Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#551) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

Hahó, emberek! A jövő héten nem lesz témakör? :F

Akkor gyorsan még éjfél előtt:
1. "vonalak"
2. "optikai csalódás"
3. "párhuzamos"
4. "régen és most"
5. "út"
6. "köd"
7. "homály"
8. "víz"

(#552) Ndruu válasza MrBean55 (#551) üzenetére

Ndruu
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Azon a héten (mivel most a csend téma van műsoron) lesz Karácsony, úgyhogy valami "Special Edition" témát kellene kitalálni. Nem tudom ehhez mit szóltok...:F

Persze azt is lehet, hogy kombináljuk a korábban felvetett témák egyikét a Karácsony (vagy ünnep) témával.

sálálé

(#553) Batka72 válasza MrBean55 (#551) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Ja!
Már akartam említeni, mi lenne, ha az eddigi témajavaslatokat összegereblyéznénk, és egy erre alkalmas progi kisorsolna egyet (vagy hármat, amiből aztán választunk).
Csak, hogy ne keljen minden héten kidobni 15-20 javaslatot.
Ráadásul mindig előkerülnek a régebbi javaslatok is tehát előbb utóbb úgy is megcsináljuk őket.ha meg fogynak, lehet javasolni megint......

(#554) MrBean55 válasza Ndruu (#552) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Éppen lehetett volna javasolni "Special Edition" témaköröket is, de úgy látom hogy nem javasolt senki. Ha esetleg meg lesz hosszabbítva a most lejárt határidő mondjuk 24 órával ... :) , akkor még javasolhatunk is. De ha nem lesz meghosszabbítva akkor nem lesz, nekem 8 ... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#555) j.bravo

j.bravo
(PH! addikt)

Reakcióm az értékelésekre: a nagy gömb az egy (normál) villanykörte :) A koncepció az volt, hogy a kis gyertyácskák, mint fény-egységek (tudom, cseppet b*zinagy fotonok :DDD) jönnek ki a villanykörtéből. (a fáradtságom hozzájárulhat hogy ilyen gyermeki gondolataim vannak :B)

Több mindent akartam a képből kihozni, illetve a képbe belepakolni, mint egy szimpla "custom bokeh".
Eredetileg úgy akartam hogy felismerhetően villanykörte legyen, azaz nagyobb része benne legyen a képben, de mivel először csináltam ilyet, lassan ment, és már irtó késő volt, tovább nem akartam húzni az időt, ezért ezzel az állapottal megelégedtem.
Ha lenne még egyszer némi időm (no de hogy az mikor lesz, az jó kérdés), még küzdhetek vele - de csak ha szerintetek is érdemes. :R

[ Szerkesztve ]

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#556) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Meg lesz, ne félj :D
Valóban kéne valami special edition, viszont nem, a következő még nem a karácsonyi forduló lesz, ez most véget fog érni 16.-án, így az azutáni 23.-áig fog csak tartani. Mindenesetre a javaslatok beküldését 24 órával meghosszabbítom, úgyhogy:

Témajavaslatokat várunk ma éjfélig, akinek van ötlete, akár új, akár régi, ne tartsa magában!

A karácsonyi fordulóra meg majd kitalálunk valami ötleteset :K

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#557) Szten Márs válasza j.bravo (#555) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Szerintem küzdj még vele mindenképpen, érdemes :K
HA csak a custom bokeh látszana, azaz a gyertyák, akkor igen hangulatos kép lenne - persze, csak egy custom bokeh, na és? Mindig kell valami svédcsavar ahhoz, hogy egy kép jó legyen, megragadjon minket stb stb? NEm hiszem. Hatalmas közhely, de igencsak igaz, hogy a kevesebb gyakran több. Egyébként értem (így már) a koncepciót, de sajnos nem jön át, tényleg azt érzem vele kapcsolatban, amit a másik topicban már leírtam.

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#558) j.bravo válasza Szten Márs (#557) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Találtam egy ilyet is... (nyers, raw-ba ágyazott preview/basic jpeg, csak leméretezve volt)

(Azért nem tettem le arról, hogy legyen egy olyan is, ahol a körte legalább 90%-a benne van a képben, felismerhetően.... :D Bár a másik két ötlet is megérne némi pepecselést, svédcsavaros, de szerintem tetszene ;) )

[ Szerkesztve ]

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#559) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

No akkor közkívánatra egy sötétebb verzió a mostani képemből.
Szelektíven sötétítettem csak az alagutat, ha még sötétebb kell akkor szóljatok. :)

Egyébkent eredetileg sötétebb volt ám, igaz hogy az alagúton kívüli részek is ..., nem volt túl sok nap az égen. Ezért a "kevés utómunka" gyakorlatilag világosításból és egy kis színélénkítésből állt. Szerettem volna ezt a "szép" színes "alagutat" is megmutatni, ezért nem tettem túlzottan sötétre, de legyen. A címmel kapcsolatban annyit hogy ez volt az első cím variációm, de nem voltam vele tökéletesen megelégedve, 3 napig gondolkodtam még, lettek más címeim is, de azoknak is volt valami "bibije", végül maradtam ennél. Lehet hogy mégsem kellett volna ennél maradni, van alapja a kritikáknak, most már mind1. Az is megfordult a fejemben hogy nem adok címet, de tőlem az "csúnya" lett volna ... :D

Kb. 30 képet "lőttem" ezügyben ilyen-olyan beállításokkal, olyan ami közelre is éles meg valamennyire távolra is, na olyan nem sok lett. :N Ezek közül választottam ezt alapképnek.

Szten: Alapvetően egyetértek a reagálásod végével, de hát ez van, arrafelé ilyen a kilátás. Kevesebb járművel sem lett volna lényegesen más az összhatás ... A másik irányban csak 1 tereptárgy volt az alagút mögött, egy bazi nagy fehér busz, nem sokkal a kijárat előtt, az jobb lett volna? Apró mellékkörülmény hogy a buszos képek annyira nem lettek élesek mint szerettem volna ... Egyébként így gyalog + fényképezővel életemben először jártam arra, ezt a helyet csak úgy "találtam", korábban fogalmam sem volt a létezéséről, nem vagyok idevalósi. :)
Esetleg valami PS varázslással valami "tündérországot" odatenni jó ötlet lett volna? :DDD
Még egy apró "titok": a másik, az "igazi" alagutat mentem fényképezni, ami meg is történt, de ez az "alagút" jobban tetszett. :D

[ Szerkesztve ]

(#560) Szten Márs válasza MrBean55 (#559) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

HA gondolod, megmutathatod a másik, "igazi" alagutat, én pl kifejezetten kiváncsi vagyok rá :K Egyébként lehet holnap csinálok egy feldolgozást a képedből, ha megengeded, most már fáradt vagyok hozzá.

(#561) MrBean55 válasza Szten Márs (#560) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Megengedem, sőt várom, csináld. :K
Egyébként én is fáradt voltam már hajnali fél 2 körül, a "lasszózásnál" ez meg is látszott, remegett a kezem, de a végén összejött.

Az akkor készült 50 db "igazi" alagutas kép közül az egyik elég jó pillanatban készült ahhoz hogy egy előbb-utóbb "esélyes" témakörben szinte hozzányúlás nélkül beküldhető legyen, ezért nem lövöm le a "poént". :) A többi kép pedig hasonlít hozzá ... "Azon" is vannak járművek, de nem zavaró, sőt lehet kell is hogy legyenek ...

[ Szerkesztve ]

(#562) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

Ja még annyit a mostani képemhez hogy nagyon köszönöm az eddigi értékelőknek (különösen Szten Mársnak), valamint az eljövendőknek is :), az észrevételeket, különösen tetszik hogy milyen egységes az álláspont. Szerintem én még :) nem értek a fotózáshoz, különösen nem a belső lelkivilágához, ezért minden olyan hozzászólást örömmel fogadok ami által javulni tudok.

(#563) MrBean55 válasza MrBean55 (#559) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Mit szólnátok ehhez a címhez: "Fény az alagútban és az alagút végén" :DDD

(#564) máyköl

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ti mióta fotóztok? (én most vágnék bele) :)

(#565) j.bravo válasza máyköl (#564) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Tökmindegy. Hogy mások mennyi idő alatt mennyit fejlődtek vagy sem, annak semmi köze a te fejlődésedhez :)

Vágj bele! Lássuk a képeket! :R

(#566) sztyui2

sztyui2
(őstag)

Mikor lesz új topic Cassidey? :U

Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

(#567) Cassidey válasza sztyui2 (#566) üzenetére

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

Mondtam h ma megcsinalom. :U ;)
Kesz is, hajra!

(#568) máyköl válasza j.bravo (#565) üzenetére

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Még a fényképezőm sincs meg. :) De úgy néz ki hamarosan meglesz, majd dobok fel párat. ;)

(#569) máyköl

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Majd ha meglesz beszállok ebbe a játékba... :K

(#570) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A következő fordulóra a következő témajavaslatok érkeztek:
- "vonalak"
- "optikai csalódás"
- "párhuzamos"
- "régen és most"
- "út"
- "köd"
- "homály"
- "víz"
- "fotó"
- "ember"

A fenti témák közül mindenki legfeljebb háromra szavazhat, ezen topicban, vasárnap 23:59-ig. A három legtöbb szavazatot kapott téma fog bekerülni a döntőbe és közülük kerül majd ki a következő ciklus témája.

Elnézést kérek mindenkitől, de ma nagyon nem tudtam gép előtt lenni, és valószínűleg így lesz most hétvégén, ezért sajnos a beígért képfeldolgozás is késni fog bizonytalan ideig.

(#571) máyköl válasza Szten Márs (#570) üzenetére

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Akkor is lehezt szavazni témára ha még nincs meg a fényképezőgéped?

(#572) Cassidey válasza Szten Márs (#570) üzenetére

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

ut, viz, ember

(#573) Szten Márs válasza máyköl (#571) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Természetesen lehet :K

(#574) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

Mostani top3 javaslatom:
- "vonalak"
- "optikai csalódás"
- "párhuzamos"

(#575) Ndruu válasza Szten Márs (#570) üzenetére

Ndruu
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

- "régen és most"
- "optikai csalódás"
- nincs harmadik...

sálálé

(#576) priusz válasza Szten Márs (#570) üzenetére

priusz
(fanatikus tag)

Az javaslataim: párhuzamos; régen és most; homály

Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

(#577) sztyui2 válasza Szten Márs (#570) üzenetére

sztyui2
(őstag)

- "vonalak"
- "párhuzamos"
- "ember"

Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

(#578) Allien

Allien
(PH! kedvence)

Én speciel nem értem, mi ez a "régen és most", nekem ez két képet takarna, kb. :B
Ezért is:
-vonalak
-út
-ember

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#579) Szten Márs válasza Szten Márs (#570) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Leadom én is a szavazataimat:
- ember
- homály

Igen, most csak kettő.

(#580) Batka72

Batka72
(kvázi-tag)

Sziasztok!
A kiválasztottak: Párhuzam, köd, vonalak!

Viszont ha már itt vagyok, reagálnék a fény témában érkezett véleményekre is.
Illetve azzal kezdeném, mit is látunk a képen, és hogyan készült.
A képen, egy minidisc(meghámozva) korongjának falra vetített képe látható, ami egyrészt úgy született, hogy a korong a fény egy részét a falra vetítette, a másik részét, mint egy szűrő szétbontotta, és úgy vetette a falra, létrehozva a szín fáklyát.
Az elkészítése kissé körülményes volt, mert nem tudtam rögzíteni a korongot is, a gépet is, és a fényforrást is egyszerre.
Ezért a gép természetesen háromlábún ült, a korongot a bringám ülése fogta föl(neki döntve a falnak)és miután kb belőttem hová fog esni a fény nyaláb fókuszt állít, 10s késleltetés, kiugrás a gép mögül, villany le kis ceruzalámpa pozícióba illeszt, mély levegő, benntart, nem mozog....
No ezt kb 25 30 x kellett eljátszani, mert nem igazán jött össze mindig a megfelelő forma, illetve szín nyaláb, és persze sokszor a képből is kicsúszott a téma.
A sok szelektálás után maradt 3-4 kiválasztott, aztán 2, ami nem túl harsány, de ide illő(a másikat beszúrom a végére).
Aztán kis utómunka: expo, kontraszt, vágás, keret.
Három különböző vágást is csináltam, de végül e mellett döntöttem, nem akartam túl sok sötét részt a bal alsó sarokba.
J.bravó, írtad nem túl szerencsés a vágás, meglehet, kicsit most szűkösnek érzem.
Írd meg kérlek szerinted hogy lenne szebb(ha a tetejére hagytál volna többet, az sajna nem megy kicsit felcsúszott...).
Szten Márs, a keret tényleg jót tesz a képnek, nem csodálkozom, hogy kiemelted, mert nélküle, még azon is gondolkoztam, valami mást rakok fel, aztán utána néztem, hogy lehetne kerete szerkeszteni neki, ugyanis ez az első keretem :B eddig max, szög kalapács léc, de Ps-el, még nem próbáltam, de meglepett mennyit dob a képen.
Norbre, igen lehet valami abban amit írsz, a keretről, ez a világosabb változat, és gondoltam én is rá, lehet túl hangsúlyos a belső vékony keret.
Van egy kissé sötétebb is, mert voltam olyan bolond, hogy az első sikerén felbuzdulva, csináltam egy másikat is, mert ami ide felkerült, az sötét háttér előtt túl világosnak tűnt, aztán a másik meg sötét háttér előtt túl sötétnek, szóval meg voltam lőve, de aztán nem variáltam többet a kerettel, felraktam ezt. :)
Köszönöm az értékeléseket......
A másik variáció

A mostani téma tényleg fel ér egy tökön szúrással!!! :DDD

(#581) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Egy reagálás Allien képemre adott értékelésével kapcsolatban:
Ugye azt a gyertyaelfújós dolgot nem gondoltad komolyan? :Y
Ez egy templom, azok a mécsesek pedig nem véletlenül égnek. Mindenki másért gyújtott meg egy-egy mécsest az ott égők közül, de mindenkinek jelent valamit. És különben is ismétlem: az egy templom, és azok templomi mécsesek. Szóval remélem ez a gyertyaelfújós dolog csak vicc volt, ha az volt, akkor elnézést a monológomért, de nem teljesen tudom eldönteni, a smiley ellenére sem, hogy tényleg csak vicc volt-e, vagy komolyan megfordult ilyesmi a fejedben.
Egyébként előfordulat, hogy kommersz, bár az előző ciklusbeli képemnél ezt erősebben éreztem, de én így, az esetleges kommerszségével együtt találtam teljesnek ezt a képet.

[ Szerkesztve ]

(#582) Allien válasza Szten Márs (#581) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Mért ne gondolnám komolyan? :DDD Természetessen, ésszel. Ha EZ a képed mondjuk előre megtervezett lenne, tehát a fotó alany ismerős, stb, illetve, beszélsz a pappal, és Te viszed a mécseseket, igenis megoldható kegyeletsértés-, meg minden hasonló nélkül az "ötletem". Természetessen, mondjuk Halottak nap-ján ez az "akkció" erőssen kerülendő. A templomok nagy része nincsen állandóan nyitva ráadásul a közönség elött. A kreatív fotózás egyik része, hogy meglátod a témát (ahogyan tetted itt is, meg én is a kéményessel), és a másik oldala, hogy nem spontán fotózol, ugyebár. Amikor volt az "idő" téma, pl akartam szerezni egy jó nagy vekkert, és utánna meg kerestem volna egy háromlábu trafipax-ot (fakabátost) ;). A többi már a fantáziádra bízom, de, ebben az esetben is, a rend őreivel megbeszéltem volna.
Most is, lenne ötletem, kérdés, hogyan sikerül megoldanom, tehát rá kényszerülök a spontanilitásra, vagy sikerül "megszerveznem" agyamentségemet. :DDD Ettől függetlenül, így is jó az a képed, természetessen. :C
Amúgy, ha megnézed, a másik mécsesesnél is írtam, hogy pl a létra se nagyon megoldható temetőbe, de azért elhiheted, meg lehet oldani megfelelő szervezéssel, pontosabban CSAKIS ÚGY. Nézzük meg, hogy ott van a Fiumei úti sírkert (érted, má nem is temető). Rengetegen járnak oda ki fotózni. Sokan ezek közül nem is tudják, hogy miről maradnak le, de ha a sírkert honlapját megnézed, rájöhetsz, hogy az egy botanikus kert IS. Tehát, minden csak kreativitás kérdése, de nagyon fontos, hogy egy bizonyos határt azért ne lépjünk túl (jóizlés, meg hasonlóak). :K :R

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#583) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

Szten: ebből a feldolgozásból lesz valami?

[ Szerkesztve ]

(#584) Szten Márs válasza MrBean55 (#583) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

[link] - lsd ennek az alja, szürke betűvel. De nem felejtettem el :K

(#585) Szten Márs válasza Allien (#582) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A kreatív fotózás egyik, de korántsem egyetlen lehetséges módja az, ha az ember tervezetten fotózik, nem pedig spontán. Néha meglát az ember valamit, bevillan a fejébe a kép és le kell kapnia, spontán, úgymond kapáslövéssel. És igen, ez is lehet a kreatív fotózás útja. A kreativitás nem egyenlő az előre beálítottsággal, sőt gyakorta a spontán pilanatok, pont a spontaneitásból következően természetesebbek, a természetesebbségből következően pedig kellemesebbnek, könyebben befogadhatónak hatnak. Persze a beálított, tervezett fotó is lehe nagyon jó, könnyen befogadható, magával ragadó stb, de nem mindig jobb.

Ennyit az elméletről :)
A gyakorlati része számomra kissé röcögősebb. Persze, meg lehet oldani az általad felvázolt módon a dolgot, viszont ahhoz kell egyfajta beálítódottság. Számomra a templom nem egy olyan közeg, amit fotós színpaddá alakíthatok, amiben ilyen dolgokat csinálok, ami azt illeti egy két kép feltünésmentes ellövését sem szivesen eresztem meg, egyszerűen számomra a templom egész másra van, egész más színtér és nem szívesen fotózgatok, mert... fura érzés. Nem igazán tudom jobban körülírni, de talán nem is kell. A lényeg az, hogy ilyen jellegű komplett rendezés nekem teljesen kivűl van azon a tartományon, ami még belefér. Ez nem azt jelenti, hogy rossz és elítélendő dolog, vagy akár nem illendő, egyszerűen csak az én belső korlátomat túllépi.
A temető pedig abszolút tabu fotózás terén, egyszer rángattak ki temetőbe fotózni, hát kutya rosszul éreztem magam közben, és aligha fogok még egyszer ilyen célzattal temetőbe menni, szóval az sem...ömm... nekem van kitalálva.

Nos, ennyit rólam, az önvallomások rovatot ezennel lezárom :)

(#586) Allien válasza Szten Márs (#585) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Természetessen egyet értünk a spontán, és a beállitott dolgok területén, nagyjából. Ami a többit illeti, az meg sok-sok mindentől függ. Rám is furcsán tudnak nézni egyesek, amikor megemlítem, hogy relative, de rendszeressen kimegyek a Fiumei sírkertbe. Sokszor nem is fotózni, bár, a gép rendszerint ott van melettem. Egyszerűen túl kell nézni bizonyos dolgokon. Másrészt, mint írtam, nem annyira temető jellege van, legalábbis, vannak részei, ami elhagyatott, nem is jelölik annyira a "térképeken", mint ajánlott útvonal, pedig ha azt nézzük, akkor Ők is megérdemlik, hogy feléjük nézzünk, mert nagyjaink közül sokan ott nyugszanak. Arany János, Kossuth Lajos csak pár név, és körülöttük megannyi Nagy Magyar, akik igenis megérdemlik, hogy egyszer-egyszer arra járjon valaki, és megemlékezzen róluk, akár csak pár gonolattal. :B Pont azért, hogy Ne olyan legyen, mint a mögötte lévő zsidó temető, mely a más vallásból fakadóan teljessen elhagyatott. Persze, ez is csak egy vélemény, és speciel ezen tudok változtatni, mert még nevelhető korban vagyok. :DDD
(az most mellékes, hogy mennyi mókus, és madár talál ott menedéket)

[ Szerkesztve ]

(#587) máyköl válasza Szten Márs (#570) üzenetére

máyköl
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Vonalak, út, víz. :D

(#588) Szten Márs válasza Szten Márs (#579) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Javítanék, mégis három:
- ember
- homály
- út

(#589) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A szavazataitok alapján a következő három téma jutott a döntőbe (mindegyik négy szavazattal):
- "út"
- "ember"
- "vonalak"

A három téma valamelyikére ezen topic társtopicjában lehet leadni a szavazatokat, jövő hét kedd (december 16.) 23:59-ig. A legtöbb szavazatott kapott téma lesz a következő ciklus témája.

(Plusz a szokásos: javasolt, de nem kötelező a képlinkeléssel együtt leadni a szavazatkat - azoknak, akik képet is töltenek fel. Természetesen szavazni mindenki szavazhat, nem csak a képfeltöltők.)

[ Szerkesztve ]

(#590) Allien

Allien
(PH! kedvence)

MrBean55, a másik totyikban értékelésedhez (kérdések). :DDD
Itt kb fél órát szórakoztam, egy másik helyen is kb ennyit. A témát nem szokás középre rakni (aranymetszés, harmadolás, stb...), bár vannak kivételek, de itt sem indokolt, hogy középre rakjak valamit, mert mit is? A kémény piros fénye megfesti a gőzt (nem füst amúgy, de ez persze nem felismerhető), a hold "átsüt" a párán. Ha bármelyik középre kerül, onnan a kép fele érdektelen (számomra, mert mondjuk az alsó részén a kémény érdektelen része lenne pl). Toronynak miért kellene egyenesnek lennie? Egy vízpartnál vigyázni kell a vízszintre, ilyen helyzetekbe meg nem feltétlenül, sőt! Ebben az esetben is, inkább befele "hajlik", a szemet kicsit vezetve. ;) A maszatolás meg ugye a hosszu záridőnek IS betudható, mert 1,5-3 másodperces expókkal próbálkoztam (ráadásul, jpg-ben). :B :R

(#591) MrBean55 válasza Allien (#590) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Elfogadom a "védekezést". :)
A tornyot azért "vártam" függőlegesnek, mert a valóságban is olyan (ez nem a pisai ferde torony :D ), de a ferdeséget stíluselemnek az alkotói szabadság keretében el tudom fogadni. Végülis ez a kép nem dokumentációhoz készült. :)
A maszatolást is értem, nem nappal készült, tényleg szükség lehetett a hosszú záridőre, rendben.
A "témát nem szokás középre rakni"-t viszont még nem értem teljesen, pláne így "vízszintes" esetben teljesen furcsa ez a harmadolás, szerintem így nem indokolt. A hold függőleges irányú kb. aranymetszés ponton levésével semmi bajom, lehet hogy azért mert annak szakmailag ott "kell" lennie, nem tudom.
Ha már itt tartunk, szerinted kb. milyen esetekben "kell" középre igazítani, harmadolni, aranymetszeni? Ezekről gőzöm sincs. :B

[ Szerkesztve ]

(#592) Szten Márs válasza MrBean55 (#591) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezekre nincs kőbe vésett szabály, hogy x esetben harmadolópontba szerkesztünk, y esetben középre szerkesztünk stb. A legegyszerűbb azt mondani, hogy azt az elrendezést kell mindig alkalmazni, ami a témához legjobban illik. Vízszintes esetben is rengetegszer alkalmasabb egy harmadolóvonal menti elhelyezés, mint a középre szerkesztés. Ennek az lehet a háttere, hogy a szimmetria, bár első megközelítésre jó dolognak hangzik, mégsem épp a legtetszetősebb elrendezés az emberi szemnek. Nyugalmat árasztó komponálást és mozgalmas, izgalmas képi világot is sokkal inkább létrelehet hozni akkor, ha a középpontból kimozdítjuk a témát. Persze, van olyan eset, amikor célszerű a középre szerkesztés, hogyne. De Allien képe messzemenőleg nem az az eset volt.

Egyébként a torony ferdesége is hangulati elem, zaklatottabbá teszi a képet - bár nem tudom mennyire tudatos, de tény, hogy erősíti a kép hangulatát. Nem muszáj mindig a szigorú valóságot ábrázolni:
"A tornyot azért "vártam" függőlegesnek, mert a valóságban is olyan"
Sőt... a valóság ábrázolása nagyon sokszor nem ad többet, mint egy dokumentalista fotó. Dokumentáljuk a látott képet, de ennyi. Nagyon sokszor fontos, hogy úgy mutassuk be a képet, ahogy rendesen nem látnánk, a valóságtól elrugaszkodottan. Valaki azt mondta, (egy szobrászművész, de most nem ugrik be a neve), hogy a fotózás addig terjed, amit a szem látni képes, a képzőművészet pedig onnan indul. Ebben elég explicite benne van, hogy nem tartja sokra a fényképészet ilyen irányú erejét, de mégis téved. Lehet olyat ábrázolni, amit nem lát a szem, máshogy ábrázolni, többet adni - meg kell találni a módját. Nem, nem mindig szükséges, persze, vannak képek, amik a puszta képért szépek, a saját esztétikai erejükért, rengeteg természetkép, asztrofotó, sőt, hangulatképek is. Van azonban, amikor az ember kissé szabadjára ereszti a lovakat, és ez nem rossz dolog. Persze, tudni kell, hogy mikor és milyen módon.

Most pedig kicsit a saját képemről és az azt ért véleményedről:
Nem, nincs semmiféle trükk a képben, egyszerűen nekem ennyi mécsessel kifejező a kép, ennyi kellett rá. Egyébként egyrészt a mécsesek száma adott volt - max hozzátenni lehetett volna, elvenni nem, így kevesebb mécsessel meg sem tudtam volna akkor és ott oldani. Másrészt meg, ha kevesebb mécses ég, akkor szinte egész biztos, hogy nem ragadott volna meg a szituáció, és nem vettem volna elő a fényképezőgépem, és nem csinálom meg ezt a képet, mert egyszerűen nem éreztem volna azt, hogy igen, ebből lehet valami, amit érdemes megörökíteni. Szóval nem, nincs benne semmiféle trükk, ez egyszerűen az én szubjektív ízlésem lenyomata, hogy ennyi mécses ragadott meg és késztetett kép készítésére.

[ Szerkesztve ]

(#593) j.bravo válasza Szten Márs (#570) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

- "homály"

:)

[ Módosította: Foglalt név ]

(#594) j.bravo válasza MrBean55 (#591) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

A másik topikban kapott értékelésre:

szó sincs bravúrról, nem egy nagy etwas, csak azért írtam úgy ahogy írtam, hogy elejét vegyem azon hozzászólásoknak, amik sok-sok fotosoppot említenének. Ndruu linkje(i) alapján tökéletesen érthető a készítés módja, némi pepecselés árán könnyen megvalósítható. Ha lesz időm (nem nagyon van mostanság) és kedvem (az elég változó), talán csinálok majd olyan változatot amin kisebb a villanykörte.

A többieknek is köszönöm a hozzászólást!
Ja, és a csupasz, villanykörte (nagy fehér gömb) nélküli, csupasz változat, amit a jelen topikba tettem fel, jobban tetszik?

(#595) Szten Márs válasza j.bravo (#593) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Vasárnap éjfélkor zárult az előszavazás, már meg is van a top3 téma, lsd itt: [link]

(#596) Allien válasza MrBean55 (#591) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Szten Márs nagyjából minden lényegest elmondott, kb. De nézzük a kéményt. HOL van olyan kémény, ami "egyenes" (vagy párhuzamos)? ;) Ha azt nézzük, vannak azok a magas, fémből készültek, innen-onnan meghúzott, kitámasztottak, azok esettleg nevezhetőek "egyenesnek", de egy hagyományos épitésű, magas kémény már sohase lesz egyenes (felfele szűkül), és, ha szigorúan nézzük, az említett fém kéményeket SE láthatod egyenesnek, mert az egyenesek a végtelenben összeérnek (vagy mi), lásd vasuti sinek (csak a fémkémény ehez rövid szemből nézve). :DDD Ráadásul ebben az esetben tetézve a dolgokat, olyan perspektívát választottam, ahol ez még hangsúlyosabb, azaz jó közel mentem a célponthoz (objektum keritéséig), alulról nézve ez a hatás még erőteljesebb amúgy is. :K
Ami a képszerkesztést illeti. Tipikus eset erre a vízparti fotók, legjobb erre a Balaton. Ha vannak képeid erről a tórol, akkor vedd elő, de nézhetsz másokét. A lényeg, hogy itt erőssen indokolt a harmadolás szabálya (meg a vízszint, de lehetnek kivételek is, csak rittka). Tehát, vagy az eget hangsúlyozzuk, vagy a vizet, melyik tetszik jobban. Naplemente, szép égbolt, akkor az legyen a nagyobb. Nem kötelező PONT 1/3-2/3 arányba, izlés szerint, mint a főzésnél a só. ;) Megvadíthatod a képet, ha megvárod azt a vitorlást balról, már, ha nem motorral tolja be a kapitány, hanem kiengedett vitorlákkal. A lényeg, hogy igaziból ha előveszel egy középen "elvágott" ilyen balatoni képet, és újra vágod a harmadolás szerint, máris láthatod, hogy igaziból a középen "kettészelt" teljessen idegenül fog hatni. :DDD De, egy másik példa. Az emberi fejnél is az orr van kb középen, mégis, a SZEM az, amit még az akt képeknél is a fókuszba raknak (már főleg).
Ha haza érek, felrakok majd pár olyan képet a kéményesekből, aminél majd rájössz, hogy miről beszélek, pl perspektíva (csak éppen dolgozok, és vakut keresgélek a gépemhez). :B

(#597) Batka72 válasza j.bravo (#594) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Szerintem a "fénybuborékkal", gazdagabb, szebb a kép. :K

(#598) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Figyelem!
Nagyon úgy néz ki, hogy szavazataitok alapján marad az egyhetes ciklus!

Viszont lenne egy kérésem, illetve kérdésem:
A közeljövőben, legalábbis egy ideig teljesen bizonytalan, hogy hogy tudok lenni, sajnos rajtam kívül álló okokból, így nem tudom garantálni, hogy a feladataimat, mint diktátor maradéktalanul el fogom tudni látni, és fogok tudni foglalkozni a topiccal. Ezért önként jelentkezőt keresnék, aki a szavazásokat és ciklusváltásokat lebonyolítja. Szóval aki úgy gondolja, hogy ezt gond nélkül el tudja látni, kérem jelezze vagy itt a topicban, vagy nekem privátban. Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#599) j.bravo válasza Szten Márs (#598) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Hadd csatlakozzam Szten kéréséhez, lévén - amint láttátok - mint topikindító és diktátor, nem tudtam megoldani hogy itt legyek amikor akciózni kell, teljes mértékig Szten-re voltam/voltunk utalva, aki kitűnő munkát végzett, és ezúton is köszönöm neki!

Várunk egy önként jelentkezőt :)

(#600) Batka72 válasza j.bravo (#599) üzenetére

Batka72
(kvázi-tag)

Szia, az értékelésekre való válaszomban próbáltalak megszólítani, hogy mi nem tetszett, a kép kivágásban, és, hogy neked hogy tetszene inkább.
Ez most azért is érdekelne, mert más is problémásnak találta a kivágást, és érdekelne szerinted is a bal oldal lett e kicsit sok(bár szerintem ez a vágás kicsit erősíti a hatást, miszerint mintha kicsit döntve lenne a fény korong, és így olyan, mintha jobbról ballra "nézne").
Ha igen, lehet átgondolom, és metszem a képet. ;)

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.