Lásd: #453
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
Az lenne az én problémám hogy nem rég olvastam egy cikket, amiben azt írták, hogy a 100Hz-es CRT monitorok nem hogy nem jobbak a szemünknek, hanem még rosszabbak is! Eddig folyton azt hallottam, hogy a 100Hz sokkal jobb képminőséget eredményez, és kevésbé roncsolja a szemet. Ezzel ellenben most azt írták, hogy a 100Hz azt jelenti, hogy 100-szor frissíti a monitort másodpercenként, ami azt jelenti, hogy a katódsugarat 100-szor lövi át a képcsövön másodpercenként, vagyis 100-szor lövi bele az arcunkba másodpercenként, egy részét. Így a 60Hz-es monitor, csak 60-szor lövi az arcunkba ezt a sugarat, így az kevésbé roncsolja a szemet. Mi erröl a véleményetek? Akkor megéri-e venni egy 100Hz-es monitort, vagy sem.
[Szerkesztve]
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!

Loha
(PH! kedvence)
Egyrészt elméletileg semmit sem lő az arcodba a monitor, az elektronsugarak képcsőbe csapódásakor keletkező röntgensugár, megfelelő vastagságú képcsővel teljesen kiszűrhető, ezt a 90-es évek elején sikerült megoldani, és a TCO szabványok ezt garantálják is, igaz 85Hz-en mérve. A szemroncsolás, pontosabban szemfáradást az életlen kép, és a villódzás okozza. 85Hz-en elvileg nem zavaró a villódzás a legtöbb ember számára, de 100Hz-en sztem senkinek sem. Szóval ha éles a kép, és 100Hz-en megy a moncsi, vagy akinek nem zavaró akár 85Hz-en semmilyen károsító hatása nem bizonyított.
Ha 60Hz-en használod, akkor a szemed véreres lesz a villódzástól és a túlerőltetéstől.

BoriszG
(lelkes újonc)
az ujságban jól írták le a képfrissítés mikéntjét, de butaság az, hogy a 100 Hz-es monitor jobban roncsolja a szemed mint a lassabbak... az emberi agy úgy alkot képet, hogy az emlékeket egészíti ki, ezért jobb ha gyorsabban frissíti a képet a monitor, mert akkor gyakrabban látod ugyanazt a képet, így nehezebben veszed észre, hogy vibrál... tehát ergó nem fárasztja annyira a szemedet... de amugy meg gugli kedves Hasek 
látom Loha már pontosabban megfogalmazta a dolgokat 
[Szerkesztve]

BoriszG
(lelkes újonc)
Halihó!
az a helyzet, hogy van egy Peacock nevezetű 17''-os, LG belsejű monitorom, ami már 10 év körül jár és egyre lassabban fűti be a képcsövet is... néha elmegy a kép, ugrik egyet és hasonlók... annó 25 ezer forint volt az ára ''német import''-ként érkezett és aztóta párszor már én is megjavíttattam, ha megint elromlik nem fogom...
viszont egy ilyet gondoltam helyette: Samsung 19'' SyncMaster 957P (br. 49.920 Ft) depo.hu
nem szeretnék használt monitort venni, egyébként nem szeretem a samsungot, úgyhogy ha tudtok jobbat hasonló áron, azt örömmel venném... meg úgy egyáltalán mit érdemes mostanában? én úgy a konfigomnál elkezdtem lemaradni informatikailag 
Köszi a felvilágosítást mind a kettőtöknek!
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!
''.....így az kevésbé roncsolja a szemet.''
Uh...! Azért ez a ''roncsolja a szemet'' kifejezés, nagyon durva!
Inkább szemfárasztásról beszélhetünk, nem roncsolásról! 
Com'è diverso il mondo visto da qui

BoriszG
(lelkes újonc)
van olyan topic, hogy milyen új 19''-os CRT-t?
ha van akkor átteszem oda a hozzászólást...
ha nincs akkor segítsetek lécci 

jeri
(lelkes újonc)
Hát van Samsung amiből ha van NF állítólag jobb(apertura grill rácsos) de sztem vagy 2 éve nem gyártják.
vannal Lg-K és a Belineák.
Miklandnál van Viewsonic azthiszem Diamotron képcsővel 71E körül. és más értelmes dolgot
nem nagyon találsz.

BoriszG
(lelkes újonc)
Nekem az lenne, a lényeg, hogy 1280 x 1024 (102 Hz ); 1024 x 768 (160 Hz ); -et tudja a kicsike és legyen szép képe... nomeg olyan 50 ropit szánnék rá és persze nem árt ha nem hal meg a garancia után 2 nappal :S

tomcsi23
(PH! addikt)
21 collos használt, de profi monci fél év garival szóba se jöhet? 
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

desanctis
(újonc)
MInek Neked 160Hz? 

BoriszG
(lelkes újonc)
a lényeg az hogy tudja, nem használnám annyin, csak legyen rá képes... így nem fogom úgymond ''csúcsra'' járatni... ha érted mire gondolok... milyen az a 21''-os?

tomcsi23
(PH! addikt)
Itt lenni topik. írva benne sok hasznos.
rézbőrű mondani idegen, lehe' kicsi óvasni... 

BoriszG
(lelkes újonc)
Tehát akkor egy IBM p275-ről lenne szó? 

zolynet
(PH! kedvence)
Szia!
Kb 1 hónapja vettem egy LG F900P (19'') és moncsit, 3 hó garral, tökkkkéletesen meg vagyok vele elégedve. amúgy egy 2002 szeptemberi darab. Gyönyörűséges! Összevetettem egy Samsung 1100plus-sal, nekem sokkal kontrasztossabb, élesebb volt az LG képe...
xXx ||| Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/aprok/keres.php?suser=zolynet&sival=&sctyid=&scmpid=&ssell=

zolynet
(PH! kedvence)
30-111kHz, 50-160Hz
1024x768@135Hz
1280x1024@100Hz
1600x1200@85Hz
LG F900P
xXx ||| Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/aprok/keres.php?suser=zolynet&sival=&sctyid=&scmpid=&ssell=
Sziasztok!
Valaki mondjon már valamit a # 463-asra!!! Köszi 

Loha
(PH! kedvence)
Lásd: #489
Köszi...vak voltam és átsiklottam fölötte!!! 

BoriszG
(lelkes újonc)
Köszi!
de már döntöttem 
eddig ennyiről:
MONITOR:
Samsung 19'' SyncMaster 957P (br. 49.920 Ft) depo.hu
PROCESSZOR:
AMD Athlon64 3200+/ S939, OEM(br. 37.188 Ft)depo.hu
ALAPLAP:
Gigabyte K8N-SLI Socket 939, NVIDIA nForce4
SLI, Dual channel DDR 400/333/266, 2 PCI-E
16x, 2 PCI-E 1x, 2 PCI slot.(br. 22.440 Ft) depo.hu
HÁZ:
JNC 4JA 807DT / Midi torony / Hőmérséklet
kijelző / Tápegység nélküli (br. 5.990 Ft) depo.hu
TÁP:
Cooler Master eXtreme Power RS-380-PMSR/P
Szuper halk, 380W (br. 7.679 Ft) depo.hu
RAM:
Corsair Value Select 1024 2x 512 MB
(br. 23.399 Ft) depo.hu
LÉGHŰTÉS:
Zalman CNPS 7000B-CU Vörösréz hűtőborda,
AMD S462/754/939/940 CPU-hoz (br. 7.776 Ft) depo.hu
HDD:
Samsung SP2504C SATAII; 250GB; 7200; 8MB
(br. 23.266 Ft) depo.hu

Loha
(PH! kedvence)
Képes vagy 50k-t kiadni egy 957P-ért?
Hát akkor azt mondom, hogy úgy kell! 
Ezt úgy szokták mondani, hogy nem erőszak a palacsintaevés 
Egyébként minek copyztad be a konfigodat? 
Sziasztok én 1 98-as évjáratú ViewSonic P810-es moncsit használok most, nem rég kinéztem egy 24''-os 16:9-es képátlójú IBM-et. Azon gondolkozom,hogy nem egyszerűbb akkor már egy 72cm-es 100Hz-es tv-t venni és arra kivezetni a képet? valakinek van tapasztalata ezen a téren? Képminőség stb.
''ha valamit igazán szeretek magamban akkor az a szerénység'' (Bástya elvtárs)

jeri
(lelkes újonc)
De egyszerűbb, csak 640x480 felbontásod lesz hatalams nagy és ormótlan ronda betőkkel.

szeva000
(PH! addikt)
szar lesz a kép a tv-n.Ennyi a lényeg röviden.Ne is próbálkozz ezzel a megoldással.Pontosabban filmet nézni jó csk.Én is így használom
[Szerkesztve]

XSiGma
(fanatikus tag)
csáo
lehet h hülyén hangzik de melyik a ''legvékonyabb'' crt.
azért kéne mert az asztalomra vagy ultravékony crt vagy tft férne és most készülök újat venni
olyan 20-25cm mélyre gondoltam
[Szerkesztve]

tomcsi23
(PH! addikt)
Biztos van valami 6-8 collos crt moncsi, az ''vékony''. 

zöldeszű
(tag)
cseréld ki az asztalt, ócsóbban jössz ki

BoriszG
(lelkes újonc)
Épp azértm, hogy az olyanok mint te figyelmeztessenek, nehogy hülyeséget csináljak 

Loha
(PH! kedvence)
Ha rám hallgatsz P275-öt veszel.
A héten joeidéknél 27k egy év garival, és fényévekkel jobb mint a 957P.

Eliot
(kvázi-tag)
Sziasztok szeretnék egy kis segitséget a 21'' IBM P275 ki milyen beállitásal
használja a 392be leirtak segitetek mert a fekete szinte kék volt de igy nem
olyan élénkek a szinek szóval akinek van türelme leírni szivesen veszem valamint a dvi csatival jobb vagy nem?Hol lehet rendelni hozzá postán.
előre is Kősz 
Üdv, Eliot

Echelon
(újonc)
1. kerdes:
vettem egy IBM P275 monitort, de tul magas az asztal amin hasznalom, es le szeretnem venni a talpat. talaltam egy csavart, amit ki is csavartam, de meg 2 pocok is tartja amit nem birok kipattintani. hogy kell levenni a talpat? 
2. kerdes:
melyik a ''szabvany'' szinhomerseklet? 9300K vagy 6500K?
3. kerdes:
1600X1200 100 hz-en 127 khz frekit igenyel. a monitor max 130khz-et tud. nem fogja ez karositani?
4. kerdes:
mi az a landing funkcio a menuben?

Echelon
(újonc)
bonusz kerdes:
mi az a color return funkcio?
(a manual eleg szukszavu a temaban) 

Loha
(PH! kedvence)
1.) joeid majd válaszol 
2.) Általános használatra a 9300K, a 6500K és 5000K képfeldolgozáshoz, és nyomdai munkákhoz ajánlott.
3.) Nem fogja károsítani, mivel elvileg úgy tervezték hogy akár 130kHz-en is tökéletesen üzemeljen.
4.) Sarkokban tudod a színegyensúlyt állítani vele. Szóval ha vmelyik sarokban van egy kis elszineződés, akkor ezzel tudod korrigálni.
Bonusz kérdés: Ez egy olyan funkciója a monitornak ami az elektronágyúk ''elkopásából'' vagy előregedéséből fakadó asszem kontraszt és fényerő arányokat próbálja meg az eredeti értékre állítani.
[Szerkesztve]

Echelon
(újonc)
koszi a gyors valaszt, amugy a te javaslatodra vettem es 100% elegedett vagyok vele!

joeid
(tag)
1., A talpát úgy tudod levenni csak ha az egész hátsó kávát leveszed , de én nem javasolnám egyrészt a szellőzés miatt másrészt nem tudom talp nélkül milyen az IBM ,de lehet hogy nem tesz jót neki , mármint műszakilag (olyan részekre nehezedhet súly ahova nem igazán kéne...)
3., Én azt javasolnám ne használd 100 Hz -en , egyrészt csak homályosítja a képet ekkora felbontásnál , másrészt pont amiatt hogy ez már nagyon a tudásának a vége ''jobb öregednek'' benne az alkatrészek.
Ha mindenféleképpen kell a 100 Hz akkor inkább 1280*1024 , ha nem ragaszkodsz hozzá akkor 1600*1200/85 Hz (ennyi a gyárilag ajánlott is) nem fog tőle jobban fáradni a szemed...
A bónuszra : jól jön ha alap 9300K -n a színek nem lennének helyesek , mert ha bemelegedés után (kb 20-25 perc) nyomsz egy color returnt akkor szinte tökéletesen beállítja a színeket.Persze kézzel is lehet állítani ( Color mode-> Expert mode) csak türelem kell hozzá 
www.wpower.hu

joeid
(tag)
Ha átállítod a Color mode-ot Preset -ről Expert-re ,akkor a színbeállításoknál tudod állítani a színek fényerejét-kontraszját. Ha élénkebb színeket akarsz akkor egyszerre kell mind három szín fényerejét vagy kontrasztját ugyanannyival növelni.Fontos hogy mindegyiket ugyanannyival növeld különben nem lesznek jók a színek...
www.wpower.hu

Echelon
(újonc)
miert jo ha felrakom a monitor driveret?

BoriszG
(lelkes újonc)
Ha jól tudom, annyi az egész, hogy így csak azok a beállítások érhetőek el, melyeket a gyártó engedélyez, tehát amit a moncsi tényleg károsodás nélkül bír 

Hitman.
(kvázi-tag)
Kéne egy monitor,csak CRT jöhet szóba, játékra,olyan1280*1024-ben legalább 100hz-et tudjon valaki valamit tud e????
Előre is köszönöm!!!!
Eddig nagy képű voltam,de most már tökéletes vagyok!

Laslow
(fanatikus tag)
Mi okozhatja a következő jelenséget?
Samsung (795mb) monitoron az egérmutató sora néha vízszintesen elfeketedik egészen ki a képernyő széléig, és ahogy mozgatom az egeret, a feketeség is mozog vele. Olyan, mintha árnyéka lenne az egérmutatónak (és olyakor pl. a gomboknak, egyéb windows grafikus elemeknek is). A jelenség csak időnként jelentkezik, de elég zavaró. Alaplap/proci/ram/videokártya/IDE-kábel csere után is ez van, XP reinstall után is. Perpill Geforce5200 kártya van a gépben (régebben GeForce2MX400 volt) nemtom milyen verziójú driverrel (ismerős gépe). Ha vki találkozott már ilyen problémával, elárulhatja, h nála mi okozta!
Megjegyzés: gyakran előfordult olyan probléma is a videokártya-csere előtt, hogy az egérmutató 3 részre esett szét, és egy kb. 2-szer 2 cm-es négyzetben mozgott az egeret mozgatva. Értsd: az egérnyíl vége a négyzet jobb felső sarkában, a nyíl teste bal oldalt, a ''farkincája'' meg mittoménhol. Valahogy így.
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

Loha
(PH! kedvence)
Olyannal találkoztam, hogy a Total Commanderben a a fekete kijelölési téglalappal egy vonalban a képernyőn egy vízszintes árnyékszerű csík volt a fekete tégallap mögött, a képernyő egész szélességében. Ez vagy a monitor vagy a VGA kábel hibájára volt visszavezethető, és folyamatosan jelen volt.
Az egérmutató szétesése viszont a VGA driver vagy a VGA hibája.
Egyenlőre semmilyen megoldást nem tudok mondani, esetleg kapcsold ki az egérmutató árnyékát, lehet csökkenti a jelenséget.

joeid
(tag)
Lehet éppenséggel képcső hiba is (legalábbis ha jól értelmeztem hogy ''kondenzcsíkot'' húz az egér meg az ikonok stb.) pl. az Eizo moncsiknál elég gyakori volt , dá más moncsiknál is láttam már.
Nem sokat lehet vele kezdeni , esetleg tényleg megnézni - ahogy Loha mondta - másik kábellel (persze csak akkor ha nem beépített az adatkábel, mert ha beépített elméletileg 99% hogy attól nem csinálhat ilyet).
A szétesett egérmutatóra nekem sincs jobb ötletem , esetleg ha színek szétesnek akkor lehet ilyen bár akkor inkább olyan mintha több lenne egymás mellett , meg ilyen durva konvergencia hibával én még nem találkoztam 
www.wpower.hu

Laslow
(fanatikus tag)
Nem hinném, h képcső hiba lenne. Az ismerősöm megfigyelte, hogy ez a vízszintes csíkozódás az egérmutatónál főleg akkor jelentkezik, amikor a vinyó dolgozni kezd. (Tulajdonképpen még menő is lenne egy ilyen több száz pixel hosszú vízszintes, sötét, félig átlátszó csík, mint egérmutató, csak hát... :)
Az egérszétesés meg mindig megszűnt, amikor egy új ablak fölé vittem az egeret (azaz újra lett rajzoltatva a memóriában a mutató képe, vagy vmi hasonló történhetett). És főleg kattintásra esett szét az egérkép. Jó gyakran, mondjuk 20 percente, de sokat kattintgatva 5 percente. Az XP-ben vagy vmelyik driver-ben gondoltam vmi bugra, esetleg vmi vírusra (bár van a gépen AV).
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

Loha
(PH! kedvence)
Tehát akkor nem egy árnyékszerű konstans csikról van szó, hanem digitális zörejről? 
Én ilyet a TV tuner képén szoktam látni, amikor a SATA vinyókra másolok.
Ha vmi ilyesmi akkor tuti, hogy semmi köze a monitorhoz.
Ki kéne próbálni egy másik gépen a moncsit, és akkor egyértelmű lenne.

Laslow
(fanatikus tag)
Na csak érted, gyakorlatilag kicserélte a srác a gépét (CPU, alaplap, ram, vidcard), a hiba meg megmaradt.