Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TazLeacher

    nagyúr

    A warezzal és a CFW-vel kapcsolatos kérdések, válaszok, segítségnyújtás az egész topicban nem kívánatos és TILOS!

    (P:J)A PlayStaion 3 NTSC verziója 2006. november 11-én jelent meg Japánban (első napi eladási adatok kb. 81.000 db-ról számoltak be), majd szűk egy héttel később, 17-én, az USA-ban. A PAL verzió körülbelül fél év késéssel, 2007. március 27-én került a boltokba, itt már az első napokban túllépte a 600.000-es darabszámot az eladás. Bár a konzolt többször átalakították, eddig összesen 3 verzió került már a boltokba, a konzol logója is háromszor változott, azonban a sikere töretlen, 2012. novemberében átlépte a 70 milliós eladott darabszámot.(/P)

    (P:C)(/P)

    Változatok (PAL):
    (P:J)Az első szériás, manapság már csak „Fat” néven emlegetett modellből három változat került a polcokra. Az induláskor elérhető 40/60 GB-os winchesterrel szerelt gépek mellé 2007. augusztusában érkezett a 80 GB-os, novemberben pedig egy limitált példányszámban gyártott 160 GB-os (mely mellé egy különleges játékvezérlőt is mellékeltek) változat. Manapság egyik típust sem gyártják már.(/P)

    (P:J)2009. szeptemberében megtörtént az első ráncfelvarrás, a „Slim” változat a korábbiaknál nagyobb tárhellyel, 120/250 GB-os winchesterrel indított, azonban 2010-ben ez a széria is kapott egy nagyobb, 320 GB-os , változatot. A méretbeli változtatások mellett egy elméleti 10%-os fogyasztáscsökkentés, illetve a korábbiakban lakk fekete burkolat mattra cserélése történt hardveres téren, azonban a szoftveres változtatások sem maradtak el: végleg kikerült a támogatásból mind a PlayStaton 2-es játékok futtatása, illetve az operációs rendszer telepítésnek lehetősége.(/P)

    (P:J)Az újabb váltásra 2012. szeptemberében került sor, az új széria a „Super Slim” nevet kapta ez a jelenleg forgalomban lévő változat, ezzel megszűnt a Slim gyártása is. A korábbi módosításnál komolyabb méretcsökkenés történt (a Fat változatnál 50%-al, a Slim változatnál 25%-al lett könnyebb a gép), illetve a korábbi két modellnél megszokottakkal ellentétben a lemez tálca a gép tetejére került, mely elcsúsztatható fedelet kapott. Az Super Slim változat 12 GB-os és 500 GB-os merevlemezzel került a boltokba.(/P)

    (P:C)(/P)

    (P:C)(/P)

    CPU:
    Cell Broadband Engine
    45nM csíkszélesség
    1 központi PPE égység és 8 párhuzamosan dolgozó SPE egység
    2,5 MB L2 cache (1 x 512KB + 8x 256 KB)
    208 gigaflops művelet

    (P:J)A PlayStation 3 "lelke" az STI (Sony-Toshiba-IBM) által kifejlesztett Cell névre hallgató 8 magos központi processzor melyek 3,2Ghz-es órajellel rendelkeznek, és egy le van tiltva praktikussági okokból, mivel ha egy mag elromlik egyszerűen bekapcsolható a másik. Hatot használhatnak a fejlesztők, a hetedik az operációs rendszeré, a nyolcadik pedig tartalék.(/P)

    VGA:
    24 milliárd képpont/másodperc
    550 MHz-es órajel
    SmartShader 4.1 támogatás 96-utas shader futószalagon
    Max felbontás FullHD 1920x1080
    24x-es vonalsimítás(MLAA),16x-os anizotróp szűrés támogatása

    (P:J)A grafikus műveleteket a közös NVIDIA-SCEI fejlesztésű "RSX" nevű GPU végzi el, amely képes 480i/576i SD-től 1080p-s 1920x1080 HD jelet kiadni. A PlayStation 3-nak 256 MB XDR fő memóriája van, és 256 MB GDDR3 memóriája az RSX-nek.(/P)

    Memória:
    256 MB XDR RAM 3200 MHz + 256 MB RSX RAM 700 MHz
    48,7 GB/s memória busz-sebesség

    Audio:
    Dolby Digital 7.1
    Dolby TrueHD
    Dolby Surround HD
    44.1/48/96 kHz 32-bit audio kimenet
    64-bit processing
    512 audio channels

    Háttértár:
    (P:J)A gép belsejében egy teljesen szabványos 2,5”-os merevlemez kapott helyet, melynek cseréjét akár magunk is elvégezhetjük (a Super Slim gép esetében szükség van egy beépítő keretre is). Javasolt 5400 RPM-es merevlemezt választani, mert a 7200 RPM-es gyorsasága nem érezhető számottevően, cserébe viszont ezek a változatok jobban melegednek, melyek mind a merevlemez, mint a gépünk élettartamát csökkenthetik. Többször felmerül az SSD-k beszerelése is, azonban magas áruk, rövidebb élettartamuk és a miatt, hogy a PS3 nem profitál belőle érezhetően, fölösleges ezek beszerelése. A csere folyamatáról DM-Fan fórumtárs készített egy leírást, melyet itt olvashattok.(/P)

    (P:J)A belső tárhelyet a gépen több féleképpen használhatjuk. Természetesen a gép erre menti játékaink mentését, a telepített tartalmakat (akár több GB is lehet), patch-eket, a játékokhoz vásárolt DLC-k et, az online letöltött játékokat (egy-egy játék adott esetben meghaladhatja a 10 GB-t is), másolhatunk rá videókat, zenéket is. Azonban a lemezes játékainkat semmilyen formában nem másolhatjuk fel a merevlemezre, azok futtatásához mindenképp szükség van a gyári lemezre. Biztonsági mentést kizárólag a PS3-ra csatlakoztatott USB háttértáron keresztül végezhetünk, az alábbi könyvtárszerkezet szerint:(/P)

    X:\PS3\THEME - a témáknak
    X:\PS3\PHOTO - a fotóknak
    X:\PS3\MUSIC - a zenéknek
    X:\PS3\VIDEO - a videóknak
    X:\PS3\UPDATE - a frissítéseknek
    X:\PS3\OTHEROS egyéb fájloknak
    X:\PS3\SAVEDATA - a játékmentéseknek

    PlayStation Move
    A PlayStation Move rendszer a PlayStation 3 mozgásérzékelős kontrollere (Motion) egy PlayStation Eye kamerával kombinálva, lényegében a 2001-ben megjelent, szolid sikereket elért Eye kamera utódja. A kontrollerszett 2010. őszén lett elérhető a nagyközönség számára, és jelenleg is folyamatos a gyártása. Az irányítási rendszer a Nintendo Wii-jéhez nagyon hasonló, azonban itt a lekövetést nem egy szimpla infra szenzor végzi, a géppel a már jól megszokott Bluetooth technológiával kommunikál, az pozícionálst pedig a kamera végzi a "fagyi" (Motion controller) végén lévő LED fénynek köszönhetően. A kontroller el van látva gyorsulásmérővel és természetesen a már jól megszokott térbeli lekövetésre alkalmas szenzorokkal, illetve az összes olyan gombbal, amit a normál kontrollereken megtalálhatunk. Létezik a szetthez egy másodlagos irányító is, a Navigation Controller, mely a szokványos irányítást teszi lehetővé a másik kezünknek. A rendszerhez tartozó kamera szerepe nem csak a kontroller koordinálása, hanem képes valós képet is közvetíteni a kijelzőre, ezzel is növelve a játékélményt. A PS Move eladásai 2012-re meghaladták a 15 milliós darabszámot, 2 év alatt több, mint száz játék támogatja már a mozgásérzékelős irányítást.

    (P:C)(/P)

    Az operációs rendszer:
    (P:J)A PS3 operációs rendszerének lehetőségeit ("System Software") frissítésekkel lehet növelni. (A kezdeti modellek a 2.50-es verziószámot viselték) Ezeket a frissítéseket a PlayStation Networkről lehet közvetlen a gépre letölteni, de a hivatalos PS3 weboldalról is le lehet tölteni PC-re, majd áttölteni egy hordozható tárra, és onnan a konzolra feltölteni és telepíteni. A játékok is feltehetik maguktól, ha szükséges az indulásukhoz.(/P)

    (P:J)A PlayStation 3 a saját XrossMediaBar (XMB) elnevezésű grafikus felületét használja, melyben 9 beállítási lehetőség van, ezek a következők: Users, Settings, Photo, Music, Video, Game, Network, PlayStation Network és Friends. A PS3-on több elsődleges és másodlagos felhasználói fiókot is tarthatunk, képeket nézhetünk a galériában akár slideshowban, zenét hallgathatunk, audio lemezről számokat másolhatunk át merevlemezre vagy más tárba, filmeket és videókat nézhetünk. USB egeret és billentyűzetet csatlakoztathatunk, és a beépített vagy egy feltelepített böngészővel böngészhetünk, letölthetünk. A Friends ("barátok") menü alatt e-maileket küldhetünk, amikhez képeket, emotion-ikonokat csatolhatunk, és PlayStation webkamerával videóchatelhetünk. A Network menüben a PlayStation Store-ban online vásárolhatunk filmeket, játékokat és más tartalmakat.(/P)
    .


    (P:J)A PlayStation Home egy a PSN-en alapulú közösségi szolgáltatás. A Home-ban létrehozhatunk egy avatárt, ami kap egy házat amit berendezhetünk és akár különféle achievementeket is elérhetünk. Itt más PSN felhasználókkal találkozhatunk, beszélgethetünk, játékokat játszhatunk és más közös dolgokat végezhetünk,egy remekül megtervezett virtuális világban.(/P)


    (P:J)A PlayStation Network (PSN) a PlayStation 3 hivatalos hálózati rendszere tele tartalommal. A trófearendszernek köszönhetően az általunk elért achievementek-ért kapott „jutalmak” (trófeák) automatikusan bekerülnek az online profilunkba, egyből „publikálásra kerülnek”, barátlistát hozhatunk létre, böngészhetünk a neten, chatelhetünk, üzeneteket küldhetünk, illetve természetesen használhatjuk a PlayStaion Sotre (és ezen keresztül a PlayStation Plus) nyújtotta lehetőségeket.További információt találsz magyar nyelven a hivatalos PlayStation Newtwork oldalon.(/P)


    (P:J)A PlayStarion Store (PS Store) a gép online boltja, a PlayStation felhasználók számára. A Store-ból lehetőség van demók, videók, zenék, játékok és DLC-k letöltésére, melyek tartalomtól függően lehetnek ingyenes vagy fizetős változatok is. 2012-től a magyar accounttal rendelkező felhasználók is használhatják a Store-t. A Store-on fizetni bankkártyával vagy előre vásárolt fix összegű PSN feltöltő kártyával (melyet a Store-on keresztül is lehet már vásárolni PayPal-al) lehet. Fontos, hogy a PSN feltöltő kártya csak a saját régiójában lévő accountra használható fel (és PayPal-lal is csak a saját régiónkban vásárolhatunk). Tehát egy itthon vásárolt magyar PSN kártyával nem tudjuk felölteni az UK accountunkat (és az itthoni bankszámlához kötött PayPal accountunkkal sem vásárolhatunk online UK feltöltőkártyát.)(/P)

    (P:J)Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy melyik Store-ra regisztráljunk? Miután 2012-ben elindult a honosított változat, így a logikus válasz a magyar Store regisztráció lenne, azonban a magyar Store egyértelmű hátránya, hogy az online vásárolt tartalmak ára rendszerint jóval drágább a többi ország kínálatához képest, nem ritkán 1-1 játék esetében akár több ezer forinttal is, ráadásul nem ritkák a kompatibilitási gondok (tehát a dobozosan megvásárolt játékhoz a Store-on keresztül vett tartalmak nem használhatóak). Előnye egyértelműen az egyszerűbb vásárlás (használhatunk magyar bankkártyát illetve az itthoni boltokban vásárolhatunk PSN feltöltő kártyát) és talán egyszer majd a magyar nyelvű kezelőfelület. Ezzel szemben a különböző külföldi regisztrációk (UK, USA) esetében olcsóbban juthatunk hozzá a különböző termékekhez, azonban a regisztrációs folyamat során kisebb trükkökhöz kell folyamodnunk, és a vásárlás menete is bonyolultabb. Bankkártya esetében csak az adott országhoz tartozó kártyát fogadja el a rendszer, a PSN feltöltő kártya beszerzését pedig vagy külföldi forrásból kell intéznünk, vagy keresnünk kell egyéb lehetőségeket.(/P)

    (P:J)Fontos megjegyezni, hogy a PSN regisztráció jelenleg nem migrálható, a PSN ID nem változatható. Tehát amennyiben a magyar Store-ra regisztráltunk, nincs lehetőség későbbi váltásra. Tehát az összes erre az accountra gyűjtött trófea, megvásárolt és beregisztrált tartalom ide kötött. Régióváltásra egy módon van lehetőség, amennyiben új accountot készítünk ebben az esetben azonban a korábban említett tartalmak (PSN ID is) azon az accounton maradnak. Ettől függetlenül nem ritka, hogy egy-egy felhasználó – a különböző Store-ok különböző előnyeit kiélvezve – több régiós accounttal rendelkezik.(/P)

    (P:J)Az UK store egyedül rendelkezik weben keresztül elérhető onlie Store-al, melyet itt találhatunk meg.(/P)

    A PlayStation Networkre ezen az oldalon lehet. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem magyar regisztrációt készítünk, fontos, hogy a regisztrációs honlapon valós címet kell megadni. Amennyiben nem tudunk ilyet, a címgenerátor segíthet ebben.


    (P:J)A Playstation Plus (PS+) külföldön (illetve külföldi accounttal) már 2010-től elérhető, itthon azonban csak a 2012-ben debütált a Store-al együtt. Ez egy „havidíjas” (valóban negyedéves vagy éves díjas, mert ez a két változat létezik) szolgáltatás, melynek árai és kínálata régiónként változnak (USA 1 év: $49.99, 90 nap: $17.99; UK 1 év: £39.99, 90 nap: £11.99, HUN 1 év: 15.000 Ft, 90 nap: 4.500 Ft).(/P)

    (P:J)Ezért a díjért cserébe rögtön a kezdetektől kapunk jó pár ingyenesen letölthető játékot (Instant Game Collection), melyek minden hónapban újabb címekkel bővülnek (pontosabban változnak, mert a játékok száma fix, az új játékokért cserébe kikerülnek régebbiek a listából). Vannak közöttük dobozosan is megjelent PS3 AAA címek vagy akár csak a Store-on keresztül letölthető játékok, illetve PsOne régiségek is. Ezekkel a játékokkal egészen addig korlátlanul játszhatunk, amíg az előfizetésünk tart, azonban később sem vesznek el. A játék ingyenes „megvásárlásával” a játék bekerül az accountunk Download listájába, ahonnan bármikor újra letölthetjük, játszani velük azonban csak az előfizetési idő alatt tudunk. (Azokat a játékokat, amelyeket nem „vásároltunk meg”, de már kikerültek az ingyenes kínálatból, utólag nem tudjuk letölteni, tehát célszerű minden játékot beszerezni addig, amíg még ingyenes.)(/P)

    (P:J)Az ingyenes játékokon túl kapunk minden hónapban ingyenes avatárokat, témákat, 60 perc időtartamra kipróbálható Trial verziós játékokat, bizonyos demókhoz, betákhoz előbb hozzáférhetünk, mint a nagyközönség, ezen felül bizonyos tartalmakra extra kedvezményt biztosítanak. (Az így megvásárolt dolgokra semmilyen korlátozás nincs, teljesen megegyeznek a teljes áron megvásároltakkal.) Mindezeken felül kapunk 1 GB online tárhelyet, melyet játékaink mentéséinek tárolására használhatunk fel.(/P)

    (P:J)Amennyiben Plus előfizetéssel rendelkezünk, a PSN avatárunk mellé egy sárga plus jel kerül. Fontos megemlíteni, hogy a Plus előfizetés kizárólag arra az accountunkra él, melyre megvásároltuk, viszont az előfizetés ideje alatt az ingyenesen letöltött játékokkal másik accounttal is játszhatunk. Ha még ezek után sem is lenne kérdésed, olvasd el a PlayStation Plus GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)-et, kedvcsinálónak pedig egy 2012. augusztusi bemutató a layStation.Community jóvoltából.(/P)

    (P:C)(/P)

    (P:J)Mindegyik PS3 Blu-Ray olvasóval rendelkezik, FullHD felbontást képes maximum küldeni. A beépített DVD/Blu-Ray lejátszó, a zenelejátszó és a képnézegető is jól használható.
    Tartalmakat külső USB-s adathordozóról is le lehet játszani, de csak FAT32-t támogat! Amennyiben a rádugott eszközre lépve nem látjuk a tartalmat, a háromszög megnyomása után a „Display all”-ra nyomva már láthatóvá válik.(/P)

    (P:J)A PS3 hivatalosan ugyan nem alkalmas az .mkv kiterjesztésű fájlok lejátszására (a Sony egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy ennek támogatását belevegye a firmware-be), de egy egyszerűen kivitelezhető módszerrel megoldható ezen fájlok kezelése.(/P)

    (P:J)Windows 7 és Vista media szerveren a PS3 engedélyezése:
    Hálózati és megosztási központ -> Otthoni csoport -> Médiafájlok megosztása eszközökkel -> pipa a Képek, videók továbbítása elé -> Médiafolyam-továbbítás beállításai -> Mindet engedélyez.(/P)

    (P:J)Létezik egy PS3 Media Server nevű program innen ingyenesen letölthető. Letöltöd, telepíted!
    Ha van egy routered (lehet wireless router is, bár itt gond lehet az adatátviteli sebességgel, mivel a HD anyag lejátszásához kell sávszélesség) és megfelelően beállítod és a PS3-mon is elvégzed a beállításokat, akkor a PS3 is tud csatlakozni a nethez. Bekapcsolod a PS3-at, ekkor automatikusan csatlakozik rögtön a routerhez (akár vezetékes, akár wireless). Ezek után elindítod a PS3 Media Server-t a PC-n és máris csatlakozik a PC-d a PS3-hoz. A PS3 XMB operációs rendszerének menüjében mind a fotók, mind a zenék, mind a filmek menüpontok tetején megjelenik egy fektetett zöld háromszög (playg omb), mint media server ikon. Ezek után nincs más dolgod, mint megosztani azokat a könyvtárakat a PC-n a PS3 Media Server programban, amelyekben az .mkv-kat tartod. (A dolog nem csak .mkv-val működik, megoszthatók képek, zenék is, sima .avi fájlok is). A megosztott könyvtárban levő fájlok rögtön megjelennek, a zöld play gomb ikonra kattintva a PS3 megfelelő (kép, zene, videó) menüpontján belül.(/P)

    (P:J)Amennyiben a PS3-mon elindítod az .mkv-t, a géped real-time konvertálja azt a PS3 számára is értelmezhető formátumra, és már megy is a lejátszás a PS3-on.(/P)

    (P:J)Arra az esetre is van megoldás, ha a géped nem elég erős a real-time konverzióhoz, ekkor nincs más teendőd, mint letölteni PC-re az mkv2vob nevű programot innen, teljesen ingyenesen. Ez semmi mást nem csinál, mint az .mkv formátumból pillanatok alatt .vob-ot, vagy .mpg-et varázsol (beállításfüggő), amit a PS3 már simán lejátszik, így nem real-time konvertálsz lejátszás közben, hanem előtte. Igen, pillanatok alatt, gyorsan megvan, mivel semmi mást nem csinál az .mkv-val, csak a konténerformátumot változtatja meg, így semmilyen minőségromlás nincs. Azt is el tudod érni az mkv2vob-bal, hogy csak az általad kiválasztott hangsáv maradjon a filmben, így még az .mkv mérete is csökkenthető (ami nem hátrány wireless kapcsolatot feltételezve, vagy a DVD-DL szűkös kapacitását tekintve). Abban az esetben tart csak sokáig a konverzió, ha külön feliratfájl van az .mkv-hoz, ugyanis a PS3 nem kezel feliratfájlokat, így a feliratot konvertálás közben bele kell égetni a filmbe (.avi illetve XviD filmek feliratának beégetéséhez ajánlott program az a AVIAddXSubs, melyet innen tölthetsz le). Ez időigényes, de egy erősebb gép pár (tíz)perc alatt végez ezzel is. Ha nem kell feliratot égetni, akkor az .mkv -> .vob konverzió (egy 2 órás filmet feltételezve) kb. 1 perc egy erősebb konfigurációval.(/P)

    (P:J)Egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy a PC-dnek is menni kell miközben a PS3-on filmet nézel, hacsak nem akarsz a PS3 merevlemezére másolgatni. Ez azonban nem ajánlott, mert igen lassú folyamat.(/P)

    (P:C)(/P)

    (P:J)A fórumon nagyon sokszor felmerülő kérdés, hogy melyik gép a jobb? Inkább egy használt régit, vagy valamelyik újabb, karcsúsítottabb változatot vegyenek. Egyértelmű válasz nincs. Bár az újabb verziók kiadásának nem titkolt oka, hogy a gyártási költségeket csökkentsék, semmi sem bizonyítja, hogy Slim változatok kevésbé lennének tartósak, mindezek mellett javasolt – egyéni szimpátia, preferencia, árérzékenységre való tekintettel – a lehető leghosszabb garanciával ellátott gépet venni. Amennyiben újonnan vásárolnánk, mindenképpen figyeljünk, hogy olyan boltból tegyük mindezt, ahol a gép mellé adnak hivatalos Sony garancia papírt.(/P)

    (P:J)A gépet lehetőség szerint ne „zárjuk” be, körülötte rendszeresen portalanítsuk, így is megnövelve az élettartamát. Amennyiben a garancia (nem az 1, hanem Sony garancialevéllel ellátott gép esetében a 3. év) már lejárt a gépre, és kellő magabiztosságot érzünk magunkba, akár újra is pasztázhatjuk, melyben szintén DM-Fan fórumtárs vonatkozó írása lehet a segítésünkre.(/P)

    (P:J)Amennyiben rendelkezünk Sony garanciapapírral, a gépet nem bontottuk meg (HDD csere lehet), illetve a konzolon található sorozatszám megegyezik a garancialevélen található számsorral, abban az esetben vásárlástól számított 3 éven belül lehetőség van élni a méltányossági garanciával.
    Ez annyit tesz, hogy bármilyen meghibásodás esetén 16.500Ft-ot kell fizetnünk, ezért egy refurbished (gyárilag felújított) konzolt kapunk a hibás konzolért cserébe, amire fél év garanciát is biztosítanak. A hivatalos szerviz a Hireltech Kft., rajtuk keresztül lehet intézni. A csere általában azonnali, de elképzelhető hogy pár napot kell várni a csere készülékre.(/P)

    Hasznos linkek:
    PS3 Official user guide (Angol, mindig az aktuális verzióhoz)
    PS3 hivatalos Felhasználói útmutató magyarul (2.50-hez)
    PlayStation Magyarország
    PlayStation USA
    PlayStation UK
    PlayStation Blog
    PlayStation a Facebbokon
    PlayStation Magyarország a Facebookon
    PlayStation Store UK
    PlayStation.Community
    Playstation a Wikipédián

    Összeállította: DM-Fan, Hersey, jer1cho, kelzsoca, PhoenixK

    Utolsó módosítás dátuma: 2013. január 12.

    Köszönet mindenkinek, akik építő jellegű hozzászólásaikkal segítették ennek a leírásnak a létrejöttét!

    PH! tagok PSN ID-jei (PH! nick: PSN ID):

    Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

Új hozzászólás Aktív témák