Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) Petersen

Petersen
(újonc)

Sziasztok!!!

Nem nagyon van pénzem méregdrága cuccokra és sok fotós ismerősömtől is hallottam már, hogy vannak weboldalak ahol vannak leírások arról, hogy hogyan lehet olcsón és hatékonyan házi "stúdiót" csinálni.
Ha valaki ebbe tud segíteni azt meghálánám :)

Fotósok tartsunk össze ;) :)

(#2) Dtomi válasza Petersen (#1) üzenetére

Dtomi
(őstag)

Jó a topic!
Sokminden belefér. KÉrdezz bátran hátha tudok(unk) segíteni.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#3) ThufirHawat

ThufirHawat
(senior tag)

Na akkor az első tipp:
[PDF napellenzők, ingyen]

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#4) Terapeuta

Terapeuta
(őstag)

[link]

[ Szerkesztve ]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#5) ub3r

ub3r
(lelkes újonc)

http://artesis-online.com

''Hogy kövesd az utat: Figyeld a mestert, Kövesd a mestert, Kísérd a mestert, Értsd meg a mestert, Légy TE a mester!''

(#6) Pompi

Pompi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Néhány home made softbox. [link] és [link]

--= (Hardver)Apróim: http://pompi.hu/aprok =-.

(#7) Petersen válasza ub3r (#5) üzenetére

Petersen
(újonc)

Jó ez az artesis-online.com,és legalább magyar :) Otthoni stúdió vaku elkészítési rajz / leírása nincs valakinek?
(inkább magyar oldalakat adjatok meg,azt jobban megértem :B )

(#8) Pompi válasza Petersen (#7) üzenetére

Pompi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

De a topic nem csak neked szól függetlenül attól, hogy te nyitottad...

--= (Hardver)Apróim: http://pompi.hu/aprok =-.

(#9) Dtomi

Dtomi
(őstag)

Az irományt a www.fototipp.hu -ról szedtem mivel nem lehet elolvasni csak regisztrált tagoknak beillesztem az egészet. De érdemes regelni mert jó dolgok vannak plussz a kipróbált/használt termékekeről véleményt lehet írni. Ami esetleg segítséget nyújthat az újonnan fotózásba kezdőknek, választáskor.

Ez az írás azoknak szól, akik szeretnének otthon stúdió jellegű fotókat készíteni, de nem tudnak, nem akarnak erre soktízezret/százezreket költeni. Természetesen nem állítom, hogy a lentebb összerakott cucc egyenértékű egy olyan rendszerrel, amit boltban mondjuk 200e Ft-ból nem biztos, hogy össze lehet állítani, de ha valaki nem ipari mennyiségű fotózásra akarja használni, annak kellemes társa lehet az alkotásban.

Köszönet az index.hu fórumon a vakus topic segítőkész tagjainak, és a fototipp.hu-n megjelent homestudio írás szerzőjének akik nélkül nem tudtam volna összeállítani ezt a kis rendszert.

Kezdjük az anyagiakak. Az összeállításban kb. árak szerepelnek, hiszen a barkácsolás nem a fix árakról szól

Háttér

2db McGoat féle állvány 4e Ft/db
2 db 1000Ft-os teleszkópos nyél az interspárból
2 óra barkácsolás
2,5m széles egyik oldalán márványmintás, másik oldalán matt egyszínű színes vászon a Praktikerből kb. 2e Ft/m
Fények

2db 220-as vaku, Vaterán 1-Xe ft/db
2db McGoat féle állvány
2db 350Ft-os kínai ernyő belül ezüst, kívül fekete
2 óra barkácsolás + pár fa meg vasdarab a garázs mélyéről az állványra rögzítéshez
vakuszinkronjel-elosztó 4 csatorna 1000Ft (ha valaki ért az elektronikához, vagy van egy jó fej fórumos aki segít neki megépíteni)
pár méter kábel meg a hozzá való csatlakozók.
FT-3 slave talp 4000Ft 2 vakut tud egyszerre elsütni
Természetesen utóbbi dolgok közül mindenki kedve szerint válogathat, slave talppal vagy szinkronkábellel indítja a vakukat, nem kell mindkét verziót megvenni.

Akkor lássuk, hogy néz ez ki összeállítva egy kis nappaliban, pár szó magyarázattal.

Így néz ki összerakva az

állvány
vaku
ernyő szett

e

A vakut és az ernyő nyelét egy kis keményfa kockára rögzítettem.

A nyelet egyszerűen egy megfelelő méretűre fúrt lyukba toltam, stabilan is áll és szükség esetén ki is lehet venni.

A vaku rögzítéséhez lehet venni vakutartó sínt, de egy kis darab alumínium lapból is lehet hajlítani 3 perc alatt (ilyen van az oldalára csavarozva) vagy egy barkácsboltos függönytartó műanyag sínből is össze lehet hozni, ez van nekem felül. Amíg nem lesz földrengés vagy valaki nem rúgja fel az állványt, nem fog kiesni a vaku

A függőleges állíthatóságot egy túlzott ablakkinyílást megakadályozó izével (nem tudom mi a hivatalos neve) oldottam meg, ami egy egyenes vasból és egy arra elforgathatóan csatlakozó keresztirányú lemezből áll, ezt simán beledugom az állvány tetején a csőbe és megvan a vízszintes elforgás lehetősége is.

e

Így néz ki két ernyő két vakuval "munka" közben. A lustaságom miatt itt az akkumulátoros vakuk villannak slave talpon, nem kötöttem össze a 220-as vakukat meg a szinkronkábeleket, de azokkal is ugyanilyen lenne :)

e

A háttér anyaga lehet sok minden ami a ház körül megtalálható, ez pl. a Praktikerben vett vászon, a színe miatt nem igényel különösebb simogatást, a gyűrődésektől csak rusztikusabb lesz a hatása. A hátoldala sima világoskék (2 in 1), azt is lehet használni, ha homogén háttér kell, de akkor érdemes nekiesni a vasalóval

A rögzítése pár szalaggal gyorsan, kényelmesen megoldható. Azért a lustaság nyomai láthatóak, néhány szalagot jó lenne rögzíteni oldalt is a vászonra, azokkal szépen ki lehetne feszíteni a hátteret. Na majd egyszer...

e

A háttértartó keresztrúdjának megoldása volt a legnehezebb feladat, a következő feltételeknek kellett megfelelnie:

kis méretre összecsukható legyen
könnyen szerelhető legyen
elég hosszú és stabil legyen
olcsó legyen
A két teleszkópos nyél ideális eredményt adott. A végeiken levő műanyag könnyen szerelhető csatlakozás lehetőségét nyújtja egy fúró, egy csavar és egy szárnyas anya segítségével, akkorára össze lehet tolni, mint az állványokat, könnyüek, stabilak. Középen a két nyelet egy mindkettőbe beledugott megfelelő átmérőjű rézcső tartja egyben. Akkor lenne vele gond, ha az állványt széthúzná valami, mert ilyen irányba nem tart semmit, de a háttérvászon rögzíti.

e

A vakukról sokat nem lehet írni, két 220-as vaku, megbütykölve, hogy RCA csatlakotóval lehessen összedugni a szinkronjel elosztóra, a 4 csatornás elosztó és az FT-3 slave talp. Pár RCA végü kábellel össze lehet kötni igen sokféle variációban őket, kinek mire van szüksége.

e

A "rendszer" minimális költséggel bővíthető, nagyobb teljesítmény eléréséhez állványonként plusz két vaku kényelmesen felszerelhető (a tartó mindkét oldalára lehet egy-egy vakusínt szerelni) persze ehhez már kevés a 4 csatornás elosztó, de lehet belőle több csatornásat is készíteni. Több vaku használatával az ernyő nagyobb felülete lesz hasznosítva, így a fényeloszlás még egyenletesebb lesz, de a fentebb látott egy vaku/ernyő megoldással is szép szórt fényt ad a cucc. Jó barkácsolást mindenkinek!

[ Módosította: Pompi ]

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#10) ub3r

ub3r
(lelkes újonc)

Van stúdióvakumhoz kapcsolási rajz is meg nyák rajz is, most építem éppen. Kb. 15.000 ft a költség (300ws, beállitó izzó, fényérzékelös, felfele szabályoz lefele sajna nem, sípol ha feltoltott...etc). Ha sikerült megépíteni akkor írni fogok róla :)

''Hogy kövesd az utat: Figyeld a mestert, Kövesd a mestert, Kísérd a mestert, Értsd meg a mestert, Légy TE a mester!''

(#11) Dtomi válasza ub3r (#10) üzenetére

Dtomi
(őstag)

Csak nehogy lakástűz legyen a vége.... óvatosan a kondikkal mert nekem már sikerült vakut felgyújtanom :DD bár lehet nem magamból kéne kiindulni mindenesetre legyen nálad oltókészülék :C

(#12) adik válasza Dtomi (#9) üzenetére

adik
(őstag)

:C :R
köszi! Tanulgatok még egy kicsit fotózgatni, aztán ezt a hszt jól elmentem :)

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#13) ub3r válasza Dtomi (#11) üzenetére

ub3r
(lelkes újonc)

:) remélhetőleg semmi nem fog kigyulladni :)

(#14) rdi válasza Dtomi (#11) üzenetére

rdi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem csak neked :)) Nekem egy kétlámpás ruszki vakum feküdt ki a csavarhúzótól...

Fej! Tor! Potroh!

(#15) Dtomi válasza rdi (#14) üzenetére

Dtomi
(őstag)

Még jó hogy csak a vakud... nekem mázlim volt mert majdnem én feküdtem ki :Y

(#16) ThufirHawat

ThufirHawat
(senior tag)

Csináltam lyuk kamerát vázsapkából!
:))
Próbáltátok már?
Épp most küzdök egy profibb lyukkal... Hamarosan jönnek a képek is!

(#17) orbano válasza ThufirHawat (#16) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

én szombaton gondolkodtam rajta, mert nem volt obim, de elaludtam :B

A vér nem válik VAZZE!™

(#18) csiga997 válasza ThufirHawat (#16) üzenetére

csiga997
(őstag)

Ragassz bele egy darab alufóliát és aztán egy tűvel csinálj rá egy lyukat.

(#19) tbs válasza ThufirHawat (#16) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Csiga alufólia tippje jó. (Vicces lukakkal, sok lukkal is próbáltam.) Jó poénos, és meglepő módon finom képeket lehet gyártani így nem túl agilis alanyokról... :DDD

Hydra: van egy mattabb fele, nem volt gond. Én egy bőrlyukasztóval ütöttem egy ~10-es lukat egy régi vázsapiba (fehér, áttetsző), majd kívülről fóliáztam. Több tű lukkal, hasítékkal egészen pszichedelikus alkotások születtek... (Még filmre.)

[ Szerkesztve ]

(#20) Hydra SR válasza csiga997 (#18) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Nem okoz gondot a fényvisszaverődés belül?

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#21) ThufirHawat válasza csiga997 (#18) üzenetére

ThufirHawat
(senior tag)

A mostani megoldás (próba majd otthon): 0,1mm-es alátét lemez (rozsdamentes acél), azt kilyukasztottam egy irinyó-pririnyó tűvel úgy, hogy közben a lemez egy bronz tömbön volt. A hátulján így is szétnyílt kissé a lyuk, azt kővel, vízzel, lecsiszoltam. Kiváncsi vagyok...

Másik gond a központosítás. Furtam a kupakra egy nagy (10-es) lyukat, és ebben kellene úgy elhelyeznem a lapocskát a kicsi lyukal, hogy z pont középpen legyen. Eddig ez nem volt gond, de otthon nagyjából 0,5mm-es lyukat tudtam csak készíteni. A mostani kb. 0,1mm.

Az a legjobb az egészben, hogy tök semmi értelme... :K de jó buli! :D

(#22) tbs válasza ThufirHawat (#21) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Atombiztos lukkamera cucc, páncéllemezből... Eeez igen! :K

(#23) Hydra SR válasza ThufirHawat (#21) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

"Az a legjobb az egészben, hogy tök semmi értelme"

Semmi előnye nincs a lencséshez képest? (úgy értem, ami miatt néha még meg is érheti a fáradozást)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#24) csiga997 válasza Hydra SR (#23) üzenetére

csiga997
(őstag)

Semmi előnye nincs a lencséshez képest?

Semmi.

(#25) tbs válasza csiga997 (#24) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

De. Lehet gyakorolni a tükör, mattüveg, érzékelő tisztítást. Meg türelmet. ;)

(#26) csiga997 válasza tbs (#25) üzenetére

csiga997
(őstag)

A türelmet rizsválogatással is lehet. A kézügyességet is javítja. :U

(#27) orbano

orbano
(PH! félisten)

van valami ötletetek, hogy a wcpapírguriga körüli fényszivárgást hogyan lehet egyszerűen, háztartásban megtalálható anyagokkal megszűntetni :U

A vér nem válik VAZZE!™

(#28) Hydra SR válasza orbano (#27) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Fekete szigszalag. Vagy hagyd rajta a papírt és csavard köré egy kicsit :) (tipp: a használt papír jobban ragad :DDD )

(#29) tbs válasza orbano (#27) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Bakker..! Nagyon porol az a papír, ha nem kezelted le valahogy..! Csak ügyesen..! :C

"Gurigawerk" közgyűrű... :C Gyilokzoknival..? :D

[ Szerkesztve ]

(#30) ThufirHawat válasza Hydra SR (#23) üzenetére

ThufirHawat
(senior tag)

Hát azért van kettő is, ami a következő három:
1.: Kicsi és könnyű
2.: Olcsó
3.: Végtelen DOF, ha jó a lyuk átmérője

Persze lehet vele "művészkedős" képeket készíteni, márha elfogadjuk azt a közvélekedést, hogy ami csúnya, zavaros és érthetetlen az már művészet.

Leginkább fotótörténeti érdekesség, amolyan unaloműző esős délutánokra. :)

(#31) orbano válasza tbs (#29) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

tudom, de amúgy is szmötyis már a tükör, így kaptam. de vigyáztam, annyira nem vészes.

A vér nem válik VAZZE!™

(#32) orbano válasza Hydra SR (#28) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

:D hülye. az obinál oké a szalag, van is itthon, de a bajonettél valami flexibilis megoldás kéne :U :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#33) Hydra SR válasza orbano (#32) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Pur hab :)

viccen kívül: gyurma. csak ne nyomd bele a bajonettbe, csak kívülről a vázra. Kicsit rizikós, precízen kell dolgozni.

[ Szerkesztve ]

(#34) tbs válasza orbano (#32) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Áldozd fel a porszívód gégecsövét. Kicsit flexibilis is... :B

(#35) ThufirHawat válasza tbs (#34) üzenetére

ThufirHawat
(senior tag)

Műszaki kamerát ingyen... apám....

(#36) orbano

orbano
(PH! félisten)

meglett a megoldás. nemsokára mennekfel a képek :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#37) orbano

orbano
(PH! félisten)

Íme a képek

Obi körül ment a szigszalag, az alsó részre meg ez a csuklópánt. teljesen jól tömített a bajonett körül.

A vér nem válik VAZZE!™

(#38) ub3r

ub3r
(lelkes újonc)

Makróhoz kapcsolódva.
Pont minap indult egy pályázat az artesis-online.com -on ami kapcsolódik a makrózáshoz.

(#39) BEE válasza orbano (#27) üzenetére

BEE
(PH! kedvence)

Biztos hogy fényszivárgás ?
Mert ha a gurigát belűről meghagyod fehérnek, hát akkor bármi is lehet.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#40) orbano válasza BEE (#39) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

gondolkodtam rajta, hogy az is lehet a gond, de a fekete szigszalag sem teljesen matt, elég bársonyos, fényes, szóval oda találnom kell valamit... ötlet?
meg szerválok egy vázsapit majd vasárnap, aztán összeberhelek valami épkézláb megoldást :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#41) csiga997 válasza orbano (#40) üzenetére

csiga997
(őstag)

Fekete filctoll? ;)

(#42) orbano válasza csiga997 (#41) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

tudom és csontozzak ki előtte egy hangyát is, hogy legyen rutinom :)

asszem előkaparom a temperát ha ugyan megvan még :) de lehet inkább műanyagól csinálok egy teleszkópos verziót. vagy esztergáltatok egyet. ez a guriga úgysem egy tartós konstrukció :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#43) BEE válasza orbano (#40) üzenetére

BEE
(PH! kedvence)

Egyszer, talán a makrós topikba belinkeltek egy sörösdobozból
készített "közcsövet" :D , amibe belűről behúztak egy fekete zoknit
a csillogás ellen. Ott működőképesnek tűnt a dolog,
bár függhet az anyagától és a megfeszítéstől is.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#44) orbano válasza BEE (#43) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

áhh, veszek fél méter vastag alu csövet és esztergáltatok rendes kihuzatot, valahonnan kukázok valami gyári bajonettet meg foglalatot aztán összeaplikálom. asszem van fain matt fekete elox :)

a kenko meg bekaphatja :D

mondjuk nem lesz olcsó, egy tizesbe tuti benne lesz... :U

A vér nem válik VAZZE!™

(#45) csiga997 válasza orbano (#42) üzenetére

csiga997
(őstag)

Hát, ha annyi kézügyességed nincs, hogy belülről kiszinezz egy csövet, akkor inkább add fel most. ;] Talán még így gépvásárlás után is telik egy ilyenre. Különben etekintetben a legjobb, ha fekete bársonyt ragasztasz bele. Bármelyik rőfösnél kapható, de a filctoll olcsóbb. ;)

(#46) Hydra SR válasza orbano (#42) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Szerintem fordítsd ki a gurigát színezés előtt, aztán majd visszafordítod :)

(#47) orbano válasza csiga997 (#45) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

akkor már inkább sorkiemelő.... :P

kézügyességem van, türelmem nincs :D

Hydra: elsőre én is gondoltam, csak nem sikerült, mert szétszakadt :B

[ Szerkesztve ]

A vér nem válik VAZZE!™

(#48) Hydra SR válasza orbano (#47) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Én viccből írtam. Remélem, te is :)

Ha nem akarsz pepecselni, nézz körül otthon, hogy nem maradt-e valami sötétebb szinű tojásfesték Húsvétról és áztasd abba :) Vagy valami más, folyékony színezőanyagba.

csiga997 megoldásában az tetszik, hogy bársonnyal bélelünk egy WC papír gurigát, így mulat egy magyar :C

(#49) orbano válasza Hydra SR (#48) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

nem bazzeg majd nekiállok gurigát fordítgatni :W :DDD

áztatni nem akarom, de lehet kap egy rézbefonatot aztán meg fekete tüzihorganyt :D

A vér nem válik VAZZE!™

(#50) csiga997 válasza orbano (#47) üzenetére

csiga997
(őstag)

Hát, ha találsz valahol fekete(!) sorkiemelőt, ám legyen.. :DDD
Egyébként #26. :D

Ha esetleg megcsömörlöttél a wc papír gurigával de amúgy ragaszkodsz a papír alaphoz, úgy a kátránypapírt tudom még ajánlani. Bármelyik OBI-ban kapható, és egy benzinlámpával igen könnyedén a gépvázhoz fixálható. ;]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.