Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#301) Cassidey válasza Allien (#300) üzenetére

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

Egyetertek. Az en kepem pl ilyen belekotheto kategoria. 3 kep kozul valasztottam, ebbol 2 egeszen mas. Az egyiket nem tartottam eleg jonak, a masikat tul kezenfekvonek talaltam. Volt is ket ugyanolyan megoldasu "nincs" kep, mint ahogy volt ures pohar is ketto..

Az ilyen elvont temakban pont az a jo, h igazan elindulhat a fantazia..

(#302) Cassidey

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

1, [link]
2, [link]
3, [link]

Az elso kepen egy ures szinpad van, nyari szinhaz, nincs eloadas. (Volt ures tanterem, jarmu..)

A masodik kepen egy ures pohar.

A harmadikon temeto.

A negyediket valasztottam ahol nincs gol.:) Szempont volt, h mennyire vagyok alapjaiban veve megelegedve a keppel, mennyire allja meg a helyet a jatek nelkul is, es h lehetoleg egesz mas legyen mint amikre szamitottam a tobbiektol.. bejott.

ps.: bocs lejart a mod idom :)

[ Szerkesztve ]

(#303) Allien válasza Cassidey (#301) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Igaziból, nem kell elvontnak lennie. Egy "ház" nem elvont. Csak azzá tehetjük. Ha a topic címében ott van, hogy "Kreatívkodjunk", akkor kár túlragozni. A téma nekem teljessen mindegy, és elég rittkán fogok szavazni emiatt. A nincs-re pl két megoldást is elterveztem. Az első pl egy auto, lehetőleg valami "márkásabb", pl merci, piros lámpánál áll, és egy "kéregető" lép oda. Természetessen szűken vágva, tehát a kocsiból annyi látszana, hogy drágább modell, esettleg, hogy sötétitett az ablak, vagy mittomén, mert ugye, ez pillanat kérdése, a kéregetőböl meg természetessen szintén kevés látszódna, személyiségi jogok miatt, meg igaziból minek kellene teljessen megmutatni, a lényeget MINDENKI kitalálja:
NINCS
Csak aztán a megvalósitást még se próbáltam meg, mert parázok, ki tudja, ha észre vesznek, hogyan reagálnak. :DDD
A második témát meg el se mondom, mert az meg nyerő lett volna (pontosabban, tutira lejött volna a "téma", max a megvalósitás minősége kérdéses lehetett volna). ;) Csak, egyenlőre nem úgy alakultak a dolgok, ügyetlenül kezdtem hozzá, stb...
A mostani témára is van egy "remek"(nek tűnő, de idióta) ötletem. Hogy meg tudom-e valósítani, hát, ha igen, akkor örülni fogok neki, mindegy, hogy másból mit vált ki, mert most számomra épp az a fontos, hogy hogyan tudom megvalósítani amit kitaláltam. EZ elég nagy kihívás. :B Ha nem megy, akkor berakok olyat, ami sikerül. :K

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#304) Cassidey válasza Allien (#303) üzenetére

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

Persze, h nem kell elvontnak lennie. :) De egy ilyen tema meg sokkal sokkal tobb iranyba mehet el mint a "haz".

(#305) Allien válasza Cassidey (#302) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Érdekes, nekem a temető nem annyira jött itt le (túl "üres" ott), az első kettő viszont yo. :DDD
A ház, mint téma is eléggé szerte ágazhat. Mint pl az "út", ha egyszer az lesz a téma, hidd el CSAK (és kizárólag) rajtunk múlik, mennyire ágaztatjuk el. ;) Most is volt olyan kép, mely egy épület belső részében készül, ráadásul, eléggé lepusztult helyen. De, mint írtam, sok-sok mindent ki lehet találni (csigaház, stb...) . Már, szerintem. :B

[ Szerkesztve ]

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 http://bf2s.com/player/45446900/ | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#306) MrBean55 válasza Allien (#300) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Allien, szerintem nem nem vagyunk ellentétes állásponton mert nem ugyanarról beszélünk. A "ház"-as példádban nincs semmi probléma (én nem látok) a ház egy többértelmű szó, sőt szóösszetételekkel újabb értelmek "nyerhetők". Itt valóban sokfelé el lehet kalandozni, hajrá, de hogy a néző tudja-e követni a szerző gondolatmenetét az kérdéses, ehhez a címnek kellene segítséget nyújtani, mert különben gyakorta meg nem értés lesz az eredmény. Miért gondolkodna minden néző pontosan ugyanúgy mint a szerző éppen akkor amikor kitalálta a képét? Lehet hogy mondjuk 1-2 év múlva már Te sem értenéd a saját képedet, mert addigra elfelejted az asszociációkat amik a képhez vezettek anno ... :) Egy cím megléte esetén viszont biztos hogy könnyebben beugrana.
Nekem nem baj az sem ha egy kép könnyen dekódolható, meg az sem ha nehezebben, de ez utóbbi csak akkor ha nem "ördöglakat". Azért ne Enigmázzunk már ... :) Ha Te nem akarsz "elcsépelt" dolgot megvalósítani akkor csavarj rajta egyet, de ne hidd azt hogy mindenki gondolatolvasó, és pontosan ugyanolyan módon asszociál majd mint azt Te tetted. Nem kell "szájba rágni" a dolgot, valami "sikerélményt" hagyhatsz a nézőnek, de valami "kezdő lökést" illene adni, szerintem.

A József Attilás példád is tetszik, sőt egyetértek vele hogy mások ne akarják bedumálni senkinek (val.szeg saját képükre formálva a mondandót) hogy a szerző mire gondolt ... Pláne ha egyvalaki így, másvalaki más ürüggyel úgy magyarázza. Egyik sem a szerző gondolata, hanem másé. Mondja meg a szerző maga hogy mit akar kifejezni ..., mi pedig örvendezzünk annak hogy látjuk hogy milyen ügyesen fejezte ki a gondolatait. Tehát nincs szó semmilyen korlátozásról, itt valamit félreérthettél, a cím szerepe nálam az esetleges sokértelműség egyértelművé alakítása (vagy minimum segítségnyújtás benne), hogy ne értsük félre azt amit Te ki akartál fejezni a képeddel. Mert ha nem segítesz benne akkor félreértjük, mert ahhoz mi emberek nagyon értünk ... :D

[ Szerkesztve ]

(#307) MrBean55

MrBean55
(fanatikus tag)

A J.A.-s dologhoz még annyit hogy persze voltak olyan korok, idők amikor esetleg nem volt célszerű mindenben egyértelműen kifejezni magunkat (fogalmazni) ..., de ez témafüggő is + már a XXI. századba léptünk ... :)

(#308) Allien válasza MrBean55 (#306) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Persze, itt két dolognak egyeznie kellene, a kép készitője, és a kép "nézője" gondolatának. :DDD Egyik módja, amit Tbs is "javasolt", és ebben végül is igaza lehet, mint ahogyan talán a Foto maraton-nál is megvalósitották. Ott adott a téma, nem lehet hozzá írkálni. Ha az van oda írva, hogy "nincs", mellé csak egy képet rakhatsz. Abból le kell jönnie a címnek. Ez is nehéz "műfaj". Nem feltétlenül kell pálcát törnünk, melyik verzió legyen, tehát, csak a téma "címe", és ehez rak fel mindenki képet. Elvileg, a képpel is lehet bele tenni svédcsavart. :DDD Ráadásul, lehet, nehezebb is, mint amikor plussz szavakat rakunk a "cím"-hez. Kérdés, melyik verzió legyen. Igazság szerint, ha nem írhatunk címet hozzá, az nehezebb(nek tűnik számomra), ami persze nem baj. :DDD

(#309) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

No, gyerekek. Nem akartam ehhez a témához hozzászólni, annyira... annyira nem illik ez az egész az én gondolatvilágomba, annyira távoli, anníira valószerűtlen. Igen, valószerűtlen, még most sem teljesen hiszem el, hogy tényleg ez a téma megy. De legyen.

Nézzük meg mi is a cím, miért is kell cím. Segítse a gondolatainkat azon irányba terelni egy műről, legyen az bár kép, vers, vagy akármi, amilyen irányba a szerző goldokozott, segítse azt, hogy azt tudjuk látni a képben/versben/akármiben, amit a szerző látott. Persze, nem kell szájába rágni, csak egy kis lökést adni effelé... Ugye ez a tényállás? (Álljunk meg itt egy pillanatra az olvasásban és válaszoljunk egy igennel, vagy nemmel!)

Vannak az egzakt tudományok és vannak a széptudományok. Mi a különbség a kettő között? Az egzakt tudományok, mint pl. természettudományok, mint a név is mutatja, egzaktak. Ha az ember leír/ábrázol valamit, akkor az egyrészt egyértelmű kell, hogy legyen, mi is az, másrészt alapvető fontosságú, hogy az olvasó/szemlélő is értse miről van szó, pontosan azt lássa benne, amit a szerző elgondolt. Ha le van rajzolva egy Staphilococcus aureus peptidoglikánjának a szerkezete, akkor a rajzról az ovlasónak tudnia kell, hogy igen, ez itt most N-acetil-muraminsav, igen, az ott egy pentaglicin híd, és azért vannak ezek itt, hogy lássuk hogy kapcsolódnak egymáshoz, hogy áll össze ez a szerkezet, mennyire és miért stabil, milyen tulajdonságokat várunk tőle.
És vannak a széptudományok. Itt is árulkodó a név. Az itteni művek nem az értelemre hatnak, hanem az érzelemre. Ránézünk egy képre, elolvasunk egy verset... és megpendít bennük valamit, vagy épp nem pendít meg. Vegyünk egy példát: elolvasunk egy verset és belehasít a szívébe a magány érzése, valami melankólia, a társas lényének vágyódása valakire, aki a társa lehetne... aztán kiderül, hogy a szerző valójában ezt a verset egy szimbolikus kapitalizmus-bírálat. Na ilyenkor mi van... ettől, hogy ezt tudja neki mást fog jelenteni az a vers? Lehetséges, persze... ha a cím utalt volna a tartalomra, akkor előre tudhatta volna mondjuk, hogy nem egészen arról van szó, amit ő, az érzéseivel fogott a versből. És miért is történik mindez? Mert az értelme azt mondja, hogy állj, az érzelem hülyeséget beszél, ez így nem korrekt. Gondolkozzunk csak, ha az "oly sokan körülötte, mégis oly egyedül" azt jelenti, hogy a kapitalista ember a pénz világában csak magára számíthat, hiába vannak annyian körülötte, akkor ezt kell érteni benne, szóval állj, megvétózom az érzelmek természetes asszociációját és reakcióját erre, ami tévútra vezetne. De mi is lenne a cél? Az, hogy ne gondolkozzunk, érezzünk. Másrészt, felteszel a faladra egy képet. Ez a kép nyugalmat sugároz neked, letisztultságával, egyszerű formáival és színvilágával. Aztán kiderül, hogy a szerző egy atomháború utáni sivár világot akart ábrázolni. Napuff, ilyenkor mi van? Tudod ezt, de természetesen mégsem ezt jelentené neked... Igen, persze, hát látom, hogy az atomháború után vagyunk, ott van a cím: "Miután a maghasdás elemésztette a világot" - de a fene egye meg, nem ez jön le róla... de hát tudjuk, és ez van ott a képen, hát látom... de mégsem. Szóval hazudunk kicsit magunknak, meghazudtoljuk a természetes érzelmi asszociációnkat. Egészen biztos tehát, hogy jó dolog, hogy a szerző gondolatai felé akarjuk terelni emberünket? Egészen biztos az a feladat? Költői kérdés, ki-ki döntse el magában.

A másik az, hogy a cím tényleg azt a célt szolgálja, ahol van, hogy az olvasó/néző a szerző gondolatvilága mentén tudjon mozogni értelmezéskor? Ady Endre: A Tisza-parton. Mit is mond nekünk a cím? Hogy ott van a pasi a Tisza partján, biztos folyik a víz, zöld az ég, kék a fű, a tovasuhanó felhők előtt ebihalak repülnek V alakzatban... A pasi mereng a természet szépségén, vagy éppen a környezettszennyezés természet-befolyásoló hatásán elmélkedik, vagy bármit csinál, ami a Tisza-parthoz kötkező, a lényeg, hogy ott van a Tisza-parton. És tényleg erről szól a vers? Fontos, hogy a Tisza partján van, nem a Dunájén, vagy épp nem a Bükk-hegység szelíd lankáin, kérődző pézsmatulkok között? Tényleg a vers értelmezésében segít a cím? Ezt is ki ki döntse el maga, szerintem nem. Persze, adott egy címet neki Ady, meg persze három szóból áll ez a cím, ez rendkívüli fontossággal bír, de mégis... Az értelmezés, az, hogy milyen érzeteket vált ki belőlünk ez, miben látjuk az értelmét, vagy látjuk-e egyáltalán értelmét, vagy csak a szavak andalító szépsége, anyanyelvünk kifejezőtárának önmagáért való ereje az, ami magával ragad minket, miközben halgatjuk? Nos, ez a nyájas olvasótól függ.

De jó, vegyük azt, hogy a cím segít az értelmezésben, a cím fontos ahhoz, hogy valamilyen, akár halovány, akár erős fogodzót találjunk arra vonatkozólag, hogy a szerző mit is akart. Ez esetben a cím nélküliség nem tudja kifejezni ugyanezt? Dehogynem... a cím hiánya is egy cím, ha így akarjuk felfogni a dolgokat. Mit is jelenthet?
Talán pont azt, amiről az imént beszéltem. Azt, hogy akarok adni egy érzést, fogadd be. Ne gondolkodj, kapcsold ki az értelmedet, csak fogadd be és tedd úgy magadévá (nem, nem gondoltam rosszra közben), ahogy az a te személyiségedből/lelkivilágodból adódik. Jelentése van? Nagyszerű, annál jobb. Minden kornak és minden embernek megvan a maga problémája. Mikor jó egy mű? Akkor, ha minden korban, vagy ad absurdum minden helyzetben tud valami okosat sugallni. De ehhez mi kell? Az kell, hogy a néző/olvasó szabadon, megkötések nélkül, természetesen, mindentől mentesen tudja befogadni ezt. Akkor képes lehet az adott mű mindenkihez szólni és aktuálisnak maradni, kortól függetlenül. Enélkül ez igen nehéz.
Aztán mit fejezhet még ki... van olyan téma, amikor a cím nélküliség segíti a legjobban a konkrét, szerző akarata szerinti hangulat átadását, a mű jelentésének a megértését. Nem töltöttem éveket ilyenek kiagyalásával, szóval szorítkozzunk egy példára:
Volt először a fájdalom, de elenyészett... és nem maradt a helyén semmi, csak nagy tátongó üresség... ilyen lelkiállapotban van a szerző. Ezt a lelkiállapotot pedig semmivel sem lehet jobban kifejezni, mint azzal, hogy a címnek fenntartott rublika teljesen üres. Hiányzik, nincs... igen, üresség, pont az a fogódzó, ami szükségeltetik, hogy helyes irányba menjünk.

Ez eddig mind nagyon szép és jó. Mégis, egy fénykép lehet valakinek tényleg ilyen dolgokat pendít meg. Lehet valakit pusztán a színek, a formák fognak meg, és nem kell ehhez nagyon mélyre hatolni. Lehet van akit a kidolgozottság, a profizmus érzése a képben. Lehet van akit az, hogy jé, ilyesmit én is láttam, mégsem teljesen így, de jó, hogy ezt az oldalt is látom. És ezt is az ember a képre ránézve látja/érzi. Tudja milyen mélységig fog neki a látvány hatolni, és hogy mi ragadja meg. Magától. Nem mankóval.

A leírtak ellenére hiszem, hogy sokszor segíthet a cím. Sokszor a mű szerves része, nem is cím, inkább egy vers első sora, vagy épp a látvány meghosszabbítása. De nem hiszem, hogy ez minden esetben így van, hogy minden esetben jót tesz és bármennyire is szükséges. Nem véletlen vagyok azon az állásponton, hogy adhasson bárki címet a képének, de ne legyen kötelező - ezt pedig a szerző joga eldönteni.

Nos igen, nem voltam ma szellemi képességeim Olimposzán, ennyi tellett tőlem, nézzétek el nekem.

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#310) MrBean55 válasza Allien (#308) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

A címet én a tágabb témakör szükséges mértékű szűkítése/konkretizálása értelemben használom, lehet kreatív, az értelme maradjon témakörön belül és legyen elég "ereje".
A címadást olyan esetekben javaslom amikor a "témakör" túl tág teret biztosít az alkotóknak a szabad asszociációkra. Még ekkor sem kell feltétlenül, de akkor az akotó legyen szíves olyan miőségben belerakni a gondolatot a képbe hogy az magától jöjjön ki belőle. :)
Lásd pl. a pozitív példaként már említett norbre művét.
Én 3 "jó" esetet látok:
1. A téma annyira konrét hogy nem szükséges tovább konkretizálni (nem kell cím a téma és a z alkotás közé, "cím" = "téma").
2. A téma általánosabb, de a szerző olyan minőséget állított elő hogy a megvalósított gondolat egy kultúrkörben átlagos intelligenciával "mindenki" számára egyértelű módon "kijön" a képből (nem kell címet adni, mert az jól kifejeződik magából az alkotásból). Ez a legjobb eset a három közül. :)
3. A téma általánosabb, de a szerző nem állított elő a 2. pontban említett minőségű alkotást, viszont egy jó kis címmel rásegítve a dologra már "mindenki" érti a művét. Ez sem túl rossz eset, sőt nagyon is elgondolkodtató, felrázó, tanító erejű tud lenni, persze nem mindig az ...

A többi eset szerintem nagyjából "rossz" eset.
Tehát nem kell feltétlenül címet adni, de akkor maradjunk az 1-2 esetek valamelyikében ...

Példa rossz esetre (nálam): A téma általánosabb, de a megvalósítás nem elég átütő erejű, a cím (konkretizálás) hiánya vagy esetleg egy rossz cím miatt a néző bizonytalan hogy ez az alkotás mit is akar kifejezi. Vagy semmit, vagy több mint egy dolgot, az "egy"-ig nem lehet eljutni sehogyan sem.

Gondolom hogy az is rossz eset ha pl. lejön egy gondolat a képről, de az nem tartozik bele a témakörbe, még akkor sem ha a témakör viszonylag bő. Ha a "téma" az hogy "bármilyen kép" akkor persze ilyen nem lesz. :)

[ Szerkesztve ]

(#311) MrBean55 válasza Szten Márs (#309) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Szten, ez a hozzászólás nem semmi, biztos jól felbosszantottunk ... :D

(#312) norbre

norbre
(kvázi-tag)

üdv emberek.. először is köszi a véleményeket és írnék pár válasz a képemmel kapcsolatban:
A mondanivalót akartam kiemelni azzal hogy feketefehérben készült és ahogy meg van világítva.. ezért fogtam a vakut, felraktam a wc-ben egy állványra, mivel zoomolható így a fényszöget a lehető legszűkebbre vettem hogy a fény a tekintetet a témára koncentrálja (ahogy j.bravo fogalmazott: "reflektorfénybe helyezi"), ráültem a wc tetejére és lőttem :)
Én szivem szerint nem vágnék a képből mert a sötét folt kell számomra, hoyg a fény kiemelő hatása jobban érvényesüljün..

És pár gondolat a cím/nem cím témakörben..
Én alapvetően azt gondolom hogy bármilyen művészinek tekinthető alkotásról is legyen szó, csak megközelítőleg fogja mindenkinek ugyanazt a benyomást és mondanivalót közölni, mert alapvetően mindenkiben más élményeket, érzéseket hoz felszínre egy-egy forma, szín képi elem. Viszont ez akkor is így van ha tudom hogy mi volt a készítő szándéka, és akkor sem fog a bennem kialakuló érzés 100%-ban egyezni más szemlélő benyomásával az előző mondatban leírtak miatt.

Van két elég friss példám ezzel kapcsolatban .. van Bp-en az ék alakú monumentális 56-os emlékmű.. egy kollégám elmondta hogy mennyire szar az egész és nem érti hogy lehet ilyet emlékműnek "kikiáltani". Mindketten tudjuk hogy egy éket szimbolizál, viszont ő nem tudja elfogadni a mondanivalóját, én meg akármikor megnézem, nagyon jó ötletnek tartom, érzem benne az ék csúcsánál összetömörülő erőt, amire csak ráerősít ahogy előtte a burkolat fel van gyűrve, és mesél arról hogy az emberek közötti összefogás, a harag, az összekovácsolódás akkor milyen erős lehetett..

A másik példám egy szintén fotóstopikban látott kép. Egy fotóst ábrázol amint a gépet a szeme előtt tartja.. Én megjegyeztem hogy bár korrekt a kivitelezés, de számomra kicsit elcsépelt/sablonos a téma.. Minekutána a készítő elmondta hogy azért kapta le a srácot, mert a géppel meg a komor idővel együtt olyan benyomása volt mintha egy orosz titkosügynököt látna.. Miután ezt elmondta már én is másképp láttam a képet.

szóval akár van cím akár nincs, sosem fogjuk ugyanazt látni egy képben, hacsak a mondanivalója nem olyan élményre épül ami mindannyiunkban elsők között kerül felszínre

A harmadik dolog pedig hogy szerintem a kreatív és az elvont nem ugyanaz, attól hogy "kreatívkodunk", még nem feltétlenül kell elvontnak lenni, és attól hogy elvontan közelíti meg valaki a témát még lehet összecsapott és átgondolatlan a megoldása.
Illetve az elvont is elég tág témakör mert a lentebb olvasott Labda->Pöttyös->Túrórudi példát alapul véve, ha a egy képen én csak simán egy túrórudit látok mint kívülálló szemlélő, valószínűleg egyáltalán nem jut eszembe a pöttyöslabda, így ez szeritem nem jó megközelítés.. viszont ha a túrórudit úgy fotózod hogy pöttyös labdának is vélhető legyen, és elősegíted az asszociációt, akkor jó az út, és elgondolkoztató is lesz a kép mert két asszociációt kap a szemlélő egybe csomagolva, és még cím sem kell feltétlenül hozzá

[ Szerkesztve ]

(#313) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Emberek (elnézést még nem olvastam vissza mi született tegnap este óta a topicban, azért nem reagálok):
Megjött az első hó! :DD :C

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#314) Cassidey válasza Szten Márs (#313) üzenetére

Cassidey
(VIP)
LOGOUT blog

itt nincs ho... :(

(#315) Szten Márs válasza Cassidey (#314) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Itt szakad, szó szerint, kavarog, gyönyörű egészséges pelyhek örvénylenek mindenfele jó sűrűn, gyönyörű.... pedig már el is felejtettem milyen szép :)

(#316) norbre

norbre
(kvázi-tag)

vaz az ablak mellett ülök de csak most nézek ki rajta ahogy olvasom amit írtál :) itt is esik :):)

[ Szerkesztve ]

(#317) Allien válasza Szten Márs (#315) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Jaja, szép, ha MELEG szobából nézel kifele. :DDD Én meg mehetek holnap dolgozni. :K Ráadásul, így fuccs a haditervemnek. :B Kénytelen leszek mást kitalálni :F

(#318) Szten Márs válasza Allien (#317) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Kinntről is szép volt ez, nem is kicsit ;)
Csak közben azóta elfogyott a fény, hiába, korán sötétedik...

(#319) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Emberek! Aki még nem szavazott a következő ciklus témájára, kérem tegye meg, még ma, éjfél előtt!
Részletek, és témajavaslatok itt: [link]

(#320) sztyui2 válasza norbre (#312) üzenetére

sztyui2
(őstag)

ÚÚÚ, azt én is láttam! Amikor a gyerek benyomta a képet, amint egy csávó fényképezik, én csak ránéztem a képre, "dejó nikonja van", és mentem tovább. Néztem flickr-en csomó képet, abból a group-ból, amit belinkelt, és volt ott nagyon sok kép, nagyon sok ember, géppel a szeméhez emelve. Eddig minden rendben, azonban ahogy olvasom tovább a hsz-eket, meglátok egy ilyet: orosz Nyiko(n)laj, vagy Nyiko(ntu)laj már nem tudom, de az a kép, így utólagos címadással már nagyon tetszett, és most veszem észre, mennyire megjegyeztem a frappáns címadás miatt. Ha ez nem lett volna, ugyanúgy elfelejtettem volna, mint a tobbi "self portrait" meg hasonló képeket.

Téma szavazataim:
- "homály"
- "forma"
- "régen és most"

[ Szerkesztve ]

Blog:http://sztyui.wordpress.com ------------------- portfolio:http://sztyui.500px.com flickr:http://www.flickr.com/sztyui

(#321) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezennel lezárult az előszavazás a következő ciklus témáira. A szavazataitok alapján a következő témák jutottak be a döntőbe:

- "régen és most" (kettő szavazattal)
- "csend" (három szavazattal)
- "forma" (négy szavazattal)

(Egy-egy szavazatot kaptak az alábbi témák: gyors, álom, tánc, sport, függüny, homály.)

Ezen témák közül fog kikerülni szavazás útján a következő ciklus témája. A szavazatokat mostantól lehet leadni, november 25. kedd 23:59-ig, ezen topic társtopicjában.
Akik tervezik kép feltöltését (remélem minnél többen lesznek ilyenek) azoknak célszerű a kép feltöltésével egy időben leadni a szavazatukat, hasonlóan az előző ciklushoz.

(#322) MrBean55 válasza Szten Márs (#321) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Bocsi hogy bele vau-vau, a "csend" 4, a "forma" pedig 5 szavazatig jutott, de a lényeg nem változott. :)

Top1 témajavaslatom a következő hétre: csend

[ Szerkesztve ]

(#323) Szten Márs válasza MrBean55 (#322) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Valóban, köszi a javítást. És már azt is látom, hogy hol néztem el a dolgokat :B Mindenesetre szerencsére a lényeg tényleg nem változott.
Viszont a szavazatokat a linkelt topicba, ezen topic társtopicjába lehet leadni, lsd: a szolgálati közlemény második felét ;)

[ Szerkesztve ]

(#324) MrBean55 válasza Szten Márs (#323) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

A teremburáját, tényleg ..., köszi. :B
1:1 :D

[ Szerkesztve ]

(#325) norbre

norbre
(kvázi-tag)

Viszlát:
".. kár a kézfejért, látszik rajta, hogy nem azért van ott, mert papírra lenne szüksége, hanem azért, hogy felemelje a tetejét és látszódjon a lefosztott guriga."

pedig próbáltam természetes mozdulatot utánozni :) de próbáld ki hogy ha ülsz a "trónon", le van csukva a papírtartó teteje és nem látszik hogy kilógna belőle a papír hogy emelnéd fel a fedelét :) nekem így sikerült.. :D

(#326) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Figyelem! Ma éjfélig lehet linkelni a kész fotókat, valamint leadni a szavazatokat a következő ciklus témájára a társtopicban! /[link]/

Remélem legalább annyian leszünk, mint az előző körben :)

A képeimmel kapcsolatos véleményekre még ma válaszolni fogok, ebben a topicban, elnézést, hogy eddig nem tettem meg, de gondoltam megvárom a ciklus végét, és majd egy hsz-ben mindenkiére válaszolok :)

[ Szerkesztve ]

(#327) Allien

Allien
(PH! kedvence)

Sajnos, ezt a témát idő hiányába nem tudtam megoldani a megadott határidőig. De, mivel elképzelésem sokat motoszkál fejembe, ezért meg fogom próbálni valamikor más alkalommal. :DDD

(#328) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Megkésve, bár törve nem, reagálok a "nincs" témakörbe linkelt képemre érkezett véleményekre:

grabber:
"Eleinte gondolkoztam,miért kell oda a szivacs?"
Ahogy már mások írták: részt vesz a sötétítésben, meg amúgy is, ahogy te írod: miért lenne jó, ha nem lenne ott? :)

"Kicsit elvonja a figyelmet a krétáról,így nem az lesz leginkább a középpontban"
Ez kicsit sem baj, nem kell annak a középpontban lennie, az is csak egy része a képnek a sok közül.

Amúgy vannak ám sokan, akik kedvelik ezt a helyet, akkor is, ha rendeltetésének megfelelően, épp óra van benne :)

Ndruu:
Köszönöm a véleményed, örülök, hogy így láttad és különösen örülök, hogy részletesen kifejetetted :K

MrBean55:
Nos, én egy pillanatot sem gondolkoztam azon, hogy az előtérnek, vagy a háttérnek kéne-e élesnekl ennie... és mint látod az előtér lett éles, ami pedig nem a véletlen műve ;)

Allien:
A szivacsot direkt láttattam így... A kréa kicsi, de nagy krétát ritkán találni ;] Nem kell annak a kép mozgatóerejének lenni, elnyomni a képet. Épp csak, hogy megmutattam, van kréta is :) Ehhez ez a méret volt a legalkalmasabb.

j.bravo:
No szelektív színtelenítés... a kép úgy készült, hogy RAW konverterben tettem rá jóadag vignettálást és ezt megsegítve a shadows csúszkát is alaposan megrántottam, felfelé. Ennek az a hatása, hogy a színek elég keménnyé válnak, így kb mínusz 80-as értékkel konvertáltam le a RAW-ot. Ennek hatására a falak gyakorlatilag tökszíntelenek lettek, a többi rész tartotta azért a színét, kissé alulszaturálva. Itt jött a PS munka, ami tartalmazott egy jó adag curves-babrálást, meg kis szaturáció-állítgatást, ekettő viszont a tökszíntelen falakra nem volt hatással, míg a többi rész elnyerte a képen látható végleges színét. Szelektív színtelenítés mégis történt: a háttérben látható fáknál. Ugyanis bennt lámpafány volt, kinnt természetes fény, a WB a lámpafényhez volt igazítva, így a kinti fák gyönyörű kékben játszottak, és a RAW konvertálás azt nem színtelenítette el, szóval azokat elszíntelenítettem én. Ha gondolod képekkel illusztrálom a munkafolyamatot :D

Bubanc:
Természetesen, ha bármiben tudok segíteni, szívesen teszem :K Köszönöm az értékelésed!

johnjohn, Cassidey, norbre, Viszlát, sztyui2:
Köszönöm nektek is a véleményezést :R

(#329) Viszlát válasza Szten Márs (#326) üzenetére

Viszlát
(KORREKTOR)
LOGOUT blog

Nincs lehetőség 24 óra halasztást kérni?:) Megvan a kép, de csak holnap este tudom feltölteni... :(

(#330) Szten Márs válasza Viszlát (#329) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha nem lehetséges most megoldani a képfeltöltést, akkor legyen, tedd be nyugodtan holnap este, nem fogunk kínzókamrába vetni érte :DDD Majd jelzem a fordulóváltásnál, hogy még egy képet várunk :K

(#331) norbre

norbre
(kvázi-tag)

a héten nem nagyon volt időm gondolkozni a témán és most nincs épkézláb ötletem uh ezt a kört kihagyom :U

(#332) Szten Márs válasza norbre (#331) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem te vagy az egyetlen, ahogy nézem. Ez a kör elég sovány termést hozott, remélem a következő sokkal jobb lesz...

(#333) MrBean55 válasza Szten Márs (#328) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Egy ilyen kezdőnek mint én vagyok elárulod hogy mit fejez ki az éles előtér és a homályos háttér?

(#334) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A következő ciklusra ismét témajavaslatokat várunk, ebbe a topicba, ehét csütörtök 23:59-ig. A beérkezett témajavaslatok előszavazáson fognak átesni, szombat 23:59-ig, majd a végső szavazás ezen topic társtopicjában lesz, azaz a témaválasztás metódusa az előzőével megegyezik.
Ne fogjátok vissza magatokat, tudjátok, csak az lehet a következő ciklus témája, amit ti javasoltok :K

[ Módosította: Foglalt név ]

(#335) Allien

Allien
(PH! kedvence)

Téma javaslatom "vonalak" lett volna, de most, hogy a "forma" erőssen nyerőben van, kérdéses a létjogosultsága. Ettől függetlenül, feldobom, mint témát. :DDD

(#336) MrBean55 válasza Szten Márs (#334) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Mármint a beérkezett témajavaslatokat fogjuk előszavazni, gondolom.

00:00:01 Nem rossz időzítés ... :D

(#337) Szten Márs válasza MrBean55 (#333) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Itt a téma ugye az üres padsorok. Nincsenek tanulók, nincs tanítás éppen, nincs senki a teremben.
Gyakori trükk az, hogy bizonyos témát a háttérben, finoman (nem durván!) eléletlenítve ábrázolunk, valami jellemző előtér felhasználásával. Pl itt ez a képem, a pad a téma, meg az őszi táj, egy levélen keresztül ábrázolva: [link] Itt is ezzel a trükkel éltem. Amennyiben az előtér homályos, a háttér éles, képileg sokkal hendikeppesebben, esetlenebbül nézne ki az egész (próbáld ki, és meglátod, hogy hogy értem, több dolog miatt is így lesz), másrészt meg akkor már nem erről a trükkről/módszerről beszélnénk.

Nem kell méyl filozófiát belegondolni, mint hogy a padok homályossága a hely kihaltságának homályosan motoszkáló kellemetlen érzetét akarja kelteni, vagy mittudomén, a bölcsészkari előadó (mert az van a képen, bár jómagam nem vagyok bölcsészhallgató) sorainak elhomályosodása a hallgatók elhomályosuló elméjét fejezi ki, amilyen órák közben szokott lenni, vagy hasonlók. Így a mit fejez ki is fura kérdés kissé nekem. Képi megvalósítások közötti különbségekről van szó, arról, hoyg melyik lesz a mutatósabb, képileg befogadhatóbb, természetesebb. Az éles előtér oldja meg ezeket.

Szerk:
#336: igazad van, javíttatom is egy moderátorral.

[ Szerkesztve ]

(#338) MrBean55 válasza Szten Márs (#337) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Köszi a választ.
Ezt a "trükköt" (inkább szakmai fogásnak gondolom) nem ismertem, legalább tanultam valamit. Igaz hogy agyalnom kell még rajta, mert a "mezei" agyammal nem értem ... :B Számomra egyértelműen a kréta ill. a levél a téma, de egyszer majd biztosan leesik. :)
Gondolom hogy gyakoribb a fordított eset (amikor a téma éles és a háttér homályos), akkor végülis mi dönti azt el hogy "egyik" eset van vagy a "másik"?

Témajavaslatok a következő hétre:
1. "csend"
2. "régen és most"
3. "fa"
4. "út"
5. "kulcs"
6. "kör"
7. "a Hold"
8. "függöny"
9. "elem"
10. "gyors"

[ Szerkesztve ]

(#339) Szten Márs válasza MrBean55 (#338) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Kissé siettem, így félreérthetően/hiányosan írtam az előző hsz-ben.
Ennek a megoldásnak egy fontos pillére, hogy az előtérben lévő dolog, valamint a háttér, amit az előtéren keresztül láttatsz, összefüggésben legyenek egymással, kiegészítsék egymást. Ahogy a lehullot falevél kiegészíti, sőt megteremti az őszi hangulatot, erősíti az elhagyott pad hatását, őszi jellegét, a szerteszétszóródott levelekkel borított táj ősziességét, ugyanúgy a kréta és a szivacs kiegészíti az iskolapadokat. Szóval összetartozás van közöttük.
Ennek csak annyi a háttere, hogy a témát élesen, normális nézőpontból nap mint nap látja/láthatja az ember, nem feltétlen izgalmas. Persze, meg lehet valósítani ezerféle módon, hogy az legyen, akkor is, ha az az éles, és meg is szokták. De az is egy módja a hétköznapitól eltérő leképzésének/láttattatásának, hogy elmosódva ábrázoljuk, ilyen módon ugye a saját szemünkkel aligha láthatjuk, mert csak akkor mosódik el nekünk, ha másra figyelünk, ha pedig rá figyelünk, egyből éles lesz. Szóval ad egy hétköznapitól eltérő hatást. Fontos, hogy viszonylag szűk legyen a blende, kivehető legyen a háttér. Ha teljesen homogenizáljuk, akkor nincs mit látni, kinyírtuk a hátteret. De ez azt hiszem magától értetődő már.

[ Szerkesztve ]

(#340) MrBean55 válasza Szten Márs (#339) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Így már egy picit érthetőbb, ebben az összefüggés dologban már felsejlik valami logika. Biztosan nincs még eléggé fotós "szemem" de abban az esetben talán még én is fel tudnám fogni egy adott képnél a "trükköt" ha a cím rásegítene arra hogy "leessen", tehát ha a cím utalna arra hogy valójában a téma a homályos részben keresendő. Cím nélkül (juj, inkább ne folytassuk ...) erre egyelőre kevés esélyt látok, elég gyakorinak gondolom azt hogy egy homályos háttér természetes módon összefüggésben van az előtérrel. :(( Nem természetes "terepen" viszont gyanakodni fogok, köszönhetően ennek a "beszélgetésnek" ... :)

[ Szerkesztve ]

(#341) E-scapegoat

E-scapegoat
(kvázi-tag)

Témajavaslataim:

"Ezt nem hiszem el!"
"Kérlek, segíts!"
"Hogyan tovább?"
"hit"

"Just freedom is only a hallucination / That waits at the edge of the distant horizon / And we are all strangers in global illusion / Wanting and needing impossible heaven"

(#342) j.bravo válasza E-scapegoat (#341) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Hmmm, belassult a topik, Viszlát sem jelentkezett 24 óra múlva az ígért képpel... (na jó, még van 36 perc). Kezdjétek értékelni a képeket, vagy valami :D Ha más addig nem, holnap én elkezdem.

[ Szerkesztve ]

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#343) Szten Márs válasza j.bravo (#342) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Kiváncsi vagyok, hogy a mostani ciklusban termékenyebbek lesznek-e a tagok... elég sovány termés érkezett most az időre, lehet a téma miatt, meg lehet amiatt, hogy nem volt idejük csinálni a képeket. Ez utóbbit támasztja alá pár megjegyzés, miszerint többeknek volt ötletük, de nem volt idejük megvalósítani. Ha a mostani ciklus is hasonlóan fog alakulni, esetleg megfontolhatnánk a kéthetes ciklusokra való áttérést - természetesen szavazásos alapon és ha tényleg úgy tűnik, hogy az egy hét kevés.

(#344) MrBean55 válasza Szten Márs (#343) üzenetére

MrBean55
(fanatikus tag)

Én úgy emlékszem hogy nem csak az időhiány hanem az ötlethiány is ok volt ezen a héten ...
Szerintem nem túl jó ötlet a 2 hetes ciklus ... Van "szerencsém" megtapasztalni más internetes témában (nem fotós) a 2 hetes ciklust, én alig győzöm kivárni + gyakran nem is tudom hogy még az első vagy már a második hét van ... Ha esetleg itt lenne egy olyan téma amiben sehogy sem akaródzik eszembe jutni semmi akkor nem 1 hanem 2 hétig van szünet, ami nem kevés. Ha nekem 1 hét nem elég akkor jó eséllyel 2 sem. Másrészt igazából így sem 1 hanem mondjuk másfél hét van gondolkodni + fényképezni mert amikor a top3 kialakul már bőven lehet legalább kitalálni az ötleteket (mind3 témában).
Ez a probléma lehet hogy fel sem merült volna ha egy kicsit többen lennénk, biztosan jobban pörögne a 2 topik, de szerintem így sem túl rossz.

(#345) adik

adik
(őstag)

mi pl most laksát csere-bere, tegnap előtt Pozsonyba ugrottam át, obi, ikea és ilyenek. szívesen termelnék be, de annyi időm van, hogy még a melegszendót is nyersen, hidegen eszem. :U

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#346) Bubanc válasza MrBean55 (#344) üzenetére

Bubanc
(fanatikus tag)

Ezzel nagyjából és egészében véve egyetértek!! Nekem inkább azzal van alapvetően problémám, hogy a hét csak hét napból áll és a nap 24 órából... és akkor azt az apró problémáűt még nem is említettem, hogy a hét napból legalább 5 öt le kell dolgozni, ráadásul pont akkor, mikor a legjobb idő van fotózásra... :F és rájöttem, ha lehet mindenhova magammal kellene vinnem a gépet, sokszor be is hozom a munkahelyre is... csak pont tegnap hagytam otthon bosszús voltam, mert nagyon jó idő volt, és annyi téma van mindenhol ilyenkor:)

[ Szerkesztve ]

AMD for(n)ever s754, a világ már csak ilyen, nem lehet bárhova bármit bedugni...

(#347) Viszlát

Viszlát
(KORREKTOR)
LOGOUT blog

Tegnap sem jött össze. De azért köszönöm a szándékot. Maradok a következő körre. :(

(#348) j.bravo válasza Szten Márs (#343) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Az egy hét elég szerintem, ellenben lehet hogy valami kevésbé elvont témával is próbálkozhatnánk (a forma után), akár az olyanokkal mint út, meg levél, meg hasonlók.
Nyilván lenne aki kevésbé eredeti képet alkot (de az is lehet jó vagy szép vagy tetszetős!), de egy jó (vagy elvontabb) ötlete elvileg egy hétköznapi, kézzelfogható témára is lehet bárkinek.

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#349) Allien válasza Viszlát (#347) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Ha kész a kép, felrakod ide, azzal, hogy ezt képzelted. :DDD Má szerintem. Nekem is volt öttletem, asszonynak elmondtam (szerencsére Ő már rég tudja, hogy hüle vagyok), de Ő is egyből fogta a fejét, milyen hülyeségeket találok ki. ;) Természetessen, "mezei" témát találtam, csak ahoz nem füllött a fogam. :B A mostanihoz is lenne több ötletem, kérdés, mire lesz lehetőségem. :P

[ Szerkesztve ]

(#350) Allien válasza j.bravo (#348) üzenetére

Allien
(PH! kedvence)

Én is felvetettem egy témát (vonalak), erre akár otthon is lehet asszociálni. :DDD A forma is hasonló, elvileg. :B

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.