 18TB (bár a hírt olvasgatva lehet hogy optimista becslés részemről az 5 év), ma 3TB, 5 éve 500GB; hol a dráma?

(#18) bartucc válasza TESCO-Zsömle (#14) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hát nem neked akartam, hanem utóbbit már általánosan, de akkor igaz is lett... :))

(#19) Antibazsi válasza zsiga_667 (#17) üzenetére

Antibazsi
(fanatikus tag)

Én sem értem ezt a csodálkozást. Még ha holnap adnák ki akkor azt mondom ez igen,épp ideje volt, de mire lesz ebből még valami?...de még ha jövőre meg is lenne a sorozatgyártásra kész technológia,akkor sem egyből 18TB-os vinyókat készítenének, ugyanebben a tempóban növelnék a méretet, hogy minél több hasznuk legyen.

Always have your stuff when you need it with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/ckBgsUO

(#20) Abu85 válasza .mf (#11) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ezen ne múljon. :) Mellesleg tényleg jobb a te szöveged. :R

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#21) DBob válasza rii (#1) üzenetére

DBob
(őstag)
LOGOUT blog

"vagy a "nagyközönség"-nek nem lenne szimpatikus?"

Szerintem a "nagyközönség" nem archiválja az internetet, így nincs szükségük mihamarabb Quantum Bigfoot jellegű visszalépésre az óriás tárhelyekre.

Én elégedett vagyok a fejlődés általános sebességével és módjával. Szép lassan nőnek a hdd-k, szép lassan kiszorulnak (illetve részemről már rég kiszorult) az odd, csökken az adathordozók mérete és fogyasztása, miközben egyre halkabbak.

DBob eladó dolgai -> http://href.hu/x/bb0p

(#22) TeeJay válasza Antibazsi (#19) üzenetére

TeeJay
(PH! kedvence)

pontosan hogy be vannak szarva mert a flash-t sokkal könnyebb újítani míg a vinyógyártás gyakorlatilag 2-3évtizede ugyanarról szól és nem is nagyon lehet mást kitalálni.

még 1-2 csíkszélesség csökkentés a flashnél és lazán jönnek a TB-os méretű SSD-k SATA3 (később SATA4-5-6)maximális sebességgel mikroszekundumos elérési idővel és minimális fogyasztással.
SSD-nél pedig az I/O műveletek száma már most is több tíz vagy akár százezer is lehet és ezzel egyik új vinyó trükk sem tud versenyezni...

akárhogy nézem ma minden laptopban vagy asztali gépben de akár egy merevlemezes felvevőben is van egy darab vinyó minimum. mi van ha pár év múlva már ezek helyett SSD lesz mert bőven elég tárhelyet ad majd az is cserébe meg tele van előnnyel.
én már most is szívesebben látnék az UPC-s rögzítős beltériben vinyó helyett SSD-t mert akkor hangtalanul menne

szóval napjainkban még sok száz millió vinyót adnak el ezek a gyártók de pár év múlva már mindenki csak adattárolásra vesz abból meg valljuk be jóval kevesebb fog fogyni (mivel csak azok vesznek majd vinyót akinek kevés az SSD 1TB-ja)

Nikon D90 + AF-S DX VR 18-105mm + SB-900 + MB-D80 : http://href.hu/x/bl3a kedvenc fotózási témám :-) http://href.hu/x/cgxs

(#23) Duracellm...

Duracellm...
(őstag)

Simán el tudnák képzelni 3db 5,25"-os helyet foglaló dobozt amibe van mondjuk 32 hagyományos tányér, illetve két/több független fejel... lehetne akár köteten belül módosítani gyorsan, nagy mennyiségű adatot, folyamatos újrapozicionálás nélkül.

Kíváncsi vagyok hogy ez lehetséges-e, főleg a több fej létjogosultsága érdekelne!?

Nem hiszem hogy egy Ghz-es adót+csőtápvonalat integrálnának egy 3,5"-os Diszkbe :C

Adattárolás: Hdd- egyszerűsége és olcsósága miatt lesz neki 5+ Éve mielőtt mindenbe SSD kerülne.

[ Szerkesztve ]

Az élet értelme:42 igen. Csupa páros szám, nem véletlenül:)

(#24) DBob válasza Duracellm... (#23) üzenetére

DBob
(őstag)
LOGOUT blog

Biztos erre vágysz? :))

DBob eladó dolgai -> http://href.hu/x/bb0p

(#25) Duracellm... válasza DBob (#24) üzenetére

Duracellm...
(őstag)

Hasonló, csak nem vízszintesen lennének a tányérok, kicsit jobban bebugyolálva valami alkalmas alumínium ötvözetbe :)

(#26) .mf válasza Abu85 (#20) üzenetére

.mf
(PH! addikt)

:R :DDD

(#27) Malachi

Malachi
(őstag)

+1 szavazat a nagy és olcsó SSD-k elterjedésére. ha nem is kell egyelőre terás, legalább a 128-asok mennének már le 20-25 ezer körüli árra. annyiért szaladnék a boltba, rendszernek ideális volna.

tényleg kérdés, hogy meddig lesz etalon az 1080p, bár itthon még az sem terjedt el igazán szerintem. egy nem szarrátömörített film úgy 8-9GB talán, ha jól emlékszem. abból aztán jó sok elfér egy TB-os HDD-re is. szóval szép ez a 18TB, de engem nem izgat.

(#28) Plazmacucci

Plazmacucci
(őstag)

Tényleg inkább olcsó SSD... Remélem lesznek 10+ terások, és kívánom, hogy aki megveszi és teletölti, haljon be neki az egész adatostul mindenestül xD

(╯°□°)╯︵ ┻━┻ Fuck the TABLE!

(#29) venember83

venember83
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Szegény SSD sose fogja utolérni tárhelyben a lemezpörgető mágneses vetélytársat. :)

The name on the front of the shirt is more important than the one on the back! 6/10 monacói győzelem (sorozatban 5), az F1 királya. Pedal to the metal, McCrash mindörökké! 600+ mountainriders.ro http://tiny.cc/iQuZP

(#30) lujó55 válasza Malachi (#27) üzenetére

lujó55
(őstag)

Én is a nagy és olcsó és jó megbízható SSD-re szavazok.
Álom: 100TB=1000Ft :DDD

Nem bizniszelek pattanásos milliomos gyerekekkel, akik maguk sem tudják mit akarnak!

(#31) bartucc válasza lujó55 (#30) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hát szép álom az már biztos :D

Lesz itt nagy SSD egyszer, de egyenlőre még megvannak a korlátjai a technológiájának.

(#32) Malachi válasza lujó55 (#30) üzenetére

Malachi
(őstag)

na jó, túlzásokba ne essünk. :D

viszont még emlékszem, hogy 2005-ben milyen drága volt egy 1GB-os SD kártya, most 5 évvel később meg kb. már úgy dobják utánad a nagyobbakat is. nem akarom OFF-ba vinni a témát, de biztos, hogy mesterségesen tartják magasan az SSD-k árát. dühítő.

ezzel a hsz-szel lettem senior tag!!! :)) :DD

[ Szerkesztve ]

(#33) lorenzen válasza Duracellm... (#23) üzenetére

lorenzen
(senior tag)
LOGOUT blog

3db 5,25"-os helyet foglaló dobozt amibe van mondjuk 32 hagyományos tányér, illetve két/több független fejel... lehetne akár köteten belül módosítani gyorsan, nagy mennyiségű adatot, folyamatos újrapozicionálás nélkül.

Vélhetően ez nem működőképes ötlet.

A tányér átmérőjének növelése hosszabb fejmozgató karokat igényel. Ez nagyobb tömeggel jár, amit csak lassabban lehet mozgatni.
A tányérok számának növelése, rontja a tárolt adatok és az elfoglalt hely arányát. E ilyen monstrum esetében, egy darab 1 byte-os file sok nagyságrenddel nagyobb fizikai helyet foglalhat le a merevlemezből.
Ráadásul a lemezek és fejek számának növelése, minimum azonos arányban növeli a meghibásodás esélyét.

Minden eddigi lemezes technológiánk (floppy, merevlemez) közös jellemzője, hogy szekrény méretről indult, és zseb méretben hal(t) ki. A méretcsökkenés jelentős kapacitás és sebesség növekedéssel párosult. (Ez alól az optikai lemezek kivételek. Ma úgy tűnik, ezek az érdektelenség miatt halnak ki, mielőtt elérnék a technológia határát.)

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#34) Levin01

Levin01
(őstag)

Inkább az SSD-k ára menjen le szépen elfogadható szintre.

(#35) Angel1981 válasza DBob (#24) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

:D
Jaja!
Nem véletlen hagyták el a gyártók a 5,25"-os HDD-ket...

(#36) Boxi88

Boxi88
(őstag)

Örülök, hogy ilyen hatalmas tárolókapacitásra hajtanak! Maradjanak csak a 3,5"-nál és a 2,5"-nál... nem kell visszatérni az 5,25"-höz...

(#37) vlevi

vlevi
(őstag)

Azt képzeld el, amikor a 10 terás vinyód ad ki ilyen hangokat :
:D :DD

http://datacent.com/hard_drive_sounds.php

[ Szerkesztve ]

(#38) Duracellm... válasza lorenzen (#33) üzenetére

Duracellm...
(őstag)

Hagyományos 3,5"-os tányérokkal...

Ha a mechanika szab határt, akkor ezen csak az elektronika+szoftver segít,
12-24 Lemezes emeletes Raid tömbök...

Alig halható zajjal :DDD , de relatív olcsó, és gyors, valamint még 98% fölöt van a kalkulálható megbízhatóság. :R

[ Szerkesztve ]

(#39) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Engem a sebesség növekedés jobban izgat ebből a szempontból. A cella sűrűséggel együtt nő az átviteli sebesség is, igaz a pozicionálási idő viszont nőhet.

Azért egy egy tányéros egy fejjel rendelkező HDD 2 terás méret mellett már nem hangzana rosszul.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#40) Sanyix

Sanyix
(PH! addikt)
LOGOUT blog

[link]

lekjop

szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...

(#41) D1Rect

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"A technológia tehát nagyon ígéretes, de a gyakorlati megvalósítás nehézkes. A fő probléma, hogy a"z SSD-k előbb-utóbb drámaian elkezdenek növekedni / csökken az előállítási költségük.
Aztán a HDD-t be lehet tenni a múzeumba a floppy mellé.

[ Szerkesztve ]

Milyennapvan?

(#42) robika88 válasza D1Rect (#41) üzenetére

robika88
(tag)

már pár éve szvsz a múzeumban lenne a helye, idegbajt tudnék kapni amikor megnyitok két alkalmazást egyszerre vagy be akarom zárni a sok ablakot és akkor csak teker csak teker csak teker... processzor meg csak les a 5% terhelésével, de már csak elvből sem (költségvetés:D) miatt sem veszek ssd-t amíg a gyártók kartelleznek, mert elég pofátlanul mesterséges áron akarnak nagy profitot elérni, pfff

(#43) Taranti válasza Malachi (#32) üzenetére

Taranti
(tag)

Egyetértek, és mesterségesen alacsonyan tartják a kapacitást (3,5" SSD, 512GB, a sebességek legyenek 200/100, + a brutálisan jó seek time; sztem ezt már most lehetne olcsóbban gyártani és simán verné a mai HDD-ket).

Nem baj, az első nyugdíjamból majd veszek egy ásványvízet, kapok mellé ajándékba 2TB-os SSD kártyát, addig azt a 25 évet meg még kibírom HDD-vel... :P

Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.

(#44) atti_2010 válasza venember83 (#29) üzenetére

atti_2010
(PH! kedvence)

Erre azért ne vegyél mérget, ha 2012-ben elkezdik bevezetni a memrisztoros SSD-ket hatalmasat fog ugrani a technológia, árban és megbízhatóságban is, így a kapacitás/költség mutatók is hamar átrendeződnek.

[ Szerkesztve ]

Pártatlanságom bizonyítékaként minden nap más CPU gyártót favorizálok, ma az AMD -vel tartok.

(#45) Godefroy válasza Taranti (#43) üzenetére

Godefroy
(senior tag)

Milyen nyugdíj? Ne álmodozz ;)

"A világ bármely hazugságát ki lehet rakni véges számú igaz állításból. "

(#46) Angel1981 válasza D1Rect (#41) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Az még jópár év lesz, meglátod! :)
Nagy mennyiségű adat eltárolására még sokáig a HDD lesz a nyerő!

(#47) Mania válasza robika88 (#42) üzenetére

Mania
(őstag)

RAID :U

[ Szerkesztve ]

(#48) Alchemist válasza atti_2010 (#44) üzenetére

Alchemist
(senior tag)

Hát igen, leválthatnák már a jelenlegi SSD technológiát, hogy ne kelljen wear levelinggel és társaival szórakázni...

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#49) dabadab válasza Malachi (#32) üzenetére

dabadab
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

"biztos, hogy mesterségesen tartják magasan az SSD-k árát."

Ezt mibol gondolod? Mert pl. a memoriagyartok nyeresege nem ezt latszik igazolni.

(#50) ddekany

ddekany
(PH! addikt)

Furcsa, mennyien szeretnének még nagyobb és nagyobb HDD-t... Gondolom kevesen dolgoznak a filmiparban, szóval mi a fene kerül rájuk? Akár 200 GB adatot felhalmozni is sok "munka" akkor is, ha valaki egész nap filmeket töltöget (és néz?)... és ha valami gebasz van, akkor az a sok adat mind el is veszett. Más szóval, akinek ekkora HDD kell, az hogyan archivál (vesz még egy ugyanakkora HDD-t, mindenki?), ha meg nem archivál, nem félti azt a sok-sok hónap vagy év alatt felhalmozott adatot?

Más... Kíváncsi lennék, hogy ez az adatsűrűség növekedés mennyiben érinti megbízhatóságot negatívan. Mert a HDD-k fő baja a mai napig is az, hogy túl gyakran tönkremegy, és ez nem az az alkatrész, ahol a gond megoldható azzal, hogy francba, veszek egy másikat.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.