Értem, köszönöm, tiszta sor. Akkor megvárom amíg kapható lesz az új i3, és akkor nézek valami olcsó alaplapot. Fennt említett feladatokhoz mennyi RAM kellene? Op rendszerként Windowst tervezek, érdemes 64 bitet?
zSoc

Értem, köszönöm, tiszta sor. Akkor megvárom amíg kapható lesz az új i3, és akkor nézek valami olcsó alaplapot. Fennt említett feladatokhoz mennyi RAM kellene? Op rendszerként Windowst tervezek, érdemes 64 bitet?
zSoc

ha olcsóságra akarsz törekedni inkább valamilyen am3 konfigurációban gondolkozz. nem egy előtted a topichoz szóló használja. kicsit leveszik a feszültségüket és úgy kevesebbet fogyasztanak és még is megmarad jó kis számoló kapacitásuk. egyesek így még a passzív hűtést is bemerik vállalni. az alaplapok meg a procik is olcsóbbak, ha am3-at választod.
dedikált szerver op. esetén (mind1 h x86 v. x64) legkevesebb 2GB memóriát ajánlok, de inkább törekedj a többre, dd3 nem olyan drága. főleg h raid, meg nem egy szimultán fel- és letöltésed is lesz. kell a memória, a gép dolgát könnyíted meg.
ami az x86 és x64 op. dolgot illeti állítólag az utóbbi stabilabb, de ki mennyire nyüstöli
. én win7x64proeng-et használok notin és úgy tapasztalom jobban bírja, de registry-t, szemetet pucolom és töredezettség mentesítek is. persze ezeket neked is ajánlom, ha minden képpen a windows mellett maradsz. ajánlom a ccleaner-t az enhancer kiegészítővel és a defraglert, ingyenesek ütemezhetőek.
ha a topicban elolvasod a 245. hozzászólást meg tudhatod h én mit tervezek. bár a topic nyitása óta lentebb adtam az igényeim
. én nem akarok raid-et azért elégszem meg egy pl atom procival. a "bare" ubu üresjárásban 70-80 Mb-ot fogyasztott a virtualbox-ban.
korábban nem mondtam, de ha a raidben meghal egy vinyó egy nap is lehet a raid újjá építése, vinyók méretétől függően. meg maga a tömb létrehozása is sok idő kb ua. én speciel nem komálom az ilysemit
. de nem áll szándékomban befolyásolni mindenben téged
. ha nagyon fontos dolgokat akarsz tárolni esetleg backup is lesz rajta, akkor mindenképp kell a raid
.
nah de sok sikert kívánok 
ui.: ubu jobban bírja a folyamatos futást
.
A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

Köszi. Azért mellőztem a témákban az am3at meg a nemwindowst, mer ezeket nemismerem igazán. Intel procijaim voltak eddig, azokat ismerem úgy, h melyik mit tud mire való.
Win7 x64-et használok énis az asztalin, teljesen rendben van.
Esetleg ezekből az olcsóbb am3akból tudnál ajánlani olyan lap-cpu párost, ami alkalmas raidre (hardveresre) és a fentebb említett célokra?
zSoc

eddig csak software-es raidről volt szó
.
hardware-est nem úsznád meg olyan olcsón vagy profi alaplap kell hozzá (szerver alaplap) vagy dedikált raid kártya, ami szintén nem biztos h olcsó. engem is nagyon gyorsan lebeszéltek róla még a topic elején. bónusz, ha a raid kártya megadja magát, csak egy teljesen ugyanilyen kártyával tudnád helyre állítani a tömböt.
software-es raid pályán maradva szerintem simán kiszolgálna ez:
- AMD Athlon II X2 245e Boxed: 65W, 2.9Ghz, 2 mag (14e Ft)
- ASUS M4A78LT-M LE: 6db sata, 1db x1 pci-e és 1db x16 pci-e (13eFt)
hardware-es raidhez maradhat a fenti + jön a raid kari:
- Highpoint RocketRAID 2680 PCI-E SATA/SAS Raid kártya 8 csatornás (48eFt) [külföldön "csak" 140$]
...és ez egy olcsó kártya, de még tűrhető képességekkel.
belepattintod a pci-e x16-ba és már le is veszi a terhet a prociról
.
[ Szerkesztve ]
A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

Összekevertem. "A RAID amit a biosban állítok", arra azt mondtad h hardveres mer alaplapi chip számol (erre gondoltam: http://www.giga-byte.hu/products/mb/specs/ga-p35-ds4_20.html). Akkor az hardveres, vagy csak az ami külön bővítőkártyás?
zSoc

hardveresnek hardveres, de mennyi lehet ez az alaplap 20eFt max 25eFt? szerinted felveszi az ilyen "raidchip"-es lap egy 45eFt-os alsó kategóriás dedikálttal a versenyt? az intel maga azt állítja itt h képes ellátni a feladatot. hááát nem is tudom. inkább egy deidkált
, de legyen igazuk, ha van rá lehetőséged, próbáld ki előtte vmilyen módon.
[ Szerkesztve ]

Ilyenem van most, és sztem jól működik a RAIDje, bár még ien kártyát nmpróbáltam...
zSoc

érdekes, mármint h egy "filléres" chip raid5 számításokat csinál és tűrhetően. nem tudsz mondani egy-két adatot, arról h milyen sebességet produkál, most már kíváncsi vagyok
.
[ Szerkesztve ]

RAID részét már nem használom, mert a múltkor volt egy kis gikszer de előtte jól működött, teljesen jó sebességgel.
zSoc
Sokkal jobb a helyzet ,mert először is 45W az igazi.Megfelelő deszkával, és op-val tudja a speedstep-et.Ha csak az első lépcsőt nézed 50% máris 22,5W-nál jársz.A következő lépcsőnél már alatta vagy egy D525-nél, és azért oriási a különbség a két proci között.
Így azért egész más a helyzet. Főleg hogy az AMD "e" sorozatban van bivaly erős is.
Oriási tartalék lesz így a NAS-ban ami másodpercek alatt elfogy egy szambázó atomos NAS-nál.Ha még software-s RAID van akkor abszolut bukta.Ezeket röhögve teljesíti egy AMD.Talán ezért,és a jóval ocsóbb beruházás miatt választották a fiúk.Kevés pénzből egy erős,gyors NAS ami nem fekszik ki a sofware-s RAID5 írástól.Itt most a sebesség csökkenésre gondolok.A torrent nem terhel annyira mint sokan gondolnák.

szóval még raid nélkül is érdemes egy amd conf.-ban gondolkodni?
Az igazi választ azok tudják megadni neked akik AM3-ast választottak.Nálam a NAS egy gsejt a fogyasztás minimum miatt.Néha gondolkozom egy cserén, de nekem bőven elég amit a gsejt ad.

remélem lesz aki felvilágosít majd
.
huh, ha nem lenne gugli rá nem jöttem volna, h a gsejt egy intel BLKD945GSEJT lapost takar
. milyen proci dolgozik rajta? ark.intel.com nem nyilatkozik róla
. gondolom ssd van a mini pci-e-ben meg a 2 sata-n a storage, vagy még egy kártya is a pci-ban esetleges plusz vinyók miatt
. faja kis industry cucc
.

azért te se vagy semmi
pontosan tudod mire képes a lapod, de még megkérdezed mit tudhat. no nem baj jó pap is halálig tanul, meg a bölcsnek is lehet újat mondani
.

hát tudom h tud raidet csak azthittem ez más mint a bővítőkártyás verzió.
akk elmondom a sztorit, kétféle sata cucc van rajta egy amit az intel (4port) és egy amit gigabyte chip (2port) és az intelen volt a raid, gigabytera meg ahcit állítottam. és a múltkor esatán rádugtam egy winyót, és véletlenül az inteles portokhoz. ment a gép amikor rádugtam, újraindítás után meg valamiért hozzáfűzte a raidhoz, szval ugrott mind a 3 winyó tartalma. ugyhogy azóta nagyon vigyázok vele, mit hova kötök xd
amúgy meg az a gépem amit használok, ezen felül szeretnék egyet, szervernek.
zSoc

jujuj, részvétem a cuccaid miatt (R.I.P.). biztos nem fog még1x előfordulni
.
én is jártam hasonló képpen - mondhatni
. egy haverom azt állította h a partition magic progival adat vesztés nélkül lehet a partíciókkal mahinálni. nem lehet, evvan. rég volt meg csak 40GB volt asziem, tanultam belőle
.

Kedves fórumtársak, egy kis hardver ajánlást kérnék.
1. Otthoni nast építek. 6 db 2 terrás vinyó lesz benne raid5-ben. Az oprendszer valszeg freenas lesz, mert azt már ismerem. Az AMD (pl.sb850) vagy az Intel (pl. h57) integrált chipsetek kezelik jobban a raid 5 tömböket. Kizárólag Samba és NFS megosztásra fogom használni. Fogyasztás és az ár nem fontos, mindegyik belefér a keretbe.
2. Van 4 db wd20eads vinyóm de mivel nem lehet reális áron kapni, inkább eladom és veszek 6 db újat. Melyiket érdemes?
köszi 
[ Szerkesztve ]
Szilárd

szerintetek egy e3400 eltudja látni egy nas feladatát (samba, torrent, jdownloader)? találtam egy 775-ös alaplap proc kombót, ami olcsóbb mint egy am3-as
.

Sziasztok,
nagyon lama vagyok NAS temaban, igy elore is bocs ha egyertelmu dolgokat kerdeznek. A forumot vegigolvastam, de nem vilagosodtam meg teljesen:
1) egy kommersz vagy hazi epitesu NAS lehetove tenne, hogy a tarolt adatokat ne csak a halozaton beluli szamitogepekrol erjem el, hanem barhonan, interneten keresztul? Vagyis hogy ugy tudjak dolgozni rajta tavolrol, mintha helyi meghajto lenne?
2) ha hazilag epitek egy minigepet es az itt ajanlott Freenas oprendszert hasznalom, akkor a freenas lehetove teszi mediafajlok lejatszasat, vagy telepitheto ra meg valamilyen progi, amivel ez megoldhato? Itt tobben is emlitettek, hogy medialejatszasra is hasznalnak a NAS-t, vagy valamit felreertettem?
Elég kemény freebsd ismeret kell ahhoz ,hogy bármit is telepíts egy freenas-ra.Az egy ready to use distro.Szinte minden benne van. Biztos van hiányossága.Torrent,ftp,samba,stream szerver, és még sok más.Póbáld ki, nem egy nagy feladat, még telepítési videót is találsz a neten.

A médialejátszással lehetnek gondok, ha a FUPPES-t használod. (most még ezt támogatja)
Például a Samu tv-be épített médialejátszóval nem teljesen értik meg egymást. (finoman szólva)
De persze ez megkerülhető.
A FREENAS amúgy jó választás olyan embernek, aki nem, szeretne órákat vesződni a OS konfigurálással.
Nálam már közel 3 éve teszi a dolgát.
[ Szerkesztve ]
TriplaX

kezdtem erteni, asszem a legjobb ha kiprobalom. Elvileg kellene menjen ugy egy proba erejeig, hogy pendriverol inditom a jelenlegi gepemen, es akkor nem a windows bootol bhanem a freenas? Igy a laptopomrol tudnek csatlakozni ra es elesben kiprobalnam hogy mire is jo.
igazabol azt kellene megertsem, hogy erdemes-e nekem erre egy kis gepet osszeraknom, vagy jobban jarok egy gyari NAS-al. Ugy nezem 2 HD-s felepitesig azzal sem jovok ki dragabban, tekintve, hogy 0-rol indulok.
Fogsz egy pendrive-ot, persze a legnagyobbat amit otthon találsz. A lényeg amikor telepíted csak a CD-DVD író legyen Freenas lemezzel+ a pendrive.Így a pendrive-ra mászik fel,és a maradék területen kisérletezhetsz.Ha a window-zos HDD-t rajtahagyod akkor lehet hogy elrontod,belefirkálhat akár tévedésből,tudatlanságból elrontod.A pendrive-odat utána bármelyik gépbe bedugod, és próbálgathatsz. Ha nem indul akkor bios vs hardware ismeret gond van.A gyári NAS-ok kényelmesek, csak drágák.Ezért ez a topik, meg ha valaki szeret barkácsolni,linux-szal kínlódni.Na, jó hasonló pénzből gyorsabbat szoktak a fiúk építeni.Röviden talán ennyi.

Hali!
Próbálgatom a freenast s valami nem az igazi
A telepítés ok,de a második újraindításkor már nem töltődik be,fekete képernyő...
A másik gondom a transmission: egyszer már sikerült elindítani ment rendesen,de azóta a webes felület bejön a torrenteket is hozzátudom adni viszont a letöltést nem kezdi el,s hibaüzit dob.Nics valami pontos leírás a transz elindításara vagy esetleg valaki tud segíteni?
Ja s a fekete képernyőt sem tudom mire vélni...
Bernath
Tök fekete, semmi szöveg? Bios-ban beállítottad a first boot USB-t?Mesterek megkérdezik mi a hibaüzi, én nem vagyok mester. 

Újra bootolás után a nagy sötétség
,de nem is ez a nagy gondom/10 perc s újra fent van/,hanem,hogy a torrentet nem tudom beizzítani Sajna a biosom még nem támogatja az usb-ről való bootolást,egy régi HP Vectrára akarom feltenni.
Bernath

A HP Vectra-val szerintem nincs baj.Nézd ezt csak.[link]
Gyanítom a Freenas beállítása nem jó.A torrent résznél a mentési útvonal talán nem jó.
Esetleg nincs a Freenas-hoz csatolva,mount-olva.Simán ment nekem,de este kipróbálom egy cerkával.

Az nagyon jó lenne.mert már a guta kerülget 
Bernath

Köszi! Estére összehoztam
Most müxik rendesen,azért lenne egy-két kérdésem:
Azt nem lehetne megoldani vele,hogy a becsomagolt fileket kicsomagolja egy adott mappába?/torrentekről beszélek/+a figyelt könyvtárak bejegyzés+ extra beállítások mire valók?
Újraindítás után eltűnnek a transból a letöltések,a mappában megvannak,de már nincs a letöltő listán
Erre valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
Bernath
"Újraindítás után eltűnnek a transból a letöltések,a mappában megvannak,de már nincs a letöltő listán Erre valami ötlet?"
Tipikus konfigurációs hiba.Rtorrentnél nem csinálnak session dir-t.Ennél pedig valamit megint rosszul állítottál be, vagy be se állítottad.Azt a config dir-t nézd meg,állítsd be.
Ha jól emlékszem a download dir-be rakja a configot ha üresen hagyod a configuration dir sort.Szóval ha semmit se töltöttél le akkor is látnod kell a transmisi config részét, és abban tárolja a letöltött cuccaid adatait.Talán torrents a dir neve.
[ Szerkesztve ]
A beállítás után ott alul nyomtál save and restart-ot?

Na ez nem tiszta
Magyarul a config filet rakjam át az alternatív konfigurációs mappába (általában üresen hagyandó) vagy csak simán jelöljem ki a torrent letöltő mappát s akkor nem veszlik el újraindításkor? Bár most egy kicsit nem nyúlok hozzá,még van pár letöltés amit megvárok.
Bernath
Ne rakj semmit sehova.
1.) Lehetőség. A konfiguration directory sorba nem írsz semmit.Akkor a konfig rész a torrentek közé kerül.
2.)Lehetőség mint a képen,de akkor megadod hol keresse.
Ha a konfig file-kat,directory-kat elkezded áthelyezni, másolgatni akkor az lesz amit tapasztaltál.Szerintem egyszerű.Jól töltsd ki azt pár sort, és működik.

A " Beállítások mappa" sorba írd be /mnt/bernath/torrent/.
Az "Incomplet directory" sorba írd be /mnt/bernath/torrent/tmp/, de előtte csináld meg azt a tmp directory-t.
Save and restart.
Indítsd el a letöltést , bármit. Amint valamit leszedett, már nézheted a tmp directory-t, és a beállításoknál meg kell találnod azt a torrent-et.Következő próba ,újra indítod a NAS-t és megnézed folytatja-e vagy elölről kezdi.Mennie kell.

Ok, így müxik!
Köszönöm!
Már csak egy problémám van,az addig letöltött fileket nem engedi tötrölni Unix user/transmission engedélyt kér 
Bernath

Ok,ez is sikerült
Köszi még egyszer! 
Bernath

Esetleg valaki nem tud megoldást arra,hogy ha a torrent file a be van csomagolva s letöltötte kicsomagolja egy adott mappába?
Bernath
Ha film akkor használj vlc-t.Simán tudod nézni a tömörített filmet kicsomagolás nélkül.
Ha progi akkor így jártál.Esetleg tanulmányozd a torrentflux-ot.Régi darab.

Igazság szerint most akarok venni egy asus médialejátszót s nem tudom,hogy a tömörített fileket lejátsza-e...
Viszont rtorrenttel ezt megcsináltam az asus roteren
ezért gondoltam,hogy esetleg a transmissinra is van ilyen megoldás ill biztos van mert már láttam csak,hogy a freenason ez müködhet-e?
Bernath

Sziasztok!
Nemrégen az asztali gépemet a mobilitás szükségessége / előnye miatt lecseréltem egy thinkpadre. (nagy kijelző természetesen maradt...)
Viszont nem szeretném csak a kis gépen tárolni a rengeteg értékes munka és egyéb anyagokat, és persze nem is tudnám, így szeretnék én is egy kis ház nas-t 0/24-es működésre összerakni. Kész, komplett készülékek nem igazán jönnek be, illetve ami minden szempontból tetszene az meg 100k vagy a felett van.
Olvasgattam, nézegettem, kigondoltam valamit, ebben kérném szíves véleményezéseteket, ötleteiteket:
- chieftec bt-02b
- samsung 2tb 5200 rpm ecogreen vinyó
- intel d510mo
- ram 2gb ddr2
(- picopsu + táp) nem tudom kell-e, ha igen chieftec táp kidob?
Cél az alacsony fogyasztás, de használhatóság, és az alacsony költség persze, nettó 50-60k-nál többet nem szeretnék érte.
Freenast szeretnék, amire kellene az egész igazából a munka adatok távolról történő elérhetősége, családi anyagok, ritkán használt progik / fájlok mentegetése, esetleg letöltéskezelés és "enyhe" otthoni médiaközpont lehetne, de nem tudom utóbbi belefér-e.
Tudom csak 1 3,5-es vinyó fér bele, de úgy gondolom most a 2 terás elegendő lenne bőven a mentéseknek, ha nagyon kell az optikai helyére meg valahogy szerintem be lehet súvasztani még egyet. Esetleg ház javaslatot is várok, de chieftec bolond vagyok, illetve nem láttam hasonlót kinézetben, minőségben.
Elnézést a kisregényért, és köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]

Az itteni infót segítségével állítottam össze a gépemet, amit sajnos gyerek-projekt miatt
el kell adnom.
Itt a hirdetés, akit érdekel:
[link]
NDS és GBA flash-kártyával

Ez a chieftec bt-02b nekem nem jött be.
A ház tetejében, gyakorlatilag szellőzésmentes helyen van a vinyó. Még csak venti hely sincs a közelében, csupán néhány lyuk a vinyó alatt, ami szerintem semmire sem elég.
Csak némi moddolás után kezdeném el használni.
My password is ' or '1'='1' -- ' - Elado felkonfig - http://bit.ly/IGCQGz
Sziasztok!
Raid 5 nast szeretnék építeni a jövőben.
Ehhez egy atomos lapot szeretnék használni, meg egy PCI raid 5 bővítőkártyát.
Azon gondolkodom hogy vegyek e valamilyen fizetős nas os-t hozzá, vagy használjak ingyeneset?
Kinek mi a tapasztalata fizetős illetve ingyenes nas os-ekkel?
Köszi,
Ádám
http://music.myaudioworld.com
A PCI raid kártyák közül ezek valamelyikére gondoltam.

Hewlett-Packard ProLiant N36L, na, egy ilyet kellett volna szerezned, sajna most mar kifut, pedig 30k alatt volt az ara... Mondjuk hardveres RAID5-ot nem tud...
Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.
Ja ez jó kis masina. 
Kár hogy nincs benne RAID 5 pedig akkor még érdekelt is volna.
Az a baj, hogy nem ismerem a freenas szoftvert. Lehet megérne egy próbát mondjuk virtuális gépen. Olvastam hogy elég kicsi a rendszer igénye, vagyis egy atomos géphez biztosan passzolna.