Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    Kis érdekesség: kiprofiloztam spektrofotométerrel a Canon MG5350-et, ami utángyártott tintával fut, ráadásul pedig épp Epson papír volt itthon (az előző, visszadobott Epson nyomtatóhoz vettem), és csináltam egy bemutatót arról, hogy milyen így (nagy csak kvázi "gyárilag") és amúgy mire lehet képes (megfelelő kezekben és eszközökkel).

    Bal-felül látjuk az eredeti képet, ami a Gretag-Machbet ColorChecker (egy jó drága színes papírlap :D) sRGB szimulációja (az eredeti, gyártótól származó spektrális referenciaértékek alapján).
    Mellette jobb-felül látszik, hogy miként jön ez ki a nyomtatóból, ha le van tiltva mindenféle színkezelés.
    Előbbi alatt, jobb-alul látod, hogy mi jön ki a nyomtatóból akkor, ha engedélyezve van a nyomtató saját (gyárilag, bár nyilván nem ehhez a tintához és papírhoz hangolt) színkezelése. (Az átlagos otthoni felhasználó így használja a nyomtatóját. Mármint beállítások tekintetében, de sokaknál stimmel az is, hogy a papír és tinta sem passzol a nyomtatóhoz...)
    Végül pedig az óramutató szerint körbeérve láthatjuk, hogy mi jön ki a nyomtatóból akkor, ha egyedileg (adott nyomtató, festék és papír kombinációhoz, spektrofotométeres mérések alapján) készített színprofillal nyomtatjuk ki az eredetit (a már sRGB színekre váltott ColorChecker-t, nem közvetlenül Lab-ból -> ha csak egy házi ColorChecker másolatot akarnék nyomtatni, akkor úgy kéne, közvetlen Lab-ból, de ha ilyen összehasonlítást akarok csinálni, akkor így, ahogy csináltam, tehát közös alapot teremtve az összehasonlításhoz... és amúgy azért sRGB, mert legtöbbeknek kb. olyasmi monitorja van).

    Persze ha nincs kalibrálva a monitorod/nyomtatód, most csak a relatív különbségeket látod, nem azt, hogy abszolút értelemben melyik helyesebb, vagy helytelenebb. Akkor mindegyik helytelen annyira, mint amennyire épp a monitorod/nyomtatód, ami lehet, hogy pont abba az irányba csal, hogy a rosszabb tűnik jobbnak, de lehet, hogy fordítva, felnagyítva a hibát (már persze ha van egy eredeti ColorChecker-ed, hogy összehasonlítsd és tudd hogy kell kinéznie abszolút értelemben... és ugye sohasem lesz tökéletes akkor sem az eredetivel összevetni, mert ez egy sRGB szimulációja a ColorChecker-nek). De azért talán ad egy ötletet, hogy esetleg megéri-e profilozni a nyomtatót, és hogy így mit lehet kihozni az utángyártott festékekből is (nem próbáltam ki, de korábbi tapasztalatból szólva jobb egy egyedileg profilozott utángyártott festék, mint a gyári festék, de egyedi profil nélkül, legalább is a consumer kategóriás olcsó nyomtatók esetén...).

    Ja igen. Még annyi, hogy azért hasonlít ennyire a két baloldali kép (meg lehet nézni képszerkesztőben, hogy nem pontosan ugyan azok az RGB értékek és nem is minden színnél egyforma az eltérés, tehát - már ha lehet ilyen mondani - "valódi szimuláció", nem hamisítvány, ha valakit érdekel közzétehetem a mérési eredményeket, a színprofilt, az előállításához használt scriptemet, illetve a tesztképet is, és akkor újra végigjátszhatja ezt bárki egy képszerkesztő programmal, amit én), mert 16 biten szerkesztettem a képeket. Ha hagyományosan 8 bites precizitással dolgoztam volna, akkor több színinformáció veszik el a kerekítési hibák miatt. Ránézésre nem tudom, hogy ez mennyire lenne látványos. Viszont a legvégén így is vissza lett kerekítve 8 bitre (csak a köztes lépcsők mentek 16 biten, azok közt nem volt potenciálisan káros mértékű kerekítés). Viszont azért is engedtem ezt meg, mert ha közvetlenül csak nyomtat az ember, nem így szimulálgat oda-vissza, akkor kevesebb a köztes lépés, nem halmozódnak annyira a kerekítési hibák (mint itt tették volna 8 biten), és a Canon XPS drivere is tud 16 bitet nyomtatni (maga a papír szerintem nem lesz valódi 16 bit, de épp elég, hogy ne legyen feltűnő a színkorrekciók mellékhatása, már 8 bites nyomtató driverrel sem szokott komolyabb gond lenni, főleg ha nem sokat kell korrigálni...).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák