Hirdetés

2012. május 29., kedd

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek (kiemelt téma)

(#2001) Szten Márs válasza philoxenia (#2000) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hát, ha lehet, akkor a kettőből egyiket sem venném meg :D

- Ha 50-200 kell: [link] - nem vagyok meggyőződve róla, hogy a néven kívül van bármi különbség köztük, viszont a Pentax egyrészt jobban hangzik másrészt meg olcsóbb is.

- Ha 70-300 kell: [link] - a Sigma 70-300-at nem túlzotan szokták dícsérni, van aki egyenesen örült, hogy megszabadulhatott tőle. Ezt a Tamront pedig az árához képest korrekt darabnak szokták a tulajok tartani. Ezen kívül ez is olcsóbb, mint amit te néztél.

[ Szerkesztve ]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#2002) :AMF: válasza philoxenia (#2000) üzenetére

:AMF:
(fanatikus tag)

az 50-200-as S-K szerintem (is) ugyanaz, mint a pentax 50-200-asa.

[ Szerkesztve ]

A kivétel erősíti a szabályt? │

(#2003) philoxenia válasza Szten Márs (#2001) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

(#2004) Szten Márs válasza philoxenia (#2003) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Passz, nem ismerem.
De egyrészt használt, bevallott hendikeppel, másrészt meg nem 50-től kezdődik, mint az 50-200-as, de nem is 300-al végződik, mint a 70-300-as, harmadrészt viszont F/4-es és feleannyiba kerül.

Igazából nem tudom hogy jönnek össze ezek az obik, eléggé más mindegyik.
Ha magadnak lesz, akkor döntsd el, hogy milyen gyújtótáv-tartomány kell neked. Egy 50-200 eléggé más, mint egy 70-300. Amíg nem volt a kezemben 50-200, addig azt hittem nekem 70-300 kell, de most már korántsem vagyok benne biztos, van ahol az 50mm épphogy nem túl hosszú, de nagyon nagyon határon van, és rezeg a léc, a 70 ott már sok lenne, a 200mm meg nekem a legtöbb dologra teljesen elég...
Aztán van akinek nem számít, hogy mennyitől kezdődik, de gyakran tekerné 200mm felé...
És az, hogy jól tudd használni nem kell, hogy mondjam, hogy mennyire fontos. Hiába van egy obinak tökéletes rajzolata, ha nem megfelelő az átfogása arra, amire használnák.

[ Szerkesztve ]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#2005) philoxenia válasza Szten Márs (#2004) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Az 55-70 közötti tartomány nekem gondolom általában nemigen hiányozna, Neked mi volt a gond?
A 300 néha kellhet, a Minoltát is tekertem időnként a végére. /380 ekv./ A legfontosabb azonban a fényerő és a jó rajzolat. A használtaktól azért félek, mert arra nemigen van garancia, hogy jó lesz, vagy pár hónap múlva nem szorul-e , kotyog-e esetleg.

(#2006) *Ropi* válasza Dtomi (#1997) üzenetére

*Ropi*
(PH! kedvence)

Akkor úgy látszik, én is csak az "L"-betűben hittem... ;) Tényleg, nem úgy van, hogy minden belső élességállítású "L"-es ubi csepp,- és porálló? :F

A weboldalam: lélekvezérelt esküvői fotográfiák - http://karpatisandor.hu

(#2007) *Ropi* válasza *Ropi* (#2006) üzenetére

*Ropi*
(PH! kedvence)

Átnyálaztam a leírását, egy szó sincs benne erre vonatkozólag: sem megerősítés, sem cáfolat. Ezekszerint nem. :O

Viszont az érdekes, hogy az egyik oldalon még azt írja: nyugodtan használható az EF2x extenderrel, majd pár oldallal később hozzáteszi, hogy használd csak a 2x-vel, de akkor felejtsd el az autofokuszt... :F

Ehh, kidobom ezt a xar fehér kályhacsövet... ;]

(#2008) Szten Márs válasza philoxenia (#2005) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Épp nem volt gond, amúgy nem 55-70, hanem 50-70 tartomány ;)
Így, hoy 50-től kezdődött az obi, tudtam vele mászkálni és jól használható volt cserélgetés nélkül. De éppenhogycsak és rezgett a léc, hogy éppen belefér az 50mm a használhatóba és nem túl hosszú. 70mm-nél már igencsak nehezen tudtam volna ezt megtenni, ez a kevés pont elég lett volna, hogy cserélgetnem kelljen. De ha neked meg ez nem hiányzik, de kéne a 300 feletti rész, akkor Tamron 70-300 ebben az árkategóriában a legjobb választás szvsz.

(#2009) pitman válasza *Ropi* (#2007) üzenetére

pitman
(őstag)

Az af használhatósága kétszerező esetén nem csak a váz és az objektív fényerejének függvénye?

(#2010) j.bravo válasza pitman (#2009) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Én is úgy tudom, hogy 5,6-os fényerő alatt már nem indul be az AF; az f4 kétszerezővel pedig már f8, ha jól tévedek. (illetve lehet hogy némely konverter nem viszi át az összes elektromos kontaktust)

[ Szerkesztve ]

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#2011) ottkar válasza j.bravo (#2010) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Az én Pentaxomnak 1,7x-ezővel a Tamron 300-as állásában (5,6) is megy az AF-a

(#2012) philoxenia válasza Szten Márs (#2008) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

A cserélgetést nemigen úsznám meg, azért az 55-70 közöttre gondoltam. Ha olyan helyen vagyok, akkor úgyis kell a nagylátó is. Ha meg kifejezetten céllal , csak fotózni megy az ember, esetleg lehet a témát szűkíteni, hogy ne kelljen a 70 alatti rész. Épületeknél belsőnél még a kifejezetten fényerős fix nagylátó sem haszontalan, de az tényleg a jövő zenéje egyelőre.

(#2013) j.bravo válasza ottkar (#2011) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Úgy látszik, nem fogalmaztam elég egyértelműen :)
Az "alatt"-ot úgy értettem, hogy az f-szám > 5,6 (nem pedig >= )

Azaz 5,6 fényerővel még megy, de annál kisebb fényerővel nem.

(egy sor kitobinak a hosszabbik végén 5,6 a fényereje, és ott még megy az AF)

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#2014) ottkar válasza j.bravo (#2013) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

De kifelejtettél valamit 5,6 az optika fényereje 300-on de azt is írtam hogy 1,7x-ezővel lett feltéve ami tovább csökkenti a fényerőt.

(#2015) johnjohn

johnjohn
(PH! addikt)

Halló urak ! NIKON Nikkor AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR DX vadonat új, Mediker -nél vásárolt obi ár alatt 132 000.- ért átadó, véletlenül duplán lett beszerezve! Sürgős ! :K :K

Háromféle probléma van a világon: Az egyikkel eleve nem érdemes foglalkozni, a másodikon úgysem tudsz változtatni, a harmadik megoldódik magától !

(#2016) *Ropi* válasza j.bravo (#2010) üzenetére

*Ropi*
(PH! kedvence)

Pontosan így van.

(#2017) Dare2Live

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"kedvenc" fotós idiotámtol egy fontos, jó cikk ami nagyon ide illik, úgyérzem "kell nekünk".

[link]

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#2018) adik

adik
(őstag)

Meg-e kérdezhetem, hogy ez hogy lehetséges? Az egyik fele New Yorkban, a másik Londonban van, és látják egymást. Teória 1.: Fent egy tükör középpen (épületes baromság 1.), teoria 2.: egy alagút (ha lehet, még annál is nagyobb baromság), t.3.: kamera? (átkúrva a nézők feje, igencsak), t.4.: lapos a Főd. t.5?

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#2019) philoxenia válasza adik (#2018) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Kamera... :K

(#2020) :AMF: válasza adik (#2018) üzenetére

:AMF:
(fanatikus tag)

lehetséges, persze. így: "igazából csak egy széles sávú hálózat, a két végén egy-egy HD videókamerával." (5. képre kattints)

A kivétel erősíti a szabályt? │

(#2021) philoxenia válasza :AMF: (#2020) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Látszik is a kamera. :DD

(#2022) adik válasza philoxenia (#2021) üzenetére

adik
(őstag)

igen, most már látom. Tény és való, elég fárasztó napom volt, ráadásul légkondi nélkül...

(#2023) BiriBum

BiriBum
(senior tag)

Pentax (vivitar) MC AF IF 28-210mm f/4.2-6.5
Találkozott már ilyennel valaki? Milyen lehet?

(#2024) adik válasza BiriBum (#2023) üzenetére

adik
(őstag)

Hááát. Nem az az echte fényerőmű, az egyszer biztos. Hol botlottál ilyenbe bele?

(#2025) adik válasza BiriBum (#2023) üzenetére

adik
(őstag)

(Mindig mindent kétszer mondok, mindig mindent kétszer mondok.)

[ Szerkesztve ]

(#2026) ottkar válasza BiriBum (#2023) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Csinálni kell vele felvételt és kiderül.

(#2027) johnjohn válasza adik (#2018) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Úgy mint amikor a nőgyógyász benéz, és látja, hogy a fogorvos neki integet ! :DD

Háromféle probléma van a világon: Az egyikkel eleve nem érdemes foglalkozni, a másodikon úgysem tudsz változtatni, a harmadik megoldódik magától !

(#2028) adik válasza johnjohn (#2027) üzenetére

adik
(őstag)

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁááááááááááááááááhhh!!!!!!!!!!!!!!! :C :C

Amúgy most nézem, hogy Aspherical és Series 1 felíratok is vannak rajta (khmm, vagymik, elnézéstkérek), szóval ezek valamennyire bíztatóak, de amint látom élő ember nem tesztelte még, vagy legalábbis jól eldugta erre vonatkozó irományát.

(#2029) BiriBum válasza adik (#2028) üzenetére

BiriBum
(senior tag)

meglátjuk bevásároltam-e vele :DDD

(#2030) ottkar válasza adik (#2028) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Az ASP a gömbi eltérést korrigáló lencsetag. Ez a legkevésbé drágább lencse mert műanyagból is sajtolható.

(#2031) Zola007 válasza johnjohn (#2027) üzenetére

Zola007
(senior tag)

Elmentek a pcsába a nőgyógyásszal :D Egész nap embriológiát tanultam meg IVF-t.

° ° ° ° ° ° Eladó fotós cuccok, mobiltok, fólia, stb: http://href.hu/x/h6rp ° ° ° ° ° ° "A világ tele van készséges emberekkel. Az egyik fele kész dolgozni, a másik fele kész hagyni őket dolgozni." Robert Frost

(#2032) adik válasza Zola007 (#2031) üzenetére

adik
(őstag)

IVF? Az milyen jelölés? Internal Very Focus?

(#2033) adik válasza ottkar (#2030) üzenetére

adik
(őstag)

Az APA meg a gömbi megjelenést létrehozó tag.

(#2034) Szten Márs

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Én is, én is!
Micimackó meg egy medve! De komolyan, becsszó. Ja és nem tud fényképezni! :C :DD

(#2035) Zola007 válasza adik (#2032) üzenetére

Zola007
(senior tag)

IVF = in vitro fertilizáció
(mesterséges megtermékenyítés, "lombik" eljárások egyik típusa)

° ° ° ° ° ° Eladó fotós cuccok, mobiltok, fólia, stb: http://href.hu/x/h6rp ° ° ° ° ° ° "A világ tele van készséges emberekkel. Az egyik fele kész dolgozni, a másik fele kész hagyni őket dolgozni." Robert Frost

(#2036) adik válasza Zola007 (#2035) üzenetére

adik
(őstag)

bocsi, igazából nem neked ment a hsz, és más miatt kérdeztem, és nem is igazából tőled, csak már mod időn kívül voltam, amikor észrevettem, azzal együtt nem tudtam egyébként, hogy mit jelent...

más, csak hogy egy kicsit on is legyek: [link]

(#2037) BiriBum válasza adik (#2036) üzenetére

BiriBum
(senior tag)

Így ebben a formában ne tűnik vészesen rossznak. :U

(#2038) as_Rock válasza adik (#2028) üzenetére

as_Rock
(őstag)

Series1-ből volt többféle azonos néven :K
A gyártási év (sorozatszámból kideríthető), valamint piros csík és egyéb jellemzők alapján volt definiálva melyik a nagyon jó vétel és melyek a csak átlagos, digin már nem túl fényes képet adó verziók.
Nincs időm rákeresni, de az index valamelyik bugyrában olvastam.

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#2039) camelferr válasza ottkar (#2030) üzenetére

camelferr
(senior tag)

műanyagból is sajtolható
egyes gyártók fröccsönteni is szokták újrafelhasznált pet-palackokból

Ez egy ilyen bolygó.

(#2040) Zola007 válasza camelferr (#2039) üzenetére

Zola007
(senior tag)

Az igen.
Egyébként nincs vmi honlap ilyenekről, hogy hogy készül ez meg az a drágasszágainkban?
Én spec hót poénnak tartom a NatGeo How It's Made sorozatát.

(#2041) ottkar válasza camelferr (#2039) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Na még csak az kellene. Nem ugyanaz a műanyag a kettő.

(#2042) camelferr válasza ottkar (#2041) üzenetére

camelferr
(senior tag)

Én sem komolyan mondtam. Általában égnek áll a hajam amikor ilyesmiről hallok mint műanyagból préselt objektívtag, vagy épp multivitamin ital-nak nevezett vegyszerkoktél. Vagy amikor egy tusfürdő dobozára azt írják: szembe kerülés esetén forduljon orvoshoz. Egyszer majd a bébitápszer dobozára is az lesz írva hogy lenyelés esetén azonnal forduljon orvoshoz.

:C :(( :((( :W

Ez egy ilyen bolygó.

(#2043) adik válasza camelferr (#2042) üzenetére

adik
(őstag)

szembe kerülés esetén forduljon orvoshoz.

amiket manapság beletesznek a tusfürdőkbe, inkább bőrre kerülés esetén forduljon orvoshoz felíratot kéne rátapasztani...

(#2044) ottkar válasza camelferr (#2042) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Az is a baj hogy sokan elhiszik hogy a műanyaglencsék ugyanolyan jók mint az üveg pedig nem igaz. Azok a fémoxidok amikkel a színi problémákat lehet befolyásolni 1000 fok körül olvadnak tehát műanyaghoz nem használhatók. Csak az aszférikus lencsék amelyek a görbületükkel korrigálnak használhatók.

(#2045) j.bravo válasza ottkar (#2044) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Persze hogy nem ugyanolyan jók, de a mai ipari szellemet átható, a költséghatékonyságot a fontossági listában magasra helyező szemlélet (igen, ez azért kell hogy árban is versenyképesek tudjanak maradni a többiekkel, de még mindig legyen haszon...) miatt szerintem jóval több objektívben van műanyag lencsetag, mint gondolnánk.

Ugyanakkor, a vegyipar is nagyon dübörög, a mai műanyagok között már vannak olyan tulajdonságokkal bíró anyagok is, amikről pár évtizede vagy éve álmodni se mertünk volna, és (némely paraméterben) felveszik a versenyt az üveggel vagy pár fémmel. Nyilván persze nem minden paraméterben, vagy ha igen, akkor annak az ára is hasonló ;)

(#2046) Zola007 válasza j.bravo (#2045) üzenetére

Zola007
(senior tag)

mindig is rühelltem a műanyag cuccokat, de kétségtelen, hogy rengeteg alkalmazási terület van, ahol kivételes előnyt élveznek más anyagokkal szemben tömeg-ár-megmunkálhatóság és csakran tartósság terén. Itt tartósság alatt nem méppen mozgó alkatrészekre gondolok, hanem épp ellenkezőleg. Pl egy obi karimájának tökéletesen megfelel, mert könnyű és nem visel (nagy) terhet, de olcsó is.
Múltkor szedtem szét megtisztogatni egy régi Helios obit (pontosan most nem tudom, milyen, nagyapám cuccai közt találtam, csak megtisztogattam a belső lencsét). De nagy meglepetés volt, hogy kb olyan nehéz mint egyik ismerősnek a 70-300-as tamron (vagy talán még nehezebb)
Persze tartós meg minden, de szerintem azok közé a munkakörülmények közé, amiben egy ilyen obit használ vki, tökéletesen megfelelnek a műanyagok.

Nekünk pedig így is minden a seggünk alá van tolva, -mint vmelyik fórumban 1-2 napja elhangzott - és képminőségre sem lehet panaszunk, főleg mikor ilyen SX100-alnál 10x zoomot kihoznak 270 grammból (én azt hittem rosszul látok, mikor néztem az adatlapját)
És ahhoz képest meglepően jó, és meglepően olcsó.

Asszem nagybátyám még egész fizukat hagyott ott egy-két alapabb obiért 80-as évek körül.
Most meg 1 havi minimálbérből egész használható cuccok vehetők.

Bocsi a kitérőért az obitémától.

(#2047) Zola007 válasza ottkar (#2044) üzenetére

Zola007
(senior tag)

Ottkar: szerinted mennyire tisztítható tökéletesen egy régi obi, ami belül elég dzsuvásnak néz ki?
Egyik ismerős tudna hozni egy régi Pentaxra való obit (többet nem tok róla, mert nemrég találta a padláson), de azt mondja elég poros belül is (de nem karcos se kívül se belül)
Tehát ezek mennyire tisztíthatók, esetleg hol-mennyiért, mert úgy tudom a középső tagokat nem olyan egyszerű szétszedni.

[ Szerkesztve ]

(#2048) Dare2Live válasza Zola007 (#2046) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

meg itt most "müanyagról" beszélünk ami nagyon soakt fekjödött az elmúlt 20évben sokszor már nehezen indokolható miattuk a fém de beszélhetnénk akár a kompozitokról is.
Amiben van műanyag, üveg, kerámia... és akár pl fém is.
Ezek a hightech anyagok mindig egy speciális területre készülnek és azon a területen bizony nem megközelítik hanem csúnyán összeverik a nem kompozit anyagokat. Természetesen rengeteg hely van ahol még mindig a "pure" fém/kerámia.... a nyerő.
A kompozit anyagok nagy hátránya az áruk...

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#2049) ottkar válasza Zola007 (#2047) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Gyakorlatilag szinte lehetetlen és óriási felkészültség kell hozzá főként ha a blendét is szét kell szedni. Ugyanis az a baj hogy az optikák belseje többnyire nem száraz hanem főként az élességállító és zoom menetei zsírozottak, és elkerülhetelen hogy ne kenődjön rá a lencsére. És a körmösanyák kicsavarásához kicsavarólapokat kell csinálni és minden mérethez külön darabot. És van amelyikhez pozitív van amelyikhez negatív lapot kell csinálni.A nélkül megsérülhet a menetes gyűrű. És persze a zoomokat nehezebb szétszedni mint a fixet. A Camera Kft az optikák szervíze.

Akkor jobb a helyzet ha a frontlencse belseje és a második első felülete poros csak mert azt a legkönnyebb tisztítani.

[ Szerkesztve ]

(#2050) Hydra SR válasza adik (#2043) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Azon már túl vagyunk, sőt...

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.