Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#201) Henryk válasza Alex91 (#200) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Nekem mindenkepp valami kulonallo megoldas lenne az idealis, ami mehet nonstop, mint a mostani NAS, csak több hellyel, több lehetoseggel.
Regebben meg a laptopot hasznaltam ilyen celra, teamspeak szerver, webszerver meg torrent ment rajta, de keves volt aza 120gb nagyon, és mindig huzigalni kellett suliba, szoval nem egy nonstop keszulek volt, de azon is win7 volt es nagyon egyszeru volt kezelni az en gepemrol, most van NAS, de már ezis kicsi, és ugrottak a wines opciók. Valahogy a ketto osszegyurt valtozata kellene csak tobb hellyel.

(#202) Jhonny85

Jhonny85
(újonc)

Szervusztok!
Örülök hogy ilyen sokan betértek a kis topikomba, nagy örömmel tölt el az elmúlt pár napi, napi 5-6 hozzászólás :DDD .
De :O !
Fájó szívvel közlöm hogy a saját kis nas-em újra meghiúsult :O . Hála a költségtérítéses sulinak, de jobb később mint soha.
Mindenkinek szurkolok a saját kis projektjéhez, hajrá :DD .
Üdv jhonny85

A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

(#203) Alex91 válasza Henryk (#201) üzenetére

Alex91
(PH! nagyúr)

Latom, Win maniad van :D! De mondjuk akkor inkabb valami szerver OS-t raknek ra Win vonalon is, nem Win7-et.

Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.

(#204) Henryk válasza Alex91 (#203) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Az elotte levo hozzaszolasban emlitettem pont, hogy tudok beszerezni ingyé (eredetit) win server 2008-at mindenfélét, azt gondoltam rá, egy próbát mindenképp megérne.

(#205) devast válasza Henryk (#204) üzenetére

devast
(őstag)

Nem hiszem, hogy itt sokan lennének akik win servert használnának. Nehogy azt hidd, hogy összekattintgatod mint a win7-et, oszt kész, "kicsit" bonyolultabb az annál :) Nekem spec linux egyszerűbb...

Fan of 2nd order harmonics since 2010

(#206) L3zl13 válasza devast (#205) üzenetére

L3zl13
(PH! nagyúr)

Ha nem akar rajta spec szerver funkciókat használni (DC, DNS stb.) akkor nem sokban különbözik az a desktop verzióktól. Kicsit más, de nem sokkal bonyolultabb.

Ne misztifikáljuk túl, amire ő akarja használni ahhoz nem kell MCP vizsga.

Aki hülye, haljon meg!

(#207) L3zl13 válasza Alex91 (#203) üzenetére

L3zl13
(PH! nagyúr)

Ha nem akar komolyabb szerverfunkciókat használni rajta (mint amiket az előző hozzászólásban írtam) semmiféle előnnyel nem jár. Nem is látom sok értelmét, hogy valaki szerver OS-t használjon csak azért mert 7/24-ben megy a gépe. Semmivel nem lesz tőle stabilabb a rendszer.

Ha ingyen van neki, éppenséggel használhatja, de általában nem éri meg a fáradtságot.

[ Szerkesztve ]

Aki hülye, haljon meg!

(#208) Brogyi válasza L3zl13 (#207) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Hiaba van ingyen, de a virusok jobban szeretik. A linux is ingye van. BSD valmelyiket tudja kezelni ,akkor nyert. Rendkivul keves, vagy tan senki nem tori fel. Jo ,ez kis tulzas, de kerdem en ,a profit abszolut nem erdekli Toth Pisti szerver. Miert is? Egyszeru, nincs benne lee. :D

(#209) Brogyi válasza L3zl13 (#207) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Kurva net.Bocsi

[ Szerkesztve ]

(#210) Brogyi válasza L3zl13 (#207) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Szedjetek ki. Remelem nem atom procin szalad a prohardver szervere.

[ Szerkesztve ]

(#211) L3zl13 válasza Brogyi (#208) üzenetére

L3zl13
(PH! nagyúr)

Vírusoknak nem sok jelentősége van egy szerveren, mert nem futtat rajta semmit, nem telepít rá semmit. Csak a "gyári" szolgáltatások mennek rajta, meg egy-két 3rd party progi, aminek a telepítésénél, ha odafigyel, akkor szintén nincs vírusveszély.

Törni meg egy nem hozzáértő által beállított linux vagy BSD szervert kb ugyanolyan könnyű, mint egy Windowsost.

Ezzel nem a Win szerver mellett akarok érvelni. Csak maradjunk inkább a releváns érveknél.
Ha az ár nem játszik be, akkor valószínűleg az alapján döntenék, hogy pontosan mire akarom használni.

Aki hülye, haljon meg!

(#212) Henryk

Henryk
(senior tag)

Nekem is egyszerűbb a Win 7, már jó ideje használom, ha a szerver nem tud semmi pluszt ahhoz, amihez használnám akkor marad a Win7, kevesebb macera lenne vele az tuti.
Egyedül nekem kell a bejelentkezés távolról, tehát felesleges lenne a sok virtualis ketyere meg ilyesmik, masoknak eleg ha az oldalakat, par adatot elernek, azt már a laptopról is megoldottam anno win7-el.

(#213) Henryk válasza L3zl13 (#211) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Vírust még nem láttam Vista óta, ha jól emlékszem a 6000-es béta kijövetelekor döntöttem úgy, hogy feldobok egyet az XP mellé tesztelni. A tesztelés vége az lett hogy töröltem az XP-t, majd a Win 7 RC megjelenésénél át is álltam rá a Vistáról. (sokan szidták, de szerintem ott sem a programmal volt a gond, hanem a támogatás/driverek hiányával, én az nvidia kartyammal szívtam sokat anno crysis alatt, azóta is ATI-t használok)
Ennek már jópár éve, eleinte még volt külön tűzfal meg vírusirtó, kémprogramirtó, az XP-s időszak megszokásai miatt, ahol 2-3 havonta reinstall volt, mert minden szart összeszedett a netről amit csak lehetett, szinte nonstop villogott valamilyen reklám, popup a háttérben.
Most már ott tartok, hogy semmi ilyen védelmi cucc nem fut, és az első telepítés van fent ami még a megjelenésekor lett feltéve, pár hetente azért végigfuttatok egy alapos keresést, de minden oké, lassulás az SSD-nek köszönhetően azóta sincs.
Még az nem derült ki, hogy tényleg a Win ilyen fasza, vagy a routerem dolgozik jól. :D

Persze nem mondom hogy nem lehet feltörni, aki elszánt még a NASA-hoz is bejut, de tőlem ugyan mi kellene nekik.. zene, film, esetleg játékok? :D

(#214) Brogyi válasza Henryk (#213) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Ember, ugrodeszkanak hasznaljak a szervered. Eszre se veszed, csak ha loggolsz egyfolytaban.Szarik a programjaidra. Erted mar!Aaaa

(#215) Henryk válasza Brogyi (#214) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Szoktam nezegetni a router logjat, a nasra szinte csak a torrenthez van bejovo kapcsolat, nalam meg ha multizunk haverral, azon kivul semmi mozgas.

(#216) flimo válasza L3zl13 (#211) üzenetére

flimo
(őstag)

Hát azért ha összeeresztenénk egy out-of-the-box openbsdt, centost meg wint, akkor szerintem nem a win élne legtovább :)

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#217) Brogyi válasza flimo (#216) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Koszi a megerositest, mar azt hittem hulye vagyok, hogy oreg fejjel linuxot tanulok.

(#218) flimo válasza Brogyi (#217) üzenetére

flimo
(őstag)

Ettől függetlenül Henryk-nek azt mondanám, használjon csak win-t, mert annyi mindent akar rápakolni a gépre, hogy abból menthetetlenül orbitális fosfolyam lenne.

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#219) WiZARD válasza WiZARD (#190) üzenetére

WiZARD
(őstag)

na megvettem a vinyót, 4 nap volt a raid5>raid5 migrálás. és müxik királyul tovább minden ezzel a vinyóval is :)

(már ha valakit érdekel, mert ahogy nézem raid5 topic cím ellenére nem nagyon téma)

**Intel Core i7 2600k - 4.8Ghz + Noctua NH-D14* *Asus P8Z68-V Gen3* *8Gb Crorsai Vengeance LP* *ESI Maya44* *EVGA Geforce 560 GTX* *Dell 2405FPW* *Intel X25-M 80 Gb* *WD VelociRaptor 300 Gb* *5.5 TB NAS* *Chieftec 750W**

(#220) Henryk

Henryk
(senior tag)

Utánanéztem pár dolognak közben.
Elég sok atom vs core i3 tesztet végignyálaztam, és arra jutottam hogy tökéletesen meg fog felelni mind fogyasztáslag mind teljesítményileg, tudom erősnek látszik egy NAS-ba, de nem is csak az lesz, a tesztekből az jött le átlagban, hogy alapjáraton nem sok különbség van fogyasztásban, szinte egyenlőek, terhelés alatt igaz megkajál 2x anynit, de töredék idő alatt elvégzi ugyanazt a munkát, így összességében jobb arány jön ki a végén, és nem mindegy hogy ha lejön egy 50, vagy több gigás pack akkor ne órákig csomagoljon, hanem pár perc múlva lehessen használni, és persze ne akadjanak fel a szerveralkalmazások ha dolgozik a gép.. másik pozitívum ugye a sata portok a lapon, amire a tervezett megoldásnál szükség lesz.

Raid téren is körbelestem alternatívák után, az alapötlet ugye az volt hogy csak natúr kettémásolom ami fontos adat, bármiféle raid nélkül.
Nekem is hülyén hangzott, de eddig is bevált. Aztán botlottam egy windows home serveres oldalra, és láss csodát, ugyanazt csinálja, bizonyos beállított mappákat megdupláz másik lemezre, így nincs szükség drága kártyára, bármelyik vinyót le tudod olvasni bármilyen wines gépen, és 100% hogy nem fog szétesni a raid, mert nincs, de redundancia az van, igaz így elveszti a raid altal nyujtott plusz sebesseget, de nem is kell nonstop pörgetni 7 vinyot, ha csak az egyikről van szükségem valamire, bővítés meg.. betol, rádug, használ, öröm és boldogság..

Az viszont érdekelne, tud-e valaki ilyen könyvtárduplázós megoldást mint ami a win home serverben van, win7-en működő formában, tehát megadni neki x,y,z mappákat, amiről mentéseket készít egy másik meghajtóra automatán, naponta x órakor. létezik ilyen program? vagy marad a manuális megoldás?

(#221) Alex91 válasza Henryk (#220) üzenetére

Alex91
(PH! nagyúr)

A Cobian Backup-ot nezd meg!

Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.

(#222) Henryk válasza Alex91 (#221) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Áh ez lesz az amire vágytam! :C

Ki is próbáltam mit tud, elég egyszerűen kezelhető, jó kis progi, ha majd összeáll a szerver fel is dobom rá.
:R

(#223) Henryk válasza WiZARD (#219) üzenetére

Henryk
(senior tag)

Végülis melyik verziót sikerlt beszerezni? WD20EARS?
Én is ezt tervezem, sok jót hallottam róla hang és fogyasztás terén, habár sebességben az utolsók között van, de otthoni használatra megfelel.

Hallottam róla viszont olyat hogy nem ajánlják raidhez, mert van valami új cucc ami gyorsabban parkolja az olvasófejet, leállítja a vinyót az átlagnál, ezért rövid időn belül többszöröse az újraindulási értéke más HDD-khez képest, ami miatt gyorsabban elhasználódik, és lehet olyan raid vezérlő ami a lassú reagálása miatt kidobhatja.

Igaz engem a raid tulajdonsága nem fog érinteni, de kíváncsi lennék a tapasztalataidra, és hogy ki mit tud erről.
Elvileg van valami ketyere amivel ezt ki lehet kapcsolni, és akkor nonstop pörög, ami sokkal kevésbé terhelő mintha percenként beindítja mikor kell valami, aztán leáll. ezt mondjuk több éven át, vagy ameddig el nem hal.

Már csak azért is érdekes ez, mert pl lenne több lemez amire csak átkerülnek a szétválogatott cuccok, és azok elég ha csak akkor mennek amikor pl filmet nézek róla, vagy épp ráteszem. Viszont lenne olyan ami viszonylag folyamatosan használatban lenne, pl külön kijelölt letöltővinyó, hogy csak egyet piszkáljon, esetleg erre mehetne a rendszer is, amíg nincs külön SSD neki. Na most ennek jobb lenne ha nonstop pörögne, és nem kapcsolgatná amint van egy kis szünet.

Jelenleg is feltűnő ez a jelenség, mikor átugrik a zenelejátszó egy másik albumra, ami a másik vinyón van, és akkor egy pár másodpercre beáll amíg fel nem pörgeti.
Ezt 2 500-as WD green között tapasztalom.

Ki mit tud erről a "problémáról", megoldásáról? tehát lehet-e külön külön szabályozni hogy melyik vinyót állítsa le, és melyiket hagyja pörögni?

[ Szerkesztve ]

(#224) WiZARD válasza Henryk (#223) üzenetére

WiZARD
(őstag)

igen, EARS lett.
fejlepakolós energiatakarékos szarról én is olvastam, segédprogival kikapcsoltam.
pár helyen írták, hogy nincs TLER support ezekben a green vinyókban, így raid-re nem ajánlott.
bő fél éve van raid5-öm ezekkel a vinyókkal, és nem volt gondom.

amúgy hw raid controller se feltétlen annyira drága.
nekem csak egy régebbi 3ware van, ebayen vadásztam, vadi új volt, 128 mega rammal, PCI-X csatival (olyannal, ami sima 32 bitesbe is belemegy), 12 portos, raid0/1/5/6/10 amit támogat. online expansion stb. és volt postával együtt 20k...
nem egy sebességbajnok, főleg írásban gyenge, de a célra tökéletesen megfelel, olcsón, sok csatival, raid5.
(olvasni azért hálón keresztül is tudok 100 mega/sec körül. lehet hogy a hálókártyák limitálnak, hisz csak az alaplapi dzsunka gigabites cucc, így is 85-88% körül van kihasználva a gigabites háló)

**Intel Core i7 2600k - 4.8Ghz + Noctua NH-D14* *Asus P8Z68-V Gen3* *8Gb Crorsai Vengeance LP* *ESI Maya44* *EVGA Geforce 560 GTX* *Dell 2405FPW* *Intel X25-M 80 Gb* *WD VelociRaptor 300 Gb* *5.5 TB NAS* *Chieftec 750W**

(#225) MUST4NG

MUST4NG
(újonc)

Sziasztok!
Remélem jó helyre fordulok a problémámmal, szeretnék építeni egy nas-t. :)
A kérdés ha ubuntut szeretnék felrakni operációs rendszernek akkor a sima változatot válasszam, vagy a szerver verziót az ubunutu 10.10-es kiadásából ?
Vagy van valami ötletetek hogy milyen os-t rakjak fel majd? Lényegében HD filmeket és zenét szeretnék streamelni róla, másodsorban ez a kis gépezet torrentezne itthon ha kész lenne.

Még egy kérdés e két fogalommal nem vagyok teljesen tisztába: Upnp és DLNA
A DLNA egy minősítés de javítsatok ki ha tévedek :)

Köszönöm előre is.

MUST4NG

(#226) misk@ válasza MUST4NG (#225) üzenetére

misk@
(kvázi-tag)

hello

az általad leírt dolgokat mind meg lehet oldani ubuntu server alatt, nálam is az fut a nas-n.
Ha annyira nem vagy otthon a linux-ban egy desktop verzión viszont egyszerűbb beállítani a dolgokat, távoli asztal eléréssel vagy VNC-vel.

(#227) Alex91 válasza MUST4NG (#225) üzenetére

Alex91
(PH! nagyúr)

FreeNAS

(#228) ZCoyote válasza WiZARD (#224) üzenetére

ZCoyote
(őstag)

Melyik szoftverrel kapcsoltad ki az energiatakarékos funkciót ha szabad tudni? Nekem egy 1,5 TB-os EARS vinyóm van és én is leállítanám nehogy túl hamar kilehelje a lelkét.

Romani ite domum. Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól. by W.A.

(#229) devast válasza ZCoyote (#228) üzenetére

devast
(őstag)

hdparm -B -vel tudod apm-et állítani, 254 vagy 255-ön ajánlott, nekem samsungokon 254-en van és nem pakolgatja a fejet. AAM-et pedig hdparm -M -el tudod állítani, 128on leghalkabb, 254/255-ön leghangosabb. PS: nálam rohadtul számít hogy az összeset 128-ra állítsam, megmondom, elég brutál hangja van mikor a 3 vinyó raid5-ben egyszerre seek-el.

Fan of 2nd order harmonics since 2010

(#230) MUST4NG

MUST4NG
(újonc)

Sziasztok!

Megint én :)

Milyen tápot ajánlotok NAShez? Valami helytakarékos de erős megbízható táp kellene.
Ja és az is feltétel hogy legalább 8 Sata vinyót elbírjon probléma nélkül 24 órában.

Köszönöm előre is

MUST4NG

(#231) Brogyi válasza MUST4NG (#230) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Ez igen. A Freenas egyszerűbb, de már ahhoz is kell némi linux ismeret. Kész cél progi.
Az a lényege, hogy ha minden hardware-t ismer akkor szeretni fogod. Legkisebb munkával az indítható be. A másik véglet az ubuntu szerever. Főleg ha a software-es RAID mellett döntesz.Később ird le mit választottál.

(#232) MUST4NG válasza Brogyi (#231) üzenetére

MUST4NG
(újonc)

Felraktam tegnap az Ubuntut-t de valahogy nem jött be, nem is tudtam mindent meg csinálni rajta amit akartam, viszont a FreeNAS egyre jobban tetszik,
Annyi kérdésem lenne mindössze, hogy a Live CDvel fel lehet rakni HDD-re a teljes OS-t vagy ez csak a live verziót tartalmazza ?
Akárhogy próbálom az isot a pendrivera áerőszakolni nem megy ?
Nem bootol be róla :( Mi lehet a probléma ?

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#233) Alex91 válasza MUST4NG (#232) üzenetére

Alex91
(PH! nagyúr)

A CD-rol telepitheted a HDD-re, USB-re. Ha megse, akkor ott az embedded verzio...

(#234) Brogyi válasza Alex91 (#233) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Probáld ki az asztali gépen vinyo nélkül a boot-t. Valoszinú a régi deszkád BIOS-a nem tud boot-olni USB-ről. A pendrive-os boot-olás nagy ötlet, föleg úgy hogy szinte kizárólag csak a boot-hoz használja. Ha beindult minden a gép memojából megy.Alex91 pedig mindent leírt.Ha bármi bajod van a rendszer semmi idő alatt újra indítható,visszahozható a mentésről.

(#235) buca84

buca84
(tag)

Segítséget szeretnék kérni!

Az alábbi alaplap tudja a RAID5-öt, vagy csak azokat, amik meg vannak adva a specifikációjánál?
6 HDD-vel mehet a RAID10, nem?

ASUS M4A78LT-M LE
[link]

[ Szerkesztve ]

(#236) buca84

buca84
(tag)

Azt elfelejtettem írni, hogy FreeNAS lesz majd az OP rendszer. Gondolom ez alapból tudja a RAID5-öt, nem kell feltétlenül az alaplapnak is tudni a szoftveres RAID-et?

(#237) kavboy

kavboy
(tag)

Erdekes dolgokat ir mindenki, jo olvasni a jobbnal jobb tanacsokat. Nekem csak ket kerdesem lenne igazabol:
1. hogyan lehet (illetve lehet-e) megmenteni az adatokat, ha a Freenas valami miatt meghal, pl hardver-software problema, stb. Kiprobaltam a hetvegen es ugy lattam, hogy a sajat fajlrendszeret ajanlja, na most arrol nem tudom, hogy ha osszeomlik a rendszer be tudom-e olvasni valami masik rendszerrel, vagy mi tortenik az adattal...

2. milyen mentest javasoltok egy Nas melle, marmint mire?? Mar van nehany terra adatom, ugy mint csaladi fenykepek, fimgyujtemenyek es nem szeretnem ha elveszne barmelyik is veglegesen... dvd-re irkalni nem valami tartos dolog, meg bazi sok dvd kell, blu-ray lemez se sokkal tartosabb meg abbol is kell par... esetleg valami szalagos egyseggel lehetne/kellene menteni, pl egy LTO3 (4) kazettara? vagy mire?

vettünk fénykábelt amit mondtál (fénykard kellene hogy leszúrjalak vele) by Feribá & gozso

(#238) misk@ válasza kavboy (#237) üzenetére

misk@
(kvázi-tag)

1., ha az ufs-re goldolsz akkor, windows alatt tudod használni az ufs explorert(legalábbis xp alatt működött)

2., külső hdd, vagy ha nagyon fontos az adat akkor külső hdd + bérelt tárhely valamelyik szerveren

(#239) Brogyi válasza kavboy (#237) üzenetére

Brogyi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Ha sok adatod van akkor valószinű, hogy RAID5-öt fogsz használni. Szinte soha nem hal meg egyszerre az összes HDD. A Freenas egy 2000Ft-os back up USB cerkáról visszaállítható, nem egészen 5 perc alatt.Ha pedig az egyik HDD dobta fel a talpát az hosszú idő akármilyen rendszert használsz.Egy HDD halálnál nincs adatvesztés.
Ezek után nem értem a kérdésed :F .

(#240) dni

dni
(őstag)

Sziasztok!

Láttam a FreeNAS oldalán, hogy van VMWare img is, de sajnos nem elérhető már a letöltési oldal, tudok egyéb lelőhelyet vmx-hez?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

◄► Eladó Panasonic PT-AE2000, Apple Universal dock, stb: http://href.hu/x/8fud ◄►

(#241) Zsoc@m

Zsoc@m
(újonc)

Sziasztok!
Itthonra szeretnék valami NAS-szerűséget építeni, mert nem vagyok megelégedve NETGEAR ReadyNas Duo sebességével.
Az lenne a kérdésem, h torrent, adattárolás raid 5-ben (gigabit lan), ftp, http célokra megfelel egy Atom alapú rendszer, vagy asztali procit kellene bele?
Asztalikon belül kérdezném, hogy melyik procinak a legkisebb az áramfelvétele? i3?
előre is köszi

zSoc

(#242) Jhonny85 válasza dni (#240) üzenetére

Jhonny85
(újonc)

próbáld ki ezt.
nekem csak virtualbox-om van szal nem tudom h müxik-e, de próbát megér.

A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

(#243) Jhonny85 válasza Zsoc@m (#241) üzenetére

Jhonny85
(újonc)

a korábbi uszkve 200 hozzászólásból én azt szűrtem le, h egy atomot a (software-es) raid5 megfekteti.
ami az i3-at illeti most adnak ki -vagy már ki is adták- egy 35W procit (i3-2100T néven), de jelenleg minden i3-as 75W-osnak van írva íme.

(#244) Jhonny85

Jhonny85
(újonc)

szevasztok!
úgy néz ki végre összejön a nas-em, ami letöltő gép is lenne.
de véleményeznétek a következőket:
GIGABYTE GA-D525TUD + 1GB memória
ház + táp egy régi gépből lenne a vinyó meg látszik az aláírásomban :). később azért fejlesztgetném, de egyelőre így indulna be a dolog.

erre menne fel egy ubu 9.10. alap gnome-mal (x-window-system-core gnome-core gdm) plusz egy-két apróság: samba, jdownloader, transmission, teamviewer, ntfs-tool.

de amire igazából kíváncsi vagyok h mit mondotok róla az az h nem akarok raid 5-öt mivel csak egy 1.5 TB vinyóm van jelenleg, meg hát ntfs fájlrendszerű:
tehát ubu-ban az energia gazdálkodásban van egy olyan opció h merevlemezek lekapcsolása amikor csak lehet és az ntfs particiót automountolnám a fent említett ntfs-toollal. maga az op. is egyenlőre a nagy vinyón lenne, lecsippentenék egy pár gigát neki. később egy aprócska ssd-n lesz 1,5Gb-t használ az op. amit tudtam kipróbáltam virtualboxban, de pl a merevlemez kikapcsolás ott nem tesztelhető. erről ha van pozitív véleménye vkinek az ne tartsa magában :). jah és az is érdekelne h a wake-on-lan megoldható lenne-e erre a kis öszvér gépre :).
köszi üdv: jhonny85

(#245) Jhonny85

Jhonny85
(újonc)

szevasztok!
úgy néz ki végre összejön a nas-em, ami letöltő gép is lenne.
de véleményeznétek a következőket:
GIGABYTE GA-D525TUD + 1GB memória
ház + táp egy régi gépből lenne a vinyó meg látszik az aláírásomban :). később azért fejlesztgetném, de egyelőre így indulna be a dolog.

erre menne fel egy ubu 9.10. alap gnome-mal (x-window-system-core gnome-core gdm) plusz egy-két apróság: samba, jdownloader, transmission, teamviewer, ntfs-tool.

de amire igazából kíváncsi vagyok h mit mondotok róla az az h nem akarok raid 5-öt mivel csak egy 1.5 TB vinyóm van jelenleg, meg hát ntfs fájlrendszerű:
tehát ubu-ban az energia gazdálkodásban van egy olyan opció h merevlemezek lekapcsolása amikor csak lehet és az ntfs particiót automountolnám a fent említett ntfs-toollal. maga az op. is egyenlőre a nagy vinyón lenne, lecsippentenék egy pár gigát neki. később egy aprócska ssd-n lesz 1,5Gb-t használ az op. amit tudtam kipróbáltam virtualboxban, de pl a merevlemez kikapcsolás ott nem tesztelhető. erről ha van pozitív véleménye vkinek az ne tartsa magában :). jah és az is érdekelne h a wake-on-lan megoldható lenne-e erre a kis öszvér gépre :).
köszi üdv: jhonny85

(#246) misk@ válasza Jhonny85 (#245) üzenetére

misk@
(kvázi-tag)

hello

nekem ilyen alaplapom van, 4db hdd-vel. Ubuntu server 10.10 fut rajta.(torrent, samba, +még Rosetta is! ). Hiba nélkül megy több hónapja.

(#247) Jhonny85 válasza misk@ (#246) üzenetére

Jhonny85
(újonc)

hali!
ezt örömmel hallom :). és ez a merevlemez lekapcsolós, meg ntfs automount dolog erről tudsz vmit mondani? jah és a fogyasztás sacc/kb mennyi?

(#248) misk@ válasza Jhonny85 (#247) üzenetére

misk@
(kvázi-tag)

Nem vagyok egy nagy linux guru, én lvm-t használok, ext4-re formázott lemezekkel.
Fogyasztást nem mértem, de ennél kevesebbet csak valami gyári nas fogyaszthat szerintem.

(#249) Zsoc@m

Zsoc@m
(újonc)

A szoftveres RAID az az amit a biosban állítok (pl.)?

zSoc

(#250) Jhonny85 válasza Zsoc@m (#249) üzenetére

Jhonny85
(újonc)

az épp a hardveres lenne, mert abban az esetben az alaplap chipje számolgat.
software-es raid esetén maga az op. és cpu számolgat.
op. telepítésnél kalapálható össze, ha maga az op. is azon a tömbön lesz.
ha op partíciótól függtelen raid5 kell azt op telepítés után is létrehozhatsz.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.