Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) nbk

nbk
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Kezembe került egy hangfal katalógus, és lenne 1-2 kérdésem, mi mit jelent?
Hangfal tulajdonságok:
Sensitivity (for 2.83v at 1m): 88dB
vagy
Frequency Range at -6dB: 40Hz to 29Hz
vagy
Frequency Fb: 45Hz

előre is thx!

''Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska...''

(#2) nbk

nbk
(fanatikus tag)

senki?

upupupupupupupupupup......

(#3) Goose-T válasza nbk (#1) üzenetére

Goose-T
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szóval:
Sensitivity: mennyire hangosan szól egy bizonyos teljesítményen.
Frequency range at -6db: milyen frekvenciatartományt képes megszólaltatni legalább félhangerőn (értsd: a bemeneti jel hangerejének a fele). Ugyanis a hangszórók különböző frekikre különbözően reagálnak, a mély és magas tartományokban általában halkabban szólnak, mint az a bemenő jelből következne. Ez a karakterisztika. Az emberi fül 20 és 20000Hz között hall, egy hangfal annál jobb, minél jobban képes ezt a tartományt lefedni. A karakterisztika egy grafikon, amin egy görbe jelzi, hogy különböző frekvenciákat mennyire tud reprodukálni. Ez a görbe minél laposabb, annál jobb a karakterisztika. A frekitartományok (általában):
20-100Hz - szubbasszus
100Hz - 300Hz - basszus
300Hz - 3000Hz - közép
3000Hz - 20000Hz - magas
20000Hz felett: ultrahang.
A Frequency Fb nem tudom, mit jelent.

Jártas vagy a legénybúcsúkban? Akkor ide nézz be: http://logout.hu/bejegyzes/goose-t/legenybucsu/friss.html

(#4) simonzé válasza nbk (#2) üzenetére

simonzé
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Pöfföm sincs...
Én régen átálltam arra, hogy a Panasonic hifibe AUX (külső) egységként bekötöttem a PC-t, így a hifi nyomassajabittet. Toyok a számokra, mert úgy dönget, hogy munkanélküli lett a kalapácsom. :)

"You are here for a good time... not a long time" /Colin McRae/

(#5) nbk válasza Goose-T (#3) üzenetére

nbk
(fanatikus tag)

KÖSZI!!!!!!

(#6) DDL válasza nbk (#1) üzenetére

DDL
(őstag)

''Sensitivity (for 2.83v at 1m): 88dB'' Érzékenység

A szabvány szerint 1W elektromos teljesítményre 1m távolságban keltett hangerőt jelenti, ha másként nem jelölik 1kHz-en . De szoktak trükközni ezért nem 1W-ra adják meg a gyártók, hanem 2.83V-ra ami ugyen 4 ohmon 2W. És így az érzékenység jobb 3dB-lel.

''Frequency Range at -6dB: 40Hz to 29Hz''

Frekvencia átvitel. Ez a paraméter mindig az 1kHz referencia frekihez képest adja meg a készülék átviteli karakterisztikáját.

''Frequency Fb: 45Hz''

A doboz rezonancia-frekvenciája

Üdv: DDL

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://www.clearvoice.hu

(#7) HEBI

HEBI
(senior tag)

Szintén lenne egy kérdésem. Torony kialakítású hangfalat csak simán leraktam a szőnyegre. De láttam több olyat is aminek „lábai” voltak, olyan 5 cm-esek. Mit jelent ez hangzásban. Mit veszítek a szőnyeggel? A reflex lyukak - kettő pici - egy más mellett vízszintesen a földtől kb. 15 cm-re vannak hátul. A hangfal maga 97 cm magas és 2 és fél utas. Ja és kb. milyen messze tegyem a hátsó faltól?
Egyáltalán ezeket a dolgokat meg lehet így süketen is adni, vagy ki kell prószálni?

[Szerkesztve]

A csiga nem lassú állat, csak nagy a súrlódása...

(#8) Goose-T válasza HEBI (#7) üzenetére

Goose-T
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A hangfalakat azért jó lábakra (esetleg tűs állványra, ez még jobb) rakni, mert ilyenkor sokkal kevesebb rezgést adnak át a talajnak, ami elnyeli - csökkenti a hangerőt bizonyos frekvenciákon, ezáltal rontja a hangképet. Ezenkívül a zavaró rezonanciák kialakulása ellen is hatásos megoldás.

Jártas vagy a legénybúcsúkban? Akkor ide nézz be: http://logout.hu/bejegyzes/goose-t/legenybucsu/friss.html

(#9) HEBI válasza Goose-T (#8) üzenetére

HEBI
(senior tag)

Akkor házilag tervezem egy ''tűs állvány'' összerakását. A tűknek rúgóznia kell?
Ha nem akkor egy bútorlapba belecsavarok 3 csavart azt a hegyére ráállítom a hangfalat. Tényleg hány lába legyen?

(#10) tomcsi23 válasza HEBI (#9) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Nem kell rugóznia, fix legyen. 3, max 4 láb. / hangfal persze :)

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#11) DDL válasza Goose-T (#8) üzenetére

DDL
(őstag)

Nem egészen így működik a dolog...

(#12) PapaMaci válasza DDL (#11) üzenetére

PapaMaci
(senior tag)

Akkor ird le azt is, hogy hogyan! Hátha érdekel mást is.

...mint az közismert...

(#13) DDL válasza PapaMaci (#12) üzenetére

DDL
(őstag)

Jogos. Dióhéjban tehát.
Az az ideális, ha egy dobozban csak a membrán rezeg más nem, tehát a doboz saját rezgéseit csillapítani kell, vagy ha már kialakult akkor el kell vezetni, nyelni. Ezt egyrészt jól/rosszul megoldják (ha megoldják) a doboz tervezők, másrészt rábízzák az állványra, lábra. Ezért az ideális állvány nehéz, és akusztikailag süket, azaz nagy az anyagának a belső súrlódása. Ehhez az állványhoz, lábhoz hozzá kell ''ragasztani'' a dobozt, úgy, hogy a fenéklemeze ne érintkezen nagy felületen az állvánnyal. Azonban a gyári állványok többsége nem ilyen. Hanem könnyű és saját maga is rezonál. Na most ha erre ráragasztassz egy dobozt akkor jó nagy rezonancia-katyvasz keletkezik, ami garantáltan a középtartományt cseszi el. Ezért az ilyen állvány és a doboz közé mindenképpen kell tüske, hogy az állványból érkező rezonanciák ne rontsák a hangot, de a dobozét valamennyire elvezesse.

Az álló dobozok és a talaj közé szintén kell vmi. Ide a talaj közelsége miatt kell a tüske, hogy el legyen 3-4 cm-re emelve a doboz.

[Szerkesztve]

(#14) PapaMaci válasza DDL (#13) üzenetére

PapaMaci
(senior tag)

De kérdéses az állvány kialakitása is. Amiben egy ''oszlopon'' áll a doboz általában a mélyeket, ami több oszopon, az az energiát erösiti. Viszont a gyári állványokat is ki lehet tömni pl. kvarchomok-sörét párossal.

...mint az közismert...

(#15) DDL válasza PapaMaci (#14) üzenetére

DDL
(őstag)

És a jó állvány pedig nem erősít semmit, hanem ''letisztítja'' a hangot. Lásd AN-K és AN-J állványok.

Ki lehet tömni. Csakhogy akkor az már nem gyári lesz. Meg milyen keverékkel?

[Szerkesztve]

(#16) PapaMaci válasza DDL (#15) üzenetére

PapaMaci
(senior tag)

Jo modositok. Nem erösiti, hanem nem nyeli el, hagyja kibontakozni.
Kvarchomok, és olom golyok.

...mint az közismert...

(#17) DDL válasza PapaMaci (#16) üzenetére

DDL
(őstag)

Az arányra gondoltam. Ezzel is lehet hangolni a rendszert. Nem véletlen, hogy az AN pl. igen-igen vigyáz a ''képletre''...

(#18) HEBI

HEBI
(senior tag)

Na ''gyerekek'' akkor ezt most jól megaszontátok.
Tehát tegyem valami nehéz állványra, ami 4-5 cm-re felemeli a földszinttől.
Akkor ilyet, nem is olyan könnyű otthon összehozni.
Ötletek?

(#19) DDL válasza HEBI (#18) üzenetére

DDL
(őstag)

Ha álló a dobozod akkor elég aláa tüske. Nem kell feltétlenül állvány.

(#20) HEBI válasza DDL (#19) üzenetére

HEBI
(senior tag)

OK.
Akkor megteszi ha 3 darab komolyabb (4-5 cm-es) facsavar hegyére állítom őket?

(#21) Horbal válasza HEBI (#20) üzenetére

Horbal
(senior tag)
LOGOUT blog

Hali..

Te most viccelsz?:)

A facsvar milyen szempontból audiofil cucc?

Azért ezeket a tüskéket (a jobbakat) igen komolyan megtervezik, nem csak úgy leesztergálnak egy darab rezet, vagy acélt...

Vegyél egy olcsóbbat, már az is igen sokat fog számítani, iszonyat módon csökkenti a rezonanciát.

Ja és 4 szok kelleni, hármat elég ritkán láttam még...

[Szerkesztve]

Semmit nem adnak ingyen, akinek semmily(j)e nincs mi a faxban higgyen? (Tankcsapda)

(#22) DDL válasza HEBI (#20) üzenetére

DDL
(őstag)

Ha fixen bele tudod tekerni akkor igen. Mondjuk belülről kifele, át a fenéklapon. Feltéve, ha nem poztodja a doboz anyaga. Mert abban nem áll meg stabilan a facsavar... Ja és ha az átmérője 8-10mm-er minimum...

(#23) HEBI válasza DDL (#22) üzenetére

HEBI
(senior tag)

Pontosan így gondoltam - ha hiszed ha nem - mellesleg valami nehéz, de puha anyagba kellene csavarni a csavarokat, a rezonancia elkerülése végett.
Kösz a biztatást!

(#24) HEBI

HEBI
(senior tag)

Van egy új ötlet. Hungrarocel lábak. Tudom nem vagyok normális, de ez a tutira elnyeli a rezgéseket és a dobozt sem zavarja.

(#25) DDL válasza HEBI (#24) üzenetére

DDL
(őstag)

Na az felejtsd el gyorsan.

(#26) emvy válasza HEBI (#24) üzenetére

emvy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Dehogy nyeli el.

while (!sleep) sheep++;

(#27) dane válasza HEBI (#7) üzenetére

dane
(senior tag)

A tülábak: Nem csak rezgéselnyelö hatású, mert nem egy olyan hangfal van aminek pl homok vagy beton van az aljában gyárilag. Láttam már olyat is amihez volt 2 zacskó homok az origi csomagolásban. Installáláskor bele kellett önteni. Egész egyszerüen stabilizálja a hangfalat és ezzel el lehet érni azt hogy valóban a hangfal szóljon.... Amugy a tülábak szélesítik a hangképet. Emel a magason és lejjebb viszi a mélyet.

A reflex lyuk nem mindig jó döntés. Ha tul nagyot teszel akkor pl elmennek a mélyek a sunyiba és fujni fogja csak a levegöt a cucc. Érdemes egy lyukat tenni rá (r3 vagy r4-est). És mindenképpen közvetlenül a mély hangszóró mágnese mögé tedd be. Ha 3 utas dobozt épitesz feltétlenül keritsd el a dobozban a közép sugárzó terét mert a ménynyomó akkora légnyomást fog csinálni a dobozban hogy szétszedi a közép membránját.

Amugy milyen a 2 és fél utas hangfal???? Ilyen nem létezik.

(#28) TitiRii

TitiRii
(őstag)

látom ddl kolega nagyon ért hozzá
:D
ha lesz idöm már tényleg befejezem a hangfalas ''cikkemet'' kiváncsi vagyok a szak véleményére :D

(#29) @aMoRF

@aMoRF
(fanatikus tag)

De hangképet javitani csak ''jó'' hangfalon érdemes.... Egy olcso 8e/db os ra felesleges szerintem sujos ezreket fizeni pl lábra....
És akkor még nem beszéltünk a hangfal kábeleiről! mert azért nem mindegy, hogy cérna vékony kábelen kerseztül hajtjuk meg a hangfalat vagy pedig valami normálisabb kifejezetten hangfalkábelel megy a cucc.... :D

A cél szentesíti az eszközt, de csak úgy, ha elérik.

(#30) dane válasza TitiRii (#28) üzenetére

dane
(senior tag)

Annyira mégsem, mert tudhatná hogy a facsavar elég gány megoldás és nincs is kup alakja. Ugyanis a lényeg az hogy minél kisebb felületen érintkezzen a talajjal. Akkor már inkább semmit ne tegyen alá.

(#31) dane válasza @aMoRF (#29) üzenetére

dane
(senior tag)

A lábakról annyit hogy én ingyen csináltam magamnak. Vágtam 8 kis rudat fémböl. Mindet kupra esztergáltam majd a másik felére menetet vágtam. Ez a legkevesebb. Kábelre viszont érdemes költeni. Minél vastagabb annál jobb. :)

(#32) DDL válasza dane (#27) üzenetére

DDL
(őstag)

Lehető legmesszebb legyen a hangszórótól a reflexnyílás. És a lelető legnagyobb átmérőjű (nyílván a hossza is változik emiatt). Éppen azért, hogy a benne mozgó levegő sebessége kicsi legyen és ne susogjon. Erre kitaláltak már sokmindent mást is. A kilépö felület rücskösítése a golflabdához hasonlóan (B&W CDM-1).

(#33) DDL válasza @aMoRF (#29) üzenetére

DDL
(őstag)

''... vagy pedig valami normálisabb kifejezetten hangfalkábelel ... ''

Ez milyen kábel? Olcsób szegmensben? Mitől lesz kifejezetten ''hangfalkábel'' egy derót?

(#34) dane válasza DDL (#32) üzenetére

dane
(senior tag)

Ezzel nem értek egyet mert ha tul nagy a lyuk akkor elveszti a doboz a zártságát és elvesznek a mély frekik. Csak a levegöbe fog csapkodni a hangszóró. Viszont az is igaz hogy ne legyen tul kicsi se. Mind ez attól függ hogy mekkora a hangszoro átméröje (membrán) és mekkora térfogatu levegöt tud megmozgatni.
A másik az hogy nem szabad nagyon messze rakni a hangszórótól a lyukat mert a hanghullámok sokszorosan megtörnek és késve valamint gyengébben szólalnak meg bzonyos frekvenciák. (az hogy közvetlenül a mágnes mögé kell tenni személyes tapasztalat...)

[Szerkesztve]

(#35) DDL válasza dane (#34) üzenetére

DDL
(őstag)

Nyílván nem lehet akkora vagy nagyobb a reflexlyuk mint a membrán. Nem is állítottam ilyet.
Mivel a reflexdoboz egy hangolt üreg ezért mindegy hova teszed a reflexnyílást. Semmi köze a hangszóróhoz.
Ha nem jól van csillapítva és/vagy nem jól van kialakítva (túl közel van a hátfal) a doboz akkor tényleg közelebb kell tenni, vagy éppen a hangszóró mögé, ugyanis a ''visszhang'' így a legkisebb ill. a legkevésbé hallható ill. a hangszóró így van lefolytva a legkvésbé. De ez csak egy hiba elfedése. Azonban ha jól van csillapítva akkor a dobozfal-rezonanciák miatt (is) a lehető legmesszebb kell tenni a hangszórótól. Jól csillapított doboznál a legnagyobb visszaverődések a membrán belső felületén történnek...

(#36) Blackmate

Blackmate
(senior tag)

Szerintem nem rossz megoldas a gula alaku hangfal-lab sem. Lehet ilyenet is kapni, de hazilag sem nagy kaland elkesziteni. Pl.: egy jo tömör mondjuk acel tömböt szepen alvagdosni ugy, hogy szep gula alakokat kapjunk, es akkor azok mehetnek a hangalfal ala.

A legegyszerübb megis a gumitalp. Ez korant sem ad olyat, mit a fent emlitett, de valami kis javulast okoz. Emelett inkabb gyakorlati haszna van: a sok hurcolas, es pakolaszas nem koptatja sem a hangfalat, sem a padlot ( hangositas rulez :) )

(#37) HEBI

HEBI
(senior tag)

Na végre egy kis élet...

Na először is nem magam építem a hangfalat az adott.
2,5 utas, azaz van benne egy magas és két mély-közép. A hangot meg 3 felé vágják, azt sajna nem tudom hol. De szerintem jól csinálták.
A reflex lyukak - mert kettő (kb. 3 cm átmérőjű) van - egymás mellett a földtől kb. 20 cmre, a mélytől meg 40-50 cmre vannak. A hangfal meg kb. 970/250/300 mm-es. Ezzel együtt a 60 Hzet már nagyon nyomják, alatt is vannak mélyek, de már rendesen elhalnak. (de van SUB :) )
Az oszlop felépítése mély-közép - magas - mély-közép a tetejéről kezdve.

A hangfalakat is olcsón szereztem (nem értett hozzá túlságosan az illető).
Azaz továbbra sem szeretnék sokat rááldozni és barkácsolni is szeretek. Ezért szeretnék az instrukciókanak megfelelő lábakat készíteni.

A kábelek meg 4,5 mm átmérőjű SAL (somogyis) oxigénmenetes sodort réz vezetékek.

(#38) asturel válasza HEBI (#37) üzenetére

asturel
(őstag)

4.5mm atmeroju vezetek? URISTEN
en tovabbra se ertem hogy az mier 2.5 fel utas..

a hangot meg hangvalto vagja.. ilyen ecceru..

amugy nem olyan nagy penz 3 v 4 tuske

mod: miaz hogy oxigenmentest?
egy vezetek hogy lehet oxigenmentes? :F egyaltalan van oxigenes? :F (tudom kiszivjak a levegot vagy feltoltik gazzal) nade vezeteknel ? :DD :Y :Y :Y
amugy a SAL ~ somogyi audio line

[Szerkesztve]

(#39) frenk_s

frenk_s
(újonc)

Sziasztok!

Aki ért hozzá, kérem segítsen:

5.1 es hangfalrendszer PC-hez kötve működhet rendesen egy, alaplapra integrált hangkártyával is?

(#40) Horbal válasza frenk_s (#39) üzenetére

Horbal
(senior tag)
LOGOUT blog

Egen, ha a kari 5.1-es a hangfalszett aktív, és frankó a driver, meg minden akkó igen.

Semmit nem adnak ingyen, akinek semmily(j)e nincs mi a faxban higgyen? (Tankcsapda)

(#41) frenk_s válasza Horbal (#40) üzenetére

frenk_s
(újonc)

Thx 4 help.

(#42) bcs válasza asturel (#38) üzenetére

bcs
(fanatikus tag)

szerintem úgy érti, hogy oxidmentes.

de az a hangfal az szerintem 2 utas. 2,5 utas nincs. hogy lehetne 2,5 felé osztani a hangot?

(#43) asturel

asturel
(őstag)

kicsit off:
falra hogyan modon rakjak fel 1 polcot hangfalnak?
mivel a regebbi polcom ami a falon van a tipli kezdett kifele jonni a falbol.. szal valami ertelmes megoldas kene :D (kulso fal ugyhogy atfuras nem jo) :D alatamasztani meg nemtom hogyan kene pl ilyen 5let is jo lenne de nem hangfal alvany kene.. mivel annak nagy a talpba etc... szoval valami suffnituning cuccosra kene nekem valami ugyes kis 5let.. na valaki ? :F

(#44) DDL válasza asturel (#43) üzenetére

DDL
(őstag)

Milyen vastag a fal? Mekkora a doboz (milyen nehéz)? Szerintem a tiplis konzolnál nincs jobb és egyszerűbb. Az irodánkban ilyenen vannak a javításra váró cuccok (erősítők, monitorok). A polc 30kg teherbírású 4db 10*120-as tipli fogja föl. Már 6 éve...

(#45) DDL válasza asturel (#38) üzenetére

DDL
(őstag)

''4.5mm atmeroju vezetek? URISTEN''

Miért? Az egyik ''nagy'' rendszeremben a hangszórókat 26 éves 4mm-es tekercselőhuzal köti rá az erősítőre. Passzentosan illik a banánaljzatba :B

(#46) DDL válasza bcs (#42) üzenetére

DDL
(őstag)

Ez egy zsargon. A két mélyközépből csak az egyik dolgozik a magas keresztfrekijéig, a másikat hamarabb vágják. pl. a magas/mélyközép keresztfrekije mondjuk 3kHz, de csak az egyik mélyközép megy eddig. A másikat mondjuk 500Hz-en levágják. Tehát nem kétutas, de nem is igazán 3, mert nincs klasszikus középsugárzó. Akkor használják ezt a megoldást amikor a mély/kőzép sugárzási ellenállása nagyon lecsökken alacsonyabb frekiken...

(#47) asturel válasza DDL (#44) üzenetére

asturel
(őstag)

hat kb 10-15kilo 40cm vastag a fal.. doboz: 340x340x465
a mostani polcom is elbirt am sok mindent meg a tvm is rajta volt ami azer nem valami konnyu csak tudod mikor elkezd rezegni nem ojan mint 1 monitor..
aztan 1 het mulva nezem es a tipli mar kijebb jott a teglafalbol
itt van a leirasa: Bővebben: link az elso az.. (301 12)

(#48) DDL válasza asturel (#47) üzenetére

DDL
(őstag)

12*200-as tipli garantáltan elbírja (konzolonként 2 db) akárhogyan is rezeg. Csak a csavar amit belehjtassz az a belevaló legyen. Ne pedig reiser. Ugyanis ez utóbbi nem tiplicsavar...

(#49) DDL válasza TitiRii (#28) üzenetére

DDL
(őstag)

Ért hozzá a fene. Csak láttam/csináltam ezt-azt már...

(#50) asturel válasza DDL (#48) üzenetére

asturel
(őstag)

csak azer mer apam es anyam pampog h fejemre cuppan az egyik lada :D az meg nem esne yol eccaka mikozbe alszok.. :D dehat foldon meg a szonyeg elnyeli a melyet meg maskepp is szol mint fennt :D es nem naon van semmi amire ratehetem..

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.