Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) peterkeT

peterkeT
(VIP)
LOGOUT blog

Wow. Nagyon alapos írás, így elsőre kicsit sok is, no meg munka mellett nincs időm belemélyedni. megy is nyomtatóra, aztán majd nyugodt körülmények között alaposan és figyelmesen átolvasom még egyszer (-kétszer-háromszor...).

Köszönet érte, és örülök, hogy ránk - abszolut kezdőkre - is gondoltok.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#2) dying_star

dying_star
(őstag)
LOGOUT blog

Hű, csak így tovább, van még mit tanulnom erről, igaz csak egy kis Fuji S5800-am van, de előbb-utóbb szeretnék egy dSLR-t, szóval ezt a sorozatot sokat fogom nézegetni még.
Nagy köszönet érte. :)

https://www.facebook.com/sansphoto - http://www.flickr.com/photos/sansphoto/

(#3) philoxenia válasza peterkeT (#1) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Nyugodt körülmények..... én is ott szeretek olvasni... ;]

Grat az íráshoz, várjuk a folytatást. :)

(#4) rudi

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Alapmű van születőben! :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#5) hemaka

hemaka
(PH! kedvence)

Grat, jó kis írás ez. :) Mostmár át lehet terelni ide a kérdezősködő embereket, hogy okosodjanak. :)

„Turn your face to the sun and the shadows fall behind u.”

(#6) KrenAtesz

KrenAtesz
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

:R

"Football isn't a contact sport; it's a collision sport. Dancing is a contact sport." // Amíg a Föld kerek, mindig lesznek OPELEK!!!!! // 8v az igazi, nem a V8 -> Kadett 4ever

(#7) daninet

daninet
(őstag)
LOGOUT blog

úristen ilyenkor jövök rá, hogy milyen hülye is vagyok én a kattogtatáshoz... persze ez meg is látszik a családi fotóinkon..egyik sz@rabb mint a másik (annak ellenére, hogy nincs rossz gépünk) :DDD
jó kis (inkább nagy) írás jól összevannak szedve a dolgok kicsit bele kellene bújnom mert maradtam már alul ilyen beszélgetésben :DDD

[ Szerkesztve ]

Trust me.. I'm from the internet. http://todayseyecandy.tumblr.com/

(#8) Timyyy

Timyyy
(senior tag)
LOGOUT blog

Asszem én itt törzs olvasó leszek, végre egy cikk, ahol világosan le van írva minden... :K
Főleg a rövidítések jelentését nehéz megtalálni ha az ember kíváncsi hogy miről is beszélnek a fotós topikban, de mostmár talán ez is menni fog, sőt, talán majd többen hozzá tudnak szólni, köztük remélem én is.. :D

http://www.youtube.com/user/Timyyy21/videos

(#9) luw2win

luw2win
(őstag)
LOGOUT blog

csodás :R

.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”

(#10) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ez egy jó sorozatnak ígérkezik. Várom a folytatást! :)

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#11) Konflikt

Konflikt
(PH! addikt)
LOGOUT blog

huh.. ez nagyon perciznek nez ki. :)
de epp most mar vege a melonak, lepek haza. majd holnap delelott jo kis olvasnivalo lesz ez :D

Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart!

(#12) Seraph 16

Seraph 16
(senior tag)

Nagyon köszi a cikket! Már régóta vártam vmi hasonlót.

"Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!"

(#13) 64b0r

64b0r
(fanatikus tag)

Köszi szépen! Már nagyon vártam valami hasonlót. :R
Még nem volt időm végigolvasni, de mindenképp átrágom magam rajta.
Csak így tovább! :C

On the internet you can be anything you want. It is strange, that so many people decide to be stupid.

(#14) ígyvanferi válasza Seraph 16 (#12) üzenetére

ígyvanferi
(senior tag)

Én is köszönöm, ez tényleg alapmű lesz. :R

"Ennek alapján, ha viszonylag monokromatikus fényben fotózunk, akkor a képeink felbontása erősen csökkenni fog, hiszen ha például kizárólag kék fényben fotózunk, akkor a gép teljes felbontásának mindössze negyede áll rendelkezésünkre, de ugyanez igaz arra az esetre is, amikor a témánk színe is ilyen. Pl. egy piros virág fotózásakor magunk is tapasztalhatjuk ezt a hatást."

Most akkor ennek én milyen hatását érzékelem (illetve egyelőre semmilyet, tekintve, hogy filmre fotózom)? Gondolom nem olyan szinten jelentkezik, hogy ha a reggeli "kék fényben" fotózom, esetleg naplemente idején. Mondjuk egy antarktiszi fényképezésnél lehet jelentősége (ami megnyugtató lenne, lévén nem tervezem mostanában ott fényképezni :) )? Viszont a virágfotózás érinthet, szeretek makrófotózni virágokat, növényeket.

(#15) CYBERIA

CYBERIA
(senior tag)

Én is elolvastam, jó volt, thx!

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#16) blackmoto válasza ígyvanferi (#14) üzenetére

blackmoto
(senior tag)

Ha pl. nem egy cirmos virágot, hanem mondjuk egy tűzpiros rózsát fotózol makróban, akkor ott előjöhet, amiről ez a pár sor ír. Mert túlzotattan "egyszínű" a téma.
(Próbáld csak ki. Olcsóbb telefonoknál pl, nagyon könnyen észrevehető. Szélsőséges példa, de így könnyen megértheted, miről is van szó.)

(#17) Korcsii

Korcsii
(őstag)

várom a folytatást :R

(#18) KTTech válasza ígyvanferi (#14) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Itt van egy kis képes magyarázat Madgie cikkéből, mely szépen demonstrálja az effektust:

http://fototrend.hu/teszt/a_szinpad_masik_oldalan/bayer_szinszuro.html
http://fototrend.hu/dl/rev/2009-01/2760/rgb_2.gif

www.prohardver.hu - www.kttech.hu

(#19) KTTech válasza Korcsii (#17) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Készülőben van :)

(#20) daa-raa

daa-raa
(MODERÁTOR)

A Foveon X3-ban minek van szükség három szenzorra, ha egyszer a Si eleve különböző mélységben nyeli el a különböző hullámhosszú fotonokat?

Ezen érzékelő előnyei között viszont mintha ott lenne a moire-ra való teljes érzéketlenség/képtelenség. De lehet tévedek.

Si vis pacem, para bellum.

(#21) KTTech válasza daa-raa (#20) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

A Si ugyan különböző mélységben nyeli el a különböző hullámhosszú fényt, de valahogy ki is kell olvasni ezt az információt, ez pedig 1 réteggel nem lehetséges.

Moaréra tényleg nem érzékeny, valamint AA szűrő sem kell.

A fejlesztési irány jó, de kérdés, mit kezd a Sigma a technológiával (mivel a Foveont megvette kilóra nem régen).

[ Szerkesztve ]

(#22) ígyvanferi válasza KTTech (#18) üzenetére

ígyvanferi
(senior tag)

Pedig azt is elolvastam, de nem emlékeztem erre. Így már világos a jelenség.

blackmoto: azért ki fogom próbálni, amit javasoltál. :K

(#23) daa-raa válasza KTTech (#21) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Elméletileg elég lenne csak a kiolvasó egységeket három szinten elhelyezni. Persze a három különálló szenzor jelentősen csökkenti az áthallást a színek között, viszont legalább annyira növeli a csillapítást, ezzel együtt pedig csökkenti az érzékenységet. Persze biztosan jobban értenek hozzá akik tervezték, ez nem kétséges. Kérdés, hogy a kompromisszum melyik irányba billent. (Na ez egy kicsit értelmetlen mondat, de nem bírom hirtelenjében jobban megfogalmazni.)

Egyébként a jel/zaj viszony nem csökken? A cikkben megnőt írtál. Ha nőne a jel/zaj viszony, az nagy előny lenne.

"[...]magas érzékenységen nagyon leromlik a színhűség, és jelentősen megnő a jel/zaj viszony."

Sokadik szerkesztésre kijavítottam minden hibámat a hsz-ban...

[ Szerkesztve ]

Si vis pacem, para bellum.

(#24) madgie válasza KTTech (#21) üzenetére

madgie
(VIP)

Hja, csak pont az AA hiánya (és a relatív alacsony felbontás miatt) miatt azért cikkcakosodik is rendesen minden Foveonéknál. Persze moiré nincs, az igaz :))

"Szerinted, "a szervezet" honnan "látja", hogy izmot kell építenie és nem zsírt? Nézegeti a Kiskegyedet, hogy milyen ott a férfiideál?" by philoxenia

(#25) Zsadi

Zsadi
(senior tag)

Én is várom a folytatást! :) :R

(#26) philoxenia

philoxenia
(MODERÁTOR)

Új Kodak szenzor,

(#27) KTTech válasza philoxenia (#26) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Na, végre piacra dobták? Amikor írtam a cikket még csak tervek voltak :)

(#28) Szten Márs válasza KTTech (#27) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A daa-raa által a #23-as hsz-ben említett jel/zaj viszony elírást szerintem tényleg javítsátok, mert megzavarhatja a kezdő olvasót.

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#29) KTTech válasza daa-raa (#23) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

A három szenzort nem fizikailag különállóként kell elképzelni... hanem 1 fizikai chip, ami rétegesen épül fel. Igazad van, elírtam a jel/zaj viszonyt, javítom is: egyértelműen romlik, kösz, hogy szóltál.

(#30) mephi666

mephi666
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

hm, jó cikk nagyon... nem olvastam át teljesen... (majd ha kevesebb lesz a meló) jól jön, mert bő 1éve vettem 1 "komolyabb" gépet... (olympus sp 510uz) azzal próbálkozok, viszonylag jó képek is össze szoktak már jönni... de nagyon amatőr vagyok még... majd ahogy jön a jobb idő, viszem a gépet mindenhova magammal megint és kattogtatok :)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ Xbox 360 Gamertag: mephi HUN ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#31) Ch4os

Ch4os
(fanatikus tag)

Szia KTTech!
(Már találkoztunk korábban vagy Fotóstalin, vagy talán a Canon EFS 17-55mm f/2.8 IS USM obidat próbáltam)
Egy megjegyzés a "2. Az objektív" rész végéről:
"A közelponttal azt szokták jelölni, hogy mi az a legkisebb távolság a fényképezőgép érzékelőjének síkja (értsd felülete) és a fotózandó tárgy között, ahol az objektív még élesre tud állni. A 24 mm-es optikánál ez a távolság 25 centi, míg a 300-as esetében 150."
Felette a képen pedig cca 18cm-t írsz.
Kicsit félreérthető!

Még nem olvastam végig, de tényleg szuperül leírod az egészet!
A főnöknek rögtön elküldtem a linket, most akar dSLR-t venni. "Tanulj tinó..." :-)

¤¤¤ Eladó az egész világ! ¤¤¤

(#32) máyköl

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Jó teszt, még teljesen nem volt időm elolvasni, de majd hagyok rá időt, hasznos lesz. Köszi szépen, sokat segítetek. :)

(#33) philoxenia válasza Ch4os (#31) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

A képen nyilván a munkatávolság szerepel szvsz.... :)

[ Szerkesztve ]

(#34) Ch4os válasza philoxenia (#33) üzenetére

Ch4os
(fanatikus tag)

Én is azt gondolom, hogy a fotózott tárgy és az obi frontlencséjének a távolsága lenne a 18cm, és persze az obi hosszát hozzáadva, már megvan a 25cm, de engem megzavart.

¤¤¤ Eladó az egész világ! ¤¤¤

(#35) KTTech válasza Ch4os (#31) üzenetére

KTTech
(HÁZIGAZDA)

Szia!

Igen, találkoztunk már fotóstalin, sőt még 1266-os PIII Tualatin CPU-t is vettem tőled egyszer (a mai napig jól megy a húgom gépében, bár mostanság ritkán van használva) -sőt, szerintem az MSN kontaktok közt is ott vagy :D

Jogos az észrevétel, a demo kép és a szöveg nem egyszerre készült el, emiatt lett némi inkonzisztencia a kettő közt (és a végső hajrában átsiklottam felette, sorry).

[ Szerkesztve ]

(#36) birozslt

birozslt
(újonc)

hiánypótló a sorozat!

ezer köszi és hála!

Zsolt

:C

www.gospelradio.extra.hu

(#37) Trub

Trub
(tag)

Az ilyen cikkek hozzák meg a kedvem a fotózáshoz.
Már csak egy gép kéne! :D

(#38) kacsento

kacsento
(lelkes újonc)

sziasztok
az lenne a kérdésem hogy ezeket a cikkeket hol lehet olvasni?Mert én nem találom

(#39) philoxenia válasza kacsento (#38) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Kattints a linkre: ;) [link]

A "Témaindító írás" sárga felirat is ugyanez a link..... :U

[ Szerkesztve ]

(#40) kacsento válasza philoxenia (#39) üzenetére

kacsento
(lelkes újonc)

köszi az infót,csak nem voltam bejelentkezve és akkor nem lehet látni.
Köszi mégegyszer

(#41) exx

exx
(kvázi-tag)

Köszi a cikket. :C

(#42) Yeffy DJ

Yeffy DJ
(senior tag)

Ezer köszönet a cikkírónak, tényleg igazi hiánypótló írás keletkezett! :)
Így legalább többen bele tudunk kóstolni a fotózás alapjaiba.
Még egyszer köszönet!

Kondi powaa'! :) || NFS World: YEFFYDJ || "Everything is temporary..."

(#43) AMD Power

AMD Power
(Jómunkásember)

Nagyon jó a cikk! Nekem az jött le a cikkből ,hogy hiába rakják a drágább gépekbe a CMOS a CCD több az előnye.....

Eladó komplett irodai PC. http://hardverapro.hu/apro/elado_komplett_irodai_pc/friss.html

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.