Köszönöm a javaslataidat, várom a többiek véleményét ezekkel kapcsolatban 
"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"
Köszönöm a javaslataidat, várom a többiek véleményét ezekkel kapcsolatban 
"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

Sziasztok! Sajnos a héten lemaradtam a képpel, kicsit elvesztem a munka és karácsonyi forgatagban.
Ami érdekes, hogy a fény témában több ötletem volt, az egyik Batka72 által megvalósított a másik pedig egy az egyben MrBean55 alkotásával megegyező. Fura véletlen.
Részemről a mostani rendszer híve vagyok, jó így ahogy van.
Gratulálok minden feltöltőnek!
üdv
ui: Csend témakörben nem maradok le 
Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

én is a mostani rendszer mellett voksolnék, nem biztos hogy egy héttel több idő megoldaná a dolgot.. van olyan hogy elfoglalt az ember, ötlethiányban szenved, vagy éppen olyan a téma amiből az adott időszakban nem tud olyat kihozni ami számára is megfelelő lenne..
én is így jártam, nem volt a fénnyel kapcsolatban egy épkézláb ötletem sem.. persze "sablonos" ötleteim lennének de többet szerettem volna kihozni a dologból.. tegnap este a metrón jött a felismerés hogy megvan a megoldás, az orrom előtt volt, azonban már nem volt időm megcsinálni.. ha össze tudom hozni, később megmutatom majd, kíváncsi vagyok a véleményetekre
szóval előfordulhatott volna hogy két nappal előbb jön az ihlet és akkor kész van a kép, de lehet hogy csak egy év múlva ugrik be.. szerintem ez egy ilyen téma, meg még év vége is van meg miegymás
szerintem a topik elindulása óta eltelt idő kevés, hogy egyértelmű következtetést tudjunk levonni arról hogy ez a rendszer nem vált be.. én azt gondolom maradjunk az eredeti ötletnél és ha két hónap múlva a statisztika átlaga rossz lesz akkor érdemes talán elgondolkozni a változtatáson..

csak azok értékelhetnek akik képet töltöttek fel az adott fordulóban?
Nem, mindenki értékelhet, szóval a te értékelésedet is várjuk
(Viszont tudod: ma este még érkezik egy kép a fordulóra)

ok köszi, igen azt még megvárom

Akkor valamit mindenképpen felteszek ma, még ha amit kitaláltam, mégse sikerül 
(még nem csináltam olyat, amit tervezek, lehet hogy bonyolultabb mint gondolom)
Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

Sziasztok!
Nekem azért szimpatikus, a 2 hetes megoldás, mert egyrészről, akkor talán a metrós megoldás is belefért volna,
de ami a fontosabb szerintem, hogy több idő maradna megvitatni az elkészült képeket, a véleményezésen túl is.
Mint ahogy születtek kisebb viták érvelések ebben a topikban.
Több idő lenne elmagyarázni a képek, az ötlet születését, lehetne még vitázni, kinek mi miért, és miért nem tetszik, illetve megérteni a másik gondolatmenetét.
Egyébként meg egyet értek MrBean55-el is, mármint, hogy előre lehet gondolkozni, már a téma választásnál, az ötleteken, és ha megszavazzák, van 1 hét, hogy megcsinálja az ember.
Tehát érvelni tudok mindkét megoldás mellett, a döntést rátok bízom, talán segített, vagy épp bonyolította a döntés meghozatalát a hozzászólásom, nem tudom.
Azt azért sajnálom, hogy ilyen kevés fotó készült, és ezek közt is van 2 ami nem túl "friss".
Meg is lepett kissé, mert a fény(mint azt korábban norbre is írta) a látvány, a fotózás alapja, ugyanúgy mint a forma.
Tehát e-témában sok képet lehet készíteni, bár tudom a sablonosságot kerülendő, jó ötlettel előállni, nem egyszerű.
De talán jobb egy jól megcsinált, bár sablonosnak tűnő képet elkészíteni, mint otlet hiánytól küszködve nem csinálni semmit(bár majdnem én is így jártam).
De ha így is alakul, mert biztos mind leszünk így nem is egyszer, legalább kukázhatnátok valamit, a régiek közül, ami passzol a témához.
Mint azt meg is tették páran, pl: én is az előző fordulóban.
Tehát norbre, és ha van még akinek lehet a témában elfekvő képe, ne csak várjátok az uccsó kép meglétét az értékeléshez, hanem ha már kitolódott a határidő, szerintem mindenki élhetne vele.
Szerintem hajrá töttésre fel!!!

Ja, és nagyon szimpatikus Bubanc hozzáállása...(nekem ez biztos nem fog menni, ha megszorulok
)

Köszi, kár, hogy nem készültem rá jobban a dologra, csak kicsit -felhagyok a fotózással a publikum számára- hangulatom volt attól, hogy nem sikerül olyan képeklet készítenem, amilyeneket szeretnék.... direkt nem akartam tükrözni a képet, és hát az látszik, hogy a tükörírás még nem megy annyira, főleg, hogy először csináltam
de lehet, hogy ma, csinálok egy újabb verziót és inkább a képet forgatom, mintsem fordítva írjak 
AMD for(n)ever s754, a világ már csak ilyen, nem lehet bárhova bármit bedugni...
Nekem is az a véleményem,ha csak önmagában két hétre növeljük meg a ciklust,nem fog megváltoztatni semmit.Engem mint mindig a határidő hajt(ma éjfél a határidő,akkor aznap kezdek nekiállni.Eddig csak így volt.Mindkétszer 2 órával a beadás előtt).Tegnap sajnos nem csak a fotós határidő járt le,hanem a jegyzőkönyv beadása is így nem tudtam beadni képet.
Ötletem annyi lenne,hogy 2 hetes ciklus,de az első héten kell beadni a képet.A 2. héten pedig "kijavítani"módosítani,hogy jobb legyen.Persze a vélemények után.Viszont erre ez a topic is megfelelhet.Ott is meg lehet oldani,így talán nem sok értelmét látom.
A világon minden szép, csak nem mindenki tudja értékelni a szépséget! Galaxy S JVT Semaphore 1.9.0+Ext4

remek ötlet szerintem, sőt tovább megyek lehetne akár olyan is, hogy egymás képeit is megcsinálhatnánk más utómunkával, ha kedvünk van hozzá, ez azért is jó lenne, mert így az utómunkára vonatkozólag sokat lehetne fejlődni, tannulni egymástól
Egyébként szerintem jó az egy hét, és esetleg ha nagyon visszaesne a szinvonal, vagy a mennyiség akkor ki lehetne próbálni a két hetet...
AMD for(n)ever s754, a világ már csak ilyen, nem lehet bárhova bármit bedugni...
Ha egymás képét kijavítanánk az jó lenne.Talán megtudhatná a szerző,hogy utómunkával milyen jó képet lehetne készíteni.Meg jól jönne ha tudnák PS-t kezelni.
De örülök,hogy neked sikerült megérteni.Mert nekem nem sikerült,így visszaolvasva
A világon minden szép, csak nem mindenki tudja értékelni a szépséget! Galaxy S JVT Semaphore 1.9.0+Ext4

Szerintem is jó mind a 2 ötlet, de ez tudna működni 1 héten belül is. Én úgy látom hogy lenne erre idő most is, mert most főként csak a 3 határidő (témajavaslat, top3 szűkítés, top1 szűkítés + képfelrakás) közeledtével van komolyabb "mozgás", egyébként eléggé langyos víz, amit lehetne ilyen célra használni.
Aki tudja árulja már el hogy hogyan lehet ilyen szép szürke betűket használni mint amilyet többen használnak. Direkt HTML kóddal? Mert akkor sok más színt is lehetne. 

Mivel itt néhány ember nem szereti az utómunkát, és az utómunkával mindig vita szokott lenni, hogy mennyire vihetjük túlzásba, és mennyire nem tartozik a fotózáshoz. Ráadásul ehhez hozzájön még, hogy a legtöbb profi is elég erősen utómnkázik, azonban sok profi versenyen meg módosítatlan képet várnak.
Éppen ezek a viták miatt, én nem nagyon szeretnék belemenni abba, hogy az utómunkáról szóljon a topic.
Viszont létrehozhatnánk egy topicot, "Fotógrafika" néven, vagy "Digitális utómunka" néven, amibe akár úgy is linkelhetnénk a képeket, hogy előtte-utánna.
És az utánna lenne a végleges, az előtte pedig, ahogy a gépből kijött.
Olyasmi lenne, mint a DF topic, vagy mint az Adobe Photoshop topic, azonban inkább az utómunka tanulását helyezné előnybe.
Mellesleg nem értem, hogy az "Adobe Photoshop topic"-ot miért nem rakták át az OS, ALKALMAZÁSOK-ból, a FOTÓS SZOFTVEREK-be.Értelemszerűen ott kerestem, és az OS ALKALMAZÁSOK-ban találtam meg 
Mellesleg én az 1 hetes ciklust támogatom. Jó ez a rendszer így, így is elég sokat gondolkoztunk, és szavaztunk rajta. Ráadásul ellaposodna a topic, ha nem lenne hetente valami eksön.
Most én sajnos kimaradtam a fordulóból, mert nagyon nem értem rá az iskolai évvégi hajtás miatt fotózni, és ráadásul annyira nem volt időm, hogy még kommentelni sem kommenteltem a "forma" témára érkezett képeket. Sajnálom, viszont mivel most nem raktam be képet, kárpótlásul, majd hétvégén kommentelek.
A "forma" képekről annyit, hogy nekem Cassidey képe tetszik a legjobban, egész héten azt a formát kerestem, de sajnos elég kis városban élek, nincsenek ilyen helyek, ahol ilyen formákat lehet találni, ezért sajnos ezt elszalasztottam, viszont volt helyette a fal.Azonban sajnálattal látom, hogy Cassidey se ért rá fotózni a mostani témára.
[ Szerkesztve ]
Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui
Egész nyugodtan bele lehet piszkálni egymás képébe, legalábbis szerintem mindenki megengedi (max nem ért majd egyet az utómunkával) és feltenni ide, ebbe a topicba, aki erre kedvet érez, nyugodtan tegye, lehet felpezsdítené az életet 
MrBean55:
Szürke betíket az Off topic formázógombbal lehet csinálni, ugyanolyan módon, ahogy mondjuk a félkövéret is csnálod.
sztyui2:
Szerintem nyugodtan lehet ide is linkelni az előtte-utánát. Viszont ha mindenképpen másik topicot akarsz, akkor már van ilyen topic: [link]
ez a topic sem ph-s otlet, szoval talan belefer.. nekem van egy masik kedvenc jatekom, ami szerintem mukodhetne itt is.
reagaljatok legyszi, lenne e kedvetek..
"A küldetés:
Más által fotózott nyersfileból készitsd el azt a képet, ami szerinted a maximumot hozza ki az alapanyagból.
A képet RAW feldolgozás után vághatod, forgathatod, retusálhatod, effekteket használhatsz, szűrőzheted, de a tartalmán nem változtathatsz.
A kép kizárólag olyan nyersformátum lehet, amelyet az elérhető konverterek kezelnek.
A kép tartalma bármi lehet, ami nem rombolja a személyiségi jogokat, közízlést, közerkölcsöt, nem sérti meg mások vallási, szexuális, esetleg politikai beállítottságát.
A kép témája nem fontos, nem a művészet a lényeg, hanem az adott alapanyagból mit tudsz kihozni.
Egymás képeit kizárólag a szerző megnevezésével mutassatok be máshol.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy senki ne használjon az általa feltöltött kép alapanyagául számára fontos képet, kizárólag olyat, amit nem fél rossz arcokra bízni:-)
Egy képre két napod van, a postban szereplő dátumtól (időponttól) számított 48 órán belül vissza kell töltened egy minimum 2000 pixel (nagyobb) oldalszélességű képet.
Lehet egymás munkáját értékelni, a nyertest szavazassal választják meg, de a feladat post-olójának is választania kell egy győztest, egyben megindokolva a döntését.
Senki nem köteles megosztani másokkal a technikát, amit alkalmazott, de megteheti.
A szavazás nyertesének 24 órán belül postolnia kell a következő feladatot. "
Szerintem a kreativ jatek jo igy ahogy van, nem minden tema ihlet meg mindenkit, haggyuk igy.
No, mivel kérted, hogy reagáljunk, lenne-e kedvünk részt venni ilyesmiben, megteszem:
Az a helyzet, hogy a fotózásban nekem a legfőbb örömet az jelenti, amikor meglátom a témát, tekergetem az objektívet, elkattintom a gépet és hallom a tükör hangját. Ezek azok a dolgok, amik főleg motiválnak, amiket leginkább élvezek, tehát az, amit a "terepen" csinál az ember. Az utómunkát - ahol szükség van rá - kényszerű rossznak tekintem, és korántsem szeretem csinálni. Épp emiatt én ebben a kezdeményezésben nem fogok tevékenyen részt venni, de ez csak én vagyok, ettől még sokakat érdekelhet és sokakat megmozgathat - majd kiderül 

Köszi.
Tehát így? 
Ez mi a manó? (Kód)
[ Szerkesztve ]

én is inkább a kevés utómunka hívők és inkább fényképezőgéppel a kézben gondolkodók táborába tartozom, uh részemről én is kihagyom 
Tiszteletben tartom.. bar Szten emlekszem, te is kerdeztel mar a digitalis foto topicban, h Ropi h eri el a szuper szineit pl.. ilyen dolgok megtanulasara lenne jo a jatek, hiszen itt lenyegeben raw feldolgozasrol lenne szo, nem a ki photoshoppol szebb szivarvanyt a tajkepre jatekrol. Sokan fotoztok itt RAW-ban, ezert engem mindig meglep kicsit ez a hozzallas, hiszen a RAW egy nyers adathalmaz, amit "elo kellene hivni". Es nagyon nem mind1, h milyen csuszkat huzogat az ember.
[OFF]Volt itt szo a bp-i muvelodesi kozpont 3 napos programjarol, amelybol ketton Eifert Janos volt az eloado. Sajnos nem talalkoztam senkivel innen, de szuper volt. O mar eleg regen, a filmes idokben is rengeteget valtoztatott laborban a kepein, montazsokat keszitett, trukkozott a hivasokkal, ket kep kombinalasaval, es szamomra kicsit meglepo volt, h milyen jol alkalmazkodott a fotos vilag valtozasahoz, es mar nem a laborban kesziti ezeket a furcsa kepeit, hanem photoshopban, es szuper digiramakat csinal, tehat abszolut kihasznalja a fejlodes uj eszkozeit.
Nem gyozkodes akart lenni, csak ez most eszembe jutott..[/OFF]

Engem lehet érdekelne, no nem azért, mert akkora PS mágus lennék, sőt épp azért, hogy kicsit jobban megismerjem az utómunka lehetőségeit.
Ami utómunkát eddig használtam, azt azért tettem, hogy a képeim minél inkább hasonlítsanak a látottakra.
Ebben is kéne még fejlődnöm, de sokszor ez kevés, mert az élményt, a hatást, az érzést sokszor nem tudom, vissza adni, kiemelni megmutatni, ha csak erre törekszem.
A túlzások engem is riasztanak, de sokszor egy jól megcsinált HDR fotó igen beszédes tud lenni,m míg ugyan az eredetiben unalmas.
A korábban Szten által javasolt oldalon, van egy link, ahol látható, hogyan lehet sárból várat.
engem max ilyen szinten érdekelne a dolog.
utómunka
Pontosan errol szolna a jatek.. ki mit tud kihozni a rawbol.

Még egy, ami kimaradt!
Ezt viszont nem tartom jó ötletnek: "Senki nem köteles megosztani másokkal a technikát, amit alkalmazott, de megteheti. "
A közös fejlődéshez, igen is meg KELL osztani a tudást az infót!
Az nem jó játék, hogy be be be, nézd mit csináltam a képedből. 
Természetesen kérdeztem akkor is, meg googliztam már trükkök után azóta is. Ez is hozzátartozik némely képek elkészítéséhez, és ha már utómunkázni kell, tegyem azt elfogadható szinten. És igen, nyilván lehetne tanulni egymás munkáiból - mondom, ez csak az én személyes állásfoglalásom volt, ettől még lehet, hogy egy népszerű kezdeményezés lesz és ettől még látom benne az értelmet, mert van benne 
[ Szerkesztve ]

Jó ötletnek tartom és szívesen részt vennék a játékban. Nem vagyok guru, de szeretek bíbelődni a képekkel.
Viszont azt én is ellenzem, hogy ne mondjuk el hogyan készült a kép.
Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

lehet felül kell bíráljam magam újfent.. talán mégis beneveznék én is.. 

No, látom nem volt eredményes a felhívásom. 

Francér' kell nekem mindig ilyeneket kitalálnom... ez az eddigi ötleteknél jóval egyszerűbbnek tűnt, mégis sikerült elég sokat pepecselni vele. Most kattintottam el az utsó expo-t, gyorsan összedobom és tolom fel (remélhetőleg fél órán belül), bízva a diktátor kolléga és a topiktársak megértésében/türelmében 
[ Szerkesztve ]
Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!
No, csak meglett
Úgyhogy innentől bárki vígan értékelhet 
Hadd tippeljek...
- A fényforrás elé tartottál egy lapot, amin ezek a gyertya formák voltak kivágva.
- Az obi elé ragasztottál egy fekete kartonlapot, amin kivágtál egy gyertya formájú lyukat, aztán kerestél olyan témát ami jól megszórja a fényt, elállítottad a fúkuszt és így lett gyertya alakú bokeh. [link]
- Aztán lehet hogy egyik sem...
sálálé

Milyen színű hangszórót kérsz?
Valóban "custom bokeh", csak én kissé gányolósabb kivitelben készítettem el, az időszűke miatt 
[ Szerkesztve ]
Fehéret...
Majd véleményezem. Egyébként elismerésem 
sálálé

Direkt megpróbáltam ezeket megcsinálni. Már nem azért, de ezek nem nagy számok. A before képből simán megcsinálom bármelyiket, nem is kell Raw.
Én benne vagyok egy ilyen PS-es topicban, mert én imádom a PS-es részét a fotózásnak, és biztos vagyok benne, hogy sokat tudnátok tőlem és másoktól is tanulni.
Elég nagy tapasztalatom van PS-ben, mert 2 és fél évig fényképezőgép nélkül használtam napi rendszerességgel a PS-t, szóval nagyon sok mindent tudok, amit az egyszerű fotós nem tud. Persze biztosan lehetne nekem is sok újat mondani, mert a PS gyakorlatilag végtelen lehetőségekkel rendelkezik, de a legtöbb kérdésre tudok választ adni.
Szóval mehet a menet!
Cassidey, Nyisd meg a topicot, és linkeld be ide, és DF-re is! 
Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

No ezért kéne megpróbálni, főleg, ha hozzáértők is lennének a témában, mert nekem nem nagyon megy,bár toligázom a csúszkákat, ha lehet.
az, hogy mindenképp RAW-ból kell kiindulni, nem egészen tiszta, PS ben JPG-ből több mindent lehet talán, meg finomabban, rétegekkel(ami nekem apszolut nem megy).
Meg RAW- ban nem is lehet igazán sok mindent, kis szín telítettség, fehér egyensúly, expo korrekcio... bár lehet csak ezeket kéne jobban , profibban alkalmaznom, a megfelelő hatás eléréséhez, nem tudom.
A másik gond,a különböző RAW formátumok kezelése, illetve a progik amik ezeket kezelik, ráadásul lehet más más szinten.
Nem tudom csak RAW manipulációval, elő lehet-e állítani azt a hatást ami engem mindig megfog valahogy(bár ehhez nyilván jó nyersanyag is kell)amin nem látszik semmi túlzó, de nem az a nyers "szürke" kép, amit akkor csinálok, mikor arra törekszem, olyan legyen a kép amilyennek akkor láttam, hanem valami más, valami plusz van rajta, valami érdekes "nyálréteg" a mitől fotó lesz, nem emlékkép.
Remélem elég furcsán fogalmaztam, és értitek mire gondolok.

RAW-ból kiindulva milliószorta több mindent meg lehet csinálni, mint JPG-ből. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy RAW-ból, az ott lévő paraméterek variálásával kell mindent megcsinálni, korántsem. Általában egy RAW-ból induló utómunka úgy néz ki, hogy a RAW konverterben beállítja az ember, amit szeretne, és amit JPG-ből kiindulva az életben nem lehetne megcsinálni (pl elcsúszott fehéregyensúly helyrehozása - persze, lehet valamilyen szinten ilyesmit is korrigálgatni JPG-ből, de sokkal szűkebb a mozgásterünk és a megfelelő eredmény koránt sem biztos), lekonvertálja TIFF-é a filet (esetleg JPG-vé), majd ezt a TIFF-et (esetleg JPG-t) szerkesztgeti rendesen Photoshoppal, majd végül (ha TIFF-el dolgoztunk) átkonvertálja JPG-vé, és így lett kész a kép.
A RAW konverterek persze különbözőek, de ki tudja, lehet hogy itt is van olyan aki GIMP-et használ, vagy valamilyen más szoftvert, nem Photoshopot. Aki meg Photoshopot használ, nyugodtan letöltheti a camera raw-ot hozzá, ingyenes és egyből PS-el tud RAW-ot előhívni.

Most, hogy j.bravo is véleményezte a múltheti képeket,és mert nem voltam túl bőbeszédű a véleményekre reagálva, hozzá fűzném, hogy sajna tényleg zsúfolt a kép, mint azt legtöbben említettétek, bár a mélység élességen kívül, amire nem figyeltem, más lehetőség nem jut eszembe az alakzat kiemelésére.
No és, hogy miért lett fekete fehér, hát mert hála fuji technológiának, és a hozzáértésemnek, eléggé beégett, és kromatikus lett a kép jobb felső része(szóval nem egy szép kép
)
és bármennyit is variáltam vele jobb nem lett, így mérgemben kidobtam a színeket.
A kép címe tényleg sokat segített volna, ez meg a netes rutin hiányának tudható be, akartam írni, mint ahogy van is a képnek címe,(de csak a file név hordozza) méghozzá Tiszai vízi csikó!
De persze mindenki azt lát bele, amit akar, hisz ez egy ilyen képződmény.

Hmmm érdekes... és a camera-raw al minden raw formátum kezelhető?
Mennyit kerestem a fujim-hoz raw konvertert....
Nem tudom, hogy minden raw formátum kezelhető-e, de eddig nem volt problémám olyasmivel, hogy valamit ne kezelt volna.

Aha, köszi, utána néztem gyorsan, rengeteg mindent kezel, még a régi S-5600 at is lol.

Én a Lightroom-ot ajánlanám mindenképpen, ha PC-d van, már csak azért is, mert remekül együtt működik a Photoshop-al.
Ha mac-ed van, akkor próbálkozhatsz aperture2-vel is, és ha nem válnak be, vagy esetleg jobban tetszik, akkor ott a gyári szoftver, ami szintén általában Canon és nikon esetében nagyon jó.
Sajnos az én sony H50-emen nincs Raw, pedig, ahogy szten is írta, egyértelmű, hogy a csúszkák és görbék és histogramok terén a Raw a nyerő. Azonban a raw konverterek nem tudnak olyan fotómanipulációt végrehajtani, se layerekkel és semmivel sem, mint a Photoshop. És nekem a PS adottságai kellenek a fotógrafikához.
Mondták más fórumon, hogy álljak át Lightroom-ra, de mivel nincs Raw-ra lehetőségem még, ezért nem fogok átállni. Teljesen meg biztos, hogy nem fogok, mert a LR csak fotóra jó. Grafikára, és Fotógrafikára, és manipulációra már bizony PS kell!
j.bravo kritikáira válaszolnék:
Igen, szerintem is teljesen mogyorósokaságnak néz ki a "forma" képem, ami azt illeti én is elhinném, hogy törökmogyoró
A "fény" képemnél viszont nem kell tanakodnod, hogy templomban készült-e, odaírtam a képemhez, hogy az egri Bazilikában lett lőve
Örülök, hogy tetszik
A bokeh pedig az 50mm-es F/1,8-as Kobo-m érdeme, F/1,8-on, azaz teljesen nyitott rekesszel lett lőve.
[ Szerkesztve ]

Értem, köszi szépen!
Illetve ha már a RAW- nál tartunk a pentax raw manipulátorában, van egy olyan ablak, amit említettél sztyui2 ahol görbék, meg hisztogram van.
A neve Tone, na ez az az ablak, amit még sosem használtam, illetve próbáltam, de nem értettem a lényegét, pedig széjjel csúsztatgattam görbítgettem mindent, de úgy láttam hasonló eredményt el lehet érni egyszerűbben a fény, kontraszt stb lehetőségekkel.
Pedig lehet ezt az ablakot, lehetőséget kéne jobban, türelmesebben megvizsgálnom?!
Na erre is jó lenne az a másik manipulálósos topik, hogy ezeket ott beszéljük meg.
De remélem nem gond, hogy most itt.

Sajnos nem tudom, mert Pentax programjában, főleg Raw programban nem vagyok jártas.
De ha Tone a neve, akkor a tónusokra utalhat.
Olyasmi ez, mint a PS CS4-ben az új Vibrance funkció, ami majdnem ugyanaz, mint a Hue/saturation. Másképpen is el lehet érni, de mégsem telejsen ugyanaz.Szóval lehet, hogy tényleg el tudod érni a kontraszt, és hasonlók álligatásával, és akkor soha nem is kell használnod.
Mellesleg, tényleg lehet, hogy a szaturációra utal, szóval ha minimumra húzod a görbét/csúszkát, akkor deszaturált(azaz fekete-fehér)lesz a kép.
Nem tudom mi lehet ez. PS-ben nincs ilyen, hogy Tone. Ezt igazából egy pentaxos tudná megmondani pontosan, vagy valaki, aki olyan progit használ, amiben szintén van ilyen Tone elnevezésű csúszka.
Hát én Pentaxos vagyok, de nem tudom megmondani. Egyszer kellett vagy 20-30 darab K100D-vel készített RAW-ot a Pentax saját CD-jén lévő RAW-buherálóval megcsinálnom, mert csak az volt kéznél, a képek meg kellettek. Hát... rémálomszerű élmény volt. Ha csak azt a RAW konvertert használhatnám, valószínűleg az életben többet nem használnék RAW-ot.

Én is ezt mondtam, hogy állítólag a gyári Raw konverterek közül, csak a Canon és Nikon programja elviselhető. De szerencsére ott a LR, és az aperture(maceseknek), és ezért midnenki fotózhat rawban.
Akkor batka-nak is megvan a válasz. Azonnal váltson át valami másra, még mielőtt ezen tanul meg utómunkázni, mert akkor megszívja. Máson kell megtanulni. Olyanon, amit tud, hogy ha véletlen profi lesz, vagy rendszert vált, akkor is ugyanolyan biztosan tudja használni.

Húú, köszönöm!
Örülök, hogy ez kiderült igyekszem váltani!
az adobe camera raw folyamatosan frissul, kezel mindent, igen.
holnap megcsinalom a topicot ez elso "feladattal" 
A lightroomot amugy en is ajanlom, bar kicsit draga, de megoldja az osszes rendszerezesi es katalogizalasi problemat is, es szinte mindent meglehet csinalni vele, mint ps-el. Nagyon okos kis cucc. (Eredetileg en Aperture-t hasznaltam, most probalkozom atallni Lightroomra..)
[ Szerkesztve ]

Szuper! 

Hű, ebből akkor talán képet kapsz a jelenlegi állapotomról, illetve "akkumulátoraim" töltöttségi szintjéről... olvasni még általában tudok, ha egy cseppet kevésbé vagyok fáradt