Ezért akartam a Sigma AF 70-210mm/4-5.6-t megvenni. Mert ez tud makrót is. Nem akarok én ujságba képeket. Nem kell olyan húú de tökéletes minőség... Azt nem tudnám megfizetni. 
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
Kerio
(senior tag)

adik
(őstag)
Egy szóló 1:1-es makró 110 vagy afölött.
Viszont egy picit azoknak más a képminőségük.. egyébként nem tudom mennyire lehet egy 300mm*2*1,5 gyutávú makrót használni. Legfeljebb a szomszéd kertjében lévő poloskát fogod makrózni, nem a tiédben lévőt.
Ketto, csipkebokor vesszo!

Kerio
(senior tag)
A chinonok mind K bajonettesek, ugye?

tbs
(PH! addikt)
Nem. Gyártott obit máshoz is. (Nikon, M42 tuti van a K mellett Chinonból.
)

Kerio
(senior tag)
Okés. Akkor nyomozok tovább...

ottkar
(PH! addikt)
Tévedsz. Az optika 0,95m -es makrótávolsága a kétszerezővel csökken kb 60 cm-re

ottkar
(PH! addikt)
Pontosabban volt Chinon fényképezőgép M 42x1-es menettel.
A Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II modelljét immár Pentax bajonettel is forgalomba hozzák, melynek piacra jutása március 7-ére tehető.
[link]
akinek olcsó, éles 2.8 kell....
Szerintem.... The things we make ... make us. -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

Hydra SR
(PH! addikt)
Kipróbáltam most kíváncsiságból egy M42-es kétszerezőt a 135mm-es Jupiter 37-A alatt. Az eredmény elég meglepő: gyakorlatilag semmit nem változtatott a közelponton. 1,2m volt kétszerező nélkül, és szemmel láthatóan kétszerezővel is pont annyi. Ugyanez a helyzet a 200mm-es Pentaconnal, marad a 2,5m-es közelpont. Persze dupla gyújtótávval, szóval a leképezési arány és a mélységélesség változik, de a közelpont nem. Én is arra számítottam, hogy messzebb lesz, de még azt is hihetőbbnek tartottam a tapasztalt végeredménynél, hogy közelebb jön. Arra végképp nem számítottam, hogy ugyanannyi marad. A kétszerező egy VEB Optisches Werk Weixdorf típusú M42 telekonverter volt. Találam még a fiókban egy Miranda Auto Tele Converter 2x-et is, szintén M42, japán. Az eredmény még mindig ugyanez. Megnéztem még egy Yashikor 35mm-essel is. Annak mintha egy iciripicirit közelebb hozta volna a közelpontját, de alig érzékelhető és lehet, hogy az is csak mérési hiba. 50cm-ről csökkent úgy 48-ra, már ha pontosan mértem, de lehet, hogy belerúgtam az állvány lábába véletlenül
Ezen kívül egy 300mm-es Pentaconom van, de annak a közelpontjához kicsi a szobám 
Bajonettes optikákkal és kétszerezőkkel még nem próbáltam, de ha lehetőségem adódik rá, feltétlenül megnézem.
Viszont tapasztaltam egy egészen más, vicces mellékhatást: a digitális gépeken szörnyen rosszul muzsikáló Yashikor a kétszerezővel JOBB eredményt hozott rajzolatban, mint nélküle. A telék rajzolatát viszont elég masszívan rombolták a kétszerezők, különösen a Miranda. Az okot a Yashikor esetében abban sejtem, hogy a kétszerező segít párhuzamosítani a fénysugarakat. De lehet, hogy tévedek. A telék rajzolatának lerontása meg nem lepett meg.
[ Szerkesztve ]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

BEE
(PH! kedvence)
Arra a 70-300-ra tegyél inkább egy DCR-250-et !
Meg fogsz lepődni, és a kétszerezőt elfelejted.
A makrós topikba tettem fel pár ilyen képet az ősszel valamikor.
BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

Hydra SR
(PH! addikt)
Megnéztem halszemmel is (Zenitar 16mm). Elég nehéz vele mérni a közelpontot, tekintve, hogy még ott is elég durván nagy a mélységélesség, de mintha kicsit távolabb kerülne. Nem mintha túl sok értelme lenne egy halszemet kétszerezni
De ezzel kimerült az M42-eseim tára, végigpróbáltam mindent amit itthon találtam.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

ottkar
(PH! addikt)
Itt van a kezem ügyében a gép mérhető a közelpont csökkenés. A zoom egész másképp viselkedik mint a fix. Ezen meg a makró miatt plusz kihúzat is van. Mellesleg most néztem a zoom közelpont is csökkent. Nálam szignifikánsan csökkent a közelpont 0,95-ről 0,60-ra, és 1,5m-ről 1m alá.

BEE
(PH! kedvence)

ottkar
(PH! addikt)
De a kétszerező azért is jó mert a gyújtótávolságot is növeli kapok egy kétszeres telét is.
Makróhoz egy 28mm-es optikát használok fordítóval, 2:1-es leképezést ad.
[ Szerkesztve ]

BEE
(PH! kedvence)
Végtelened megmarad vele ?
BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

Mercutio_
(PH! addikt)
Fényerőt viszont dúrván visszaveszi, így kevesebb fény és ugrik az AF.
Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))

Hydra SR
(PH! addikt)
Én elhiszem neked, csak megnéztem, hogy nálam is működik-e. Úgy tűnik, nem. De legalább megtudtuk, hogy nem lehet így általánosan kijelenteni, hogy a kétszerezők minden esetben X dolgot csinálnak a közelponttal. Én egy kisebb összeget mertem volna arra tenni, hogy távolabb viszik. Még jó, hogy nem tettem rá semekkora összeget 

ottkar
(PH! addikt)
A kétszerező nem befolyásolja a végtelent, a holdat is fényképezem vele.

Hydra SR
(PH! addikt)
Nálam is megmarad a végtelen, én is Holdat fotóztam vele (nem most).
Milyen kétszereződ van?
Mercutio: nincs K bajonettel AF átvezetős kétszerező?
A fényerőt biza megeszi, ez tiszta sor. És ez még csak nem is minőség vagy gyártmány kérdése, egyszerűen ez a kétszerezés működési elvének egy kikerülhetetlen velejárója.
[ Szerkesztve ]

ottkar
(PH! addikt)
Hát ha szépen világít a hold 300-as állásban is rááll az AF . Nagyon jó a Pentax AF-a
Frász! Mea culpa! 1,7 x-ezőm van a Pentaxhoz! A mechanikusokhoz van kétszerező!
[ Szerkesztve ]

ottkar
(PH! addikt)
Soligor 1,7x-ező van ami mindent átvisz. Nagyon jó minőségű. Van a kétszerezőnél már egy észrevehető lágyulás az 1,7-hez képest és jobban csökkenti a fényerőt is. Érdekes hogy az 1.7xezővel a Tamron megy AF-al 300-mm-en míg egy szintén 70-300-as Szigma csak 240mm-ig viszi az AF-et pedig a fényerejük azonos.
[ Szerkesztve ]

Hydra SR
(PH! addikt)
Hívjuk inkább telekonverternek őket és akkor nincs gond a szorzóval 

tbs
(PH! addikt)
Hátmár hogyne volna. Van is egy Soligor valahol itt a közelben... Átvisz mindent elektromosságot (SDM/PowerZoom tápot IS), mechanikát (csavarhúzó AF, rekesz)...
Szépen mos... Khm... LÁGYÍT. 

Hydra SR
(PH! addikt)
Közben leesett, mire értette Mercutio, hogy ugrik az AF. Nem erre, hanem ha annyira lecsökkenti a telekonverter a fényerőt, ahol már nem működik az AF.
De kösz a választ 

ottkar
(PH! addikt)
Azért vettem én 1,7x-ezőt.

tbs
(PH! addikt)
Igaz ami igaz, a Holdat/Napot kézzel végtelenre állított obival nyomtam... 

ottkar
(PH! addikt)
Hú!! Az egyik lapon Szigma kétszerezőt láttam 66 ezerért!! Hát ez már kemény. A Soligort 26-ért vettem és jó minőségű.

ottkar
(PH! addikt)
Na ez sem egyértelmű. Egy 300-as Szigma csak 240mm-ig csavarva működtette az AF-et. A 300-as Tamronnál ugyanolyan fénynél végállásban is szépen megy. Mindkettő ugyanavval a konverterrel. A fényerők is megegyeztek.

Hydra SR
(PH! addikt)
Ennek mi köze ahhoz, amit írtam? 

Hydra SR
(PH! addikt)
Csak annyit mondtam, hogy megértettem, mire gondolt Mercutio. 

adik
(őstag)
Ketto, csipkebokor vesszo!

werttzui
(PH! addikt)
Na végre! Most tbs kollega kiugrik a bőréből (60-250) .
Na de 55 1.4 -es
miért pont 55? Igaz igaz szép kerek szám 
CHIHUAHUA

werttzui
(PH! addikt)
Végül is 3 obi és megvan a túrista álomsor : 16-50 F 2.8 , 55 F 1.4 , 60-250 F 4. bár vakuval meg géppel együtt meg egy két kiegészítővel már ez is veri az 1 millás lécet 
CHIHUAHUA

Kerio
(senior tag)
Sziasztok!
Van nálam kölcsönben egy Chinon 70-200. Nagyon szép képe van. De egy kis bib van vele. Ha átnézek rajta, látni két pici porszemet. A képen nem látszik. Még F32-nél sem... Szerintetek megvegyem? 
"A képen nem látszik."
Akkor mi is a gond?
"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

Hydra SR
(PH! addikt)
Ha átnézegetni akarsz az obin és ebben zavar az a két porszem, akkor semmiképp ne vedd meg. 

tbs
(PH! addikt)
Ezt megmondtam volna neked már fél éve is, hogy a DA60-250F4 2008 nyarának a végére van tippelve... 
Az 55F1.4 tökjó. Lehet begyűjtöm az "álomsorod", egy K20D-hez karácsonyra.
Aztán lassan megtanulok fényképezni... 

tbs
(PH! addikt)
Fényképezz vele egy felhőtlen eget (vagy durván felhőset, a lényeg a homogén háttér), többször, picit odébb-odébb fordulva, oszt csekkold a képeket, hogy nem homályosodik-é azonos helyen.
De ha kölcsönbe van nálad nem kell izgulnod: vissza kell adni... 

Greeman
(újonc)
Akit érdekel olcsó autófókuszos zoom obi: [link]

Szerintem.... The things we make ... make us. -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

Mercutio_
(PH! addikt)
Soligor 1,7X-es, és átviszi az elektronikát, fókuszmotort?
tbs: Én a 17-70-en filóztam, de fix F4-es és SDM meg egyéb nyalánkságok, tehát nagy a gyanúm, hogy 2-3X annyi lesz, mint amennyit én a hobbimra hajlandó vagyok áldozni 
Eladó cuccok: http://href.hu/x/dzq8 SSD, Llano proci, TDK füles, átalakítók/kábelek, BIO köntös, UV és CPL szűrő, Socket-A hűtő, "Capa is monopodot venne":)))))
kiváncsi vagyok az új kit mennyire lesz jobb mint a régi, ugye Canonnál óriási az ugrás és a nemrossz nikon kit is javult rendesen.
ezen felül még bejön a 17-70 f4 a választékba... nemrossz.

Mercutio_
(PH! addikt)
Az az én fantáziámat is mozgatja, főleg az időjárásálló kivitellel és a szokásos kicsi, könnyű kialakítással kombinálva 

ottkar
(PH! addikt)
Mindent átvisz. A gyútótávolságadat az eredeti optikáé lesz.

Mercutio_
(PH! addikt)
Használtan vetted?
Mert emlékeim szerint tavaly futott ki optiform-nál 

ottkar
(PH! addikt)
Egy éve vettem az Optiformnál újonan.
Nem bántam meg nagyon jó minőségű és 24 ezer volt Szigma kétszerezőt láttam 66 ezerért, és az Optinál Kenko van nem tudom mennyi.

fabika
(tag)
Erről az [obiról] mi a véleményetek?
Megéri, jobb, mint a kit tele?
Visszabeszél, mint nyugdíjas a tv-nek.
ha még nincs teléd ellehet rajta gondolkodni...