Szeretném ha az itteni PH tagok (akik zenészek és producerek) ötlet börzét tartsanak egymásközt. Nem is tudom hogyan kezdjem, elsősorban megosztanám a saját tapasztalataimat illetve kérdéseket is tennék fel.
A legfontosabb az Acoustic szivacsok vagy tömör habok:
Számos helyen néztem kerestem róluk infót hogy milyen kialakítás a legjobb illetve hogyan kell elhelyezni őket ha nagy a helység. Arra jutottam (persze javítsatok ha tévednék) hogy a legjobb nem a "tojástartó" elrendezésű szivacs, hab hanem a "nagy hullámos" elrendezés mivel jobban elnyeli a magas zajokat ami átlagosan becsapós lehet masterelésnél vagy hangszerelésnél. Viszont ha a helység olyan kialakítású hogy inkább a mély hangok "csapnak vissza" akkor a sűrű kialakítású bordázott felülettett ajánlom.
Még regényeket lehetne írni a hang elnyelésről de ezt meghagyom nektek a HSZ-be 
Persze ez csak saját tapasztalat bármi másra kapós lennék ki hogy oldja meg 
De tudok ajánlani egy ügyes kis praktikát amit majd képekben is fogok prezentálni valamelyik HSZ-ben ha elkészülök vele.
Második legfontosabb egy stúdioba a hangelvétel:
Én személyesen most alakítom ki újra tervezve a mikrofon körülötti részt miként: nem teszem teli a falat szivaccsal vagy habbal hanem a jó öreg kör hangfogást alkalmazom majd (persze ezekre is várok ötleteket) illetve a felvételhez egy Sinn7 DasMic. 325 használunk majd (széles tartományú olcsóbb kategóriás mic) és a gépre egy digitális hangszín szabályzó illetve mic vezérlő adja a jelet.
Következő lenne a MIDI perifériák:
Jelenleg sajnos nincs midi kontroller a háznál, de zajlik a beszerzése nagy erőkkel. Én egy M-Audio Keyrig 49 mivel ár érték arányban nagyon csábító de szeretném kikérni a véleményeket hogy vajon tényleg jó e illetve hogy mit ajánlotok.
Amúgy most jelenleg csak egy sima Keyboard van 6,35 jackel és digitalizálóval, de nem az igazi mivel hangmintát sajnos nem lehet küldeni.
Mastereléshez való EQ, Effektek, Keverő és még sorolhatnám:
Ugye egy profi masterhez nem olcsó berendezések kellenek ezért is találták ki a VSTi pluginokat hogy ne keljen sok-sok 100 ezreket költeni. De ennek ellenére sikerült beszereznem egy multi band compressort illetve egy 12 sávos EQ-t, keverő terén a dj múltamra tekintve egy Behringer DX 626 használtam mivel csak 2-3 periféria volt arra kötve a többi a másik digitalizálókon volt kihasználva. De most szeretnék egy kisebb "zenekari" keverőt, és itt szintén a véleményeket kérném. Egy Behringer MX 802 néztem ki hogy ne kelljen külön perifériázni.
A csoda hangfalak:
Vajon melyikek lehetnek azok amik ár érték arányban jók? Ki milyen típust használ? Jelenleg nekem egy Videotonom van kicsit megbuherálva a szép hangzásért (bár alapból is gyönyörű a hangzása) de hát komolyodunk és lehet a jól megszolgált Videotonokat férre kell rakni és váltani magasabb szintekre. Várom a tippeket 
Személy szerint ennyit osztanék meg és remélem ti is be léptek az ötletbörzébe.
Hajrá Hajrá

Üdv: °Pc Guru° || GamerTag: djtyper || www.qualitycontrolcrew.co.cc

Üdv. Ab.

Mi a különbség egy szintetizátorhoz képest? Bocsi, de ebben a témában tényleg satu vagyok.