Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Nagy CRT topic (kiemelt téma)

(#51) Loha válasza Gudea (#47) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Dell P1130 ha sikerül kifogni egy jó darabot, nagyon tuti moncsi, főleg feketében! :)
Trinitron képcső, 130kHz, ennél jobban nem nagyon találsz...
Asszem a SONY G520-as képcsöve van benne, sőt akár veheted úgy is hogy ez egy OEM SONY G520
Picit magas az ára, és lehetne 6hó gari, de hát örüljünk, hogy egyáltalán van :)

(#52) tibric1

tibric1
(újonc)

Sziasztok!
NA megjött nagynehezen a 997MB -m.
Nem vagyok teljesen kibékülve vele.
Az a probléma hogy ilyen vízszintes hullámos csíkozódást veszek észre rajta főleg a jobb oldali részen de szépen áthúzódik balra is csak egyre halványabban. Arról már nem is beszélek ha felrakom 1280x1024be 85Hz en. Akkor mégjoban előjön. :(((
Mi lehet ennek az oka? Nagyon a 17eshez lennék szokva, ezek ilyenek, barátkozzak meg vele és kész?
Köszi

(#53) Manitou válasza tibric1 (#52) üzenetére

Manitou
(PH! kedvence)

Nekem 957MB-m van, de nincs semmi ilyen hullámos csíkozódás. :F
Én 1152x852@100Hz-en használom már több mint egy éve.

(#54) Loha válasza tibric1 (#52) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Ezek ilyen vibráló hullámok? (moiré)
Vagy vékony (szines) nem vibráló csíkok?

(#55) tibric1 válasza Loha (#54) üzenetére

tibric1
(újonc)

Nem vibráló. Inkább vékony csíkok ami kb úgy néz ki mint a tenger hullám tehát nem egyenes... Azt vettem észre hogy azonos felbontásnál pl. 1152x864ben 100Hz-en vékonyabbak ezek a hullámok, és minél lentebb veszem a Hz-et annál vastagabb lesz és sokkal jobban észrevehető. Tehát így szétnyújtja a kissebb frissités a hullámokat. :F

(#56) Loha válasza tibric1 (#55) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Én továbbra is moirére gyanakszom. Elvileg van moiré szűrő a moncsi menüjében bár nem sokat szokott érni, próbáld ki. Nézd meg, hogy nincs-e vmi mágneses dolog a moncsi közvetlen környezetében, vmint próbáld meg máshogy igazítani a VGA kábelt, hogy ne legyen mondjuk transzformátor közelében. Ha képcső hiba lenne, akkor ezek vékony, általában egyenes csíkoknak kellene lenniük...SZVSZ Esetleg ha van rá lehetőség próbáld meg a moncsit is áthelyezni. Egy ismerősnél pl egy szar elosztó okozott moiré jelenséget, ráadásul TFT-n, arra is csak véletlenül jöttünk rá.

[Szerkesztve]

(#57) tibric1 válasza Loha (#56) üzenetére

tibric1
(újonc)

Moire szuro tényleg segített rajta valamilyen szinten. Igaz ami igaz egy 220as elosztó mellett megy el a kábel és vgahosszabbíto is van bár árnyékolt... Lehet hogy ez vagy ezek okozzák a problémát. Csak akkor a 757MB -nél miért nem volt ilyen problem :F Sajna odébtenni nnem tudom.
Köszi a segítséget!

(#58) Loha válasza tibric1 (#57) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Akkor szerintem halmozott problémaforrásokkal állunk szemben :)
Az elosztó nem túl esélyes csak ha nagyon gagyi... SZVSZ
Viszont a VGA hosszabító első a toplistámon, szóval első körben prbáld meg hosszabító nélkül vhogy... Minél kisebb a moncsi, annál kevésbé feltűnő a dolog... és minél nagyobb a moncsi, annál érzékenyebb a zavarokra.

Szóval próbáld meg csak ideiglenesen kiiktatni a lehetséges zajforrásokat, és akkor hátha kiderül a probléma forrása...

[Szerkesztve]

(#59) tibric1 válasza Loha (#58) üzenetére

tibric1
(újonc)

Gondoltam én is rá de tulajdonképp moire szűrővel sikerült olyanniyra kiszűrni a hullámaim hogy szinte tökéletes... Ha nem tudnám hol kellene és mit néznem akkor lehet már észre sem venném. Majd egyszer megnézem hossz. nélkül de így már annyira nem izgat a dolog.
Köszi mégegyszer! :R

(#60) Gudea

Gudea
(újonc)

Sziasztok!

Láttam egy eladó HP P1130- as moncsit. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint a DELL P1130?
Ahogy néztem nagyjából ua.-ok a paraméterei, ugyanúgy sony trinitron képcső van benne.

(#61) Loha válasza Gudea (#60) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Elvileg ugyan az igen, és mindkettő elvileg a Sony G520 rokona is egyben.

(#62) Gudea válasza Loha (#61) üzenetére

Gudea
(újonc)

Köszi a gyors választ! :R

(#63) Gudea

Gudea
(újonc)

Szia Loha!

Szerinted melyik éri meg jobban:
Belinea 108080 22'' 30.000
DELL p1180 21'' 24.000
?
A Belinea a Makrotex-től lenne 6 hó garival.
A DELL pedig a Marseustól 3 hó garis.

Előre is köszi!
Gudea

(#64) Loha válasza Gudea (#63) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Makrotex-es Belinea 24k, nem 30k... :U
Szóval árban ugyan anni, de szerintem a DELL jobb moncsi, főleg ha ez a fekete változat :)
Mondjuk nem tudom, hogy a Marseusnál erről ÁFÁ-s számlát is tudnak-e adni... :U
Szóval a fekete DELL nagyon jól mutat minden asztalon, még kikapcsolt állapotban is, és a fekete szín miatt nem tűnik akkora batár állatnak sem :)

És te se felejtsd el, hogy nagyon alaposan nézd meg a moncsit, minimum 2db-ot, hogy legyen összehasonlítási alapod. Nem kell kapkodni, erre szánd rá az időt. Nem kell semmi extra dologra figyelni, egy szempont van, hogy neked tetszen az amit látsz, de azért a sarkokat nézd meg alaposan :)

Most nézem, hogy a Makrotexnél sajnos elfogyott az összes IBM...
Mondjuk Belineából is volt vagy 120db még múltkor...

[Szerkesztve]

(#65) Loha válasza Loha (#64) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Vmit itt nagyon keversz mert én erre gondoltam: ''21 DELL P1130 SONY FD trinitron''
ez a Marseusnál 35k. Azért itt már elgondolkodtató az árkülönbözet, meg az is hogy a Marseus mennyi hasznot rak rá :) Szóval az árak pontos ismeretében én helyedben megnéznék 2-3 Belineát is, mert papíron jó moncsi, csak a gyakorlatban elég nagy szórás van a képminősége terén.

(#66) -Cain-

-Cain-
(újonc)

Ave mindenki :)

A problemam roviden a kovetkezo: a korabban emlitett 20''-os EIZO FlaxScan T660i-T tipusu moncsim tovabbra is tokeletes, egyetlen aprosagot kiveve: kb 1 fokkal el van forgatva a kep balra. A rohej hogy van ilyen opcio a monitor beallitasi lehetosegei kozt (amugy nem OSD, de mikroprocesszoros), nos termeszetesen MINDEN mas mukodik, csak ez az egy nem :((( nem egetrengeto problema, de engem speciel rohadtul idegesit mert igy ha latni akarom az egesz kepet rendesen, akkor veszitek valamennyit a lathato kepmeretbol, vagy kihuzom teljesen, de akkor meg a kepbol veszitek. Nincs valami olyan progi amivel ezt szoftveresen orvosolni lehetne? Vagy ha leszedem a burkolatot van valami manualis utanallitasi lehetoseg vajon? (ezutobbitol azert felek mert eddig 2 trinitront lattam igy tonkremenni, a gazdaik beleturkaltak, es az egesz kep kapott egy visszaallithatatlan, iszonyatos merteku negativ hordotorzitast, borzaszto homoru lett a kep :( )

Valami otlet..? Foleg a szoftveres megoldas erdekelne, ha egyaltalan letezik ilyen.

(#67) Loha válasza -Cain- (#66) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Így kapásból nem tudok semmit sem mondani... :(
Talán egy PowerStrip-et lenne érdemes megpróbálni, de nem jut eszembe olyan progi amivel szoftveresen lehetne forgatni a képet.
Szerintem semmi értelme belenyúlni, házilag javíthatatlan.

(#68) -Cain- válasza Loha (#67) üzenetére

-Cain-
(újonc)

Ave

Powerstripet mar probaltam, azon nincs ilyen lehetoseg. Valoszinuleg egyaltalan nincs is ilyen program, most hogy igy belegondolok eleve hulye otlet volt, max usb-s monitornal tudok ilyet elkepzelni, de ott is a monitor sajat mikroprocijait vezerli a szoftver. Namindegy, vegulis tenyleg nem olyan nagy gaz, 1-2 mm-es dolesrol van szo, egyaltalan nem feltuno csak en latom mindig amiota eszrevettem :) Amugy van egy haverom aki ert valamelyest a monitorokhoz, de o se akar belenyulni nagyon, viszont megfigyeltem kozelebbrol az o Sonyjat amikor nala voltam (GDM500PS), az meg rosszabb, eleve nem teljesen parhuzamos a felso es az also el.. szoval ennek tukreben maris jobban erzem magam :))

Azert koszi Loha :)

[Szerkesztve]

(#69) Loha válasza -Cain- (#68) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Szoftveresen forgató progibnak jobban végiggondolva semmi értelme nem lenne, mert ha szoftveresen forgatsz pár fokot akkor, akkor a kép sarkai kifordulnának a képből.
Samsung moncsikat pl. a 959NF-et lehetett nagyon jól USB-n keresztül vezérelni, de pl az új nvidia driverekben is van egy ilyen funkció, pl az én moncsimnál a fényerőt, meg pár apróságot tudok állítani szoftveresen, pedig csak VGA csatlakozó van rajt.
De komolyabb beállításokra, mint a forgatás, sajnos nincs lehetőség a driverben.

(#70) -Cain- válasza Loha (#69) üzenetére

-Cain-
(újonc)

Loha, felreertesz szerintem. Nem a monitor lathato kepe, vagyis a kepcso szelso fekete kavai allnak ferden, hanem maga a kep, ugyanis korabban meg mukodott alul a menusorban a forgatas funkcio, es akitol vettem, igy hagyta. Aztan elromlott, es nem lehet allitani mar.. Tehat nem logna ki semmifele sarok, pont hogy igy log ki :) Nameg eleve teljesen mindegy, hogy szoftveres vagy hardveres kepforgatasrol van szo, ha valtozatlan kepmeret mellett forgatod el a kepet, ertelemszeruen ki fog logni a sarka.. Egyebkent az en vidkartya driverem is tud brightness, contrast, gamma, stb. beallitasokat, akar kulon a szinekre is (sot meg atmeretezest, eltolast is), csak ez igy szoftveresen eleg gagyi.. a gamma mondjuk meg elmegy, de szvsz fenyerot es kontrasztot nemigazan erdemes szoftveresen allitani, vagy esetleg nagyon minimalis mertekben, mert kulonben nagyon latszik hogy ''fake'' a dolog es nem a monitor van normalisan beallitva, ugyanis csak a kep kontrasztja/fenyereje valtozik es nem a kepernyoe, ami egyaltalan nem mindegy. USB-vel az a kulonbseg hogy magat a monitort (vagyis annak mikroprocijait) vezerled, igy valoban a kepernyo tulajdonsagait allitod, ellentetben ezzel az igen korlatolt szoftveres megoldassal amire gondolsz.

(#71) Loha válasza -Cain- (#70) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Nem értelek félre... :)
Ha maga a kép ferde, és szoftveresen elcsavarod, akkor is kilógnak a sarkok, mert a monitor csak arra a területre irányítja az elektronsugarat, amire az OSD-n keresztül vezérled, tehát máshol nem lesz kép.
Csináltam egy szemléltető képet: :)
[kép]

Amiről én beszélek az a monitort vezérli. Nvidia driverek 8-as szériájában van egy ilyen menü, (lehet hogy csak coolbitsre jön elő) amiben a monitort tudod vezérelni. Tehát ha elállítom a kontrasztot, akkor a monitor OSD-jében is változnak az értékek. Tehát ha 65-ön van és felhúzom driverben maxira, akkor az OSD-ben 100%-on lesz. Brigthnesst meg színhőmérsékletet lehet még asszem állítani. Most azért nem irok konkrétumokat, mert egy Matrox van éppen a gépben és nem tudom egzaktul megnézni... :U

(#72) krys1978

krys1978
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Belinea CRT monitorom. A VGA kareszhez kaptam egy CRT-DVI átalakítót. Rá lehet dugni ezzel az átalakítóval a monitort a kártyára? Vagy ne is kisérletezzek vele, mert meghal valamelyik cucc?

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ...... Izé! Semmi nem jut eszembe...

(#73) Loha válasza krys1978 (#72) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Nyugottan dugd rá.

(#74) orcinus válasza Loha (#1) üzenetére

orcinus
(újonc)

Lenne egy kérdésem. Szerinted mi az a reális ár, amit el lehet kérni egy Eizo FlexScan f67-es monitorért? Kb. 5-6 éves lehet. Ha megoldható, kérlek mihamarabb válaszolj!

Segitségedet előre is köszönöm, Richie

Erre a címre írj: orcinus@vipmail.hu

Richie

(#75) Loha válasza orcinus (#74) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Én körülbelül 12k környékére tenném az értékét.

(#76) -Cain- válasza Loha (#71) üzenetére

-Cain-
(újonc)

Ertem, ez esetben en kerek elnezest az ''okoskodasomert'' :)
Mi az a coolbits..?

(#77) Loha válasza -Cain- (#76) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Egy registry patch, amivel az nvidia driverek rejtett beállításai is előjönnek:
[link]

(#78) -Cain- válasza Loha (#77) üzenetére

-Cain-
(újonc)

Ja, kozben rakerestem gugliban.. atim van ugyhogy ez nem erint (nem egy hightech darab, 9200es Radeon:( )

(#79) Shadows

Shadows
(senior tag)

milyen 17'' crt érdemes venni max 30k-ig amit néztem f720b

szerintetek?

(#80) LeG3Nd válasza tibric1 (#30) üzenetére

LeG3Nd
(kvázi-tag)

Inkább mégsem...

[Szerkesztve]

shorter of breath and one day closer to death

(#81) Loha válasza Shadows (#79) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

30k-ért 21''-os használt Trinitront érdemes venni, az LG F720B, ha jól tudom 70kHz-es, tehát az elektronikája annyit tud mint az én 6 éves 15''-os Belinea moncsimé, szóval szerintem ennél minden csak jobb lehet :) Most nem ezért mondom ezt mert a Samsung 796MB sokkal jobb lenne, de szerintem ilyen moncsit manapság nem szabad megvenni, kivéve, ha irodai wordözésre kell vmi a lehető legolcsóbban, de ebben az esetben meg szerintem minden, hogy konkrétan melyik tipus.

Szóval visszatérve a kérdésre a Samsung 796MB szintén 30k-s kategória, ez legalább 85kHz-es ami elég az 1024*768 100Hz-es, szóval SZVSZ sokkal jobban ''megéri''.

(#82) CastorTroy

CastorTroy
(újonc)

Sziasztok!
Belinea 10 30 52-es monitort szeretnék venni (17' ; 97 kHz ; 1600x1200/75 Hz ; TCO 03) És mindössze kb. 30-32 ezer Ft-ba kerül.
Mi a véleményetek róla?

- Mit csinálsz, ha jön a villanyos?! - Kikerül vazze!!!

(#83) Loha válasza CastorTroy (#82) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Hát jobb mint az LG F720B :) , de túl sokat ettől sem szabad várni... :U

(#84) CastorTroy válasza Loha (#83) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

Ezt, hogy érted, mármint azt, hogy nem szabad sokat várni tőle?

(#85) Loha válasza CastorTroy (#84) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Szó szerint. Egy 30k-s monitortól ne várj sokat. Mik az elvárások? :)

(#86) Gudea

Gudea
(újonc)

Megvettem a p1130-as DELL-t. Gyönyörű képe van, és vannak egész jó állapotban lévők.
Szerintem 35-öt megért.
Kár, hogy az eleje nem fekete, hanem szürke.
:D

(#87) Debilon válasza CastorTroy (#84) üzenetére

Debilon
(őstag)

nekem is ez lenne, 30-35k között kéne 17-es monitor..

játékra, netre kéne, 1024-ben 85-100hz frissítés...jelenteg Ti4200 aztán később valszeg 6600GT hajtaná.

TDU2: Debilon || life is shit || steam: Debilon || http://www.vivalaresistance.hu/

(#88) krys1978 válasza Loha (#73) üzenetére

krys1978
(kvázi-tag)

Köszi! Egyébként észre lehet venni valami változást, ha a DVI csatlakozóra van dugva a monitor?

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ...... Izé! Semmi nem jut eszembe...

(#89) Shadows válasza Loha (#85) üzenetére

Shadows
(senior tag)

1024*768-ban 6600gt-t kiszolgáljon very highon+ min60 hz

(#90) CastorTroy válasza Loha (#85) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

Az elvárásaim: 17'-os legyen, CRT, legyen minél nagyobb felbontása (1600x1200), nagy felbontáson is kímélje a szememet, ne legyen túl drága (max. 35 ezer Ft). Szerintem ez a Belinea (10 30 52) ki tudja elégíteni az elvárásaimat, de ha van jobb ötleted, akkor örömmel várom:)

(#91) CastorTroy válasza Loha (#85) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

Közben találtam még egy kiszemeltet:
Samsung SyncMaster 797MB (1920x1440 @64 Hz; 1024x768@120 Hz) 35 ezerért.
Ez jobb választásnak tűnik.

(#92) tomcsi23 válasza CastorTroy (#90) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Szia!
Jobb ötlet? Egy 21 collos használt. :) Anno én is nézelődtem, és örülök, hogy nem egy új 17-19-est vettem. Ennyi. ;)
Igaz, egyre nehezebb jó használtat találni, de egyre olcsóbb is. ;]

ja: velkám nyú topik. :)

[Szerkesztve]

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#93) CastorTroy válasza tomcsi23 (#92) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

Nekem csak annyi a bajom a 21'-os monitorokkal, hogy nem tv-zésre kellene a monitor és nem 3 méterről szeretném nézegetni a képernyőt :)

(#94) tomcsi23 válasza CastorTroy (#93) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Én se 3 méterről nézem. Rendesen használom ''közelről''.
Persze, először fura volt a nagy felület, de le nem cseréltem volna kisebbre. Én még azt az érvet se fogadnám el, hogy nincs hely. Csinálnék. ;)

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#95) Loha

Loha
(PH! kedvence)

Akik a 30-35k-s tartományban keresnek moncsik, és a 21''-os használtat teljesen elvetették (nem kéne :) ) , azoknak amiket javasolni tudok:
Samsung 797MB, Belinea 103055
Ezekre szerintem érdemes kiadni azt a pár ezer forint pluszt, ami mondjuk egy 793MB-hez képest van.
70kHz-es monitort manapság nem szabad benni, ezzek legalább 95-96kHz-esek, tehát kényelmesen használható az 1024*768-as felbontás 100Hz mellett.

[Szerkesztve]

(#96) CastorTroy válasza tomcsi23 (#94) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

Erről a következő jut eszembe:

- Mit csinálsz, ha jön a villanyos?!?!
- Kikerül, vazze!!!

(by Gálvölgyi)

:D :D :D

(#97) Loha válasza CastorTroy (#96) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Egyáltalán nem értem a logikai kapcsolatot... :U

21''-os monitor csak annak tűnik nagynak akinek még nem volt. 19''-os TFT-k már elég elterjedtek, pedig csak 1''-al kisebb a látható képméret. Ha lemegy a 21''-os TFT-k ára azok is népszerűek lesznek. Személy szerinte nekem egy 30-40''-os TFT tökéletes lenne, mert annak áttekintéséhez már talán a fejemet is kéne mozgatni, ami nagyon egészséges :)

(#98) Betyár

Betyár
(újonc)

Sziasztok!
Nekem egy Relysis TF770 -es monitorom van, kb 2 éves. Egy ideje az a problémám vele, hogy a képernyő közepén függőlegesen van egy vonal, amitől balra kicsit sötétebb, jobbra meg világosabb. Egyszer láttam ilyet egy LG moncsinál is. Mitől van ez? Nem vészes, de kicsit zavaró jelenség.

(#99) Loha válasza Betyár (#98) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Tehát középen van egy függőleges vonal, ami szétválasztja a képet egy világosabb, és egy sötétebb részre :F Gondolom ez a moncsi nem tudm semmilyen MagicBright-hoz hasonló dolgot :) Elég szokatlan hibajelenség... Én először, megnézném a kábelt, hogy rendben van-e, aztán ha van rá lehetőséged nézd meg másik VGA-val. Ha minden marad változatlan, akkor azonnal vissza gariba.

(#100) joeid

joeid
(tag)

Én is mondanék néhány szót ( csak nem ruháznak meg érte).

Tehát mi áruljuk a 22'' Belineákat.
Eddíg kb. 300 db adtunk el .Ebből kb 260 db tökéletes volt , 30 db -nak volt az átlagnál nagyobb konvergencia hibája ,ezeket javítottuk, a maradék 10 színhibás volt (az alapszín eltért , zöld,piros,kék,lila stb. volt) ezeket is javítiottuk.

Én nem láttam még ezeket a fekete Delleket ,de lesz nemsoká nekünk is és nem 35K -ért 3 hónap garival :)

Azért azt tudni kell ,hogy ezek a Belinea-k First Class-ba tartoznak ,tehát csúcskategóriásak.
Eddíg az eladott mennyiségből (majd 1 év alatt) 3-at kellett javítani.
Ez szerintem azért elég jó jel:)

Egyébként jelenleg van még 1 db IBM P260 monitorunk csak leszedtük az árlistáról.

Na jó nem fényezem tovább magunkat ,mindenki döntse el maga melyik a jobb ,én is ezt tenném :)

www.wpower.hu

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Nagy CRT topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.