Tápnak 22k-ért az kicsit sok imho. Én a végén ezek mellett döntöttem 160w-os picopsu usa-ból és mellé, egy dell da-2 180W-os kockatáp ausztriából . Ez így együtt kb 20-22e, és teljesen passzív 
Fan of 2nd order harmonics since 2010

Tápnak 22k-ért az kicsit sok imho. Én a végén ezek mellett döntöttem 160w-os picopsu usa-ból és mellé, egy dell da-2 180W-os kockatáp ausztriából . Ez így együtt kb 20-22e, és teljesen passzív 

Ha a csendet favorizálod, akkor remek választás! 
TriplaX

Én is gondolkodtam picopsu-n, de hát amilyen áram szaladgál azon kis izén és nincs hűtőbordája....
Amúgy itt kellett volna rendelned 15e lett volna a kit. Nah jó ez kisebb, de nekem jó lenne
. Bár a shippinget nem tudom...
Meg ha összejön apró tervem 10db eco vinyó kb 60-70watt, alaplap 16watt (és ez papíros adat, nem hiszem h ennyi valójában), ezzel már lehet karcolnám az adapter peak áram leadását. Olvadás veszély 
Imho Te is 22e fizettél, de a Shuttle-lel dupla annyi terhelhetőség kapható és ha kicsit zajong, nah bumm, bedugod a szekrénybe
.
De azért tényleg állat lenne ha passzív lehetne
.
A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

A shuttle 4cm-s ventije <30Db-en suttog
. Honlapjuk.
[ Szerkesztve ]
A győzelmeidből nem tanulhatsz csak a bukásaidból! Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást! {Msi VR610x-202hu [Amd Athlon 64 X2 1,8 ghz, 2gb ram, atix1270(256mb), 160gb], külső vinyók: 80Gb + 1,5Tb}

Azt ugye tudod, hogy kb minden 3,5"-os vinyó induláskor kajál 2 ampert a 12V-os árgól (vagyis 24W) ? 10 vinyónál az 240W, tehát olyan táp kell ami legalább 280-300W-ot le tud adni 12V-on. Én is azért vettem 160tx-et 150tx helyett, mert annál a 12V-os kapcsoló rövid ideig kibír 15 ampert is, míg a 150w-os változatnál csak 12-őt. Én csak 5db 3,5"-os vinyóval terveztem így belefér. Btw megjött a rendszer alapja, itt megy mellettem
athlon2 x3 400e, negyedik mag unlockolva, fesz 1 volton.... a teljes gép egy noti vinyóval üresbe 28W, terhelve 45W. Passzívan megy rajta egy thermaltake torony hűtő, de nem ez volt a legjobb választás, nagyon sűrűn vannak a lamellái... viszont leglább nagy és olcsó...
Hőmérséklet nagyon lassan de kúszik felfele... kb ~60 fok körül stabilizálódik. Most azon vagyok, hogy 2,2Ghz-ről lejjebb rakom 2-re hátha még tudok nyerni pár wattot, milivoltot és fokot 
30db az rohadtul hangos... annál még a q6600-as fő gépem 6db ventivel is halkabb. kb 20 decibeles óra kattogásnál halkabb az ionos gép a nappaliban, de még 5-6 méterről is tisztán hallom, hogy megy...
[ Szerkesztve ]

Ahh én inkább nagy atx tornyot vennék, de már lemondtam a dedikalt NAS-ról.
Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

Okulás képen:
A fentebb látható NAS szerver nemcsak nagyobb házat kapott, hanem kiegészült + 2 darab 1,5 Terrás vinyával.
Az ASRock A330GC (ATOM alaplap), csak 2 db SATA2 csatlakózóval rendelkezik, így bővítésre volt szükség, hogy a plusz HDD-ket is kezelni tudja. A választás egy olcsó SATA RAID PCI-os kártyára eset (7.500 Ft), ami SIL3114 vezérlő chipje van (Ezt alapból kezeli a Freenas).
Na, szóval így azt gondolhatnánk, hogy csak egyszerűn PCI kártya bedug, rá a winyák, oszt minden f@sza! 
De sikerült ezt is megbonyolítani! 
Elég hosszadalmas lenne leírni, hogy milyen hibákat adott, ezért csak tőmondatokba írom:
- A BIOS a kártyát nem ismerte fel! 
- A Freenas látta a SATA kártyát, de nem látta a rácsatlakoztatót winyákat. 
- A BIOS nagy nehezen megtalálta a PCI kártyát, de nem látta a rácsatlakoztatót winyákat. 
- Egyszer csak minden jónak tűnt, BIOS látta a SATA kártyát felismerte a winyákat, Freenas látta a SATA kártyát és a winyákat is! 
- A HDD-k formázásig öröm! 
- Másolás az új HDD-re, 20 -40 GB adat után megszakad a másolás! 
(Szóval írhatnám még hosszasan a kálváriát, de a lényeg a megoldás.)
1 nap tökölés után ütött be a szikra, "basszus....ez SATA1 PCI-os kártya a winyák meg SATA2-ek"! 
No innentől kezdve már egyenes a dolog.
Azóta teszik a dolgukat rendben, ahogy illik! 
[ Szerkesztve ]
TriplaX

gliskard írta:
"PCI-os kontrollert ne vegyél, mert a PCI busz áteresztő képessége visszafogja az egész rendszert, ha már mindenképpen plusz kártyát akarsz, akkor az PCIe legyen."
Természetesen ez így nem teljesen helytálló! (De van benne igazság!)
Nem a PCI busz áteresztő képesség a szűkkeresztmetszet.
Ha jól emlékszem 133 MB/s sebességet tud, tehát ha még négy darab eszközt kötünk rá, akkor is fejenként 33,25 MB/S átviteli sebességet tudnak, amennyiben külön-külön darabonként, szeretném használni őket! (De ez már önmagában hülyeség lenne!)
De tételezzük fel,hogy éppen egyszerre használjuk mind a négy winyót (külön-külön), szóval még ekkora átviteli sebesség is meghaladja a hálózati kártya valós átviteli sebességét, ami nekem a Freenas (CIFS/SMB) rendszerrel max: 30 MB/S.
Arról nem is beszélve, hogy amúgy is RAID 0-ba kötöm őket, így irreleváns eleve az egész szűkkeresztmetszet téma!
Természetesen ez csak, akkor igaz, ha csak kevés kliens gépet szolgál ki a freenas rendszer!
Ne keverjük össze a más feladatú kiszolgáló rendszerekkel! Mert ott teljesen más paramétereket kell tudnia a szervernek!
TriplaX

Szoftveres raid5 eseten az iras az osszen vinyon egyszerre olvasassal jar, szoval nem hujeseg mellozni a pci-t. Es a pci nem dedikalt busz, az osszes pci vezerlore kotott eszkoz osztozik a 133-on.

Nem azt írtam, hogy hülyeség !
Hanem azt fejtettem ki, hogy otthoni használatnál nincs jelentősége.
Amit írtál a RAID5 esetén természetesen számítana.
De minek RAID5 egy otthoni NAS rendszerhez.
Fölösleges pazarlás, minden szempontból.
[ Szerkesztve ]
TriplaX

Redundancia, minimális tárhely veszteséggel. Nekem most van kb 2 TB adatom, ami az elmúlt 10 év alatt gyűlt össze. Ha ezeket, vagy ezek egy részét bebuknám, biztos hogy kitépném az összes hajam, mivel valószínűleg azt se tudnám megmondani mim veszett el(csak akkor lennék erre képes, ha éppen valamit keresek, tudom hogy megvan vhol, de nem lesz meg)
DVD-ket nem írkálok, a raid1 nagyon pazarló, a raid5 pont jó. Számomra már kezd értékesebb lenni az adat mint az adathordozó amin van.

Azt hiszem erre mondják, hogy mindenkinek igaza van!
Nekem 22 év anyaga van rajta.
(De nekem a legfontosabb adatok még megvannak 1 CentOS szerveremen is valahol Európában elhelyezve!) 
TriplaX
Probalgatom a freenas-t. Ezen belul is RAID5-ot, de vazeg ez a rebuilding valami katasztrofalisan hosszu. Valamit rosszul adtam meg lehet kezdeni elolrol. Kihullik a hajam mire vegez. Valaki biztos epitett mar RAID5-ot. Mennyi ideig epitgeti magat egy komoly mondjunk 4x1,5T-as rendszer?

Nekem 3x1 TB, raid5 kb. 10óra volt, ha jól emlékszem.
Ubuntu server, linux raid partíció, ext4 filerendszer.
NDS és GBA flash-kártyával

Hali!
Én is gondokodom otthonra RAID-en. A lapom alapból nem tudja. Ezért marad a bővítőkari. Kinek milyen tapasztalatai vannak külön bővítőkártya terén? Mit érdemes venni, ami megfelelő lehet. Windows 7 vagy XP lesz az OS. Gondolkodom abban is, hogy külön HDD-n legyen az OS és a RAID cucc meg lenne egy partíció. RAID 1 a kiszemelt 2 db vinyóval (min 500GB).
Más jellegű kérdés. Freenas progi. Nekem mi kell ha van egy régi HP szerver36 GB SCSI vinyókkal és én Freenassal szeretném megoldani a fileszerver kérdést. Szóval van LiveCD meg Embedded. Mi lenne a jó nekem? Láma vagyok a témában. Egyáltalán feltelepíthető a progi a gépre? USB-t nem akarok használni.
Köszi a válaszokat előre is
A.
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog miránk...

Közben utánaolvastam. Az Embedded lesz a nyerő.
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog miránk...

Egy ideje én is fontolgatom a házi tárolás átszervezését egy NAS boxba. Jelenleg 2x1TB HDD-n vannak a cuccok RAID 1-ben. Vannak rajta olyan adatok amiket nem szeretnék elveszteni, úgyhogy RAID 5-ben gondolkodom. Szempont lenne a bővíthetőség, ami a mostani helyzetben nem megoldott. (pedig lassan esedékes lesz) Nézegettem a gyári megoldásokat és ezek közül a Synology dobozai tetszenek a legjobban. Kicsi, könnyen használható, a bővítése is egyszerű. A mostani 2 vinyómat simán betehetném raid 1-be, aztán ha kezd szűkössé válni a hely akkor vehetek mellé mégegyet amit online raid 5-be tud konvertálni. Méret alapján a DS409slim a legszimpatikusabb de a noti vinyók lényegesen drágábbak mint az asztali társaik és a sebességük sem valami jó. Emiatt inkább a DS410-nél kötöttem ki.
Viszont nem vetettem még el a saját rendszer összerakását sem. Ma akadtam rá erre a lapra: X7SPE-H 6 Sata csatlakozó amit szépen ki lehetne használni a fentebb említett Lian Li házban. Árban kb. ugyanannyi lenne a DS410 mint a lian li + az atomos lap.
Összehasonlítva a két rendszert a saját építés felől nézve
Előnyök:
+ op. rendszertől függően lehet rá telepíteni még ezt-azt
+ 6 lemezig bővíthető
+ 2 GBites LAN csati (bár ezt nem tudom, hogy mire tudnám használni, jelenleg egy is elég)
Hátrányai:
- nagyobb a ház mint a DS410
- komplikáltabb vinyó csere (bár ezt kibírom, annyira azért nem döglenek sűrűn a vinyók)
- a raid migráció kérdéses, bár írta valaki, hogy ez megoldható
- sebessége vajon milyen lenne a DS410-hez képest?
Van-e esetleg valami bármelyik oldalon ami felett elsiklottam?
Ha itt vannak az ászok, vígan dudorászok.

Esetleg akinél fut freenas tudna nekem csinálni egy gyors sebesség tesztet? Az érdekelne, hogy nagy fájlok irásánál és olvasásánál milyen a teljesítménye Raid5 alatt GBites hálón. Nem kell túl cicomázni pl. valami ilyesmire vagyok kíváncsi:
1. dvd iso írás: x MB/s, olvasás: y MB/s (vas P4 3GHz, 512ram, 3x500M hdd)
vagy pl.
2. 100 db 10M-s fénykép írás: x, olvasás y (dual core atom + 1G ram +4x1TB hdd)
előre is köszönöm 

Hát nekem ubuntu fut a nas-on, de gigabites gyorsteszt: olvasás 80-120mb/sec, írás ~80mb/sec . Mondjuk ezek nem igazán jó adatok, mert a desktop gépemben a 750es vinyó korlátozza szerintem a sebességet.
A vas 2Ghz-es 4 magos athlon II, és 3db 1,5tb-os vinyo raid5-ben.
Atom-al, vagy gyengébb procival elég katasztrofális eredmények fognak kijönni szoftveres raid5-ben.
Atom helyett ajánlom a 45W tdp-s athlon II procikat, viszonylag olcsók, és 6 sata porttal szerelt lapok is bűn olcsóak hozzá.
Nyers fájlrendszer teljesítmény:
root@pulsar:/mnt/raid5/devast# dd if=/dev/zero of=test bs=100M count=100
100+0 beolvasott rekord
100+0 kiírt rekord
10485760000 bájt (10 GB) másolva, 73,195 mp, 143 MB/s
root@pulsar:/mnt/raid5/devast# dd if=test of=/dev/null bs=100M count=100
100+0 beolvasott rekord
100+0 kiírt rekord
10485760000 bájt (10 GB) másolva, 60,4939 mp, 173 MB/s
[ Szerkesztve ]

Nem tudom, hogy miért kell mondani, hogy az atomos raid5 rossz lenne, ha még nem próbáltad.
Nekem Atom procis a NAS szerverem, ubuntu server 10.04-el, szoftveres raid5 3 db 1 TB-os WD Green vinyóval (ami, mint tudjuk csökkentett sebességű desktop vinyó)
Az első mérés (ugyanaz, mint neked) 152mp, 68.7 MB/s
A második mérés (ugyanaz, mint neked) 86mp, 121 MB/s
Ezek alapján én mindenkinek ajánlom az Atom procis otthoni NAS szerver összeállítását,
mert elegendő sebességet tud, sőt még többet is.

Arra még ráteszed a samba overhead-jét, és mindjárt nem alakulnak olyan fényesen a dolgok...
ps: gratulálok, hogy sikerült összehozni raidet wd green-ekkel. Biztos nem lehetett egyszerű... Valahol én is olvastam mit kell belőni hogy jól menjen.

Köszi a tesztet mindkettőtöknek. Max. mini ITX-ben gondolkodom, vagy pedig egy gyári NAS lesz. Nem olyan rossz annak az atomnak a raid 5 teljesítménye. Én gyengébbre számítottam.
Pillanatnyilag nálam is két WD green fut Raid1-ben, ehhez vennék mégegyet. De lehet jobban járnék 3 új egyformával? 
Rákerestem most erre a green raid problémára és tényleg vannak többen akiknél nem megy... hmmm.
véletlenül futottam a topicba..
én így oldanám meg:
ITX alaplap passzív atom vagy via aminek elég egy notebooktöltő
CF-ide átalakító, CF kártyán egy linux OS ami kezeli a raid5-öt, 3-4 sata port vagy pci sata kártya de raid nélkül
3db notebook hdd
linux cron-ból lekérdezi időnként a tömb állapotát és levelet küld ha kiesés van..
szerintem kicsit túlbonyolította a topic indító:-)
hw-es raid vezérlő ágyúval verébre otthonra.. az értékelhető kategória 80-100E ft fölött kezdődik
végül, ha összeadja a költségeket, rájön, hogy jobban megéri egy gyári raid1-es NAS gibabites lan-al :-)
elnézést, hogy nem olvastam végig az összes post-ot és beledumáltam:-)
Kar hogy nem olvastal bele, mert akkor lattad volna ,hogy amit irtal az freenas+pendrive, es kesz.Nem kell atalakito a CF-hez.Ha mar kartya akkor nem PCI hanem PCIe. Egyebkent majdnem jo amit irtal. 
Barkacsolni meg jo, es jobbat raksz ossze mint egy gyari, de ha van zsee akkor mindegy.
[ Szerkesztve ]

És titkosítás mennyit ronthat rajta?

Van AM3-as mini ITX lap is
Teszel bele 45W-os procit, annak bőven sok lesz a teljesítménye, persze nagyobb fogyasztás mellett. Cserébe viszont futtathatsz rajta egyebeket is.
MOD: látom már más is ajánlotta 
[ Szerkesztve ]
Jester

Szerintem sokat 
ps: nekem teljesen passzív a gép. Picopsu, cpu-n nincs venti csak naagy hűtőborda (athlon II x3 400e 45W TDP-s), mindez egy eléggé nyitott régi chieftec házban. A 3db 1,5 tb-os samsung ecogreen vinyónak embertelen hangja van. Ha előről csinálnhatnám, biztos hogy inkább beraknék 1-2 alacsony fordulatszáémú ventillátort, és valami nagyon halk, kis teljesítményű de jó hatásfokú atx tápot használnék. A vinyók hangja nagyon rontja az összképet sajnos.

Hát nekem most van egy e5200, amit szépen alulfeszeltem, csak sajnos a lap hozzá atx, mer' épp az volt boltban mikor meghalt a régi. Mondjuk lehet vevő is lesz az egész gépre egyben, újonnan meg azért nem biztos, hogy ilyet kéne venni (bár kb annyi lenne, mint egy normális atomos lap, szóval kit tudja..). AMD-s lap+proci mennyit fogyaszthat ehhez viszonyítva? Meg aztán ott van a kétmagosított sempronom, azt is lehetne lecserélni, egy magon, alulfeszelve se lenne rossz. Csak már lassan a sok lehetőség lesz a bajom..
Sziasztok. Probalta valaki a kovetkezo alaplapot Freenas-sal? GA-D510UD (gigabyte).
Viszonylag jo ara van 4 SATAII-vel, es forintert kaphato.Koszi.

nekem pont ilyen alaplapom van.
működött freenas-al, de nekem nem volt szimpatikus, így mást használok helyette.
Haat engem erdekelne reszletesebben ez az ubiseroval RAID-et hogyan.Ha nem fer ide akkor maganba.Telepitesi leiras ,beallitas, minden erdekel. Akar fel is hivlak telon ha nem gaz.
Egyebkent mi nem tetszett a freenas-ban?

üdv. próbáltad ubuntuval? most akarok ilyen lapot venni. a raid-et ez alapján csináltam meg: [link]
bár csak virtualboxban.
[ Szerkesztve ]

Sziasztok!
Egy komolyabb NAS építését tervezem a közeljövőben, jelenleg egy Synology DS210j van szolgálatban, az elmúlt 3 hónap alatt, mióta megvan több mint 6TB adatforgalmat bonyolított le, szóval ilyen téren jól bírja, ami viszont problémát okoz, hogy csak 2 hely van benne, ami foglalt, és ráadásul meg is teltek a lemezek így sűrűn kell törölgetnem és egyre fogy a kidobható anyag, szóval többre, nagyobbra lenne szükség, valamint fut rajta webszerver, torrentkliens, közeljövőben squeezeserver is kilátásban van, hogy audio központként működjön és ez már sok neki. Valamint lenne Teamspeak3 szerver is, ha futna rajta.
Windows 7 futna rajta, egyik ok a lemezek olvashatósága, hogy tudjam pakolászni, ne legyek ráutalva a nas-ra mindennél, főleg a bővítés kényelmetlen így, mivel mindenhol tele vagyok, és sok oda vissza pakolászás lenne, nem elég átrakni az asztaliba, amiben mellesleg szintén nincs több hely vinyóknak. Valamint az elérés, hogy lássam hálózatban, és távoli asztalon tudjam rajta turkálni a szerverprogramokat.
Egy mATX i3-as konfigra gondoltam, mert fogyasztás szempontból az új cuccok gazdaságosabbak, nem kell külön VGA-se, és általában 50-100 aktív megosztás van a kliensben (80/25-ös diginettel), amivel a mostani már érezhetően belassul elérési időt tekintve, valamint az audio központhoz kell a szabad kraft majd, hogy ne akadjanak be a lossless cuccok se, és persze a többi szerverprogram se haljon be töltés közben.
Vinyók ideiglenesen átkerülnének a mostaniak, később 2TB WD greenekkel tervezem megpakolni, hogy hely is legyen meg halk is legyen, a mostani 2 régebbi samu vinyónak elég komoly seekzaja van éjszaka.
Ház ideiglenesen egy üresen porosodó CM 690 lenne valahova eldugva, későbbre Lian Li PC-V354 -et néztem ki, az a 7 3.5-ös hely nagyon csábító, és a kinézett lappal meg is lehetne tölteni később minden helyet.
Első nekifutásra ezeket szemeltem ki:
Intel Core i3-530 2.93GHz BOX
Kingston DDR-3 2Gb /1333
Chieftec 350W GPS-350EB
GA-H55M-USB3
Elég zsufi lesz odabent, de ahogy néztem elvileg elfér minden.
Tehát amire használva lenne úgy kb: elsődlegesen ugye tárolás, meg töltögetés sok-sok dolgot egyszerre és gyorsan, mellette webszerver, ftp szerver, médiaszerver, teamspeak szerver, és egyéb hasonlók.
Várom az észrevételeket, véleményeket, hogy elegendő-e a célra, esetleg akinek van hasonló az hogy bírja, stb. jöhetnek alternatív megoldások is, ez az első elgondolás, bármi változhat.

Biztos jo lesz, csak mennyi aramot fog ez zabalni 
Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.

Hát igen mindennek van hátránya, a mostani kis nas asszem 20w korul elmegy, de szerintem amit összeépítenék az sem fogyasztana többet 50-60w-nál.
Ami azért mégiscsak jobb mint az asztali ami alap 150-170 most épp játék közben(20% cpu 50%) meg 300 fölött kajál, mondjuk ebben minden benne van ami az asztalon van azért olyan nagy alapban.
Ha úgy nézzük "csak" kb duplája lesz, viszont azért egy izmos szervert kapnék, nem egy éppenhogy elviszi kategória.

Ja, de minek display port pl. az alaplapra
Szerintem tok folosleges a HDMI, Displayport ra...
[ Szerkesztve ]
Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.

Gondolom mert htpc-hez is használják oda nem árt egy HDMI, a Displayport-ot viszont tényleg nem értem, azt eddig csak Eyefinity radeonokon láttam, és nagyon kevés hozzá való monitoron.
De inkább több legyen, mint kevés.
Engem nem zavar, végülis minden van rajta ami kellhet.

Jo, de neked ezek minek? Most mit epitesz? Szervert, HTPC-t vagy jatekgepet?

van egy kis épített NAS-om, 3ware Escalade 9500S-12 raid vezérlővel.
eddig 3db WD20EADS vinyó volt raid5-ben, de most kezd megtelni, ezt a tömböt szeretném bővíteni.
WD20EADS vinyót már alig kapni, ahol van, ott is drága. helyette WD20EARS van mindenhol.
vajon mennyire lenne gáz, ha EARS vinyóval bővíteném?
**Intel Core i7 2600k - 4.8Ghz + Noctua NH-D14* *Asus P8Z68-V Gen3* *8Gb Crorsai Vengeance LP* *ESI Maya44* *EVGA Geforce 560 GTX* *Dell 2405FPW* *Intel X25-M 80 Gb* *WD VelociRaptor 300 Gb* *5.5 TB NAS* *Chieftec 750W**

Nekem? Dísznek. 
Szervernek hasznalnam csak, nem lenne rakotve semmi csak tap meg egy halokabel, viszont csak ez az egy lap volt amin minden megvan ami kell, sőt még az is ami nem kell..

Mondjuk en tul erosnek erzem ezt a gepet, de valojaban te tudod, hogy mire kell
.

Nézegettem kisebb felé is, de még így is ez a legkisebb i3-as proci, legelőször egy kisebb házra, a q08-ra gondoltam, de abba meg jobban meg kellett volna tömni, és lehet csak atomos lapnak maradt volna hely, azt meg azért mégse.
Sok dolog megy majd rajta parhuzamosan nonstop, es nem szeretnem hogy a hardver ebben akadályozza.
Inkáb több legyen, mint kevés.
nem tervezem ez után évenkénti felújítását, megy amíg le nem hal, vagy amíg kevés nem lesz a célra.
A giga lapon a 2 fehér tudja a raidet, vagy a másik 5? esetleg mind? még pontosan nem tudom mi hogy lesz, de valami olyanra gondoltam, hogy csinálnék egy raid1-et a fontosabb adatoknak 2 lemezre, a többin meg csak úgy natúr a tárolandó dolgok. tehát fullra pakolva lenne 10TB amiből 2 védett lenne+ az oprendszer. elsőnek a már meglévő 4db 500-ast kapná meg, aztán igény szerinti bővítés.
Talan itt erdekeli a legtobb embert a freenas.Ujabb verzio van belole.A bt. updated. 

Hát nem tudom, szerintem is túl erős. Nézzél körbe e szériás athlon2 környékén, keveset fogyaszt és nem valami drága, és a lap is olcsó hozzá.
Raid-ről meg nem nyilatkoznék. Ezek amik az ilyen alaplapokon vannak szoftveres raid-ek, csak egy raid bios-t tartalmaznak, ugyanúgy cpu számol mindent. Ha tehetem én ezt kikerülöm, és inkább a linux kernelre bízom a raid kezelését., úgy meg holt mindegy melyik sata portra dugom rá. Azt se nagyon értem, hogy ha nem csinálsz valami komolyabb redundáns raid-et, akkor minek neked 10tb. Ha nem fontos az adat és elveszhet, akkor töröld le és nem kell annyi hely 
Hat aki eros szervert akar annak nagyon jo alternativa a kovetkezo [alaplap]
Az-az 50-60 dolcsi igazan nem sok erte.Egy 40W-os procival hihetetlen eroset tudsz csinalni.
Foleg a valasztott rendszered kezeli a speedstep-et.A nagy kerdes mikor lesz ez elerheto.
Ja , most latom te intel fan vagy .Akkor targytalan.
Azert 1-2 ujdonsag:SATA3,USB3.DDR3. Tudom ne nagy durranas ,de olcsobb.
[ Szerkesztve ]

Nem vagyok semmilyen fan.
Most egy q6600-at nyúzok már 2 éve, előtte volt a64-em meg athlonxp-m meg pentium2-őm is, nappaliban atom+ion cucc megy, szerverem/nas-om athlon2, notim pentium-m... Azt veszek ami megfelelő a célra, jó és óccsó 
A lap amit linkeltél szervernek jó lehet, nas-nak kevésbé, 4 sata kevés sajnos. Megint más kérdés, hogy érdemes-e rámenni mini itx-re ha nas-t akar az ember csinálni pl 6-8 vinyóval.
Bocsi, de ezt az intel fan dolgot nem neked szantam. Ez az oregseg a francba. 

Gondolom rám célzott 
Tényleg inkább az intel felé hajlok, szép kis lap, de mATX-es ház lesz majd egyszer, így nem lenne értelme szerintem ITX-et tenni bele, ha jól láttam a hasonló tudásúak drágábbak is, és kevés a SATA rajtuk.
Amit néztem tényleg kicsit erős, de ez alá olyan nagyon nem akarok menni, egy "bőven elfut" kategóriát szeretnék nem egy "éppen elég" konfigot, mivel többféle szerverként is üzemelne párhuzamosan nem csak NAS-ként.
Windows Server 2008 R2 Standard, Enterprise, Datacenter, and Web (x64) jól összehaverkodik a win7-el nem? mert minden gépen az van itthon, és erre ha minden igaz be tudnék jelentkezni suliból laptoppal is adatot turkászni? Megtaláltam MSDNAA-n, úgyhogy ingyé lenne ezis eredetibe.
Jó lenne valami raidet összehozni minden vinyóhoz persze, de ahhoz kellene valami vezérlő is, és nem szánok százezreket költeni olyan kartyara ami elvisz 5-6 lemezt raid5-ben. (később még lehet róla szó, ha már több adat lesz)
Az adatok nagy része "manuális raid1"-ben van jelenleg, avagy letöltődnek a NAS-ra, és amit használok az felkerül a gépre is, tehát ha a gépben, vagy NAS-ban kihalna valami ami fontos megvan máshol is. Ami nem fontos adat, pl egyszernézős filmek azt nem másolgatom fölöslegesen, úgyis törlésre kerülnek. az adatok nagy része ilyen átmenetileg tárolt cucc, ezért nem tartom létfontosságúnak a drága helyet ezek védelmére fordítani.
Hogy lehetne legbiztonságosabban, és persze legolcsóbban (tudom, tudom, ilyen nem létezik..
) megoldani valami védelmet? gondolom csak szoftveres jöhet szóba, megérí abből raid5-öt csinálni? vagy jobb az alapverzió, hogy ami fontos az raid1-re, ami nem az natúr?

Eloszor en is valami eros NAS-ban gondolkodtam. Mara mar szamomra letisztult, hogy egyszerubb, ha veszek egy HDD dokkolot, es abba a HDD-ket
. Egyszeruen folosleges jaratnom a winyokat, ha ami rajtuk van ugysincs napi hasznalatban...