Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

(#451) Kerio válasza ottkar (#450) üzenetére

Kerio
(senior tag)

Ezért akartam a Sigma AF 70-210mm/4-5.6-t megvenni. Mert ez tud makrót is. Nem akarok én ujságba képeket. Nem kell olyan húú de tökéletes minőség... Azt nem tudnám megfizetni. :U

(#452) adik válasza ottkar (#450) üzenetére

adik
(őstag)

Egy szóló 1:1-es makró 110 vagy afölött.

Viszont egy picit azoknak más a képminőségük.. egyébként nem tudom mennyire lehet egy 300mm*2*1,5 gyutávú makrót használni. Legfeljebb a szomszéd kertjében lévő poloskát fogod makrózni, nem a tiédben lévőt.

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#453) Kerio

Kerio
(senior tag)

A chinonok mind K bajonettesek, ugye?

(#454) tbs válasza Kerio (#453) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Nem. Gyártott obit máshoz is. (Nikon, M42 tuti van a K mellett Chinonból. ;) )

(#455) Kerio válasza tbs (#454) üzenetére

Kerio
(senior tag)

Okés. Akkor nyomozok tovább...

(#456) ottkar válasza adik (#452) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Tévedsz. Az optika 0,95m -es makrótávolsága a kétszerezővel csökken kb 60 cm-re

(#457) ottkar válasza tbs (#454) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Pontosabban volt Chinon fényképezőgép M 42x1-es menettel.

(#458) Dare2Live

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II modelljét immár Pentax bajonettel is forgalomba hozzák, melynek piacra jutása március 7-ére tehető.
[link]

akinek olcsó, éles 2.8 kell....

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#459) Hydra SR válasza ottkar (#456) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Kipróbáltam most kíváncsiságból egy M42-es kétszerezőt a 135mm-es Jupiter 37-A alatt. Az eredmény elég meglepő: gyakorlatilag semmit nem változtatott a közelponton. 1,2m volt kétszerező nélkül, és szemmel láthatóan kétszerezővel is pont annyi. Ugyanez a helyzet a 200mm-es Pentaconnal, marad a 2,5m-es közelpont. Persze dupla gyújtótávval, szóval a leképezési arány és a mélységélesség változik, de a közelpont nem. Én is arra számítottam, hogy messzebb lesz, de még azt is hihetőbbnek tartottam a tapasztalt végeredménynél, hogy közelebb jön. Arra végképp nem számítottam, hogy ugyanannyi marad. A kétszerező egy VEB Optisches Werk Weixdorf típusú M42 telekonverter volt. Találam még a fiókban egy Miranda Auto Tele Converter 2x-et is, szintén M42, japán. Az eredmény még mindig ugyanez. Megnéztem még egy Yashikor 35mm-essel is. Annak mintha egy iciripicirit közelebb hozta volna a közelpontját, de alig érzékelhető és lehet, hogy az is csak mérési hiba. 50cm-ről csökkent úgy 48-ra, már ha pontosan mértem, de lehet, hogy belerúgtam az állvány lábába véletlenül :) Ezen kívül egy 300mm-es Pentaconom van, de annak a közelpontjához kicsi a szobám :)
Bajonettes optikákkal és kétszerezőkkel még nem próbáltam, de ha lehetőségem adódik rá, feltétlenül megnézem.

Viszont tapasztaltam egy egészen más, vicces mellékhatást: a digitális gépeken szörnyen rosszul muzsikáló Yashikor a kétszerezővel JOBB eredményt hozott rajzolatban, mint nélküle. A telék rajzolatát viszont elég masszívan rombolták a kétszerezők, különösen a Miranda. Az okot a Yashikor esetében abban sejtem, hogy a kétszerező segít párhuzamosítani a fénysugarakat. De lehet, hogy tévedek. A telék rajzolatának lerontása meg nem lepett meg.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#460) BEE válasza ottkar (#450) üzenetére

BEE
(PH! kedvence)

Arra a 70-300-ra tegyél inkább egy DCR-250-et !
Meg fogsz lepődni, és a kétszerezőt elfelejted.
A makrós topikba tettem fel pár ilyen képet az ősszel valamikor.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#461) Hydra SR válasza Hydra SR (#459) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Megnéztem halszemmel is (Zenitar 16mm). Elég nehéz vele mérni a közelpontot, tekintve, hogy még ott is elég durván nagy a mélységélesség, de mintha kicsit távolabb kerülne. Nem mintha túl sok értelme lenne egy halszemet kétszerezni :DDD De ezzel kimerült az M42-eseim tára, végigpróbáltam mindent amit itthon találtam.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#462) ottkar válasza Hydra SR (#459) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Itt van a kezem ügyében a gép mérhető a közelpont csökkenés. A zoom egész másképp viselkedik mint a fix. Ezen meg a makró miatt plusz kihúzat is van. Mellesleg most néztem a zoom közelpont is csökkent. Nálam szignifikánsan csökkent a közelpont 0,95-ről 0,60-ra, és 1,5m-ről 1m alá.

(#463) BEE válasza BEE (#460) üzenetére

BEE
(PH! kedvence)

[link]

BEE

(#464) ottkar válasza BEE (#460) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

De a kétszerező azért is jó mert a gyújtótávolságot is növeli kapok egy kétszeres telét is.

Makróhoz egy 28mm-es optikát használok fordítóval, 2:1-es leképezést ad.

[ Szerkesztve ]

(#465) BEE válasza ottkar (#462) üzenetére

BEE
(PH! kedvence)

Végtelened megmarad vele ?

BEE

(#466) Mercutio_ válasza ottkar (#464) üzenetére

Mercutio_
(PH! addikt)

Fényerőt viszont dúrván visszaveszi, így kevesebb fény és ugrik az AF.

Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))

(#467) Hydra SR válasza ottkar (#462) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Én elhiszem neked, csak megnéztem, hogy nálam is működik-e. Úgy tűnik, nem. De legalább megtudtuk, hogy nem lehet így általánosan kijelenteni, hogy a kétszerezők minden esetben X dolgot csinálnak a közelponttal. Én egy kisebb összeget mertem volna arra tenni, hogy távolabb viszik. Még jó, hogy nem tettem rá semekkora összeget :)

(#468) ottkar válasza BEE (#465) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

A kétszerező nem befolyásolja a végtelent, a holdat is fényképezem vele.

(#469) Hydra SR válasza ottkar (#468) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Nálam is megmarad a végtelen, én is Holdat fotóztam vele (nem most).
Milyen kétszereződ van?

Mercutio: nincs K bajonettel AF átvezetős kétszerező?
A fényerőt biza megeszi, ez tiszta sor. És ez még csak nem is minőség vagy gyártmány kérdése, egyszerűen ez a kétszerezés működési elvének egy kikerülhetetlen velejárója.

[ Szerkesztve ]

(#470) ottkar válasza Mercutio_ (#466) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Hát ha szépen világít a hold 300-as állásban is rááll az AF . Nagyon jó a Pentax AF-a

Frász! Mea culpa! 1,7 x-ezőm van a Pentaxhoz! A mechanikusokhoz van kétszerező!

[ Szerkesztve ]

(#471) ottkar válasza Hydra SR (#469) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Soligor 1,7x-ező van ami mindent átvisz. Nagyon jó minőségű. Van a kétszerezőnél már egy észrevehető lágyulás az 1,7-hez képest és jobban csökkenti a fényerőt is. Érdekes hogy az 1.7xezővel a Tamron megy AF-al 300-mm-en míg egy szintén 70-300-as Szigma csak 240mm-ig viszi az AF-et pedig a fényerejük azonos.

[ Szerkesztve ]

(#472) Hydra SR válasza ottkar (#470) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Hívjuk inkább telekonverternek őket és akkor nincs gond a szorzóval :)

(#473) tbs válasza Hydra SR (#469) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Hátmár hogyne volna. Van is egy Soligor valahol itt a közelben... Átvisz mindent elektromosságot (SDM/PowerZoom tápot IS), mechanikát (csavarhúzó AF, rekesz)...

Szépen mos... Khm... LÁGYÍT. :)

(#474) Hydra SR válasza tbs (#473) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Közben leesett, mire értette Mercutio, hogy ugrik az AF. Nem erre, hanem ha annyira lecsökkenti a telekonverter a fényerőt, ahol már nem működik az AF.
De kösz a választ :)

(#475) ottkar válasza tbs (#473) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Azért vettem én 1,7x-ezőt.

(#476) tbs válasza Hydra SR (#474) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Igaz ami igaz, a Holdat/Napot kézzel végtelenre állított obival nyomtam... :DDD

(#477) ottkar válasza Hydra SR (#472) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Hú!! Az egyik lapon Szigma kétszerezőt láttam 66 ezerért!! Hát ez már kemény. A Soligort 26-ért vettem és jó minőségű.

(#478) ottkar válasza Hydra SR (#474) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Na ez sem egyértelmű. Egy 300-as Szigma csak 240mm-ig csavarva működtette az AF-et. A 300-as Tamronnál ugyanolyan fénynél végállásban is szépen megy. Mindkettő ugyanavval a konverterrel. A fényerők is megegyeztek.

(#479) Hydra SR válasza ottkar (#477) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Ennek mi köze ahhoz, amit írtam? :F

(#480) Hydra SR válasza ottkar (#478) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Csak annyit mondtam, hogy megértettem, mire gondolt Mercutio. :U

(#481) adik

adik
(őstag)

pentax obik, újak.

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#482) werttzui válasza adik (#481) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Na végre! Most tbs kollega kiugrik a bőréből (60-250) . :D
Na de 55 1.4 -es :Y miért pont 55? Igaz igaz szép kerek szám :DDD

CHIHUAHUA

(#483) werttzui válasza werttzui (#482) üzenetére

werttzui
(PH! addikt)

Végül is 3 obi és megvan a túrista álomsor : 16-50 F 2.8 , 55 F 1.4 , 60-250 F 4. bár vakuval meg géppel együtt meg egy két kiegészítővel már ez is veri az 1 millás lécet :(

CHIHUAHUA

(#484) Kerio

Kerio
(senior tag)

Sziasztok!

Van nálam kölcsönben egy Chinon 70-200. Nagyon szép képe van. De egy kis bib van vele. Ha átnézek rajta, látni két pici porszemet. A képen nem látszik. Még F32-nél sem... Szerintetek megvegyem? :U

(#485) Szten Márs válasza Kerio (#484) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"A képen nem látszik."

Akkor mi is a gond?

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#486) Hydra SR válasza Kerio (#484) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Ha átnézegetni akarsz az obin és ebben zavar az a két porszem, akkor semmiképp ne vedd meg. :)

(#487) tbs válasza werttzui (#482) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Ezt megmondtam volna neked már fél éve is, hogy a DA60-250F4 2008 nyarának a végére van tippelve... :DDD

Az 55F1.4 tökjó. Lehet begyűjtöm az "álomsorod", egy K20D-hez karácsonyra.

Aztán lassan megtanulok fényképezni... :U

(#488) tbs válasza Kerio (#484) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Fényképezz vele egy felhőtlen eget (vagy durván felhőset, a lényeg a homogén háttér), többször, picit odébb-odébb fordulva, oszt csekkold a képeket, hogy nem homályosodik-é azonos helyen.

De ha kölcsönbe van nálad nem kell izgulnod: vissza kell adni... ;)

(#489) Greeman válasza Kerio (#484) üzenetére

Greeman
(újonc)

Akit érdekel olcsó autófókuszos zoom obi: [link]

(#490) Dare2Live válasza tbs (#487) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

:)

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#491) Kerio

Kerio
(senior tag)

tesztképEz is egy tamron 80-210

(#492) Mercutio_ válasza ottkar (#477) üzenetére

Mercutio_
(PH! addikt)

Soligor 1,7X-es, és átviszi az elektronikát, fókuszmotort?

tbs: Én a 17-70-en filóztam, de fix F4-es és SDM meg egyéb nyalánkságok, tehát nagy a gyanúm, hogy 2-3X annyi lesz, mint amennyit én a hobbimra hajlandó vagyok áldozni :(

Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))

(#493) Dare2Live válasza Mercutio_ (#492) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

kiváncsi vagyok az új kit mennyire lesz jobb mint a régi, ugye Canonnál óriási az ugrás és a nemrossz nikon kit is javult rendesen.

ezen felül még bejön a 17-70 f4 a választékba... nemrossz.

(#494) Mercutio_ válasza Dare2Live (#493) üzenetére

Mercutio_
(PH! addikt)

Az az én fantáziámat is mozgatja, főleg az időjárásálló kivitellel és a szokásos kicsi, könnyű kialakítással kombinálva :K

(#495) ottkar válasza Mercutio_ (#492) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Mindent átvisz. A gyútótávolságadat az eredeti optikáé lesz.

(#496) Mercutio_ válasza ottkar (#495) üzenetére

Mercutio_
(PH! addikt)

Használtan vetted?
Mert emlékeim szerint tavaly futott ki optiform-nál :O

(#497) ottkar válasza Mercutio_ (#496) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Egy éve vettem az Optiformnál újonan. :D Nem bántam meg nagyon jó minőségű és 24 ezer volt Szigma kétszerezőt láttam 66 ezerért, és az Optinál Kenko van nem tudom mennyi.

(#498) fabika

fabika
(tag)

Erről az [obiról] mi a véleményetek?
Megéri, jobb, mint a kit tele?

Visszabeszél, mint nyugdíjas a tv-nek.

(#499) Dare2Live válasza fabika (#498) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

ha még nincs teléd ellehet rajta gondolkodni...

(#500) tbs válasza fabika (#498) üzenetére

tbs
(PH! addikt)

Szerintem picit jobb, ha jó darabot fogsz ki. Tényleg csak picit, és tényleg szerencse kell hozzá. Személyes véleményem szerint az 50-200 a gaia-nál a legtutibb vétel budget kategóriában... ;)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.