Hirdetés

2012. május 29., kedd

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek (kiemelt téma)

(#901) orbano válasza Monya78 (#899) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

Ezek nem a legszűkebb, hanem a legtágabb értékek. (minél kisebb a szám, annál jobban nyitva van a blende és enged be több fényt).

Ez azt jelenti, hogy a 6500-as gépen ha a zoom 28mm-es ekv. gyújtótávon áll, akkor a gépen a blendét (F-értéket) 2.8-tól a max rekeszig, F11-ig állíthatod, 300mm-en pedig 4,9-től F11-ig. A köztes gyújtótávokon valahol a kettő közötti értékről indul (egy 2.8 és 4.9 közötti értéktől F11-ig állítható)

Egyébként a megállapításod jó, tele állásban az s5600-nak picivel kevesebb fényre van szüksége. De kalkuláld bele azt is, hogy az s6500 szenzora tudtommal jobb jel/zaj aránnyal rendelkezik, tehát egy FÉ-nyit feljebb véve az érzékenységet jobb képeket készíthetsz (mivel így lerekeszelhetsz úgy F7.1 környékére, amin feltehetőleg élesebb képet fogsz kapni, mint teljesen nyitott blendénél)

Viszont a 38 vs 28mm egy nagyon nagy hátránya az s5600-nak. Exemék is egy FZ4-et vettek 35mm-es indulóvalm, és bizony beltérben megnehezíti az életed. Persze el lehet nélküle lenni, de néha bosszantó.

A vér nem válik VAZZE!™

(#902) Monya78 válasza orbano (#901) üzenetére

Monya78
(PH! kedvence)

Köszönöm válaszokat...

Hogy melyik a tágabb meg melyik a szűkebb rekesz tudtam Én csak rosszul fogalmaztam :B ,

Jel zaj arány egy picivel jobb a S6500-nek de ez szinte elhanyagolható (S6500 1/1,7" érzékelőjére 6MegaPixel jut ez 6,6 négyzetmikron/pixel, S5600 1/2,5" érzékelőjére 5 MegaPixel jut ez 4,9 négyzetmikron/pixel, egy belépőszintű tükrös gépnél ez az érték 30-60 négyzetmikron/pixel).

A beltéri fotózásnak nem csak a rossz nagylátószög a hátránya a S5600-nál, hanem a nagyon gyenge vaku is...

Olyan a gyomrod mint a gumicsizma...nem engedi be a vizet.

(#903) Flow

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Üdv!

Érdeklődnék, nincs-e valakinek nikon bajonettes 10-20as sigmája, vagy végülis mind1, bármilyen bajonettel lehet... Szeretném kipróbálni, ha az illető ráér egy fél órára. Egy üveg bort tudok cserébe felajánlani. :)
Pesti és győri segítőkész fotóstársak jelentkezését várom...

Köszi előre is!

Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

(#904) Damage

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Sigma 10-20 EX, 15-30 EX, 17-35EX. Sok-sok teszt, leírás, próbafotó és árlista nézegetés után a 15-30 EX mellett döntöttem. Meglepődtem, hogy egyes helyeken 200 ezer Ft-ot is elkérnek érte, de átlagosan 130-140 ezer Ft-ba kerül, mégis van egy hely, ahol 78500Ft-ért adják 1 év garanciával. Szerdára meg is érkezik, mehetek érte. Lehet, hogy készítek majd valami minitesztet, ha érdekel valakit...
78 ezerért szerintem jobb vételnek tűnik a másik kettőnél.
Objektívek, vázak
Ezen az oldalon is elég jókat írtak róla összességében.

''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche

(#905) werttzui válasza Damage (#904) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

78-ért hol? Nem lopott? :F

CHIHUAHUA

(#906) Damage válasza werttzui (#905) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Mondom én, hogy olcsó! :C
Én is nagyon meglepődtem az árán. Egy kicsi (és szerintem új) webáruház, csepeli telephellyel. Voltam bent náluk személyesen, adnak róla számlát, papírokat. Rákérdeztem náluk többször is, hogy nem-e elírás az ára. Az objektív típusa betűről-betűre az, ami máshol duplájába (esetleg több, mint duplájába kerül). Lopott cuccott nem vásárolok! Olvasgattam a bolttal kapcsolatos infokat is. A legrosszabb vélemény az volt, hogy nem szállítottak időben. Nem hiszem, hogy gáz lenne velük!

(#907) Flow válasza Damage (#904) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Aza baj, nekem a 18-70 mellé nem igazán érné meg a 15-30.

(#908) Damage válasza Flow (#907) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Ne értsd félre, de nem Neked címeztem ezt a hozzászólásom, de ha már itt tartunk....
Nézd meg a véleményeket és a látószöget (angle of view)!
10-20EX
15-30EX

Szerk: És inkább fizetek 78-at a 15-30-ért, mint 130-at (vagy többet) a 10-20-ért! Persze nekem nincs más normális nagylátóm a (Canon) kitobin kívül és a Sigma 10-20EX az egyik legjobb nagylátószögű objektív véleményem szerint, amiket olvastam róla (és amilyen 10-20-assal készlült képeket láttam).
A 18-70 mellé szvsz nagyszerű választás a 10-20 EX! Ha meglesz a 15-30EX-em, megkérek egy fotóskollégát, hogy csináljunk közös tesztet (10-20EX Vs. 15-30EX). Remélem összejön!

[ Szerkesztve ]

(#909) Pompi válasza Damage (#906) üzenetére

Pompi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

És azt elárulod, hogy melyik webáruházról van szó?

--= (Hardver)Apróim: http://pompi.hu/aprok =-.

(#910) Flow válasza Damage (#908) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

ha 100 körül kaptad volna meg a 10-20at, azt választottad volna?
Ráadásul nikon sem halmoz el elérhető árú nagylátóval... tehát nincs sok választásom.
Ez az angle of view viszont elgondolkoztatott... nem furcsa, hogy 10mm-en kisebb a látószög, mint másiknak 15-ön? Megkeveredtem... hogy is van ez? Ha meglesz az obi, én szívesen megyek tesztlőni, bár úgy látom te canonos vagy, én meg nikonos. Így nem lesz azonos a váz...

(#911) werttzui

werttzui
(PH! addikt)

Csak érdeklődnék főleg nikonosoktól,hogy az 50 es 1.4-es mennyivel jobb mint az 50-es 1.8 as mert árban kb a triplája de a képminőségben is jobb vagy csak azt kell megfizetni,hogy 1.4-es?

CHIHUAHUA

(#912) Taki_ válasza Flow (#903) üzenetére

Taki_
(kvázi-tag)

Saturnban van Canon meg Nikon bajonettes is, a bejárattól rögtön jobbra. Asszem 120 vagy 130-ért van kitéve, de lényegelen. Ha szépen megkéred őket, sztem kipróbálhatod... Hongkong-ból mondjuk 500 dollárból itt lenne szállítással együtt, de a fene sem bízík ezekben...

http://Flickr.com/T4KI

(#913) Flow válasza Taki_ (#912) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Köszi, jó ötlet.

(#914) Damage válasza Flow (#910) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

"ha 100 körül kaptad volna meg a 10-20at, azt választottad volna?"
Vszínű akkor is a 15-30 EX mellett döntöttem volna. Miért?
- mert nagyobb átfogás és nagyobb látószög
- elvileg szebb kép, kevesebb vinyettálás FF-nél is (1,6X-os crop-os gépet használok)
- ha 100-ba kerülne a 10-20, akkor is 20-al kevesebb a 15-30

15-30-nál az alábbi dolgokat nem szerették:
- méret és tömeg (10dkg-mal könnyebb és 5 cm-el rövidebb a 70-200-nál és azt se érzem nehéznek)
- Lens Flare (nem kell telibefotózni a Napot! Engem nem zavarna)
- nem levehető a napellenző (what a pity?!)

Amennyibe nem sürgős számodra, ismerek egy 10-20 EX tulajt (Ő is Canon-t használ, akárcsak én), megpróbálom rábeszélni egy rövid összehasonlító teszt erejéig, különböző fok. távolság és rekesznyílással, amint meglesz a 15-30. Ezek után beszéljenek majd a képek!

szerk: minimálisan kihasználható előny: 15-30-nál jobb fényerő!

[ Szerkesztve ]

(#915) werttzui válasza Damage (#914) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

"mert nagyobb átfogás és nagyobb látószög" hmmmmmmmmmm :F

CHIHUAHUA

(#916) Damage válasza werttzui (#911) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Ilyenkor már a fényerőért kell fizetni és a precízebb összeszerelésért!
Szvsz nem éri meg az árkülönbözetet! Lsd: 20ezer Ft-os 50 F1,8MKII (ha nem front és backfocus-os) és ott van az F1,4 50mm-es 100 ezerért (5x annyiba kerül). Kipróbáltam, de szerintem semmi nem indokolja az árkülönbözetet, max annyi, hogy nem olcsó műanyagházba van az utóbbi! Kit érdekel, ha hozza az MKII a képminőséget? Back- és Frontfocus-os obit vissza lehet vinni gariba, ha nem stimmel, de érdemes vásárlás előtt a helyszínen laptoppal leellenőrizni a cuccot!
A fix 400 L F5,6 300 ezerbe kerül....a 2,8-as változata 1,5 millió. Mind a két lencse L-es optika! Ezeknél az F mögötti számot kell megfizetni és nem a minőséget! De ez csak az én véleményem.....

(#917) werttzui válasza Damage (#916) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

De akkoris átfogásban ua csak föntebbről indul és kisebb a látószöge nem nagyobb :)

CHIHUAHUA

(#918) Damage válasza werttzui (#915) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

10-20EX
"Angle of View: 102.4 - 63.8 degrees"
10mm átfogás

15-30EX
"Angle of view: 110.5°-71.6°"
15mm átfogás

A számokat nem én találtam ki, de mindenhol ugyanezeket az adatokat látom....ha meglesz a 15-30 és tényleg sok embert érdekel, akkor lesz egy összehasonlítás a 10-20-assal. Senkit nem akarok rábeszélni a 15-30-ra!!!! Nem áll érdekemben!!!! Kezdem úgy érezni, mintha mindenki kérdőre vonna, kételkedne az általam leírt dolgokba csak azért, mert van egy hely ahol olcsón beszerezhető és amiért jobbakat olvastam a 15-30-ról!

Szerk: Inkább vegyen mindenki 10-20EX-et és nem lesz min vitázni! :((( :((( :((( Elvégre valóban egy nagyon jó és szép rajzolatú obi. Részemről a témát lezártam! Ha valakit komolyan érdekel majd a 15-30, akkor talán lesz teszt.....

[ Szerkesztve ]

(#919) Flow

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

wide teszt

[ Szerkesztve ]

(#920) Flow válasza Damage (#918) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ne kapd fel a vizet, senki nem vont kérdőre, sőt, még csak nem is volt negatív megjegyzés...

Egyszerűen rávilágítottál egy meglepő adatra, amit pl még nem nagyon értek, miért van.

(#921) werttzui válasza Damage (#918) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Nem én csak valamit benéztem azt hittem a 10mm az kisebb mint 15 mm ez még nekem nem egészen tiszta áááá megvan nagyobb az obi átmérője gondolom csak nekem törvényszerű volt ami kisebb az a nagyobb :D Ja én nem akarlak le beszélni sz.tem ennyiért jó üzlet és várjuk a képeid :)

CHIHUAHUA

(#922) Flow válasza werttzui (#921) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Én (is?) azt hittem, hogy ezek egyenesen arányos adatok.

(#923) Damage válasza Flow (#920) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem egyszer láttam az általad belinkelt wide tesztet a napokban. Mivel senki nem tudott nekem sem szavakban (egyszer egy "kedves" ember belinkelte a google-t, köszönöm neki, még soha nem hallottam róla) sem máshogy segíteni, ezért kénytelen voltam a gyártók által megadott adatokra és az FM review-kra hagyatkozni. Én se nagyon értem ezt a látószöges dolgot, de számomra a nagyobb szám a nagyobb látószöget jelenti. Erről csak akkor tudok bővebb információval szolgálni, ha a gépem végén fityeg az új obi és lesz alkalmam összehasonlítani a 10-20-assal élőben! Ígérem, hogy tiszta teszt lesz.....ha meglesz....

(#924) werttzui válasza Flow (#922) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Azok is csak mi amatőrök nem értjük de mindjárt jön majd valaki(remélem) aki tudományosan elmagyarázza :DD

CHIHUAHUA

(#925) Szten Márs válasza werttzui (#924) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na emberek, ennél azért ti járatosabbak vagytok ilyesmiben, nehogymár ne tudjátok megfejteni egyedül... :P
Annyi történt, hogy a 10-20 az egy APS-C lencse, a 15-30 pedig egy full frame lencse, így a 15-30 látószögét full frame érzékelőre adták meg a 10-20-ét pedig APS-C érzékelőre. APS-C-s érzékelős gépen természetesen a 10-20 mm-es lencsének nagyobb látószöge lesz, szóval ha a forumtárs azt gondolja, hogy a 15-30-al nagyobb látószöget fog elérni, akkor sajnos rosszul döntött.

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#926) werttzui válasza Szten Márs (#925) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

ahhá kapizsgálom csak a fölfogásom picit lassú na de ha begyorsul ;] :DD

CHIHUAHUA

(#927) zsiga667

zsiga667
(PH! kedvence)

Vagy én értek félre nagyon valamit, vagy ti néztétek be, de azonos gépen (illetve azonos szenzorméret mellett akármilyen gépen) a 10-20-nak nagyobb a látószöge mint a 15-30-nak.

Szerk.: Na közben meg lemaradtam. :)

[ Szerkesztve ]

(#928) Damage válasza Szten Márs (#925) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

:C :C :C
Ezért jobb FF-be a a 15-30, ezért nem vinyettál annyira és ezért nem döntöttem rosszul!
Kimondtad a frankót, eszembe nem jutott hirtelen az FF és a cropos gépek közti különbség. Bár jómagam is leginkbáb cropos gépet használokk de szeretnék majd 5D-t, ha lesz hozzá elég pénz.

Idézek egy régebbi HSZ-t, amit nekem címeztek:

"Dtomi
(senior tag)És akkor a tokina 12-24 et még még nem is nézted??? Szerintem az a legjobb ha csak nem a minél nagyobb látószög számít akkor a 10-20"

Erre ez volt a reakcióm:
"Damage
(senior tag)
Nem a minél nagyobb látószög, sőőőt!
Mondj pár érvet a Tokina mellett a Sigma 10-20EX, 15-30EX, 17-35EX-szel szemben!"

Vagyis egyértelműen nem olyan fontos nekem jelen esetben (főleg táncot fényképeznék teremben és nem egyszerre egy párt) a minél nagyobb látószög, mert ez esetben inkább torz lenne a kép. a 15mm bőven jó eredményt hozna. Jó lenne a kitobi 18-as vége is, ha normális lenne a képminőség.

(#929) Damage válasza zsiga667 (#927) üzenetére

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Csak azzal van gond, hogy a gyártók nem adják meg, ha csak APS-C szenzorra adnak ki obit. APS-C-s obi 100 fokos látószöge kisebb teret foglal magába, mint egy FF-es 100 fokos obi. Az obigyártók nem írják le, hogy a látószöget milyen gép esetében kell érteni!

(#930) Szten Márs válasza Damage (#928) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nyilvánvalóan a full-frame lencsék használatának croppos vázonvan jópár előnye, a kevesebb vignettálás, az, hogy a rajzolt kör középső, jobb feloldású részét kapja az érzékelő, az, hogy filmes gépen / ff vázon is lehet használni, ha kell, stb, meg ezen túl is szimpibb nekem is a 15-30.
Ettől eltekintve APS-C-n kisebb látószöge lesz, ami azért így is hatalmas látószög.
Mindent összevetve, az igényeidnek megfelelően jól döntöttél.

[ Szerkesztve ]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#931) orbano válasza Damage (#929) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

canon esetében elég egyértelmű: EF lencsék FF-en, EF-S lencsék APS-C-n kapott látószögét írják rá :) De eleve nem értem minek ilyen adatot megnézni, ha két obit hasonlítasz, amikor a 35mm ekvivalens gyújtótáv egyértelműen megadja.
Gyerekek, ne amtőrködjetek már :) nekem kellemetlen :P

A vér nem válik VAZZE!™

(#932) werttzui válasza orbano (#931) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Akkor tartsd magadba :K :D

CHIHUAHUA

(#933) orbano válasza werttzui (#932) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

lassan betelik a pohár... :))

A vér nem válik VAZZE!™

(#934) werttzui válasza orbano (#933) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Akkor igyunk egyet ;)

CHIHUAHUA

(#935) orbano válasza werttzui (#934) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

:K (ki is szaladok a kamillateámért :DD)

A vér nem válik VAZZE!™

(#936) werttzui válasza orbano (#935) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Én inkább a komlóra szavazok :)

[ Szerkesztve ]

CHIHUAHUA

(#937) orbano válasza werttzui (#936) üzenetére

orbano
(PH! félisten)

:B

A vér nem válik VAZZE!™

(#938) werttzui

werttzui
(PH! addikt)

Na még egy kérdés nikkor 80-200 f 2.8 vs sigma 70-200 f2.8 :)

CHIHUAHUA

(#939) Szten Márs válasza werttzui (#938) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nikkor 70-200 F/2,8 VR :P
(Amúgy nekem az általad említett kettőből sem lenne kétséges, hogy Nikon)

(#940) werttzui válasza Szten Márs (#939) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Árban egyfornák azért kérdeztem a 70-200 meg icipicit drágább :DDD Ja még egy kérdés néha látok olyat,hogy a szűrő menetnél nem szám van megadva hanem oda írják,hogy zselatin szűrő miaz miaz??

CHIHUAHUA

(#941) Flow válasza werttzui (#938) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nekem 80-200-am van, nagyon elégedet vagyok vele, bár kicsit kontraszthiányos. Tipikusan fém-üveg, stabil, af nem világbajnok, de hobbiszintem megfelelő (az afs csak 20%kal gyorsabb, ha jól tudom). Sigmával még nem találkoztam, de pár kollega óva int tőlük....

(#942) adik válasza werttzui (#940) üzenetére

adik
(őstag)

Az az obi másik felére megy be, a bajonett (vagy menet) környékén kell becsúsztatni. Úgy képzeld el, mint amikor egy vetítőbe becsúsztatsz egy dia filmet. Így meg lehet kerülni a 467mm átmérőjű szűrők alkalmazását, vagy éppen halszemnél a vignettálást.

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#943) Damage

Damage
(senior tag)
LOGOUT blog

Megvan a 15-30 EX! :) 78,5 ezerért szerintem elég jó vásár volt (boltból, 1 év garival). Hamarosan teszek fel képeket, ha lesz érdeklődő!

(#944) adik válasza Damage (#943) üzenetére

adik
(őstag)

van, jöhet!

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#945) Szten Márs válasza Damage (#943) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Szerintem mindannyian érdeklődve várjuk a képeket ;)

(#946) Hacker75

Hacker75
(fanatikus tag)

Canon 50/1.8 obit szeretnék venni. Tudna nekem tippet adni valaki, hogy hol érdemes megvenni?

http://www.youtube.com/user/OOooHACKERooOO

(#947) werttzui válasza Hacker75 (#946) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Itt 22 ropi 50

CHIHUAHUA

(#948) Hacker75 válasza werttzui (#947) üzenetére

Hacker75
(fanatikus tag)

Köszi a linket, nagyon király, itt találtam Kenko közgyűrű szettet is 25-ért..
:R :R :R :))

Egyébként Te (vagy valaki) rendeltél már innen? Megbízható hely vajon? :F

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/user/OOooHACKERooOO

(#949) <Zanavabets> válasza Pompi (#909) üzenetére

<Zanavabets>
(újonc)

(#950) ThufirHawat válasza Hacker75 (#948) üzenetére

ThufirHawat
(senior tag)

Én igen, kétszer is.
Meleg szívvel ajánlom.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.