Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#651) MrBean55 válasza Batka72 (#649) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

A "köki" mint helyszín stimmel, hogy arrafelé "honolok"-e az maradjon titok. :)
Az alagutas és a Forma-2-es képem miatt "honolhatok" másfelé is, nem? ;)
Ha az utolsó mondatoddal arra akarsz utalni hogy ilyen markolós képet küldhettem volna a "csend" témakörbe, akkor olvasd el még egyszer a #647-ben Alliennek erre vonatkozóan írt részt, ugyanez rám is vonatkozik. :)

Egy javítás a #647-ben: "megoszatani" = "megosztani"

[ Szerkesztve ]

(#652) sztyui2 válasza Szten Márs (#650) üzenetére

sztyui2
(őstag)

Szavazatom: - karácsony
Ez elég sok szabadságot ad, és ha valaki más témára szavazna, nézze azt, hogy ebben a témában benne van az is, ami az ő ötlete lenne, szóval szerintem törekedjünk a nagyobb szabadságra, hogy minél sokszínűbb képek szülessenek.

Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

(#653) Cassidey

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

karacsony :)

(#654) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

A top1 szavazás mindig a társtopikban volt, és most is ott van.

(#655) Batka72 válasza MrBean55 (#651) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Szia!
Valami hasonló válaszra számítottam, de hidd el nem a címed érdekel :) , de mindenképp érdekes, hogy akár a szomszédban is lehetsz...
Bocsi ha indiszkrét lettem volna. ;)

(#656) Batka72 válasza MrBean55 (#654) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Na igen, ahogy Szten is írta"egyetlen témára lehet szavazni, a társtopicban".
Lehet a karácsonyi témával jobban járunk majd, mert bár megszavaztam a vonalakat, nálam az teljes agyhalál... :((

(#657) Allien válasza Batka72 (#656) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Mért, nincsen ötleted a "vonalak"-ra? :F Nekem annyi van, hogy kérdés, mire lesz időm. :DDD

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#658) Batka72 válasza Allien (#657) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

:) Jó 5letem nem igen van, mindenféle csíkos izéé röpköd a fejembe, de igazán jó asszociáció nem igen, illetve 1 mégis.
Gyönyörű női "vonalak"(lehet ettől a képtől nem tudok szabadulni :D ).
De ezt sajna nem áll módomban megvalósítani. :O
De valami csíkosat mindenképp csinálok. :((

(#659) MrBean55 válasza Batka72 (#655) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Semmi baj. ;)
Mostanában sok más emberhez hasonlóan gyakran szoktam én is arra járni, forgalmas csomópont. Viszont ezek szerint Te ott laksz ... :DDD

A túl általános témakörök nekem nem tetszenek túlzottan, borítékolom a vitákat, az egymás nehezebb megértését, volt már rá példa.

Szten, a "vonalak"-ra majd jön az eddig "félretett" :P alagutas képem, majd figyelj. :)
Apropó alagút, nem sürgetlek de 1 képet majd még várunk.

(#660) priusz válasza Batka72 (#658) üzenetére

priusz
(fanatikus tag)

Én is kispesti vagyok, nekem az ötletem is onnan van. Biztos felismered ha felrakom :D v
Csomó ötletem volt, legszívesebben mindet megcsinálnám és abból válogatnék de nem fér bele az időmbe.

Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

(#661) Batka72 válasza priusz (#660) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Mondjuk én nem egészen kispesti, de környékbeli vagyok.
Ötletem nekem is van, de csak bugyuták sajna, az átütő ötlet még várat magára.
Lehet egy életen át. :)

(#662) Allien válasza Batka72 (#658) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Sok mindent otthon is össze lehet hozni a témában. Végtére is, egy parfümös üvegnek is szép vonali lehettnek. ;)

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#663) MrBean55 válasza Allien (#662) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Ja, vagy pl. egy vonalzón is mennyi vonal van ... :)
Az én képem már készen van, a szerencsém úgy hozta hogy "előre" dolgoztam :B, utómunka is minimális lesz. De kivárom a kedd estét hogy a képek szépen egy csokorban legyenek. :)

(#664) Batka72 válasza Allien (#662) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Na igen nem rossz ötlet.....

(#665) Ndruu

Ndruu
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Most látom csak, hogy milyen szép rímet írtam a társtopikba...:)

A képemre érkezett véleményekre reagálnék gyorsan,

Mindenki szűknek találta a vágást. A képen nem vágtam, így állítottam be a kompozíciót. Nem éreztem úgy, hogy benne kellene lennie a másik kagylónak is teljesen a képben, így azt a részt lehagytam. A lényeg (tehát a fülhallgató bal oldali hallgatója) szerintem így is látható, az ovális formába nem vágtam bele, így megmaradt a formája.

A vezeték azért lóg ki, mert... Mert úgy állítottam be. Ha követjük a vonalát a képen kívül is, akkor képzeletben összeköthető a kábel. Nyilván nem vágtam bele, tehát nem alkalmaztam más vezetéket. Sennheiser fejhallgatóba épeszű ember nem vág bele...

"...stockfotós lett..." - Ez most így sikerült, nem volt kedvem kimozdulni a hidegbe, így itthon kellett valamit alkotni.

Azt hiszem MrBean55 kedvében járt volna a képem másik verziója. Kép
Ezt a verziót csináltam meg először, de aztán soknak éreztem ezt a gondolatmenetet.

A tépést úgy csináltam, hogy alul "mágikus kijelölővel" [Photoshop] kijelöltem egy rész, azt invertáltam (hogy fekete legyen), utána tükröztem majd lemásoltam a layert. Így került alulra is és felülre is. A széle azért ilyen tépett, mert a kijelölő így jelölte ki a területet. Megtetszett és alkalmaztam.

sálálé

(#666) máyköl válasza Szten Márs (#650) üzenetére

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Karácsony. :)

(#667) priusz

priusz
(fanatikus tag)

norbre-nek és általában az értékelőknek. A csend témakörében készített képemmel kapcsolatban teljesen igazatok van. Kusza a háttér és nem túl szerencsés a komponálás.
Azzal nem tudok mit kezdeni ha valakinek nem ugrik be a csend a képről, mert nem is kell, hogy beugorjon. Ez másképpen működik: Van egy téma és én asszociálok valamire, a többi embernek teljesen más jut eszébe és ez így van rendjén. Nem vagyunk egyformák.
Én nem csináltam annyira direkt képet, kicsit továbbgondoltam, így jött az ötlet.
Köszönöm az értékeléseket!

Üdv

(#668) norbre válasza priusz (#667) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

az asszociácival kapcsolatban egyetértek ezt korábban is kifejtettem már, azonban azzal a résszel vitatkoznék kicsit hogy nem kell beugorjon..
ha a korábbi példámat hozom fel: napsütötte, békés tájkép, levél se rezzen, szélcsend.. akkor ennek lehetne a címe: csend, fény, napsütés, zöld, élet, nincs gól, nincs madár, nincs ufó, forma.. stb stb stb..
továbbra is állítom hogy egy fotó lehet attól érthető és jó hogy elvont, de a túl bő megfogalmazás nekem már nem fér bele, mert akkor fölöslegessé válik a téma..

[ Szerkesztve ]

(#669) priusz válasza norbre (#668) üzenetére

priusz
(fanatikus tag)

Ok. Elfogadom. Neked nem fér bele. Nekem igen. Én igazából magamnak fotózok, persze a kritikát elfogadom, de más ember alkotó elveit nem feltétlen fogom magaménak mondani azért, hogy megfeleljek.

(#670) norbre válasza priusz (#669) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

ezzel hasonlóképpen vagyok én is uh nem is akartalak meggyőzni vagy kioktatni, csak a véleményemet mondtam :K

(#671) priusz válasza norbre (#670) üzenetére

priusz
(fanatikus tag)

Én is csak azért írtam mert így gondolom :K A mostani témára sem vonalas füzetet fotóztam, így majd megint megkapom :DD
Na ezt már csak viccből írtam!
Üdv

(#672) norbre válasza priusz (#671) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

értemén aztat :DDD

(#673) Batka72 válasza priusz (#671) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Vonalas füzet!
Mekkora ötlet, hogy ez nekem nem jutott eszembe.... :DD :DD
Egyébként én vitatkoznék norbre-val, mert mint írtam az értékelésben is, szerintem ez nagyon jó ötlet, a csend megjelenítésére.
Az viszont nem igaz, hogy egy hasonló kihalt táj, tájkép, ugyan ezt hozná.
Itt a lényeg az volt, hogy egy máskor zajos nyüzsgő helyszín van nyugalomban, csendben ábrázolva.

(#674) Batka72 válasza norbre (#672) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

:O :O :O Más se látta sajna, de VAN lemez a lejátszóban!
Abban volt a legtöbb munkám..... :O

(#675) norbre válasza priusz (#669) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

részben revidiálnom kell a véleményemet.. a zsúfolt marad :D.. azonban most megnéztem megint és más a véleményem.. egy üres játszótéren nyilván csend van.. asszem kicsit elhamarkodottan nyilatkoztam :B

(#676) Batka72

Batka72
(kvázi-tag)

Megjegyzés!

4) Nincs pont- vagy hasonló verseny. A cél az agytekervényeink megtornáztatása, a látásmódunk, a kreativitásunk fejlesztése, tanulás egymástól. Ehhez azonban értékes visszacsatolásra van szükség, ezért mindenkinek, aki képet tölt fel, véleményeznie kell legalább 3 képet a többiekéből, építő jelleggel, informatív módon, amiből tanulságot lehet leszűrni.

(#677) priusz válasza Batka72 (#676) üzenetére

priusz
(fanatikus tag)

Na igen az év végi hajtás....Nem mindenkinek van most ideje. Nagyjából be van tartva. Azért e miatt nem lesz senki kizárva :))

(#678) Batka72 válasza priusz (#677) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Na nem is retorzióra gondoltam, csak ébresztőnek szántam ;) !

(#679) Allien válasza norbre (#668) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Ilyen témáknál, mint pl "csend", "nincs" stb nem lehet konkretizálni. Ha olyat akarsz, akkor a témák közt javasolj olyat mint pl Parlament, Kocka (csakis fából), CD tartó, vagy mittomén. :DDD De, abban is biztos lehetsz, hogy ezekből a témákból is csinálnak páran svédcsavart, mert külömben semmi értelme se lenne, ha mondjuk 10-n kimennénk a budai oldalra, lehetőleg egyszerre, és mindenki lekapná AZT az épületetet. ;)
A képértékelésnél felvetetted a bal oldali fát. Az azért lóg be, mert nem belóg, hanem mögüle kukucskálunk kifelé, a pad felé, vajh, van-é ottan valaki? :DDD Ezzel az erővel mondjuk azt is lehettne "reklamálni", hogy akkor a pad kis részét miért takartam ki? Ennek is az volt a célja. Csak, a kivitelezés nem a legszerencsésebb, de ez mellékes. A másik része, a BW pedig próbáltam kompenzálni, hogy szinte minden a bal oldalon van, a jobb oldalon meg "csak" a sárgult levelek. Ezzel próbáltam át "tolni" egy olyan egyensúly félét, vagy mi. Ezért se látnám annyira jónak, ha a másik fa pl szines lenne. :K :B

(#680) norbre válasza Allien (#679) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

lehet félreérted amit mondok, vagy én vagyok félreérthető :) én is a svédcsavar híve vagyok, de ahogy korábban is mondtam csak másképpen, ez a bizonyos svédcsavar sem mindenkinek ugyanúgy csavarodik :)

a képednél a kukucskálás nem jutott eszembe, de most hogy mondod már értem..

[ Szerkesztve ]

(#681) Allien válasza norbre (#680) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Csavarodjunk akkor. Amikor felvetettem a "vonalak", mint témát, nem vélettlenül. Nekem pl ezt jelenti elsősorban:
Telefon

Ugye, kinek mi. :DDD
(nekem speciel telefon...)

[ Szerkesztve ]

(#682) Bubanc válasza Allien (#681) üzenetére

Bubanc
(fanatikus tag)

nos nekem is hasonló dolog jutott eszembe, íme:

Kíváncsi vagyok mit gondoltok erről!
Köszi, üdv, kellemes készülődést a karácsonyra :K

AMD for(n)ever s754, a világ már csak ilyen, nem lehet bárhova bármit bedugni...

(#683) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

A top1 témaszavazásról nem kellene elfelejtkezni a társtopikban (ma éjfélig).

Szerintem ebben a mostani "vonalak" témakörben könnyen tud szárnyalni a fantázia, ötlethiányra remélem hogy nem fog panaszkodni senki. Esetleg ötlet túltengésre igen. :)

Nekem Bubanc és Allien alábbi második képei is nagyon tetszenek, nehéz lehetett eldönteni hogy melyik legyen a kiválasztott.

[ Szerkesztve ]

(#684) priusz

priusz
(fanatikus tag)

A vonalak témára nekem is több variációm volt, kettőt sikerült megcsinálni.Ez végzett a második helyen :)
[link]

[ Szerkesztve ]

(#685) norbre válasza Allien (#681) üzenetére

norbre
(kvázi-tag)

egész jó, ez nekem is megfordult a fejemben de vonalas telefonnal, azt meg nem talaltam hirtelen:) bar igy utolag telefonfulkek is lehettek volna :) nekem az első ötletem az emberi kapcsolatokkal "kapcsolatos" lett volna.. vonalak amik összekötnek/szétválasztanak .. de nem tudtam összehozni értelmes módon :(

[ Szerkesztve ]

(#686) Allien válasza norbre (#685) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Azok ott szintén "vonalas" telefonok (voltak, mert ki tudja, mennyi az "élő" belőlük). :B

(#687) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hamarosan vége a "vonalak" fordulónak. Kifejezetten színvonalas képek érkeztek, szóval gratula gyerekek, jók voltatok :C
Ebből a fordulóból ismét kimaradtam - ennek is megvan az oka, de nagyon remélem, hogy jó ideig ez volt az utolsó forduló, amiből kimaradtam.
Szavazatok nem nagyon érkeztek viszont a jövő heti témára - bár elég egyértelmű lett így is a jövő heti téma :K
Azért azt hozzá kell tegyem, hogy bár a kiírásban szerepelt, hogy a szavazatokat a társtopicba várjuk, mind ide született - de ettől függetlenül számoltam őket, és az eredményben ez a szám lesz benne.

A karácsonyi forduló után viszont szilveszteri forduló lesz, szóval ismét egy különleges hét. Ennek megfelelően ismét választhatunk ünnepi témát - igény szerint :) Mindenesetre éjféltől várjuk a témajavaslatokat ide, ebbe a topicba.

[ Szerkesztve ]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#688) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

No, igencsak keményen elmaradásban vagyok egy elmaradt képpel. MrBean55 képéről van szó, méghozzá a"fény" témakörben született képéről. Őszinte leszek, próbálgattam szerkeszteni, többször is nekiestem és nem lett szép a végeredmény. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy eddig húztam az időt... de tény, egyszerűen nem tudtam kihozni belőle olyasmit, amire azt mondom, hogy igen, ez jó utómunka volt, jót tett a képnek, viszon úgy gondoltam, hogy majd csak sikerülni fog, de nem nem sikerült. Szóval elnézést kell kérnem ez nem jött össze :(

Cserébe feldolgoztam egy másik képét, a mostani, "vonala" témakörben született képet. Emlíettem a kontraszttalanságát az értékelésemben, ezen próbáltam segíteni, szerintem igen jól látható a különbség és a kép javára vált, de döntsétek el ti:
Eredeti: [link] módosított: [link]

[ Szerkesztve ]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#689) MrBean55 válasza Szten Márs (#688) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

1. "fény"
Örülök hogy ígéretedhez híven foglalkoztál a dologgal, a kis csúszást elnézem. :)
A végkifejlet viszont meglepett. :(((
Ezek szerint én nagyjából kihoztam a képből amit lehetett? Ne már ... Az igaz hogy három progival játszadoztam, kísérleteztem, tanulgattam "utómunka" címszóval, de pl. egyik sem a PS volt ..., valamint "érteni" nem értek hozzá az tuti. Viszont a próbálkozásaimat elnézve az én végeredményem nekem nem tűnt rossznak, ezért mertem beküldeni, ellenben sok kritikát kapott, a Te próbálkozásod alapján lehet hogy kicsit elkapkodva? ;] Mások is próbálkozhatnak ...
Ja, és a 2 db "javított" verziómra sem jött sok komment ..., pedig volt azokban is munka + jó szándék bőven.
Nekem még volt 1 ötletem, de ezt még a gyakorlatban nem próbáltam ki és nem is szándékozom: az alagút végén a sokat bírált utcai látkép helyett a címhez igazodva pl. valami gyertyát, tábortüzet, karácsonyfát, stb. utómunkázni a képre. :D

2. "vonalak"
Először nem nagyon értettem a kritikát (tényleg), de a képed alapján szerintem már értem. :) És most azt mondom hogy val.szeg igazad is van, Te jobban értesz hozzá.
Mit szólsz ehhez? Tudod mi ez? Elárulom: ez gyakorlatilag az eredeti képem ahogyan a gépből kijött (!) Na jó, egy icipici élesítés volt rajta mert az kellett + leretusáltam a rendszámokat és ennyi. Ja és persze leméreteztem a normál tartományunkba, de a színekhez, kontraszthoz, egyebekhez nem nyúltam. 1 perc volt az egész. Míg a beküldöttel több mint 1 óráig "szórakoztam", hogy szerintem jobb legyen, ezek szerint hiába? Brrrr... :W

[ Szerkesztve ]

(#690) MrBean55 válasza MrBean55 (#689) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

A 2. rész folytatásaként még megkérdezném ( hátha ismét tanulok valamit :) ) hogy általában mikor kell kontrasztosítani egy képen és mikor éppen fordítva? Ha általában nem lehet megmondani akkor példák is jók lesznek, köszi.

(#691) priusz

priusz
(fanatikus tag)

Szten és Allien vléményézésére:

Amit Szten írtál abban tökéletesen igazad van. Sajnos a háttér menthetetlenül kiégett. Hiába lőttem RAW-ban nem sikerült javítanom rajta. Persze ezt csak otthon vettem észre :U
Sajna az idő is elég szoros volt, nagyon rövid az az idő amit kint tudok tölteni fotózással.
Ettől függetlenül meg fogom csinálni HDR ben, máshogy talán nem is lehet rendesen. Vagy igen?
Allien. Amit írsz lehet benne valami de retusálni nem akartam mert akkor nagyon mű lenne szerintem. Más vágáson gondolkodtam, próbálkoztam de nem volt egyik sem az igazi.

Köszönöm a véleményezést! :R

Üdv

[ Szerkesztve ]

(#692) Szten Márs válasza MrBean55 (#689) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A két darab javítottadat véleményeztem, úgy emlékszem. Az elsődleges baj az, hogy ki van égve az alagút túloldalának egy része, azzal jpg-ből sok mindent legalábbis én nem tudtam kezdeni. Ha sötétítem az alagutat, ez még jobban látszik, és kijön - ezért nem tetszett igazán az, amit utómunkával összehoztam belőle.
Úgy gondolom nem kapkodtam el a véleményílvánítást, ha a fotózáskor alulexpózod legalább egy blendével de inkább másféllel, akkor ez a gond nem gond, csak utómunkával nem tudtam ezt reprodukálni.
Na meg fontos megemlíteni, hogy nem én vagyok a legnagyobb PS mester itt szerintem, ami azt illeti a fotózás ezen része engem kifejezetten nem hoz lázba és sokszor szükséges, de nem épp élvezetes részeként kezelem.

A vonalakhoz:az eredeti kép teljesen jó kontrasztra. Majdnem olyan, mint amilyen az én módosítottam lett. Viszont akkor az, amit beküldtél mégis közelebb áll az ízlésedhez, ha jól értelek. Miben gondolod jobbnak az általad módosított képet, amit linkeltél, mint az eredetit?

(#693) MrBean55 válasza Szten Márs (#692) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Ha az említett (alagút végi) ötletemet megvalósítjuk akkor a "problémád" eltűnik. :)

Az egyszerűen fantörpikus hogy a vonalas képemet nagyjából visszaalakítottad olyanra amilyen eredetileg volt. :)
Az élesítés mindenképpen kellett mert a téglák felül már kicsit homályosak voltak, de jót tett az mindennek, valamint én sötétnek, komornak találtam a képet, persze fényképezéskor nem volt éppen fényözön. Ezért globálisan világosítottam, élénkítettem a színeken, ezzel azt is elértem hogy az alagút belsejéből minél több látszódjon, nekem ez nem volt ellenemre.
Szinte mindenki hiányol egy "főtémát", a középen alul lévő záróvonal + felül lévő "fényvonal" nem jó annak?
Batka72 le akarja "szedetni" a buszt a képről, szerintem az a legnagyobb "poén" az egészben, a R..... "line" felirat. :) Szerintem az akadályozza meg leginkább hogy egysíkúan, egy értelemben gondoljunk a "vonalak"-ra, bár természetesen van ott még más is, de a legdirektebb ez. Írtam korábban hogy a "szerencse" velem volt, erre gondoltam. Van még 40-50 másik képem amin nincs ez a busz, nem tettem volna be őket, ez adta az apropót.

[ Szerkesztve ]

(#694) Batka72 válasza MrBean55 (#693) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

:) Ne haragudj, kérlek, hogy pont a lényeget szerettem volna le tudni a képről, de nem tűnt fel a felirat.
Persze lehet épp ezért kérted, a nagyobb képet nézzük inkább.
De mikor először megnéztem a nagyot, "HUHH" volt a reakció!
Mert így tényleg nagy a kép, és nem is láttam rendesen az egészet.
Ezért inkább kisebben néztem, ahol jobban áttekinthető, viszont itt nem tűnik ki az R... line felirat.
De most megnéztem nagyban, és így tényleg szembeötlő, de gondolom azért mégis a kép egészére kéne koncentrálni....

(#695) sztyui2

sztyui2
(őstag)

Megnyitottam a Photoshop-os topicot, amibe benyomunk egy képet, és azt módosítjuk:
Akinek van kedve jöjjön!
Képek topic

Megbeszélés topic

Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

(#696) MrBean55 válasza Batka72 (#694) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Nem haragszom, semi baj. :)
Egyébként a kisebb képen is jól látszik a felirat, persze nem árt azt is 100%-ra tenni, én mindig úgy szoktam.
No, nem akarok nagyon okoskodni, szerintem aki hiányolja a főtémát az legyen szíves olvassa el a kép címét. Szerintem a cím a "főtéma", és azt hozza a kép. :K
Aki tovább nézi az egyre több vonalat lát, legalábbis remélem ...

(#697) Szten Márs válasza MrBean55 (#696) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

No, ez azért nem ilyen egyszerű.
Egy képen a rendezettség nagyon nagy jelentősséggel bír.. Egy jó képnek letisztultnak kellene lennie - minnél letisztultabb annál inkább látja az ember, hogy mit is akar kifejezni, miről is szól, annál könnyebben megragadható, és annál inkább magával ragadó. Ez nem azt jelenti, hogy minimalista irányban kell elmozdulni - bár nyilván a minimalista képek sem véletlen örvendenek nagy népszerűségnek, és megfelelően, körültekintéssel hihetetlen hangulatos minimalista képek komponálhatóak.

Akár hogy is, a kevesebb sokszor több. Frázis, közhely, akármi - de nem véletlenül alakult ki ez a közhely. A főtéma az, amire a tekintet leginkább koncentrál, ami a leginkább megragadja az ember figyelmét a képen. A te eheti képeden ilyen nem nagyon van, vagy ha nagyon ki akarunk nevezni valami ilyesmit, akkor azok az autók és a busz - egy forgalmi pillanatkép. Nem muszáj, hogy a téma egyedül álljon, az sem muszáj, hogy kevesedmagával, viszont, ahogy először is mondtam: egy képen a rendezettség kulcsfontosságú.

Mondok egy példát. Hangyákat akarunk megmutatni, nem egyet, nem kettőt, rengeteget... fel lehet ezt úgy építeni, hoyg a kép legalján egy csíkban menetelnek a hangyák, mondjuk sziluettben a lemenő nap vöröse pedig a hátteret adja ehhez a sziluetthez. Sokan vannak, de műküdik. Van egy tengelye a képnek, ahova koncentrálhat a szem, ez pedig a főtéma. Vagy megpróbálkozhatunk olyan képpel is, hogy legkapjuk azt a jelenetet, amikor a hangyák a boly körül össze-vissza futkosnak, teljesen random, körülöttük ágak, gallyak, levelek, sárrögök, akármi, szintén teljes összevisszaságban. Lefotózzuk, és persze, hogyne, tele lesz a kép hangyákkal. Mindenféle hangyával, jobbról balra menővel, fentről lefelé igyekvővel, olyannal, aki éppen az egyik gallyra próbál felmászni és olyannal, aki egy kavicsról mászik lefele, olyannal aki a másik hátán mászik át és olyannal, aki bambán nézi mindezt - lehet a kép címe "mindenféle hangyák". A kép jól fogja hozni a címet, mégis a rendezetlensége miatt nem lesz jó kép. Nem tud a szem hol megállapodni, nincs ami vonzza a tekintetet, hanem a tekintet össze-vissza vándorol a képen, mert mindenhol van valami - de nem elég ahhoz, hogy kiemelkedjen belőle, ezáltal tengelyt adva a képnek.

A te képeddel is pontosan ez a baj. Nincs tengelye, nincs amin megállapodjon a szem. A középső választóvonal és az alagút fényei sem tudják betölteni ezt a feladatot, nem elég erősek ehhez, ráadásul a környezet többi tényezője, az alagút maga, illetve az alagút bejáratának díszítőelemei, a busz, az autók mind-mind közel ugyanakkora súllyal szerepelnek a képen, ezzel szétszórva a figyelmet, a tekintetet maguk között.

(#698) MrBean55 válasza Szten Márs (#697) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

>No, ez azért nem ilyen egyszerű.
Nem? :F
Rendben, értem én, köszi a kifejtést, minél több ilyet kérnék a jövőben is, köszi. :R

Iyen alapon szerintem a záróvonal + a fényvonal ott középen majdnem jó főtémának, "tengelynek". Ha az a nagyon hangsúlyos busz nem lenne akkor talán már jó is lenne, de akkor pont a "poén", az "apropó" tűnne el a képről ... Esetleg átretusálni a buszt feketére? :)
Talán az üres alagút is nagyon jó lett volna, de olyat nem sikerült lőni.

A "kevesebb néha több" mottó jegyében ideteszek 3 képet kicsiben, ezek valamelyike (vagy valami ilyesmi) jobb lett volna?

Remélem hogy egyszer eljutok oda hogy magamtól is belássam hogy a buszos kép nem jó, mert minden eddigi hozzászólás ellenére nekem még mindig az tetszik a legjobban. Szerintem valami olyat látok benne amit ti nem, de ez csak érzés.

(#699) Batka72 válasza MrBean55 (#698) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Ezek már jobbnak tűnnek, bár ugyanabból a képből már nehéz jobbat kihozni.
Az első képen a szűk vágás miatt hangsúlyosabb a "fényvonal", és a díszítő elemek vonalai is jobban keretezik azt, bár azért tudnunk kell mit keresünk a képen.
A harmadik kép olyasmi amire korábban utaltam, de sajnos nem túl hangsúlyosak a "járművonalak", a perspektíva és a sötétség miatt.
De gyakorlásnak, látásmód javításnak mindenképp jó ötletek ezek a képek.
Mindenképp szimpatikus, hogy ilyen lelkesen foglalkozol a problémával!
Hisz mindannyian ezek a vélemények reakciók, gyakorlások, változtatások által fejlődünk, gyarapítjuk tudásunk.

(#700) MrBean55 válasza Batka72 (#699) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Ez már 3 másik kép! Tehát nem a múltkoriból képkivágás + egyebek.
Teljes 6 Mpixeles képek, eltérő zoom-mal és beállítással.
A harmadik képen lehetne világosítani, de a beküldött képemnél pontosan emiatt lettem le... :)
A hozzászólás végével teljesen egyetértek :), pontosan ez a célom, ezért vagyok itt. Egyáltalán nem zavarnak a (jóindulatú) bírálatok, minél többet kapok annál jobb. :K

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.