Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #19128 üzenetére

    "Úgy értem, így már végképp nem látom be, mi az, amivel többet tudnának mutatni, mint a Chrome."

    Én sem. Ha reálisan próbálom nézni a helyzetet, arra a következtetésre jutok, hogy nem véletlenül nem épített még senki WebKit alapokra powerful böngészőt. A Maxthon jutott talán a legmesszebbre, de
    1. Ott is csomó mindent kiheréltek, mikor átálltak Gecko-ról WebKit-re.
    2. Egy összelegózott, összegányolt izé az egész.

    Nem tudok programozni, így a Chromium forráskódja sem mondana semmit, viszont valószínűtlennek tartom, hogy egy nyílt forráskódú projektből, amit ráadásul a Google tol ezerrel ne lett volna legalább egy lelkes csapat a Földön, akik építettek volna rá egy böngészőt.

    Tehát vagy nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen az alapok széttúrása nélkül Operásítani egy Chromium alapú böngészőt. (Ha már itt tartunk, Gecko alapokon sem sikerült).

    Ráadásul a WebKit csak egy core, míg a Chromium (amire az Opera állt át) egy komplett alkalmazásplatform. Utóbbi azért már komplexitásából adódóan is jóval kevesebb mozgásteret ad. A fent említett Maxthon (szemben az ezernyi Chromium forkkal, mint Iron, ChromePlus, RockMelt és társai) a kezdet kezdetén a Tridentből nőtte ki magát, majd összelegózta a böngészőjét az elején Trident-Gecko váltós motorra, majd végül Trident-Gecko-WebKit-re, aztán végül a Gecko-t dobta, így a 3-as már csak Trident-WebKit alapon fejlődött tovább.

    Szóval az Opera nem a WebKittel (ami a core jellege miatt szabadabb mozgásteret eredményezett volna ugyan, de nem jelentett volna önmagában lényegi ugrást a Presto-val szemben, sőt!) cseszte el, hanem azzal, hogy a komplett Chromium-ra építkezett. Így készen kapott egy puritán szart, ami bár alapjaiban jobb, mint a Firefox, de az egész böngésző az alapjainál megrekedt. Ráadásul sokkal erőforrászabálóbb, nagyobb és kevésbé bővíthető, butább kiegészítők vannak rá, még ha újraindítás nélkül is aktiválódnak.

    Kéne szervezni egy Anon csoportosulást a 4chan-en "Operation Presto source code" néven arra az esetre, ha mégsem akarják kiadni. Ez az utolsó esély, mert a Firefoxban nem sok jövőt látok... A Chrome-ban meg még annyit sem, főleg annak fényében, hogy az egész Google a "butítsuk el az embereket minél jobban, hogy önként adják nekünk az adataikat és képesek legyenek őszintén örülni egy padding-behúzásos bugfixnek" trendet képviseli.

  • olivera88

    veterán

    válasz Sk8erPeter #19134 üzenetére

    Nem láttam. :W Ez szomorú de nagyon. A panel is eltűnt látom..

    LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Sk8erPeter #19128 üzenetére

    Ez egy katasztrófa. Eléggé nagy esélyét láttam, hogy eltolják, de rémálmaim sem gondoltam volna, hogy ennyire sikerül nekik. Körülbelül egy perc után a következőket vettem észre:
    1. nincsen privát böngészéses fül, csak privát ablak
    2. spatial navigation hiányzik
    3. nincsen content blocker
    4. a Ctrl+Tab egy agyrém
    5. nem lehet beállítani, hogy a címsor a teljes címet mutassa
    6. User JS, User CSS kuka
    7. nincsenek toolbarok, státuszsor, panelek
    8. a billentyűkiosztás nem módosítható
    9. hol vannak a bookmarkok?

    Ez egy vicc.

    Egyetlen pozitívum, hogy a profilban mindent SQLite formátumban tárolnak, így végre az egységes lett (bár a bookmarks.db, favorites.db és stash.db mókásan mutat egymás mellett, hiszen körülbelül ugyanarra valók).

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz dqdb #19140 üzenetére

    Egyetlen pozitívum, hogy a profilban mindent SQLite formátumban tárolnak.
    Visszavonva, a beállítások JSON-ban vannak, mert az úgy egységes. Ráadásul az SQLite formátumú fájlok egy része .db kiterjesztést kapott, míg a többi nem.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • amadeus11

    senior tag

    Hát megjött... Túl korán is . A gyorshívón az elemeket egyenlőre nem lehet kicsinyíteni vagy nagyítani , csak görgetni ( boáh ) . A panel egy az egyben eltünt , reklámblokkolás eltünt , jegyzetek nincsenek ,wand nuku és a finomgörgetés katasztrófális , igénytelen és fárasztó a szemnek - talán ez a legeslegrosszabb az új kiadásban . De ez még nem végleges , változhat . Mindenesetre én is a Maxthon felé kacsintgatok . Az gyakorlatilag egy Chromiumból összetákolt Opera -mondjuk úgy is néz ki mint egy összetákolt valami ... :D

    [ Szerkesztve ]

    There is a star

  • Penge_4

    veterán

    Aki még reménykedik, egy kis illúzióromboló a fejlesztői blogról:

    --------------------------
    Originally posted by thefreeman55:

    i want all features of opera 12 back

    I can say for sure that that is not going to happen. Have you seen some of the new stuff? The downloads experience should be much better now, for instance. We’ve focused on the core experience of web browsing.
    ---------------------------

    A Chrome is a "core experience"-re gyúr már hosszú évek és ~30 verzió óta. Szóval akkor kicsi norvég kamikaze cég versenyre akar kelni a nagy Google óriással azzal, hogy majd kullog utánuk kicsivel lemaradva, de lényegében egy piros O betűs logós Chrome lesz az egész. Bocsánat, Chromium, mert az Opera továbbra sem fogja licenszelni sem a H.264-et, sem az MP3-at, de még beépített PDF olvasó sem lesz benne.

    Lars Boilesen egy idióta. Hogy bízhatta rá Tetzchner élete munkáját erre a kreténre? Mert még ha csak simán profitorientált lenne... De ez már túlmutat azon, mert csődbe fogja vinni az egész céget. A megállapodásaik és a hirdetési platformjaik mennek a levesbe, ha az emberek át fognak állni Chrome-ra/Safaira mobilon is, mert az is csak egy klón lett. Mert hogy a desktop-ot kukázzák az még üzletileg talán jó döntésnek is bizonyulhatna. De az, hogy a mobilváltozatot is ugyanígy elcseszték az az egész céget csődbe fogja vinni.

  • amadeus11

    senior tag

    Én azért még reménykedek . Ha Maxthonnál össze tudtak dobni egy használható böngetőt webkit alapokra , nekik is sikerülhet . Hacsak nem teszik azt , amit az androidos változattal . Gyakorlatilag Opera Mobile-t már nincs miért használni , mindegyik másik jobb , többet tud .

    [ Szerkesztve ]

    There is a star

  • Penge_4

    veterán

    válasz amadeus11 #19144 üzenetére

    A Maxthon-t nem mondanám használhatónak. Egyébként meg az közös Trident-WebKit motoron alapul, az Opera pedig még mindig Chromium forkon. A kettő nem ugyanaz.

    Nem mindegy, hogy Ferrari motor köré építek egy komplett autót (ami lehet akár egy terepjáró is), vagy fogok egy komplett Ferrari-t és átfestem, kicserélem a tükröket, a kormányt, a logót, az izzókat, de a "termékem" alapjául mindig a futószalagról aktuálisan legördülő Ferrari fog szolgálni. És minél több dolgot változtatok meg, annál több munkám lesz verzióról verzióra, szóval nem érdekem a dolgok mélyére nyúlni.

Új hozzászólás Aktív témák