Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Nagy CRT topic (kiemelt téma)

(#251) rogan85

rogan85
(kvázi-tag)

Üdv!
Egy Samsung Syncmaster 755dfx monitorom van. Mostanában észrevettem hogy kezdenek homályosak lenni a betük a monitor közepe körül. A periférián éles minden. Alig lehet észrevenni.
Nos mivel mostanában elkezdett romlani a szemem és elég sokat olvasok a monitorn kapcsolatba hoztam a kettőt.
Tudom hogy nem szemészek topikjában vagyok de esetleg tapasztalt valaki hasonlót?

Pont ezért kezdtem el gondolkodni új monitor vásárlásán.
Mit ajánlotok 17''crt-ben?

Core2 duo 6400@3,2Ghz, 2x1Gb Kingmax Mars 1066, Radeon 4870, Gigabyte-965p-s3, 400W Chieftec

(#252) Prymus X.

Prymus X.
(tag)

Nekem is pont ilyen moncsim van, de ilyen problémát nem vettem észre. Viszont egy ideje elkezdett búgni és baromira idegesítő. Tele van vele...
Azt mondták itt a PH-n, hogy Samsung betegség és hogy a kondi kiszáradt.

Ez lehet, hogy így is van, de mit tudok tenni ellene??????

Q6600(G0) - 2x2gb(800MHz) OCZ Vista Performance platinum kit - AMD 5770 1GB - Stacker 830, Scythe finomságok

(#253) Prymus X.

Prymus X.
(tag)

Pls help. Valami kis apró hiba? Javítható? Vagy felejtsem el és vegyek újat?(ez a legegyszerűbb, de nincs ra keret)
Kérnék megvalósítható tanácsokat, ötleteket.

Q6600(G0) - 2x2gb(800MHz) OCZ Vista Performance platinum kit - AMD 5770 1GB - Stacker 830, Scythe finomságok

(#254) Az-X

Az-X
(őstag)

Hozzám került egy ilyen kábel:

[link]
[link]

Nem tudom mire lehetne használni, a monitor amihez volt, sajna tönkre ment :( Bedugom a konektorba és leveri a biztit :(

:)

(#255) Az-X válasza Prymus X. (#252) üzenetére

Az-X
(őstag)

Ha csak egy kondi száradt ki akkor azt nem vészes kicserélni. Akkár Te is meg tudod csinálni ha tudod, hogy melyik. Ha nem akkor egy szervizben megoldják neked a dolgot ;)

(#256) Loha válasza Az-X (#254) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Ha jól látom ez egy D-SUB/RGB kábel. Olyan minitorhoz jó amin van RGB bement is.
A legtöbb profi moncsin van.

(#257) Loha válasza Prymus X. (#252) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Javítatni nem érdemes szerintem. Ha sípol, akkor válasz másik felbontás és frissítés kombinációt, ilyenkor álltalában megváltozik a hangja, vagy el is múlik.
Mondjuk ha 1024*768 100Hz helyett 85Hz-re teszed, vagy mondjuk 1152*864-ben használod. Próbáld végig a ez összes szóbajöhető veriációt.

(#258) Az-X válasza Loha (#256) üzenetére

Az-X
(őstag)

Ahha... szóval nem igazán lehet mire használni :) Ha esetleg valakinek pont ilyen kéne akkor szóljon :)

(#259) Loha válasza Az-X (#258) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Pl a 959NF-en van ilyen csati...

(#260) rii válasza Az-X (#254) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

Érdekesség gyanánt megemlíteném, hogy ez a kábel a normál D-SUB-bal ellentétben (~700 HUF) 2000-4000 HUF körül mozog az árát tekintve. Nagy előnye, hogy külön vannak árnyékolva az egyes kábelek, és nem egymás mellett futnak. Nagyon kevés helyen lehet kapni, és tényleg csak profi felhasználás esetében van értelme. Persze a kábelt eladni szinte lehetetlen. Régebbi nagy átlójú monitorokon csak ilyen csatlakozás volt (pld. Digital).

akárkivót'tevótá

(#261) Freespace

Freespace
(kvázi-tag)

Sziasztok!
Lehet kicsit láma kérdés lesz ez de azé felteszem mert sokmindenkitől hallotam mindenfélét a kérdéssel kapcsolatban:
A kérdés az, hogy a monitort ki kell-e kapcsolni éjszakára, vagy ha éppen nem használjuk a gépet.
Hallotam olyat is hogy érdemes mert sok áramot eszik ugy is, meg olyasmit is olvastam hogy nem tesz neki jót ha egynap töbször ki be kapcsolgatják, tehát nektek mi a véleményetek a dolgoról?

(#262) rii válasza Freespace (#261) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

[1.] a mai monitorok, ha nem kapnak jelet a vid.car-ból (pld kikapcsolják a sz.gépet) azonnal lemennek stand-by -ba, az egy olyan állapot, hogy csak annyi energiát vesz fel a monitor, hogy bírja érzékelni, ha a bemeneten változás van, és akkor magától bekapcsol

valamilyen megállpodás, vagy csak az ésszerűség miatt ilyenkor a monitork LED-jei pulzálva, világítnaak, egyenletesen villognak

[2.] a régebbi monitorokat ki kell kapcsolni manuálisan, mert lehet, még a STAND BY-t nem is ismerik, nem hogy a gép kikapcsolásako rmagukl lemennének arra a szintre.
Ezeken a monitorokon a LED folyamatosan világít a gép leállása után ism de persze lehet, hogy sokkal ekevesebb energiát fesz fel, mert egy képpontot sem kell megygyújtania, de használaton kívül is melegszik, tehát teljes készenlétben üzemel, úgyhogy sok áramot fogyaszthat.

a napi többszöri ki-be kapcsolgatás nem hinném, hogy ártana. Egy mp.-ben belül nem szabad töbszöt ki-be kapcsolgatni, abba belenyekken, de ez minden elektromos eszköz halála lehet ugyanúgy.

akárkivót'tevótá

(#263) Senki_Alfonz

Senki_Alfonz
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Lehet, hogy hülye kérdés, de azért felteszem.
21''-os monitort használok, a felbontás 1280*960-on nekem túl kicsi, 1600*1200 meg nagyító kellene hozzá.
Most egy köztes felbontáson 1360*1024-en használom, amit a Windows enged beállítani, azonban a javasolt (VESA) felbontások között nem szerepel.
Ez pont megfelelő számomra, nem is kicsi nem is nagy.
A kérdésem az lenne, hogy mivel nem az ajánlott felbontásokon megy, ez árthat e a monitornak, ha tartósan így üzemel.

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta.

(#264) Senki_Alfonz válasza Az-X (#258) üzenetére

Senki_Alfonz
(lelkes újonc)

Mivel nem akarok hardverpiacot csinálni a topikból, ezért privi ment...

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta.

(#265) Loha válasza Freespace (#261) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Én azt javasolnám, hogy a monitort és a gépet egy kapcsolós elosztóra dugd, és kikapcsolás után kapcsold ki az elosztót. Szerintem annál nagyobb szívás nincs amikor egy túlfesz kikapcsolt állapotban teszi tönkre a gépet, mert ugye standby volt csak...
Ráadásul megspórolsz 10-15W fogyasztást óránként.
A monitor nem szereti ha sokat ki/be kapcsolgatják, mert a sok felmelegedéstől majd kihüléstől hamarabb elhasználódik. Meg tapasztalat alapján mondom, hogy a sok videómódváltást sem szeretik(amikor kattog).
SZVSZ miután kikapcsolta magát, teljesen mind1 az élettartama szempontjából, hogy utána még áramtalanítod-e vagy nem, vagy a főkapcsolójával kikapcsolod, legfeljebb a kapcsoló döglik be :)

Én mindig teljesen áramtalanítom a gépet, kivéve ha beállítom ébresztőre, vagy ha megy folyamatosan a gép :)

[Szerkesztve]

(#266) tomcsi23 válasza Loha (#265) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Uh, nincs is szebb annál, mint amikor a szebbnél szebb álomból egy bejelentkező sablon vindóz szignál ébreszt. :D

És kb mennyi az az időarány, amikor érdemesebb bekapcsolva tartani, mint ki-bekapcsolni?

A kapcsolós elosztó nagyon faintos dolog. Nálam egy kapcs és indul minden, gép, monitor, hang, másrészről meg tiszta nyugodt vagyok, hogy otthagyva teljesen le van választva a hálózatról. Nem a monitor/gép/táp/hang drága kapcsolói húzzák át a szikrát. ;)

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#267) Loha válasza tomcsi23 (#266) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Nem a sablon szignált használom, hanem beteszek az indítópultba vmi jó kis mp3-at :)

Konkrétan nem tudom, de SZVSZ a moncsit nem érdemes kikapcsolni egy óránál rövidebb időtartamra, de persze akkor a gépnek is kell mennie.
Mondjuk kicsit ellentmond ennek hogy nálam a monitor energiagazdálkodása úgy van beállítva, hogy 30 perc után standby-ra megy. :) Mondjuk ha 30percig nem nyúlok hozzá, akkor valszeg egyhamar nem is fogok. A másik meg hogy 3 perc után bekapcsol a képernyővédő(üres), ami teljesen fekete ugye, ez akár 20-30W-al is csökkentheti a fogyasztást, de ugyanakkor nem hűl ki a moncsi, és azonnal visszajön a kép ha kell.

(#268) tomcsi23 válasza Loha (#267) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Oks, én is így gondoltam, hogy olyan 1-2 órára nem különösebben érdemes, de éjszakára már hadd pihizzenek a kondik is. :)
Én alapban kiszedem az ilyen standby-okat. A múltkor elfelejtettem friss vindóz után, azt kétszer reset lett, amikor a prime közben feketére kapcsolt a képernyő - azt hittem, kifagyott. :D A fogyasztás különösebben nem hat meg, legyen kép, ha szükség lehet rá, azt kész (majd jelzem, ha a desktopom kezd beleégni ;] ). Amúgy meg áramtalanítok, vagy ha marad a gép (pl. éjszakára), akkor a moncsit kinyomom - evidens. ;)

(#269) s1ny1

s1ny1
(tag)

hello!
végig olvastam a topic-ot, és nagyon sok hasznos infot kaptam, és persze használt moncsit veszek :D igaz nem 21'' csodát csak 17''-est viszont lenne 1-2 kérdésem. mit szóltok a belinea 10 30 55-höz? másik ha használt moncsit veszek, (és sajna fehérváron kell vennem, mert bp-ről nem tudom haza hozni) pontosan milyen dolgokat kell megnéznem rajta? mert nem hiszem hogy lenne 2 ugyan olyan használt monitor az üzletben, és így nem lesz viszonyítási alapom. kösz

(#270) bulyu válasza joeid (#242) üzenetére

bulyu
(lelkes újonc)

Szia.

Ez a Mátyás tér a Józsefvárosi Mátyás tér, mert van még vagy 3 ilyen nevű.
Sajna vidéki vagyok, de ha ott van az üzlet felmennék egy P275-st megnézni, aztán majdcsak hazakerül valahogy ( Miskolcra).

Nagyon megtetszett egy ilyen monitor.
Üdv :

Bulyu

(#271) Loha válasza bulyu (#270) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

A 8. kerületi, 1084 tehát a Józsefváros.

(#272) lúúúzer válasza Az-X (#254) üzenetére

lúúúzer
(tag)

Bocs,hogy csak most szólok, ha még meg van lehet, hogy érdekelne az a kábel.

Csak előtte még egy kérdés mindenkihez. Kb mennyit javul a képminőség ezzel a kábellel?Most mintha kicsit homályos lenne a kép és a kábelre gyanakszom.
Vagy a dájmondtronoknál előfordul ilyen öregedési jelenség? Mivel az eredeti ''nomális'' monitorkábelem is rohadt vastagnak tűnik...
Köszi...

(#273) joeid válasza bulyu (#270) üzenetére

joeid
(tag)

Igen , a Józsefvárosi (nem összetévesztendő a Mátyás Király térrel ,mert az is itt van nem messze !)

www.wpower.hu

(#274) CastorTroy

CastorTroy
(újonc)

Végül is a két monitor közül (Belinea 10 30 52 és Samsung 797MB) a Samsungot választottam. És nagyon meg vagyok vele elégedve. Szép, tiszta képet ad, dizájnos és nem utolsósorban - 17''-os létére - 1920x1440-es felbontásra képes!
Itt ajánlottátok a használt 21''-osokat, végül is maradtam a 17''-osnál, és nem bántam meg.

- Mit csinálsz, ha jön a villanyos?! - Kikerül vazze!!!

(#275) bulyu válasza Loha (#271) üzenetére

bulyu
(lelkes újonc)

Hali.

Köszi, akkor az jó.

Üdv:

Bulyu

(#276) bulyu válasza joeid (#273) üzenetére

bulyu
(lelkes újonc)

Szia.

Köszi szépen, szervezem az utat.

Estleg volna valami ötleted hogyan jutna el Miskolcra egy IBM moncsi ?

Köszi. üdv :

(lehet hogy kettő is kellene. )

[Szerkesztve]

Bulyu

(#277) joeid válasza bulyu (#276) üzenetére

joeid
(tag)

Futárszolgálat ? Kb 7 pénz lenne

www.wpower.hu

(#278) bulyu válasza joeid (#277) üzenetére

bulyu
(lelkes újonc)

Szia.
Akkor mennyibe lenne nekem egy ilyen moncsi ?
Légyszi kalkuláld ki.

Köszi.

Üdv :

Bulyu

(#279) joeid válasza bulyu (#278) üzenetére

joeid
(tag)

Ezt most nem értem :)

1 moncsi 27.000 pénz 6 hó garival
Ennek a szállítása kb 5200 Ft
Tehát 32200 lenne szállítással.

Két moncsi 61000 szállítással

1 év garival + 3000 , tehát egy moncsi 35200, 2 moncsi 67000.

Erre gondoltál ?

www.wpower.hu

(#280) tomcsi23 válasza joeid (#279) üzenetére

tomcsi23
(PH! addikt)

Ja, hogy alapban jár hozzá fél év gari?

(#281) joeid válasza tomcsi23 (#280) üzenetére

joeid
(tag)

Egen , alapból minden használt moncsinkra 6 hónap gari van :U

www.wpower.hu

(#282) bulyu válasza joeid (#279) üzenetére

bulyu
(lelkes újonc)

Szia.
Igen, erre gondoltam. Tehát ha felutazom, megnézem, és tetszik, akkor 32.200 pénz lenne futárral.
Lehet jövő héten felutazom.

Üdv :

[Szerkesztve]

Bulyu

(#283) s1ny1

s1ny1
(tag)

#269-re tanácsok :F

(#284) macikos válasza joeid (#281) üzenetére

macikos
(PH! addikt)

Nem tennéd meg, hogy csinálsz két nagyfelbontású fényképet (normál és max fényerő mellett) a Belinea 108080 és IBM P275 -ről, hogy lássam a köztük lévő különbséget, meg egyébként is.

Kösz szépen. :)

A nagy erő nagy felelősséggel jár

(#285) Loha válasza macikos (#284) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Egy ilyen fotón semmi érdemlegeset nem fogsz látni. El kell menni és megnézni, más lehetőség nincs... ez egy ilyen dolog... P275-ösök képe sem egyforma, mert nincs 2 egyforma képű CRT. De vannak szinte tökéletes képűek, és kevésbé tökéletes...
Ha láttál egy gönyörű képű P275-öt semmi garancia arra, hogy a másik P275-é is az lesz, de ennél a tipusnál elég magas az esélye.

(#286) macikos válasza Loha (#285) üzenetére

macikos
(PH! addikt)

Jó jó, persze élőben az igazi, de azért ez is segítene vmennyit a döntésben, egy jó nagy közeli kép.

(#287) joeid válasza macikos (#286) üzenetére

joeid
(tag)

Az a baj hogy a közelben nincs egy normális minőségű fényképező...
De nem tudom , mennyi értelme lenne , ha tudtok ajánlani egy normálisabb fényképezőt 30-40e magasságában (nem profi célokra ,mert azok 100e körűl mozognak) akkor lehet szerzünk egyet aztán csinálunk képet , bár nem fogja visszaadni a tényleges képminőséget...

És úgy van ahogy Loha mondja , nincs két egyforma képü monitor pl. szerdán megnéztem kb 5db P275-t és abból 1-nek szinte tökéletes volt a képe a többinek meg átlagos (ez persze nem azt jelenti hogy rosszak lettek volna ,de annak az egynek jobb volt a képe).

www.wpower.hu

(#288) macikos válasza joeid (#287) üzenetére

macikos
(PH! addikt)

Hát ha tényleg akarjátok, akkor a legjobb digit-fényképezőgép ebben a kategóriában az abszolut legjobb ár-érték arányban a Canon PowerShot A520.

Mert én tényleg csak azért akarom, mert látni lehet majd a képen a normál és a max fényerő közti különbséget. Mert én a Belinea 108080-at, már hónapok óta nézegetem nálatok, csak hogy nem tudtam felmenni Pestre és megnézni. Biztos vagyok benne, hogy első osztályúak, de azért mégiscsak jó lenne látni, hogy nagyságrendileg milyen köztük a különbség. Választani úgyis ott fogok.

(#289) joeid válasza macikos (#288) üzenetére

joeid
(tag)

Köszi a tanácsot ,majd utánanézek !

Azt tudom mondani , hogy a Belinea moncsiknak alapból jó szokott lenni a fényerejük ,de ha kevés akkor lehet állítani egy kicsit rajta (belülről).
A P275 moncsinak alapból elég nagy a fényerejük , vissza kell venni 8-10% -ra hogy a fekete fekete legyen (ezen belülről nem lehet állítani (a legtöbb Sony moncsin nem lehet) valószínűleg azért is van magasabb fényerő gyárilag beállítva).

www.wpower.hu

(#290) macikos válasza joeid (#289) üzenetére

macikos
(PH! addikt)

Annyit megmondanál, hogy milyen frekvenciákat támogat az IBM P275, mert több helyen és pl. itt is: http://www.monitoroutlet.com/384535.html nincs olyan, mint pl. a Belinea-nál, hogy 1024x768 150Hz-en. Szóval max. 85Hz-et tud?

(#291) Loha válasza macikos (#290) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Első hozzászólás: [link]
Beírod hogy milyen felbontás kell, mennyi frissítéssel, aztán ha 130kHZ-en belül vagy akkor tudja. Egyébként minden igényesebb gyártó 85Hz-et ad meg ajánlott frissítésnek.

Hivatalos infó: [link]

(#292) macikos válasza Loha (#291) üzenetére

macikos
(PH! addikt)

THX, amúgy már rájöttem, nem figyeltem, hogy azok mind Preset mode-ok voltak, amúgy meg tudja a 150Hz-et 1024x768-ban.

(#293) CastorTroy

CastorTroy
(újonc)

Olyan gondom van, hogy a Samsung monitoromhoz kapott MagicTune program nem ismeri fel az X800 GTO videokártyámat. Ezzel még nem is lenne gond, ha közben tudnám használni a képernyő OSD-jét. Ezt viszont még a program eltávolítása esetén sem tudom megtenni, akkor is kiírja a monitor, hogy MagicTune. Szóval nem tudok semmit sem állítani a monitoron. XP újratelepítése segít?

[Szerkesztve]

(#294) Loha válasza CastorTroy (#293) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Szerintem egy registry manager progival nézd meg, hogy nem maradt-e bent az automatikusan induló progik között a MagicTune. Ha el van távolítva, akkor szerintem utána frissítsd a VGA drivert a legfrisebbre.

BIOS alatt működik az OSD rendesen?

(#295) CastorTroy válasza Loha (#294) üzenetére

CastorTroy
(újonc)

BIOS-ban sem működik az OSD. Milyen registry managert ajánlasz?

(#296) Loha válasza CastorTroy (#295) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Akkor semmilyet, mert hardveres gond van. BIOS-ban ugye semmilyen szoftver nem befolyásolja a dolgot...
Még próbáld ki egy másik gépen vagy VGA-val, aztán ha úgy sem jó, akkor vissza gariba ha van még rá...

(#297) -FreaK-

-FreaK-
(őstag)

Üdv!
Meik 17''-os crt ajánlanátok, mert most készülünk venni valamit.
Árban 30-35 a max.Samsung 794-6-7-re gondoltunk,de ha tudtok jobbat kivele:)

(#298) Loha válasza -FreaK- (#297) üzenetére

Loha
(PH! kedvence)

Az ajánlat: használt 21''-os 30k-ért 1év garival. De eszembe sem jut rábeszélni... :)
Ha ragaszkodsz a 17''-hoz, akkor 796MB az ajánlott, de csak annyit várj tőle amilyen kategóriába az ára miatt tartozik (alsó).

(#299) -FreaK- válasza Loha (#298) üzenetére

-FreaK-
(őstag)

Mi van jobb ami esetleg kicsit többe kerül? 19col-ban mit ajánlasz? Bár tudom h már alíg lehet kapni crt-ket,főleg jókat:)

(#300) s1ny1

s1ny1
(tag)

Loha esetleg te #269-re? kösz

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Nagy CRT topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.